miercuri, 6 martie 2013

România e departe de tot și de toate



        

        Interesant sau nu, citesc că vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Viviane Reding, și comisarul Cecilia Malmström s-au alăturat astăzi militanților pentru drepturile omului în apelul lor la toleranță zero în ceea ce privește mutilarea genitală feminină. Comisia a organizat o masă rotundă la nivel înalt pentru a discuta despre modul în care Uniunea Europeană poate sprijini statele membre în eforturile de eliminare a acestei practici, despre care se crede că a afectat mai multe sute de mii de femei în UE.
       Comisarilor li s-au alăturat deputații Parlamentului European și principalii militanții la nivel mondial care combat practicile de mutilare genitală feminină, inclusiv Waris Dirie, autoarea romanului „Floarea deșertului”, Khady Koita și Chantal Compaoré, prima doamnă a Burkina Faso.
       În paralel, astăzi, Comisia a lansat o consultare publică, solicitând puncte de vedere cu privire la modalitatea cea mai potrivită pentru elaborarea de măsuri la nivelul UE în vederea combaterii mutilării genitale feminine. Consultarea se va desfășura până la data de 30 mai 2013. Comisia a anunțat, de asemenea, că va pune la dispoziție fonduri în valoare de 3,7 milioane EUR pentru sprijinirea activităților statelor membre de sensibilizare cu privire la violența împotriva femeilor, precum și fonduri adiționale în valoare de 11,4 milioane EUR pentru ONG-uri și alte entități care lucrează cu victimele.
    „Mutilarea genitală feminină este o încălcare gravă a drepturilor omului. Riscul de a fi supus acestei practici ar trebui să constituie un motiv valabil pentru acordarea azilului sau protecției umanitare. În cadrul legislației noastre privind azilul, acordăm o atenție deosebită femeilor și fetelor care solicită azil pe motivul amenințării cu mutilarea fizică. Femeile și fetele care sunt expuse riscului de mutilare genitală feminină sau părinții care se tem de persecuții deoarece refuză să-și supună copii acestei practici ar trebui să beneficieze de protecție adecvată în Europa”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne.        
     Conform raportului, există victime, sau potențiale victime, în cel puțin 13 țări membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Suedia și Regatul Unit. Cu toate acestea, raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unor date riguroase ca bază pentru rezolvarea problemei.
      Potrivit raportului, eradicarea mutilării genitale feminine va necesita o serie de acțiuni axate pe colectarea datelor, prevenire, protejarea fetelor care sunt expuse acestui risc, urmărirea penală a făptașilor și furnizarea de servicii pentru victime. Victimele mutilării genitale feminine se pot baza pe protecția acordată în temeiul directivei UE privind drepturile victimelor, adoptată la 4 octombrie 2012, care se referă în mod explicit la mutilarea genitală feminină ca la o formă de violență bazată pe gen.
     Cît interes, nu? În România suntem departe de tot și de toate.
         


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu