sâmbătă, 2 februarie 2013

Se taie teii din centrul Iașului



        Municipalitatea ieșeană a decis să taie teii de pe bulevardul Ștefan cel Mare, acea arteră din oraș care a devenit pietonală. Strada nu are deloc un aspect frumos așa cum ne-am fi așteptat și suferă tot felul de modificări. Cine decide și de ce nu are gust, nu îmi dau seama. 

        Ce nu înțeleg este ce aveau cu bieții copaci, acei tei care sunt de atîția ani și schimbau imaginea dar reprezentau un mic spațiu verde în zona centrală. Și așa Iașul are foarte puțină verdeață și parcuri, acum suferă o nouă cosmetizare, dar ....fără rost.
       Nu sunt singurul ieșean nemulțumit. Semnale primesc de peste tot și asta este bine pentru că înseamnă că multora le pasă.
      Am primit un mesaj în care scria că duminică, 3 februarie 2013, ”cetățenii cu mult bun simț și spirit civic din Iași sunt invitați să participe, începând cu ora 12.00, la protestul pașnic împotriva tăierii abuzive a copacilor de pe B-dul Ștefan cel Mare. Toți ieșenii care-și iubesc orașul și sunt alături de noi pot veni cu o garoafă roșie, vis-a-vis de Primărie. Protestul ”garoafelor roșii” poate fi cea mai frumoasă și mai serioasă acțiune civică din România ultimilor 20 de ani doar cu sprijinul vostru.” Mesajul apare și pe rețelele de socializare.
     Nu trebuia să organizeze cineva un protest ca ieșenii să își dea seamă că nu e normal să fie tăiați teii de pe bulevardul din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Ca simpli cetățeni al acestui oraș nu trebuie să permitem distrugeri fără sfîrșit.
     Iată ce explicații au cei de la Primărie. ”Pe bulevardul Ștefan cel Mare vom schimba toată vegetaţia arboricolă pentru că coroanele teilor s-au încâlcit printre cablurile electrice și pentru că în zonă sunt mai multe edificii care trebuiesc puse în valoare. Teii de pe Ștefan cel Mare vor fi singurii din această specie care vor fi schimbați definivitiv, cu salcâm japonez. În rest, acolo unde vom tăia teii bătrâni vom replanta alți pueiși, tot de tei, așa cum facem și pe strada Colonel Langa, acolo de unde scoatem castanii bătrâni, și replantăm tot castani”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica- sursa declarației este Ora de Iași.
    Eu nu am înțeles explicațiile deci nu pot găsi normal să fie tăiați teii. Voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu