marți, 2 aprilie 2013

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

         Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.
        În Iași, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, membră FEDRA, împreună cu partenerii locali: Fundația „Star of Hope România”, Fundația „Ancora Salvării” și Asociația „Surâsul albastru”, au pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a V-a ediții a Campaniei „Arată că iți pasă!”, după următorul calendar:
       Astazi, 2 Aprilie – 11.30-12.30  - Marșul diversității pe traseul Piața Unirii – PALAS. Acolo vom ridica spre cer baloane în culorile fundiței puzzle care simbolizează autismul și vom participa cu toții, în Atrium PALAS, la un flashmob organizat de Zumba Iași, instructor Lucian Liciu.Alături de copiii și tinerii cu autism, părinți ai acestora, vor participa la marș și copii și tineri de la: Colegiul tehnic “Gh. Asachi”, Școala gimnazială “Ionel Teodoreanu”, Școala gimnazială “Ghe. I. Brătianu”, Liceul teoretic “Al.I.Cuza”, Colegiul Economic Administrativ , Grădinița “Căsuța Zânelor”, Universitatea “Petre Andrei”.
       De la ora 19.30 – Primăria Iași - Moment artistic susținut de elevi de la Școala Euroed și Colegiul “Richard Wurmbrand” Iași, în pregătirea aprinderii luminii albastre, la ora 20.00. Alături de Palatul Roznovanu care găzduiește Primăria Iași, vor fi iluminate în albastru și Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al.I.Cuza”, Camera de Comerț și Industrie Iași.
      Pe data de 3 Aprilie – ANCAAR Iași va participa la Conferința internațională  organizată de FEDRA în București, la Palatul Parlamentului între orele 9.00-15.30, cu tema : “Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenția recuperării, funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist ».  Participă, în calitate de vorbitori, reprezentanți din Statele Unite ale Americii și din 5 state europene – Suedia, Norvegia, UK, Finlanda, Olanda care prezintă modelul național de servicii și integrare sociala a persoanelor cu dizabilități. Din Romania, participă: Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, Vasile Cepoi, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru, reprezentanți ai Comisiilor de Muncă, Sănătate și Învățământ ale Camerei Deputatilor, parlamentari și reprezentanți ai Guvernului.
      Pe 4 aprilie - 11:00 -  Conferință de presă în Sala Mare a Primăriei Iași cu participarea Excelenței Sale Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la București și a specialiștilor invitați din Olanda.
      De la ora 18.00  - Eveniment caritabil - Motel Bucium.  Vor participa copiii de la Academia Show, pregătiți de doamnele Ligia Grozdan și Cosmina Paraschiv, cei din clubul de gimnastică aerobică GIMNIS, prof. Bogdan Bantă, studenții de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, departament Teatru, prof. Ligia Delia Grozdan si Oana Sandu, copii clasei a II-a C, Școala Ștefan Bârsănescu, Ansamblul Folcloric „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților Iași, prof. Petre Șușu și Clubul de dans „Imperial”, prof. Adrian Ciutoiu. Tot pe 4 Aprilie Școala Specială “Constantin Păunescu” și Grădinița PP nr.20, vor organiza evenimente pentru marcarea zilei de 2 Aprilie.
     Pe data de 5 aprilie – 18.00 – Grand Hotel Traian, Sala Ion Creangă, lansarea primului documentar românesc despre autism, realizat de specialiști din Olanda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu