joi, 31 ianuarie 2013

4-metilamfetamina va fi interzisă în Uniunea Europeană?

 
          Primesc un mail în care este precizat faptul că, Comisia Europeană a propus interzicerea în întreaga UE a drogului „4-MA”, o substanță de sinteză cu efecte fizice similare celor provocate de amfetamină. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.
          De asemenea, mai aflu că 4-metilamfetamina, sau 4-MA, este deja ilegală în 10 țări din UE (Austria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Țările de Jos și Ungaria), fiind asociată unui număr de 21 de decese în patru țări ale UE în perioada 2010-2012.
    
„4-MA este produsă și distribuită de către grupările infracționale și se cunoaște faptul că poate provoca moartea”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție al UE. „A fost detectată în 15 state membre ale UE și este deja interzisă în 10 state. O acțiune la nivelul întregii UE va contribui la împiedicarea răspândirii drogului și a efectelor sale nocive asupra tinerilor din întreaga Europă.”
     Până în prezent, s-au raportat cel puțin 21 de decese în patru state membre (Belgia, Danemarca, Regatul Unit și Țările de Jos) în care, în eșantioanele post-mortem, a fost depistată 4-MA fie în mod exclusiv, fie în combinație cu alte substanțe, în special amfetamine.
     Propunerea prezentată astăzi de Comisie ar interzice producerea și comercializarea 4-MA, prevăzând sancțiuni penale pentru aceste fapte în întreaga Europă. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

Arta şi ieşenii

         Mă bucur mult cînd aud sau cînd citesc că ieşenii merg la teatru, la operă, la spectacole de bună calitate. Ori şi snobi dar sunt foarte mulţi care apreciază un act cultural făcut bine. Cîtă muncă stă în stapele unui spectacol, ce sacrifici şi toate celelalte numai cei urcă pe scenă şi întrega lor echipă o ştiu.
       Conducerea Operei Naţionale Române din Iaşi anunţă că biletele pentru spectacolul “La Traviata”, de Giuseppe Verdi, care a fost programat pentru joi, 21 februarie 2013, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași au fost epuizate, dar se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la preț redus (10 lei biletul). Dirijor Mircea Holiartoc (Teatrul Liric Nae Leonard Galați). Invitat special în rolul lui Alfredo Germont este tenorul Marius Manea.
        Bianca Gabriela Grigoriu, responsabil PR la Opera Naţională Română Iaşi mai spune că din distribuție mai fac parte: Violeta Valéry – CRISTINA SIMIONESCU, Flora Bervoix – ELENA ROȘCA, Annina – BRÂNDUȘA MOȚOC, Giorgio Germont – OLEG IONESE, Baronul Douphol – CĂTĂLIN BEREA, Marchizul d`Obigny – DRAGOȘ ȘTEFAN, Dr.Grenvil – VICTOR ZAHARIA, Gaston – CONSTANTIN ȚAGA, Giuseppe – TRAIAN HUDUMEAC, Comisionarul, Grădinarul – IONUȚ TODICĂ.
       Se merge des la spectacole şi asta arată se caută  şi lucrurile de calitate.

miercuri, 30 ianuarie 2013

Palatul de la Ruginoasa își deschide porțile



       În sfîrșit- sîmbătă, 2 februarie, Palatul ”Al. I. Cuza” de la Ruginoasa din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iaşi îşi deschide porţile pentru marele public, ca urmare a finalizării lucrărilor de reamenajare muzeală. Ceremonia de inaugurare a expoziţiei de bază va avea loc de la ora 12.00, la Ruginoasa.

        Între anii 2006-2010, edificiul, care a fost principala reședință din Moldova a Principelui Unirii, a făcut obiectul unui amplu program de restaurare în cadrul Proiectului Guvernamental ”Reabilitarea Monumentelor Istorice din România” F/P 1562 (2006) cu finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

        Conducerea Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iaşi spune că  etapa a fost urmată de faza de reamenajare a expoziției de bază la standardele europene contemporane, cu scopul de a imersa vizitatorul contemporan în atmosfera aristocrației veacului al XIX-lea.



marți, 29 ianuarie 2013

Ţara lui Caragiale. Schiţe contemporane despre momente trecute... sau invers!?”

       În anul aniversar, Radio România prin Teatrul Naţional Radiofonic, Radio România Cultural şi studiourile teritoriale: Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi şi Cluj-Napoca a adus în casele ascultătorilor nu numai replici semnate de „nemuritorul” Caragiale, dar şi adevărate personaje, interpretate cu har şi prospeţime de actori celebri ai Teatrelor Naţionale din oraşele sus amintite, prin proiectul de teatru radiofonic serial: Ţara  lui Caragiale. Schiţe contemporane despre momente trecute... sau invers!?”  în regia artistică a lui Mihai Lungeanu.

       Acest serial se va încheia în ultima săptămână din luna ianuarie 2013, cu difuzarea în premieră, la Radio România Cultural, a episoadelor 8, 9 si 10  realizate cu participarea actorilor Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara şi, în reluare, episoadele 1-7 , în interpretarea artiştilor Teatrelor Naţionale  din Târgu Mureş, Iaşi şi Cluj – Napoca.

   Cu acest prilej, la Sediul Radiodifuziunii Române, sala Catinca Ralea, va fi organizat marţi, 29 ianuarie 2013, orele 12.00, un eveniment multimedia cu participarea tuturor celor implicaţi în proiect, un dialog VIZUALIZAT (prin platforma video a SRR)  între actori ai Teatrelor Naţionale din Iaşi, Cluj, Târgu Mureş şi Timişoara, redactori, realizatori din cadrul Teatrului Naţional Radiofonic şi presă.

  Actorii vor fi prezenţi în studiourile teritoriale ale Radio România, alături de redactorii de specialitate care au îngrijit producţiile şi vor oferi în premieră detalii despre culisele realizării unui astfel de proiect, unic la nivel naţional, care aduce în casele ascultătorilor şi în arhiva SRR producţii de cea mai bună calitate pe texte de Caragiale, montate într-o cheie actuală, de unde şi sugestivul subtitlu: Schiţe contemporane despre momente trecute... sau invers!? 
   De altfel Mihai Lungeanu, regizor artistic, iniţiatorul şi  realizatorul proiectului spune:
 „Fenomenul Caragiale ne cuprinde, ne descifrează, ne pune în stare de nelinişte, ne trezeşte şi ne provoacă - printr-un zâmbet deseori amar - să privim viaţa cu luciditate şi, de ce nu, cu mai multă responsabilitate. Poate că repunerea operei lui nenea Iancu sub lupa contemporaneităţii va trimite spiritele încă neadormite spre re-lectură şi meditaţie, spre desluşire şi zâmbet, spre ironia deschisă şi speranţa ascunsă cu care Ion Luca Caragiale şi-a semnat, inconfundabil, opera devenită zestre spirituală şi reper cultural.               
    Programarea spectacolelor la Radio România Cultural este următoarea:

   Luni, 28 ianuarie, de la ora 16.00 Premieră –schiţele ,, Amicul X…’’,
,, Atmosferă încărcată’’ şi ,, Critica teatrală şi presa noastră’’ de Ion Luca Caragiale
 
   Marţi, 29 ianuarie, de la ora 16.00 Premieră - schiţele ,, Petiţiune’’ şi
,, Diplomaţie’’ de Ion Luca Caragiale

   Miercuri, 30 ianuarie, de la ora 16.00 Premieră - schiţele ,, Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii ’’ şi ,, Măscărici şi grămătici’’ de Ion Luca Caragiale.
Interpretează: Vladimir Jurăscu, Irenne Flamann Catalina, Damian Oancea, Eugen Moţăţeanu, Claudia Ieremia, Viorica Suchici Codricel, Cristian Szekeres, Valentin Ivanciuc, Doru Iosif, actori ai Teatrului Naţional  Mihai Eminescu din Timişoara.

   Joi, 31 ianuarie, de la ora 19.00 -schiţele „Cronica fantastică”, „Moftangii – Rromânul”, „Înfiorătoarea şi îngrozitoarea şi oribila dramă din strada Uranus”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Moftangii – Rromânca”, „Urgent…”, „Moftangii - Savantul” de Ion Luca Caragiale.  Interpretează: Marinela Popescu, Nicolae Cristache, Elena Purea, Costin Gavază, Dan Rădulescu, Eduard Marinescu, Monica Ristea, actori ai Teatrului Naţional din Târgu Mureş

  Vineri, 1 februarie, de la ora 14.05 schiţele Bacalaureat”, „Dascăl prost”, „CFR”,  de Ion Luca Caragiale. Interpretează: Dionisie Vitcu, Petru Ciubotaru, Mihaela Arsenescu Werner, Constantin Popa, Emil Coşeru, actori ai Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi

  Duminică, 3 februarie, de la ora 19.00 schiţele „Situaţiunea”, „Justiţie”, şi „Art. 214 de Ion Luca Caragiale. Interpretează: Melania Ursu, Cornel Răileanu, Petre Băcioiu, Anca Hanu, Ruslan Bârlea, actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

 Înregistrările au fost realizate in Studiourile Teritoriale de Radio Timişoara, Targu Mureş, Iaşi şi Cluj-Napoca.  Redactor : Irina Soare. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Liviu Rogobete, Tibor Kacso, Ion Poenaru, Rada Stan şi Vasile Manta.  Scenariul radiofonic si regia artistică: Mihai Lungeanu








luni, 28 ianuarie 2013

Filmele și viața sau viața e un film



       Mi se întîmplă adesea să mă uit la un film și să visez  cîteva secvențe. Nu contează dacă este documentar sau artistic. Rămîn cu anumite imagini care în timpul nopții mi se derulează în fața ochilor și parcă nu se mai termină. Uneori sunt fazele mai dure, cu violență și alteori momentele vesele, finalul fericit.
      Fără să vreau împrumut expresii sau atitudini de la personajele din filme și cînd îmi dau seama îmi vine să zîmbesc. Într-un fel este interesant pentru că ai impresia că ești altă persoană deși pentru foarte puțin timp. După aceea stau și mă gîndesc dacă ar fi mai bine sau mai rău și iar îmi vine să rîd.
     Unii joacă teatru toată viața că doar asta știu, alții împrumută  cîte ceva din filme, de la personaje și li se poate pare oarecum bizar. Filmele romantice dau un aer optimist și ai vrea ca viața să fie asemenea unui astfel de film. Dacă mă uit numai la filme în care totul este roz simt că mi se amplică nemulțumirile, cred că am mai multe defecte și mi se pare că tot mai multă lume este rea, insensibilă.
    Dacă la filmele romantice îmi place să mă gîndesc și să spun ce frumos e. Vreau și eu așa.”, la cele unde apare violența și văd sînge și tot tacîmul spun “e doar un film”. Pot spun un lucru- filmele nu îmi influențează viața dar  uneori îmi dau de gîndit că trebuie să știu să trăiesc și altfel decît ……..în prezent.

„Poziția copilului” şi Călin Peter Netzer

          Cel mai așteptat film românesc al începutului de an, „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, va avea premiera mondială pe 11 februarie, în competiția celei de-a 63-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (7 – 17 februarie). Echipa filmului, în frunte cu regizorul și actorii din rolurile principale, Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, se va afla pe covorul roșu al Berlinale Palast și va asista la proiecția oficială de la ora 15.30 (16.30, ora României).
     Programul proiecțiilor a fost dat publicității  astăzi, într-o conferință de presă la Berlin. A fost dezvăluită și componența juriului care va decide cine primește trofeele festivalului. Renumitul regizor chinez Wong Kar-wai („In the Mood for Love”) va prezida un juriu format din actorul american Tim Robbins („The Shawshank Redemption”), cineasta daneză Susanne Bier (Oscar pentru film străin cu „In a Better World”), regizorii Andreas Dresen (Germania - „Cloud 9”), Shirin Neshat (Iran), Athina Rachel Tsangari (Grecia - „Attenberg”) și directorul de imagine Ellen Kuras („The Eternal Sunshine of the Spotless Mind”).
    „Poziția copilului” concurează pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagoniști, Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, intră, la rândul lor, în competiție pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actrițe, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura și nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon și Jude Law.
    Spectatorii români vor avea ocazia să vadă filmul „Poziția copilului” la scurtă vreme după premiera mondială de la Berlin. Pelicula va intra pe marile ecrane din întreaga țară pe 8 martie, distribuit de Parada Film. Distribuitorul internațional este compania germană Beta Cinema, care va reprezenta producția la European Film Market, piața de filme a Festivalului de la Berlin.
     „Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.
     Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul și sound design-ul îi aparțin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul – de Cristian Tarnovețchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roșeanu și Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Ada Solomon.

Burse...în străinătate

       Studenţii şi nu numai sunt în căutare de burse şi alte oportunităţi de a studia în străinătate. Citeam una-alta şi am aflat că Biroul Europei Centrale și de Est din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) a deschis apelul regional pentru studenții interesați să aplice la o bursă de mobilitate ce acoperă costurile unui stagiu de practică profesională într-o instituție din afara ţării.
       Cine poate aplica pentru o bursă- studenții din ultimul an înscriși la studii universitare de licență sau de masterat.Studenţii interesaţi pot să-şi depună candidaturile on-line, pe site-ul AUF, până pe 29 martie 2013.
       Bursa este destinată stagiilor de practică și se acordă pe o perioadă cuprinsă între 1 și 3 luni. Stagiul se desfășoară în intervalul 1 iunie 2013 - 31 decembrie 2013.
       Valoarea bursei pentru efectuarea stagiului profesional este stabilită de AUF, în funcţie de nivelul de trai din regiunea instituţiei din străinătate şi a eventualelor co-finanţări obţinute de candidat. AUF se ocupă şi de acoperirea cheltuielilor de deplasare şi de asigurarea de sănătate obligatorie pe durata stagiului în străinătate.
       Cei interesaţi se pot apuca de strîns documentele necesare şi succes!

duminică, 27 ianuarie 2013

La un pahar de "vin divin" de la Gramma...cu bloggeri ieșeni



       Vă fac o confensiune- vinul roșu rămîne preferatul meu. Pînă ieri nu știam că cei de Gramma Wines au așa ceva. Recunosc că mi-a plăcut mult și sper să mai facă și să îl găsesc în magazine. Poate vă întrebați cum am ajuns să beau vin roșu de la Gramma Wines. Ei, bine, foarte ușor. Am avut șansa de a fi invitată alături de 30 de bloggeri din Iași.....la moșia familiei Olteanu cea care produce” vinurile de la Gramma.

       Aventura a început puțin după ora 14 cînd ne-am urcat în autocarul pus la dispoziție de Icar Tours iar ghizii noștri respective organizatorii au fost Andreea Marc și Dragoș Bârgăoanu. Cum zăpada era mare nu am putut ajunge pînă la cramă cu autocarul așa că am mers mai mult de un kilometru prin zăpadă dar a meritat.
     Ce am văzut acolo la Gramma- așa numitele tancuri cu vin, fiecare soi avea cîte un număr pe tanc și așa se știe ce fel de vin este acolo. Am gustat vreo 7 soiuri cum ar fi Aligote, Fetească Regală și toate aveau un gust și un  “buchet” diferit.


    Dacă eram obișnuită cu butoaie din lemn cu cepuri, aici erau niște incipiente foarte mari din metal iar de la un robinet se dădea drumul la vin. Fiecare a primit un pahar și trecea pe la acel micuț robinet de unde curgea vin. Pentru că îmi place vinul sec aș putea spune că toate soiurile mi s-au părut interesante și le-aș da multe stele. În top va rămîne vinul roșu cu un ușor gust de migdală…foarte bun.
     La un pahar de vin merg brînzeturile iar doamna Olteanu a pregătit repede ceva pentru cei 30 de musafiri care au venit la ei, la Gramma Wines. Am aflat mai multe informații despre cum culeg strugurii, cum se face vinul, că nu îl beau doar ieșenii, români ci și japonezi. 

     După atîta degustat de vin a venit momentul pentru un concurs iar premiul consta în cîștigarea unui tirbușon. Ca să îl cîștigi trebuia să îi dai blogului personal un nume de vin și cine avea cele mai multe voturi cîștiga. Fericiții au fost doi domni- Florin și Etienne. Dar nu puteam să nu vă spun că am avut ocazia să umplem cite o sticlă cu vin, să îi punem dop și etichetă și să o luăm cu noi, ca amintire.

     Timpul a trecut foarte repede și a venit momentul reîntoarcerii la autocar și la Iași. Drumul mi s-a părut mai scurt și mă gîndeam ce repede au trecut 6 ore. A fost o experiență frumoasă, cu oameni veseli și gazde primitoare- doamna Olteanu și Marian Olteanu. Ambii au avut grijă să ne simțim foarte bine, să aflăm mai multe despre vinul lor și să dorim să îl mai bem și cu alte ocazii. Vin bun, gazde super și companie pe măsură, toate la vizita de la crama Gramma Wines.
   

Expoziție despre holocaustul din România

       Astăzi de la ora 17.30, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Uniunea Artiștilor Plastici Iași și Institutul Cultural Francez din România-Iași organizează  vernisajul expoziției taberei de pictură “Cum a fost posibil? Holocaustul evreilor din România”.
      În 2013, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a ales să marcheze Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin organizarea expoziţiei ”Cum a fost posibil?” Holocaustul evreilor din România.
      Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie – 8 februarie 2013 la Galeriile de Artă ale Uniunii Artiștilor Plastici Iași, strada Lăpușneanu 7-9. Demersul taberei Cum a fost posibil? este unul de tip recuperator manifestat prin păstrarea vie a memoriei Holocaustului, fiind totodată și educativ, prin instruirea tinerilor creatori și a publicului amator de artă contemporană. Expoziția cuprinde 32 de picturi semnate de 11 artiști emergenți, realizate în perioada celor două săptămâni de tabără, la Cristian Alexandra Baciu, Petru Ciobănică, Alexandra Floarea, Gheorghită Galan, Anton Nicoleanu, Sorin Otînjac, Ovidiu Sabie, Diana Turcu, Adriana Vasile, Daniela Vîrlan și artista israeliană, inițiatoare a proiectului, Sarah Einik au lucrat inspirați de tragicele evenimente din perioada Holocaustului din România.

joi, 24 ianuarie 2013

Politicenii și Hora Unirii...la Iași

        S-a încheiat o zi de 24 ianuarie. La muncă mă refer. Pentru mine a fost cea mai liniștită zi din ultimii 7 ani.Tot la 24 ianuarie mă refer doar, nu în general. De ce spun asta? Pentru că a fost liniște adică nu au existat indicente, nu a fost frig și am putut să îmi fac treaba mai lejer. Ce a fost diferit de ceilalți ani- mai marii de la București au făcut doar băi de mulțime și nu s-au prins în horă alături de popor, nu au fost pancarde cu doleanțele românilor așa cum erau în alți ani, nici huiduieli care să umple piața.
       Am văzut fețe crispate, obosite, oameni nemîncați și bolnavi dar și fețe îmbujorate și chipuri senite parcă fără griji. România se împarte în două categorii și le-am întîlnit pe ambele la manifestările omagiale de 24 ianuarie 2013, la Iași. Piața Unirii a devenit punct fierbinte pe harta țării pentru cîteva ore. Locul unde s-a desfășurat miezul programului s-a umplut repede. Primele persoane au apărut pe la ora 8 deși primul moment din program era anunțat pentru ora 9. Oamenii erau calmi sau asta vroiau să lase impresia. Nu i-am văzut să se impingă sau să vorbească urît. Am mers printre ei și am vorbit cu unii dintre ei. Își mai aminteau de semnificația istorică a zilei și îmi spunea că vin la manifestări în fiecare an indiferent de vreme.
     Am auzit huiduieli cînd au fost depuse coroane de flori din partea administrației prezidențiale și aplauze la apariția lui Miron Cozma alături de soția sa. Aceste momente su repede depășite deoarece muzica populară a animat locul. Puțini erau atenți la alocuțiunile politicienilor care se urcaseră pe scenă. Auzeam murmure, vedeam zîmbete în colțul gurii dar și priviri în gol.
      Masa tradițională cu fasole și cîrnați plus vin fiert a fost foarte bine primită de cei care au stat în piață de dimineață. Toate cele pregătite de regiile din subordinea municipalității s-au terminat foarte repede.
     La retragerea cu torțe și la concertul de la ora 18 au fost cîteva sute de persoane. Pe lîngă asta au mai multe și alte evenimente pe care nu le mai înșir acum. Gata, a trecut ziua, chiar repede, neașteptat de repede și bine și uite așa am mai bifat o altă experiență de 24 ianuarie dar de data asta................. în anul 2013.

miercuri, 23 ianuarie 2013

Pregătiți de hora unirii?

        Mîine este 24 ianuarie. Iașul se va anima mai tare decît în altă zi de joi că doar o dată pe an este 24 ianuarie adică se marchează Unirea Principatelor Române. Forțele de ordine vor fi pe fază ca să păzească să nu fie probleme. Steagurile sunt puse prin oraș, autoritățile s-au pregătit de zor pentru că vor particpa la evenimente oficialități de la București.
       Premirul Victor Ponta și alți oficiali vor fi prezenți în Piața Unirii, acolo unde pentru cîteva ore va fi punctul fierbinte al Iașului. Președintele Traian Băsescu nu va ajunge în capitala Moldovei și nu se va prinde în horă așa cum a făcut-o ani de-a rîndul.
       Peste 300 de forțede de ordine sunt mobilizate pentru momentele dedicate Unirii Principatelor. Traficul va fi deviat și vor fi folosite rute ocolitoare și se va suplimenta numărul de autobuze și chiar curse speciale pentru Piața Unirii. Ei, la asta vă gîndeați? Ei bine, așa va fi.
       Pe 24 ianuarie va avea loc a IV-a ediţie a proiectului intitulat “Pe străzile Unirii”, organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi (CJE Iaşi), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean, Palatul Copiilor şi Teatrul Național „V. Alecsandri” Iaşi.
      Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, professor Sabina Manea a explicat că pe 24 ianuarie, elevii ieşeni, îmbrăcaţi în costume de epocă, vor evoca atmosfera “acelor vremuri” încărcată de rafinament şi nobleţe, pentru trecătorii de pe arterele centrului istoric al Iaşului: Palatul Culturii, Bulevardul Ştefan cel Mare, Piaţa Unirii, strada Lăpuşneanu.
     Vor fi foarte multe evenimente pe 24 ianuarie și mă bucur că au anunțat ca va fi +1 grad. Pe mîine!

marți, 22 ianuarie 2013

Gata cu OTV-ul ?

         Nu mai înțeleg nimic. Cum au închis OTV, de ce așa repede? Nu au soluționat toate cazurile prezentate noapte de noapte. Dan Diaconescu și angajații săi nu au reușit să o găsească pe Elodia și au căutat-o atîția ani și nicipentru alte subiecte nu au reușit să strîngă probe și să găsească cheia sau vinovatul.
         Înțeleg că decizia aparține Consiliului Național al Audiovizualului care a retras astăzi cu unanimitate de voturi, licența postului OTV. Totodată, la termen licența postului de televiziune ar fi expirat pe  data de 28 martie 2013. Dar au avut unii grija ca termenul să fie mai rapid și au decis să retragă licența OTV-ului.
         De ce se întîmplă asta pentru că societatea Ocram Televiziune SRL,cea care deține licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și chiar anul 2012.
         S-a decis retragerea licenței OTV-ului. Ok, am înțeles dar cu găsirea Elodiei cum rămîne? Am și eu o curiozitate ciudată pentru unii dar asta e.

Municipalitatea ieșeană și pregătirile pentru 24 ianuarie



     Sunt mai puțin de două zile pînă pe data de 24 ianuarie. Forfotă mare prin centrul iașului și seria de evenimente  este deja  pregătită. Ce spune municipalitatea- vor fi două concerte și un program destul de bogat, toate într-o singură zi.
     Manifestările omagiale dedicate împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor vor începe la ora 9:00 în Piața Unirii cu momentul folcloric „Noi suntem români”. Concertul va fi susținut de către: Laura Lavric, Maria Dragomiroiu, Veta Biris, Matu Stoian, Zenaida Julea și Nicolae Glib.
     Ce va fi după aceea, cu aproximație:
 9.50-10.00 – sosirea invitaților;10.00-10.01 – ONOR prezentat de Armata Română;
10.01-10.02 – intonarea Imnului Național;10.02-10.13 – ceremonial religios TE DEUM;
10.13-10.38 – discursuri ale oficialităților;10.38-10.43 – ceremonialul depunerii de coroane la „Monumentul Al. I. Cuza”;10.43-10.48 – defilarea detașamentelor militare;
10.48-11.00 – intonarea Horei Unirii și desfășurarea Horei Populare;11.00-12.00 – din nou momentul folcloric „Noi suntem români” cu interpretarea artiștilor atât români, cât și basarabeni. Între ora 12 și 14 va fi masa tradițională cu fasole, cîrnați și vin fiert pe strada Lăpușneanu.
     De la ora 11.00-11.20 se va face deplasarea la Biserica „Trei Ierarhi”,se depune coroane la mormântul lui Al. I. Cuza în cadrul acestei biserici.

    Seara la ora 17.45-18.00 se va organiza retragerea cu torțe a 100 de militari care vor mărșălui cu torte aprinse pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii. La ora 18.00 ieșenii și oaspeții acestui oraș pot participa la al II-lea concert, și anume la spectacolul de muzică ușoară pe Esplanada Palatului Culturii, unde vor cânta la fel formații din România și oaspeți de peste Prut: Ruby, Iris și Zdob&Zdub.