joi, 31 ianuarie 2013

4-metilamfetamina va fi interzisă în Uniunea Europeană?

 
          Primesc un mail în care este precizat faptul că, Comisia Europeană a propus interzicerea în întreaga UE a drogului „4-MA”, o substanță de sinteză cu efecte fizice similare celor provocate de amfetamină. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.
          De asemenea, mai aflu că 4-metilamfetamina, sau 4-MA, este deja ilegală în 10 țări din UE (Austria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Țările de Jos și Ungaria), fiind asociată unui număr de 21 de decese în patru țări ale UE în perioada 2010-2012.
    
„4-MA este produsă și distribuită de către grupările infracționale și se cunoaște faptul că poate provoca moartea”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție al UE. „A fost detectată în 15 state membre ale UE și este deja interzisă în 10 state. O acțiune la nivelul întregii UE va contribui la împiedicarea răspândirii drogului și a efectelor sale nocive asupra tinerilor din întreaga Europă.”
     Până în prezent, s-au raportat cel puțin 21 de decese în patru state membre (Belgia, Danemarca, Regatul Unit și Țările de Jos) în care, în eșantioanele post-mortem, a fost depistată 4-MA fie în mod exclusiv, fie în combinație cu alte substanțe, în special amfetamine.
     Propunerea prezentată astăzi de Comisie ar interzice producerea și comercializarea 4-MA, prevăzând sancțiuni penale pentru aceste fapte în întreaga Europă. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu