sâmbătă, 20 aprilie 2013

Se mai reabilitează monumentele istorice?

    România are în prezent un total de 30.204 de monumente istorice înregistrate. Dintre acestea, un număr de 6845 ansambluri și situri istorice sunt de valoare națională si universală. Regimul acestora de proprietate diferă, fiind de stat, privat sau mixt.
    În ceea ce privește starea de conservare, aceasta diferă de la un județ la altul și de la un monument la altul. Un număr atât de mare de obiective, atât de diferite între ele, din toate punctele de vedere, este extrem de dificil de conservat și restaurat, chiar și pentru state cu o situație economică mai bună.
    Există în prezent un număr de 31 de monumentele istorice românești care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, înscrise între anii 1993-2010. Astfel, 8 biserici pictate din Moldova, 7 sate cu biserici fortificate din Transilvania, 6 cetăți dacice din Munții Orăștiei, 8 biserici de lemn din Maramureș, Mânăstirea Hurezi și Centrul Istoric Sighișoara. Există, de asemenea, 10 obiective ce își așteaptă rândul pentru a fi
înregistrate în patrimoniul UNESCO.
    Institutului Național al Patrimoniului, instituția care gestionează și finanțează întreaga politică în domeniul patrimoniului, i-au fost diminuate dramatic fondurile începând cu 2009 printr-un act normativ, care a restrâns semnificativ aplicarea timbrului monumentelor istorice. Acesta era în cuantum de 2% din valoarea încasărilor din jocurile de noroc, loterie și activități specifice cazinourilor. După 2009, acesta se aplică doar câtorva categorii, în special organizatorilor de evenimente artistice.
    Cu ajutorul acestor fonduri, Institutul Național al Patrimoniului a reușit în perioada 2006-2009 să strângă peste 14 milioane de euro, fonduri cu care s-au început sau finalizat lucrările de reabilitare pentru aproape 30 de monumente istorice, multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu