sâmbătă, 28 septembrie 2013

Vă plac filmele românești? Caravana va poposi la ArtHouse Central



          La ArtHouse Central va ajunge Caravana „Zilele filmului românesc”. Veți avea ocazia ca între 30 septembrie – 6 octombrie, să vedeți unele dintre cele mai premiate pelicule românești.
       Toate filmele vor avea subtitrare în limba engleză, astfel că la eveniment sunt așteptați și cinefilii străini aflați în Iași. Proiecțiile încep de la orele 17.30 și 20.00.
          Prețul biletelor este de 5 lei.
          Voi anexa și programul pentru a ști exact ce filme sunt și la ce oră.
Luni, 30 septembrie:
- orele 17:30: Amintiri din Epoca de Aur 1, România-Franța, 2009, regia: Constantin Popescu jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Cristian Mungiu
- orele 20:00: Amintiri din Epoca de Aur 2, România-Franța, 2009, regia: Constantin Popescu jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Cristian Mungiu
Marți, 1 octombrie:
- orele 17:30: Toată lumea din familia noastră, România-Olanda, 2012, regia: Radu Jude
- orele 20:00: Poziția copilului, România, 2013, regia: Călin Peter Netzer
Miercuri, 2 octombrie:
- orele 17:30: Marți, după Crăciun, România, 2010, regia: Radu Muntean
- orele 20:00: Bună! Ce faci?, România, 2012, regia: Alexandru Maftei
Joi, 3 octombrie:
- orele 17:30: Occident, România, 2002, regia: Cristian Mungiu
- orele 20:00: 432, România, 2007 , regia: Cristian Mungiu
Vineri, 4 octombrie:
- orele 17:30: Domestic, România-Germania, 2012, regia: Adrian Sitaru
Sâmbătă, 5 octombrie
- orele 17:30: O lună în Thailanda, România, 2012, regia: Paul Negoescu
- orele 20:00: Amintiri din Epoca de Aur 2, România-Franța, 2009, regia: Constantin Popescu jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Cristian Mungiu
Duminică, 6 octombrie
- orele 17:30: Poziția copilului, România, 2013, regia: Călin Peter Netzer
- orele 20:00: După dealuri, România, 2012, regia: Cristian Mungiu.

joi, 26 septembrie 2013

Noaptea cercetătorilor...și la Iași



          Experimentele cu laseri, plasmă, azot lichid, vulcani artificiali, gravitaţie, sunet şi lumină: toate acestea vor putea fi văzute în afara laboratoarelor la Noaptea Cercetătorilor, pe 27 septembrie. 
         În decursul unei seri, în Iași, București, Timișoara, Craiova și Cluj-Napoca vor avea loc activități în care știința se dezvăluie publicului în cele mai neconvenționale moduri. De la aplicații practice și experimente chimice spectaculoase, la discuții interactive despre spațiul cosmic, laseri, schimbările climatice, chimia din corpul uman și sângele artificial. 

        Evenimentul „Noaptea cercetătorilor” își propune să scoată știința din laboratoare și să îi implice pe participanți, drept pentru care organizatorii au inclus în program numeroase sesiuni de experimente științifice spectaculoase.
       În Iași, manifestările specifice „Nopții cercetătorilor” vor avea loc în Parcul Palas, începând cu ora 16:00. Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius și propriul corp fotografiat în infraroșu, la fel cum vor crea fulgere la borcan și vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong.    Participanții vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste și se vor minuna în fața demonstrațiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii și urechile noastre.

       De la ora 19.00, publicul este așteptat la Cărturești Palas, cu patru discuții științifice interesante pe înțelesul tuturor. 

·
        „Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, sub egida Uniunii Europene și a Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu: Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Institutul de Ştiinţe Spaţiale și Muzeul Antipa.

Mozaic din pahare de cafea? Unde? La Iași.



    Va fi un eveniment în premieră la Iaşi: cel mai mare mozaic din pahare de cafea din România, Ziua Internaţională a Cafelei, spectacol de muzică şi dans cubanez şi experimente chimice impresionante cu ocazia „Nopţii Cercetătorilor”.
    Ce spun organizatorii- vor fi 12.895 de pahare, 1.700 de litri de cafea, 900 de litri de lapte şi 12 ore de muncă sunt coordonatele celui mai mare mozaic din pahare de cafea din România. Mozaicul va reda chipul îndrăgitei actriţe Marilyn Monroe şi titlul filmului „Some Like it Hot” şi va putea fi admirat duminică, 29 septembrie 2013, la Palas Mall, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cafelei. 


    Și asta nu e tot-timp de două zile, cafenelele vor întâmpina clienţii cu prezentări, expoziţii, demonstraţii, cocktailuri şi degustări – toate având la bază îndrăgita licoare neagră. În plus, locaţiile au pregătit promoţii de până la 50%, preţuri speciale şi momente artistice cu aromă de cafea.
      CTS Corner invită publicul la un recital semnat de Andrei Cerbu şi Diana Petcu, artişti prezenţi la emisiunea „Românii au talent”. Duminică seara, Graffiti Cafe organizează Karaoke Show, iar CTS Corner - „La taifas cu o cafengiţă, by Elena Blănişteanu”.
     Week-end-ul dedicat cafelei se va încheia cu un spectacol de muzică şi dans cubanez, susţinut de Sombrilla y su Timba light Band şi Corazon Latino Dance Academy România. Întâlnirea cu exoticele ritmuri de salsa, timba, rumba şi merengue va avea loc duminică, în Atriumul Palas Mall, de la ora 18.00.
     Tot cu ocazia Zilei Internaţionale a Cafelei, în perioada 26 - 29 septembrie, Scae România caută la Palas Mall cei mai buni barista din regiune. Timp de patru zile, în Atrium, vor fi organizate workshop-uri pentru cei interesaţi să participe la competiţie, degustări de cafea şi sesiuni de pregătire susţinute de Laurenţiu Ștefan, campion naţional de barista în 2013.
      Întrecerile din cadrul Regional Barista Competition de la Palas Mall se vor desfăşura în datele de 26 şi 29 septembrie, de la ora 11.00, iar finala va avea loc în Bucureşti, în perioada 27/31 martie 2014.


       Vineri, de la ora 18.00, parcul Palas va găzdui manifestările evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”, desfășurat simultan în peste 300 de orașe. Cei interesaţi vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius și propriul corp fotografiat în infraroșu, vor crea fulgere la borcan și vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participanții vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste și se vor minuna în fața demonstrațiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii și urechile. În plus, de la ora 19.00, publicul este așteptat la Cărturești Palas cu patru discuții științifice pe înțelesul tuturor, despre spaţiul interstelar, lasere, curiozităţi ale simţurilor şi curentul electric fără fir. Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub egida Uniunii Europene și a Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu numeroase alte universităţi şi institute din ţară.

miercuri, 25 septembrie 2013

La Iaşi s-a deschis primul restaurant cu preparate din peşte şi fructe de mare

Palas Mall continuă să îi surprindă pe clienţii săi, amatori de gastronomiile lumii, cu noi operatori. Astăzi, 25 septembrie 2013, s-a deschis Seaweed, în food court-ul Palas Mall, primul restaurant din Iaşi care oferă preparate delicioase exclusiv din peşte şi fructe de mare.

Cei care adoră meniurile uşoare vor avea de ales din zeci de preparate Seaweed. Savoarea reţetelor internaţionale şi calitatea ingredientelor recomandă noul restaurant din food court-ul Palas Mall tuturor pofticioşilor. Locaţia specializată în preparate din peşte şi fructe de mare îi aşteaptă pe clienţi cu un discount de 10% acordat la meniul săptămânii şi cu o varietate de propuneri culinare.

La Seaweed vor putea fi savurate preparate renumite, precum Paella spaniolă, Fish and Chips englezeşti sau Baccala italiană. De asemenea, gurmanzii pot opta şi pentru frigăruile cu creveţi şi supa din fructe de mare. Toate produsele sunt realizate din file de somon, ton, şalău, dorada, cod şi din fructe de mare proaspete. Meniurile Seaweed au preţuri avantajoase, pornind de la 13 lei, şi sunt îmbogăţite cu garnituri atent gătite.                  

Schimbări mici, diferenţe MARI!

        Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, va lansa astazi proiectul „Schimbări mici, diferenţe MARI!”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Durata proiectului este de 2 ani, iar valoarea lui este de 245.000 CHF din care 220.500 suportul elveţian şi 24.500 CHF co-finanţare Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi.
     Criza economică a adus cu ea multe aspecte negative la nivelul societăţii. Pierderea locurilor de muncă, scăderea salariilor, creșterea alarmantă a sărăciei şi creşterea şomajului în rândul tinerilor ar fi cateva dintre aspectele îngrijorătoare care necesită extrem de multă atenție. Printre acestea se numără şi dificultăţile majore cu care se confruntă și sectorul nonguvernamental.
      Scăderea numărului de finanţatori, lipsa vizibilităţii ONG-urilor în comunitate, un răspuns slab al comunităţii la serviciile oferite de ONG-uri, mai ales în comunităţile mici, sunt doar câteva dintre dificultăţile sectorului nonguvernamental. Pe de altă parte, un număr tot mai mare de copii și tineri abandonează școala, numărul de copii abuzați creşte, majoritatea abuzurilor petrecându-se  în familie, la fel ca şi numărul copiilor victime ale celor mai grave forme de exploatare prin muncă.
     În acest context, proiectul își propune să dezvolte și să promoveze servicii de parenting și de dezvoltare a abilităților de viață în zonele urbane și rurale ale regiunii de Nord Est în vederea îmbunătățirii calității serviciilor sociale adresate copiilor vulnerabili şi părinţilor acestora.
    Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: 1350 de părinţi, 750 de copii vulnerabili, 60 de consilieri  şcolari,  20 de profesionişti din ONG-urile din Regiunea Nord Est a României şi 30 de membri ai ONG-urilor.
    Acest proiect şi toate evenimentele ce se vor desfăşura în cadrul lui, este înscris în demersul de Responsabilizare Socială demarat de Societal (reţea naţională de ONG-uri), şi, ca urmare a angajamentului său, va purta marca “Eveniment responsabil”. Responsabilitatea socială este un principiu important al dezvoltării durabile, motiv pentru care politica generală de management a proiectului încearcă să răspundă celor patru indicatori de responsabilitate socială: indicatorii sociali, de mediu, economici şi de guvernanţă.

marți, 24 septembrie 2013

Concurs Naţional de Gimnastică Aerobică...la Iași



În perioada 28-29 septembrie 2013, la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi se desfăşoară „Cupa Iaşului” ediţia a III-a, Concurs Naţional de Gimnastică Aerobică, organizat de Federaţia Română de Gimnastică, Clubul Sportiv de Gimnastică Gimnis Iaşi şi Palatul Copiilor Iaşi. Competiţia se desfăşoară pe parcursul a două zile, prima fiind de acomodare cu spaţiul de concurs, iar cea de a doua, data concretă de desfăşurare a reprezentaţiilor.

            La competiţie s-au înscris 10 cluburi din ţară, lotul de juniori din Republica Moldova, precum şi lotul naţional de juniori al Romaniei. Dintre cluburile participante amintim : CS Farul Constanţa, CSS1 Constanţa, UNEFS Bucureşti, CSM Arad, CS Triumf Bucureşti,  CS Urania Arad, CSG Gimnis Iaşi, CNS Cetate Deva.

Desfăşurat la nivel naţional, concursul „Cupa Iaşului” respectă regulamentele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică în vigoare pentru ramura Gimnastică Aerobică. Competiţia este deschisă tuturor probelor şi categoriilor de concurs stipulate în Regulamentele de Desfăşurare a Competiţiilor interne de Gimnastică Aerobică ale Federaţiei Române de Gimnastică precum şi in Codul de Punctaj 2013-2016 al Federaţiei Internaţionale  de Gimnastică.


Duminica 29 Sepetmbrie 2013
08:00 - 08:50
Şedinţa de instruire arbitri
09:00 - 09:30
FESTIVITATEA DE DESCHIDERE A COMPETITIEI
09:30 - 10:50
Concurs Categoria a II-a INDIVIDUAL FEMININ
10:50 - 11:15
Concurs Categoria a II-a INDIVIDUAL MASCULIN
PAUZA
11:40 -11:45
Demonstratie - Dans acrobatic – incepatori 4-6 ani- CSGGIMNIS IASI +PalatulCopiilor Iasi
11:45 -12:35
Concurs Categoria I-a INDIVIDUAL FEMININ
12:35 - 12:52
Concurs Categoria  a II-a PERECHI MIXTE
12:52 - 13:17
Concurs Categoria I-a TRIO
13:17 - 13:20
Demonstratie - Dans acrobatic – avansati 5-8 ani-CSGGIMNISIASI +Palatul Copiilor Iasi
13:20 - 13:45
Festivitate de premiere:
categ.a II-a   - IF, IM,  MP;
categ.  I-a     -  IF, TR
PAUZA
15:00 - 15:24
Concurs Categoria I-a INDIVIDUAL MASCULIN
15:24 - 15:54
Concurs Categoria a III-a TRIO
15:54 - 16:34
Concurs Categoria a II-a TRIO
16:34 - 16:45
Concurs Categoria  I-a PERECHI MIXTE

PAUZA
17:10 - 17:15
Demonstratie - Dans acrobatic –  CSG GIMNIS IASI
17:15 - 17:45
Concurs Categoria a III-a GRUP
17:45 - 18: 05
Concurs Categoria a II-a GRUP
18:05 – 18:15
Concurs Categoria I-a GRUP
18:15 - 18:40
Concurs Categoria a III-a PERECHI MIXTE
18:40 – 18:45
Demonstratie - Dans acrobatic –  CSG GIMNIS IASI
18:45 – 19:15
Festivitate de premiere:
Categ. a III-a  - MP, TR, GR;
Categ. a II-a   - TR si GR;
Categ. I-a       -  IM, MP, GR