luni, 4 martie 2013

Adolescenţii şi tentaţiile

          Tentaţii sunt mari iar dacă nu există informaţie, nu sunt semnalate lucrurile care pot face rău, numărul celor care calcă strîm poate fi mai mare. Adolescenții sunt supuși unor multiple riscuri atât în România, cât și în restul lumii. Fie că este sărăcie sau expunere la violență, abuz și neglijare, exploatare sexuală, trafic de ființe umane. La o vârstă fragedă, o parte dintre adolescenți pot lua decizii greșite sau sunt forțați să meargă într-o direcție greșită.
         Cei de la UNICEF au două priorități: prima este aceea de a se asigura că adolescenții vulnerabili sunt identificați și primesc suportul necesar în cadrul familiilor și a comunității înainte de a avea un comportament la risc precum: abandonul școlar, consumul de droguri, alcool și tutun, sarcini timpurii, traficul de persoane”,  a precizat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

        Tot Sandie Blanchet mai precizează că de îndată însă ce adolescenții sunt într-o situație de risc, când ajung să trăiască în stradă ca cei pe care i-am întâlnit zilele acestea, trebuie să aibă acces la servicii medicale și sociale specializate precum: adăposturi, programe de reducere a riscului de infecție cu HIV, consiliere psihologică și asistență socială.
       Potrivit celor de la ARAS, situația adolescenților și adulților care trăiesc în stradă s-a înrăutățit în ultimii ani. Modificările în comportamentul de utilizare a drogurilor, substanțe noi cu efecte psiho-active, au contribuit la creșterea riscului de infectare cu HIV și alte boli infecțioase: hepatita B și C. Statisticile oficiale arată că numărul cazurilor de infecție cu HIV a crescut în ultimii ani în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în 2012 reprezentând 31% din cazurile noi de infecție cu HIV din numărul total de infecții.
       Conform studiului ESPAD, în perioada 2007-2010, consumul de droguri în rândul tinerilor de 15-16 ani s-a dublat (de la 5% la 10%). Acest fapt este confirmat de experiența ARAS în câteva școli.
         Pentru a evita riscurile produse de consumul de droguri, sex neprotejat etc. este nevoie urgentă ca adolescenții să beneficieze de educație pentru sănătate în școli, de programe de creștere a factorilor de protecție în familie și comunitate.
        Fiecare mina întinsă contează, fie care gest poate ajuta şi numărul celor care să sunt tentaţi de droguri sau se pot infectate poate fi mai mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu