luni, 27 mai 2013

A plecat dintre noi una dintre croitoreasele lui Miluță Gheorghiu

      Astăzi am primit o veste și anume că o persoană pe care o știam a plecat dintre noi. Cine era aceasta-nimeni alta decît una dintre croitoreasele lui Miluță Gherorghiu. Dar haideți să vă reamintesc discuția cu ea și textul scris anul trecut-2012.
    Pe atunci, ieşeanca Alexandrina Ciuruc avea 90 de ani şi a cusut pentru mari actori ai Naţionalului ieşean. A realizat costume atît pentru roluri feminine cît şi masculine. Îşi aminteşte că unele actriţe erau foarte pretenţioase şi greu de mulţumit. Printre cei care au purtat costume făcute de tanti Didina a fost şi Miluţă Gheorghiu.
   “Trebuia să ştii cum să le faci, să ai îndemînare şi răbdare. Le faceam de toate, chiar şi sutiene şi trebuiau cusute fin ca atunci cînd se întoarcea să nu simtă vreo cusătură. Vroiau orice, rochii, capoate, sutiene, chiloţi, de toate. Nu erau încă fabrici de tricotaje şi le facem ce aveau nevoie.” îşi amintea cu nostalgie Alexandrina Ciuruc.
    Era mult de lucru, femeile apelau des la croitoreasă. Multe veneau cu mătase naturală şi vroiau să îşi facă rochii. Materiale erau fel de fel dar nu găseai îmbrăcăminte gata făcută spune ieşeanca.
  “Actriţele erau pretenţioase. Eu primeam reviste din Elveţia şi le arătam modele. Ele vroiau ceva dar nu se mai gîndeau că nu li se potriveşte şi le scoteau toate formele în evidenţă. Eu trebuia mai întîi să o lămuresc că asta nu te avantajează. Nu erau uşor de convins.” mai preciza Alexandrina Ciuruc.
    În ceea ce priveşte tiparele folosite, acestea erau după revistele pe care le procura dar şi după imaginaţia pe care o avea. Anii au trecut dar amintirile că a cusut pentru atîtea persoane care au urcat pe scena Naţionalului ieşean le-a păstrat în minte şi a zîmbit cînd povestea cu drag, de toate acestea.
    Tanti Didina locuia singură într-un  apartament mic, dar plin de plante pe care le îngrijea  foarte mult. Companie îi ţineau pisicile pe care le avea. Regreta că nu a avut copii şi şi-a hrănit sufletul cu amintiri despre părinţi, despre soţul care a decedat  prea devreme şi despre tot ce a făcut în viaţă. Acum nu mai este...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu