duminică, 24 februarie 2013

Hanul Trei Sarmale...în paragină

      


       Astăzi am trecut prin fața Hanului Trei Sarmale și nimic din înfăţişarea de acum a Hanului Trei Sarmale nu indică perioada sa de glorie. De ceva vreme are şi pagină pe Facebook iar 50 de persoane au dat şi LIKE. Scrie doar atît: „În sfîrşit, după 61 de ani (1948-2009), cel mai vestit han turistic din municipiul Iaşi, aflat de-a lungul Şoselei Bucium, revine in proprietatea Familiei Luca. În 1948, Dumitru Luca a făcut pe nedrept cîţiva ani de închisoare”.
      După 1989, urmaşii lui Dumitru Luca au deschis procese pentru recuperarea imobilului. Luca a fost de altfel ultimul proprietar al hanului înainte ca statul să îl ia în patrimoniul său.
Abia în anul 2003 Curtea de Apel Iaşi a luat decizia ca hanul şi o suprafaţă de 2.000 metri pătraţi să revină urmaşilor lui Dumitru Luca.
     Astăzi hanul este în paragină şi pare că s-a şi uitat de existenţa hanului ce datează din secolul al XVII-lea.
Cladirea respecta arhitectura tradiţională românească, iar interiorul era amenajat în stil rustic, ţărănesc, cu ţesături, ştergare şi feţe de masă moldoveneşti.
     Parterul hanului se constituia dintr-o braserie cu 60 de locuri, iar la etaj mai era un alt salon unde orchestra întreţinea atmosfera cu muzică moldovenească. Salonul se continua cu o terasă cu stuf, amenajată cu exponate specifice ţărăneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu