vineri, 9 mai 2014

”6 femei mor zilnic în România din cauza cancerului de col uterin. Eu am ales să NU fiu una dintre ele.”

      Am acceptat imediat provocarea  celor de la Centrul Medis de a deveni una dintre ambasadoarele campaniei de conștientizare a cancerului de col uterin, care le va face pe femei să conștientizeze riscurile la care sunt expuse, dacă nu efectuează la timp controalele de depistare a afecțiunilor de cancer de col uterin.
     Am făcut asta deoarece 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin şi ar trebuie să ne gîndim foarte bine ce facem pentru sănătatea noastră. De ce spun asta- tocmai pentru că România se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancer de col uterin.

      Este un semnal de alarmă  pentru că  aceasta reprezintă a doua cauză  de mortalitate, după cancerul mamar. Din datele statistice furnizate de Organizația Mondială a Sănătății ar rezulta că rata mortalității prin  cancerul de col uterin în România este de 2 – 2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est adică de 6,3 ori mai mare decât media țărilor U.E.
    Se crede că lipsa de informaţii legate de modalitățile de prevenire a cancerului face ca foarte multe dintre femei  nu se prezintă la medic pentru un control de rutină dar și pentru un test Papanicolau.


    Care sunt cauzele?

     Cancerul de col uterin apare mai frecvent în rândul femeilor care au început viața sexuală la o vârstă precoce, dar și a celor care au mai mulți parteneri sexuali. Acest fapt este cauzat de virusul papilomma uman (HPV), virus care se transmite pe cale sexuală, și care, din fericire, nu duce tot timpul la cancer.
  "Alte cauze în urma cărora poți suferi de cancerul de col uterin:
- Fumatul joacă un rol foarte important în apariția acestei afecțiuni. În cazul în care
 ești fumătoare, te informăm că studiile au demonstrat că femeile fumătoare au un
risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, spre deosebire de cele nefumătoare;
- Infecția cu Chlamydia este la fel de dăunătoare ca și virusul HPV. Chlamydia este o bacterie ce se transmite pe cale sexuală și care îți afectează sistemul genital;
- Infecția cu HIV se numără și ea printre principalii factori de apariție a cancerului de col uterin. Acest virus slăbește sistemul imunitar și crește riscul de infecție cu HPV;
- Dieta săracă în fructe și legume crește riscul infectării. Studiile au arătat că cele mai multe dintre cazuri au fost depistate în rândul femeilor cu excese de greutate;
-Folosirea anticoncepționalelor pe termen lung;
- Dacă ai un istoric de sarcini multiple;
- Istoricul familial este foarte important.", informează Centrul Medis.
     Totodată, studiile au arătat că va crește riscul de îmbolnăvire pentru femeile ale căror mame sau surori suferă de această boală. Aşa că nu ezita să mergi să discuţi cu un medic care îţi poate da toate informaţiile necesare.


     Să nu uităm de simptome

      Acestea nu se prezintă  în primele etape ale bolii însă în stadiile avansate apar sângerări vaginale, secreții vaginale anormale și dureri. Sfatul nostru este să se meargă anual la un control de rutină și un test Papanicolau.

    De ce trebuie să faci Testul Papanicolau?

   "Deşi cancerul de col uterin poate fi prevenit prin efectuarea acestui test anual, multe femei ajung să se îmbolnăvească și chiar să moară, pentru că nu au făcut la timp sau poate niciodată acest test. Aproape 60% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin, una dintre cele  mai comune cauze ale morții la femei, nu au efectuat Testul Papanicolau în ultimii 5 ani de la  diagnostic.", adaugă cei de la Centrul Medis.


Ce mai trebuie să știi despre Testul Papanicolau:

- Ar trebui făcut anual de către toate femeile de peste 21 de ani sau de către cele care și-au început viața sexuală de 3 ani;
- Să uitaţi că trebuie făcut la minim o săptămână după menstruație, pentru ca sângele menstrual să nu afecteze rezultatele;
- Medicii recomandă ca înainte cu 24 de ore de examinare să nu ai contact sexual, să nu faci duș vaginal și să nu folosești produse intime vaginale.
  


   Pentru a fi datele complete vă mai spun cum puteţi ajunge la Centrul Medis-acest este situat pe Str. Bălții nr. 7C, vis-a-vis de Kaufland Podu de Piatră sau la adresa
www.centrulmedis.ro, www.facebook.com/centrulmedicalmedis, info@medis.com.ro sau la numerele de telefon 0741.111.933 sau 0232.221.515.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu