marți, 19 noiembrie 2013

ISTORIA ORALĂ:TRECUTUL DE LÂNGĂ NOI




              În perioada 19-21 noiembrie 2013  vor fi prezenţi la Iaşi    profesori evaluatori de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş –Bolyai” Cluj Napoca pentru 4 profesori de istorie din Iaşi care au fost selectaţi să participe la proiectul ISTORIA ORALĂ:TRECUTUL DE LÂNGĂ NOI”.
              Scopul proiectului este de a stimula preocuparea pentru cercetarea istoriei recente,familiarizarea profesorului cu metode specifice pentru activitatea de la clasă,realizarea ,cu sprijinul elevilor,  a unor lucrări bazate pe mărturii ale contemporanilor,coroborate cu cercetarea de arhivă,corespondenţă şi altor surse narative .Produsul final este disertaţia profesorului susţinută în şcoala unde profesează  şi susţinerea unei activităţi didactice la clasă  în care se   probează  implicarea elevilor în proiect.
     Acest proiect se află în al treilea an de desfăşurare,timp în  care din judeţul Iaşi s-au iniţiat în cercetarea de istorie orală  10 profesori. Participantii au exersat  metodele de predare-învatare interactiva si de cercetare specifice istoriei orale, în vederea valorificarii cunostintelor dobândite, în folosul comunitatilor locale din care provin. Proiectul  a urmărit  sa ofere sanse reale cadrelor didactice  care s-au  perfectionat în utilizarea unei noi discipline, istoria orala, si a unei noi metode interactive de predare-învatare, interviul. În acest fel, prin identificarea si implementarea acestei noi metode de lucru la nivelul învatamântului preuniversitar, se pot dezvolta ulterior proiecte care sa mentina coeziunea sociala, sa ajute la dezvoltarea dialogului inter-generational, la promovarea spiritului de toleranta si nediscriminare, prin cunoastere reciproca.
                  Prin folosirea tehnicii interviului se dobândesc noi componente, indispensabile unui învatamânt modern, centrat pe dezvoltarea de competente si aptitudini. Inovare si TIC, dat fiind faptul ca programul include familiarizarea cu tehnologiile moderne de înregistrare audio-video, stocare, transformare si prelucrare a interviurilor înregistrate în vederea utilizarii acestora în beneficiul comunitatilor locale, utilizarea aparaturii digitale moderne de înregistrare si prelucrare a imaginilor si sunetelor, utilizarea software-urilor de facilitare a transcrierilor si arhivarii înregistrarilor , dezvoltarea durabila sub aspectul sau social, cresterea coeziunii sociale prin promovarea spiritului de toleranta si cunoastere reciproca.
               Profesorii  şi lucrările pentru care s-a optat în cercetare în anul 2013  sunt:
Prof dr. Eliza Ilie-Colegiul Economic Administrativ-”Comportamentul consumatorului în regimul comunist+ Hala Centrală+studiu de caz”
Prof.dr. Serinela Pintilie-Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări-„Atelierele Uzinei Nicolina în perioada comunistă”
Prof. Lavinia Beşliu-Colegiul „Richard Wurmbrandt”-A fi actor la Teatrul Naţional”
Prof.Florentina Dincă-Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”-„Viaţa universitara ieşeană în perioada comunistă”
                     Miercuri, 20 noiembrie  ora 17.00, la Muzeul Unirii,lector univ dr Lavinia Stan de la Universitatea „ Babeş Bolyai” va susţine conferinţa cu tema „ Exilul ca dialog-Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”. Participă profesorii de istorie . Se marchează astfel deschiderea celei de a II a ediţii a Săptămânii de istorie la Iaşi,prilej cu care s-au anunţat spre desfăşurare în jur de 160 de activităţi în săptămâna 25+noiembrie -1 decembrie  atât din municipiul Iași cât și din județ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu