miercuri, 28 noiembrie 2012

HIV-ul face nenumărate victime


      Am participat la o conferință la Sinaia care a fost organizată de Asociația Anti-SIDA.
      Am aflat că  în evidențe, pentru perioada 1985-2012 sunt 17.819 de persoane depistate cu HIV-SIDA. Dintre acestea, 6023 au decedat iar în prezent 7.652 sunt în tratament. Specialiștii de la Asociația Anti-SIDA ARAS România au precizat că testul HIV este gratuit doar pentru femeile însărcinate. Aceste date au fost prezentate la conferința națională "Femeia  vulnerabilă contează? Trei ani de servicii și advocacy"  care se desfășoară la Sinaia.
      Liana Velica, coordonator de programe la ARAS România a mai precizat că infecția cu HIV a devenit o boală cronică. 
     Domnia Sa mai spune că nu sunt alocați bani pentru partea de monitorizare a bolii cînd vorbim de persoane infectate cu HIV. Această organizație nonguvermanentală și parteneriii săi încearcă să lupte pentru asigurarea de șanse egale dar și pentru combaterea discriminării celor care se află în situații de vulnerabilitate socială.
    Pentru a puncta anumite aspect, Liana Velica a menționat că  ARAS a pregătit un proiect pentru o perioadă de trei ani care are ca valoare suma de  aproximativ 9,6 milioane de lei.
    Proiectul se intitulează Este dreptul tău să știi-proiect de promovare a sănătății pentru femei care este cofinanțat  din Fondul Social European  prin  Programul  Operațional  Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013-Investește în oameni.    Femeile beneficiază de servicii de integrare socio-profesionale și urmează cursuri de perfecționare sau calificare în mai multe domenii cum ar fi infirmieră, masseur, coafeză, manichiuristă etc. Deocamdată din cele 45 de femei vulnerabile care au urmat un astfel de curs, 3 au fost deja angajate în spitale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu