joi, 29 mai 2014

Anastasia Cantemir şi icoanele sale pe sticlă



 Prima  expoziție personală de icoane pictate pe sticlă a artistei ieșene în devenire, Anastasia Cantemir -în vârstă de 8 ani, expoziție intitulată « ICOANELE SUFLETULUI MEU DE COPIL » poate fi admirată în Turnul Spiritualităţii,Turn de colț din cadrul Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia et.I si II.

În expoziție sunt prezentate un număr de  24 de icoane pe sticlă, lucrări ce demonstrează un talent remarcabil ce merită adus în atenția publicului, mai ales datorită vârstei fragede a autoarei.
Anastasia Cantemir are 8 ANI și este elevă în clasa I, la Școala nr. 22- B.P. HASDEU din Iași.

Mica pictoriță, Anastasia a executat prima icoană pe sticlă la cercul de pictură organizat de doamna Oana Lehaci în cadrul Bisericii Sf. Nectarie din Alexandu cel Bun, Iași. În această biserică se mai află încă expusă icoana pictată de ea când avea 7 ani și era la clasa pregătitoare. A continuat să picteze la Palatul Copiilor din Iași sub îndrumarea regretatului profesor Scutaru Gheorghe.

Este timidă, sensibilă și foarte curioasă, este atentă la detalii, îi place să combine culorile și o fascinează jocul de umbre. Își dorește în permanență să învețe lucruri noi.
Poate că numele de Anastasia nu a fost ales întâmplător de părinți deoarece numele creștin  Anastasia se trage din cuvântul grecesc anastasis, care înseamnă „înviere“ și iată că la doar 8 ani de viață , ea ne arată o înzestrare specială și aparte cu care a fost daruită de divinitate.
Vernisajul Expoziției a avut loc în prezența colegilor de clasă ai Anastasiei , care după ce vor admira icoanele pictate de colega lor , vor primi dulciuri din partea organizatorilor și vor vizita Casa diaconului(scriitorului) Ion Creangă din incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia și Turnul Golia(Clopotniță), dorind astfel să le oferim o zi specială în care să se bucure de Ziua de 1 Iunie-Ziua Internationala a Copilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu