marți, 26 februarie 2013

Posibilitățile financiare reduse nu-l împiedică să-și vadă visul devenind realitate

         Bogdan este elev în clasa a X a la Grupul Școlar de Turism din municipiul Iași. El își dorește să urmeze o facultate și să ajungă contabil. Un alt vis al lui Bogdan este să aibă familia sa. Povestea lui reprezintă o lecție de viață pentru multe persoane. La numai 16 ani a rămas fără singurul său spijin și de peste o lună, se află în grija tutorelui.
        La 16 ani ar trebui să fie vesel, mereu cu zîmbetul pe buze și plin de viață. Din cauza pierderii ființei celei mai dragi, bunica, Bogdan zîmbește mai rar. Asta nu îl împiedică să se gîndească la viitor și la planurile pe care le are.

     “Îmi place la școală, colectivul este foarte bun, colegii sunt de treabă. După ce termin liceul, vreau să fac o facultate, un master, să îmi găsesc un serviciu. Aș vrea să merg la FEEA și după aceea să devin contabil. Asta îmi place.”, a spus Bogdan.
       Facultatea ar vrea să o facă la Iași dar dacă ar fi posibilitatea, s-ar bucura să  obțină o bursă în străinătate. La Grupul Școlar de Turism a învățat pînă în clasa a VIII a, a dat examenele și după aceea s-a înființat profil, cel economic. Aici cunoaște profesorii, o parte dintre colegi și este mulțumit de școală.
    „Pînă la vîrsta asta m-a crescut bunica mea. Ea a avut grijă de mine de la vîrsta de 3 luni. Mi-a oferit o educație foarte bună. După bunica care a decedat luna trecută, mă ajută o familie de vecini care sunt tutorii mei legali. Ei mă înțeleg, mă ajută și mă sprijină ca să finalizez liceului și să merg mai departe.”, mai explică Bogdan.
      Îi place matematica iar pînă în clasa a VIII a s-a dus la olimpiade și a obținut punctajele bune. De acum încolo vrea să se îndrepte spre tot ce este legat de meseria de contabil, ceea ce își dorește să devină pe viitor.
      O familie care locuiește în aceeași scară cu Bogdan se ocupă de el după decesul bunicii lui. Această familie are 3 copii și îl cunosc pe Bogdan de la vîrsta de 5 ani, l-au îndrăgit foarte mult și s-au atașat de el încă de cînd era mic.
    “Bogdan ne vizita des și înainte de a nu mai fi bunica lui. De mai multe ori, eram solicitați de doamna să îl ajutăm la lecții. Mă ocupam ori eu ori fiica mea. Crescînd sub ochii noștrii, s-a apropiat de noi. Cînd a murit bunica, ne-am gîndit să devenim tutorii lui. Bunica a trecut apartamentul pe numele lui și el stă cînd la el, cînd la noi, unde vrea el. Îl ajutăm cum putem și îl vom sprijini în continuare. ”, a precizat tutorele lui Bogdan, Pricop Costache.
      Acesta spune despre băiat că este un copil ascultător și foarte bine crescut. Familia care are grijă de Bogdan are trei copii de 36, 32 și 23 de ani. Mezinul familiei a devenit Bogdan care are 16 ani.
    “Noi îl vom sprijini să facă o facultate, să își găsească serviciu, să ajungă contabil. Îl spijinim cum putem și cît putem. Acum că vine sezonul rece o să fie de plătit cheltuielile de întreținere, o să fie nevoie de o gheată, de o haină groasă. O să vedem noi cum o să rezolvăm. O să adunăm familia și o să punem mînă de la mînă. Ne ajutăm între noi.”, mai menționează cu optimism tutorele lui Bogdan, Pricop Costache.
      Băiatul are un venit lunar de 132 de lei, mult prea puțin pe cînd ar fi nevoie numai dacă s-ar lua în calcul cheluielile apartamentului lăsat de bunica sa, de mîncare și ce ar mai avea nevoie să meargă la școală. Direcția de Asistență Comunitară poate să îi dea cadouri de sărbători dar suport finaciar nu este prevăzut în hotărîrile Consiliului Local. Deocamdată singurul sprijin rămîne familia vecină care îi este tutore iar Bogdan vrea să meargă mai departe pentru a-și împlini visul- să ajungă contabil și să aibă familia lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu