joi, 20 decembrie 2012

Şi ministerul sănătăţii este sancţionat

          ARAS şi UNOPA anunţă atât cadrelor sanitare, cât şi pacienţilor recenta decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Prin Hotărârea nr. 479/12.11.2012, CNCD a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale, precum şi dreptul la demnitatea personală a persoanelor infectate HIV.
         Problema analizată de CNCD a fost aceea că medicii notează diagnosticul “infecţie cu HIV” pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc. Această obligaţie a medicilor, determinată de rubricile adeverinţei, intră în contradicţie cu datoria lor de a respecta drepturile pacientului, inclusiv cu cea de a păstra secretul profesional.
         Sesizarea acestei probleme către CNCD a fost făcută de ARAS, cu sprijinul UNOPA şi APADOR-CH. În faza iniţială de mediere, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe aceste adeverinţe, lucru care nu s-a realizat. Drept urmare, CNCD a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu potrivit art. 2, alin. 3 şi 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, sancţionând cu avertisment Ministerul Sănătăţii, însoţit de recomandarea de a remedia situaţia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu