duminică, 17 noiembrie 2013

Reconstrucţia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesională şi egalitate de şanse




Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu Universitatea de Vest din  Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară a Municipiului Timişoara şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală din Cluj–Napoca încheie proiectul ,,Reconstrucţia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesională şi egalitate de şanse”.
Managerul proiectului, profesor Maria Nicoleta Turliuc a declarat că proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU 2007 – 2013.
Mai trebuie spus că acest proiect a constat în realizarea de schimburi de bune practici cu specialiştii din cele trei regiuni. La aceste întâlniri au participat reprezentanţi ai organizaţiilor interesate de tema combaterii stereotipurilor de gen în societate şi promovarea/implementarea principiilor egalităţii de şanse şi a incluziunii sociale.  În urma acestor întâlniri s-a conceput un ghid de bune practici pe această temă.
În anul universitar 2011-2012 au fost acordate 1287 burse sociale pentru studentele masterande aflate în situaţii sociale defavorizate distribuite pe zone.
În anul universitar 2012-1013, au fost acordate 1329 burse sociale distribuite pe zone dintre care aproximativ 800 au fost pentru Regiunea de Nord-Est.
Managerul proiectului adaugă că scopul acestor burse a fost acela de a facilita accesul studentelor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse la pregătire universitară, în cadrul studiilor de masterat. Cuantumul total al bursei  a fost de 3000 lei/an universitar.
Pe lângă bursele sociale, cele trei instituţii de învăţământ superior au oferit şi cursuri gratuite de formare şi dezvoltare profesională pentru femei Astfel, au fost elaborate şi acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări (A.N.C.). Peste 900 de femei au fost beneficiarele acestor cursuri în cele trei regiuni de implementare a proictului. În cursul ultimului an de realizarea proiectului, au fost organizate și cursuri privind diminuarea efectelor stereotipurilor de gen, destinate femeilor, operatorilor mass-media şi personalului autorităţilor locale.
De asemenea, Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi,  Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară a Municipiului Timişoara şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj-Napoca au acordat peste 95 % din cele 700 subvenţii,  destinate mamelor aflate în concediu de creştere a copilului până la 2/3 ani sau femeilor aflate în situaţii financiare care necesită ajutor social. Aceste subvenţii s-au acordat pentru absolvirea unui curs de formare/dezvoltare profesională şi calificare/recalificare profesională, recunoscut de Autoritatea Națională pentru Calificări (A.N.C.), fostul Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (C.N.F.P.A). Subvenţia s-a acordat în funcţie de costul programului de formare, în limita sumei de 1000 lei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu