joi, 14 februarie 2013

Teii și interesul poartă fesul

     


       Pînă astăzi se tăiau castani sau tei dar nu toți odată. Acum am observat că au început să taie crengile și o parte din trunchi și restul l-au lăsat probabil, pentru ziua de mîine. Coaja groasă a fost scrijelită tare cu toporul. Muncitorii acționau asemenea unor călăi. Dădeau cu sete în trunchiurile teilor și parcă abia așteptau să termine de tăiat. Ca să nu mai existe vreo șansă ca măcar vreun tei să mai rămînă s-a trecut la pasul unul și anume distrugerea pe bucăți. Tăiau, făceau bucăți mici și le încărcau într-o mașină mare.

       Muncitorii se mișcau mai repede decît eram obișnuiți iar trecătorii se uitau mirați, neputincioși, contrariați, supărați la masacrul de pe bulevardul din centrul Iașului. Cînd mi-a spus un coleg, refuzam să cred iar cînd am ajuns la fața locului aș fi vrut să fie un coșmar și nicidecum adevărat.
       Din teii care atunci cînd înfloreau schimbau foarte mult fața bulevardul și mirosul era puetrnic, au rămas cîteva bucăți de trunchi ciopărțite și vai de ele. La acele trunchiuri le va veni rîndul mîine pentru că așa s-a hotărît și gata. Nimic nu mai poate fi schimbat iar teii sunt tăiați pentru că nu dădeau bine în peisaj.

        Zona e goală, salcîmi japonezi arată ciudat și chiar nu se completează cu restul și uite așa. Dar cînd interesul poartă fesul, vorba românului, nu se mai poate realiza altceva. Degeaba a reacționat comunitatea ieșeană, s-au strîns peste 1.400 de semnături de la cei care sunt împotriva tăierii teilor. Nimeni nu a ținut absolut deloc cont de comunitate, de parcă nu ar exista sau nu ar merita băgată în seamă. Dezastru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu