marți, 26 februarie 2013

Ce poate ajunge pe mesele europenilor?

        A fost finalizat proiectul de dezvoltare economică care a fost derulat de World Vision, în perioada octombrie 2007-septembrie 2012. Acest proiect a vizat agricultori din comunele Aroneanu, Cepleniţa, Costuleni, Golăieşti, Vlădeni din judeţul Iaşi. Coordonatorul zonal al World Vision, Magda Cămănaru spune că proiectul a venit ca o necesitate în urma aderării României la Uniunea Europeană. Prin proiect, peste 400 de fermieri au reuşit să atragă fonduri europene.
      Partea de dezvoltare rurală şi investiţiile erau necesare pentru modernizarea satelor româneşti. Banii au fost disponibili dar pentru a ajunge în buzunarele agricultorilor a fost nevoie de a fi redactate proiecte, strînse documentele necesare pentru a se putea întocmi dosarele pentru atragerea fondurilor europene.
După cei 5 ani, timp în care s-a derulat proiectul de dezvoltare rurală, peste 400 de fermieri au fost sprijiniţi şi li s-a oferit consultanţă pentru accesarea banilor.
     “Accesarea s-a făcut prin măsurile 1.4.1. şi 1.1.2. Sunt peste 1, 3 milioane de euro care vor fi atraşi pînă în anul 2013 cînd se va încheia prima schemă de finanţare. Fermierii sunt din comunele Aroneanu, Cepleniţa, Costuleni, Golăieşti, Vlădeni.”, spune Magda Cămănaru, coordonator zonal World Vision România.

    Domnia Sa menţionează că în urma proiectului se pot vedea 200 de fermieri care au participat la cursuri în domeniul agricol, cu atestate eliberate de ministerul muncii. Unii au fost formaţi în calitate de producători şi au un certificat iar acum îşi pot vinde produsele. O altă consecinţă a proiectului de dezvolatare economică se pot vedea 9 asociaţii agricole care au fost înfiinţate în cele 5 comune ale judeţului Iaşi şi care au produse tradiţionale atestate.
    “Ca produse tradiţionale amintim gemul, dulceaţa, compotul de Hiliţa sunt atestate şi participă la tîrgurile de profil, la expoziţii. Cei de la Hiliţa pimesc comenzi, au un centru de procesare a fructelor care a fost înfîînţat prin bani accesaţi. În curs de atestare mai sunt produsele din comuna Vlădeni-zacusca de vinete, de fasole, gemul de prune ş.a.”, menţionează coordonatorul zonal World Vision România.
    Magda Cămănaru mai spune că în comuna Golăieşte se intenţionează să fie înfiinţat un centru de procesare a legumelor. Asociaţiile agricole se vor ocupa de acest aspect, supervizate de World Vision România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu