joi, 19 septembrie 2013

Finanțare pentru revitalizarea urbană



          Am aflat ceva și sună bine. Fundația Comunitară Iași lansează cea de-a doua sesiune de finanțare pe domeniul revitalizării urbane. De data aceasta, locuitorii din cartierul Tătărași vor primi o finanțare de până la 15.000 lei pentru proiecte de înfrumusețare a cartierului lor.
         Cei spun cei de la Fundația Comunitară Iași- Fondul de revitalizare urbană, redenumit Turnul Nostru finanțează proiecte precum: amenajarea unui loc de joacă pentru copiii din cartier, reamenajarea unui parc, realizarea unor proiecte artistice pe faţadele clădirilor, amenajarea unor spaţii pentru practicarea sporturilor de masă, dar şi alte proiecte de impact asupra comunităţii ieşene. O altă condiție pentru a primi finanțare este ca proiectele propuse să aibă o componentă puternică de dezvoltare comunitară și socială și să se adreseze unui număr mare de beneficiari. Scopul proiectelor va fi acela de îmbunătăţire a imaginii urbane iar impactul lor va fi, cu precădere, pe termen lung.
      Ce mai trebuie să știți-Într-o primă fază, locuitorii cartierului Tătărași sunt încurajați să își înscrie proiectele, completând scrisoarea de intenție de pe site-ul www.fonduri.fundatiacomunitaraiasi.ro până la data de 20 octombrie. Toate scrisorile de intenție primite vor fi, mai apoi, jurizate și doar câteva dintre ele vor trece în cea de-a doua etapă, în care proiectele vor trebui detaliate. În final, juriul va alege proiectele care vor primi între 500 și 5.000 lei fiecare, pentru a fi implementate. La acest fond pot aplica grupuri de inițiativă din cartierul Tătărași, asociații de proprietari, precum și ONG-uri ai căror membri locuiesc în acest cartier.
         În lunile iulie-august, Fundația Comunitară Iași a realizat un amplu proiect de cercetare ce a avut ca scop maparea nevoilor locuitorilor din cartierul Tătărași. În urma analizei datelor, reiese că un procent de 69% dintre locuitorii acestui cartier este dispus să propună și să își asume proiecte de revitalizare a cartierului. Principalele idei de revitalizare expuse de cei ce locuiesc aici sunt amenajarea parcurilor prin plantarea de pomi, flori sau garduri vii, amenajarea grădinilor din fața blocurilor, renovarea exteriorului blocurilor, crearea și amenajarea de spații de joacă, precum și proiecte care să încurajeze păstrarea curățeniei în cartier.
         Cei de la Fundația Comunitară Iași mai adaugă că fondul de revitalizare urbană este la cea de-a doua ediție a sa. A fost lansat în luna august 2012 și, până în prezent, a finanțat două mari proiecte: revitalizarea pasajului Mitocul Maicilor (aflat în Piața Unirii, lângă magazinul Unic) de către echipa Urban Crew și recondiționarea și pictarea scărilor ce permit traficul pietonal între Şoseaua Păcurari și strada Toma Cozma, proiect realizat de către Atelierul Părinților.
Valoarea totală a fondului este de 15.000 lei, dintre care 1.500 lei reprezintă costuri de administrare a fondului.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu