joi, 24 noiembrie 2016

Festivalul „Teodorenii”, Ediția a II-a, 2016 Ziua a II-a: Ulița Teodorenilor



Ziua a II-a a Festivalului „Teodorenii” se va desfășura sub genericul „Ulița Teodorenilor”. Dintre cele 15 manifestări programate în această zi, 13 se vor desfășura în Galeriile de Artă ale Municipiului Iași din pasajul de la Hala Centrală.

Ulița „Sf. Vineri” este axa centrală a Pasajului de la Hala Centrală. Nu e nevoie de foarte multă imaginație pentru a fi convins că scările rulante care coboară în subteran sunt o adevărată mașină a timpului, care te transpune pe perioada pașilor grăbiți într-un Iași vechi și etern, în urbea veche a bolților de piatră. Ne propunem să îmbinăm acest loc în care ai senzația plenară că prezentul este de fapt un amestec bine agitat de trecut și de viitor cu pasiunea noastră pentru Iașul începutului de secol XX, pentru Iașul Teodorenilor. Timp de două zile, în pasaj vor funcționa o librărie, o băcănie, o berărie, o cofetărie, o vinărie și o ospătărie care vă vor propune produse ca acum 100 de ani. Se va auzi muzica primelor decenii ale secolului XX, de la patefon, copiii vor fi încântați de reprezentații de marionete, cu ce alte personaje decât Mărioara și Vasilache, vor fi costume de epocă și chiar ediții ale Ziarului Evenimentul, așa cum apărea el acum 100 de ani.
Iubitorii de literatură sunt chemați să viziteze o expoziție dedicată celor doi frați scriitori, Ionel și Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel), expoziție ce îi prezintă pe aceștia în diverse ipostaze ale vieții personale și literare, prin intermediul manuscriselor, epistolelor și fotografiilor. Totodată, avem pregătită pentru dumneavoastră și o expoziție de cărți și fotografii din Iașii începutului de secol XX, cu locurile care i-au inspirat pe cei doi scriitori. Călătoria în imagini va fi acompaniată de sunetul muzicii de epocă: înregistrări rare din colecțiile Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.
Va fi o excursie în timp pentru nostalgici și gurmanzi, pentru visătorii literați și pentru iubitorii de Iași.
 (Comunicat de presă Biblioteca Județenă „Gh. Asachi” Iași)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu