vineri, 1 martie 2013

Orgă cu 4.000 de fluiere

              Iaşul are o orgă de ultimă generaţie, la Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Aceasta are aproximativ 4.000 de fluiere şi este folosită la toate slujbele. Orga nu este însă utilizată la capacitatea maximă deoarece este nevoie de o persoană specializată care să ştie să exerseze toate tonalităţile impresionantului instrument.
          Preotul Iosif Dorcu spune că pentru Iaşi şi ieseni este o raritate un concert de orga clasică. Mai mult, trebuie spus că Biserica Ortodoxă nu are orgă, Filarmonica nu are orgă iar la Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” există această orgă cu 3.890 de fluiere, dar şi aceste concerte sunt foarte rare, pentru ca e nevoie de mari artişti din străinătate, să o folosească.

     “În Iaşi există orga din anul 2005 cînd a fost sfinţită catedrala. Mai este în Iaşi încă o orgă dar mai mică, în capela Institutului Catolic din Copou. Orga din catedrală cu aproape 4.000 de fluiere provine de la o mare biserică din Germania, ca dar după sfinţire. Orga este folosită în fiecare duminică la cele 4 liturghii plus la alte ceremonii. “, explică preotul Iosif Dorcu.
      Sfinţia Sa adaugă că din lipsă de specialişti sunt folosite numai cîteva fluiere, cîteva registre. Preotul mai spune că o dată sau de două ori pe an sunt invitaţi specialişti din străinătate care susţin concerte la orgă. În iulia 2012 a fost la Iaşi, Julien Bewing din Munster- Germania care a susţinut un concert şi a făcut un acord care se cere la orgile mari.
        “Din cauza temperaturilor, a umidităţii, aceste fluiere clasice suferă modificări de ton şi este nevoie de acordare anual sau înaintea unui concert. Prea Sfinţitul Aurel Percă a ţinut ca măcar un concert să fie anual şi a făcut posibilă venirea organistului german. “, mai completează preotul Iosif Dorcu.

Un comentariu:

  1. Slujbele de la biserica nu ar fi la fel fara aceasta orga... Emotia este la cote maxime si caldura sufleteasca iti taie respiratia.

    RăspundețiȘtergere