miercuri, 15 februarie 2017

O noua recunoastere a creativitatii romanesti in Asia


La începutul lunii (1-6 februarie 2017), inventatori români au fost prezenți la Thailand Inventors Day in Bangkok, eveniment organizat de Consiliul Național al Cercetării din Tailanda cu sprijinul Federației Mondiale a Inventatorilor IFIA.
            Delegația României condusă de dl. Dr.ing. Andrei Victor SANDU de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Președinte al Forumului Inventatorilor Români, a etalat 8 invenții din mai multe sfere ale creației.

            Un domeniu de interes, cel al protecției mediului, a intrigat juriul International, astfel că inventatorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) din București au cucerit un număr mare de medalii și premii pentru invențiile prezentate și anume:
Staţie de tipul DKTB de monitorizare a ihtiofaunei şi în special a sturionilor, prin teledetecţie cu marcă ultrasonică, în diferite condiţii hidrologice - Medalie de aur
Staţie mobilă de tipul DKMR-01T de monitorizare prin teledetecţie a ihtiofaunei şi în special a sturionilor în condiţii hidrologice dificile - Medalie de argint
Soluții tehnice pentru protejarea ecosistemelor zonelor umede și a populației împotriva inundațiilor - Medalie de aur
Complex de producere a energiei regenerabile în ape curgătoare - Medalie de argint si  Premiul special oferit de MyRIS Malaiezia
Complex off-shore de producere a energiei regenerabile - Medalie de aur
De asemenea, premiul special „R.ALEKSEEV” a fost decernat Institutului pentru protecția mediului de către Russian House Association.
            Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași în colaborare cu Universiti Malaysia Perlis au elaborat un nou aliaj pentru aplicații medicale care a fost apreciat cu medalia de argint.
            O invenție foarte apreciată care a primit medalia de aur este cea a unui dispozitiv pentru eliminarea suspensiilor solide la instalatiile de tratare a apelor uzate, realizate de firma DFR Systems din Bucuresti – un pionier în domeniul tratării apelor.
            Asociația inventatorilor din Indonesia INNOPA a acordat Premiul Special, iar juriul international a oferit Medalia de argint – colectivului de autori condus de domnul Dr. Kamel Earar – care au creat o pastă de dinți ecologică; aceștia în prezent lucrând la alte câteva sisteme pentru igiena orală.
Premiul special din partea fundației EuroBusiness Haller din Polonia a fost decernat colectivului de la Departamentul TEPM al Facultății de Știința și Ingineria Materialelor a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, pentru rezultate deosebite în cercetarea științifică și inovare.
            Cu ocazia evenimentului, cercetătorii români au discutat oportunități de colaborare cu colegii din Tailanda, Vietnam, Indonesia și Malaiezia, țări emergente, cu un potențial deosebit; căutându-se posibilități de implementare la nivel industrial a ideilor brevetate.
            Un prim pas în punerea in practică a ideilor, la propunerea Forumului Inventatorilor Români(FIR) este înființarea Agenției Naționale pentru Implementarea Invențiilor, care cu sprijinul Ministerului Economiei a fost inclusă în proiectul România Competitivă – Un proiect pentru o creștere economică sustenabilă, elaborat de Guvernul României. Agenția va avea rolul de a identifica, evalua și de a transfera către mediul de afaceri acele idei ce pot aduce beneficiu imediat.
            Anul 2017 se anunță fierbinte din punct de vedere creativ, cercetătorii FIR promovând introducerea cursurilor de creației tehnică la nivelul universităților, dar și abordarea unor proiecte de cercetare inovative.
            Inventatorii români își vor etala creațiile, în acest an, la evenimentele importante de inventică de la Istanbul (ISIF), Cluj (Proinvent), Sibiu (Cadet-Inova), Iași (EUROINVENT), Pittsburgh (INPEX), Katovice (INTARG), Toronto (ICAN) și nu numai.
            (Comunicat de presa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu