vineri, 4 octombrie 2013

La Iași...o tabără științifică de prelucrare a limbajului natural



        Se întîmplă și lucruri interesante. Mai exact, între 13 și 19 octombrie , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi - prin Facultatea de Informatică, Academia Română - prin Institutul de Cercetări în Inteligenţă Artificială Bucureşti şi Institutul de Informatică Teoretică Iaşi organizează Tabăra Științifică în domeniul prelucrării limbajelor naturale (EUROLAN-2013), un proiect finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Asociația P2P EVO, care se va desfăşura la Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu”, Ipoteşti, jud. Botoșani.
        Tabăra ştiinţifică în domeniul Prelucrării Limbajelor Natural EUROLAN, ajunsă la a XI-a ediţie, devine un bun prilej de a reuni pentru o săptămână masteranzi, doctoranzi şi tineri cercetători, alături de reputaţi profesori şi cercetători lucrând pe probleme de lingvistică şi lingvistică computaţională. O seamă de personalităţi ştiinţifice româneşti vor împărtăşi participanţilor din experienţa lor, invitându-i totodată la interacţiuni cu caracter de laborator.
       În program sunt incluse tutoriale, laboratoare, demonstraţii care vizează subiecte ca: lexicografie clasică şi computaţională; parsarea de dicţionare: DA - Dicţionarul Academiei (anii: 1913-1947), DLR - Dicţionarul Academiei (anii 1956-2010), DEX etc.; eDTLR - Dicţionarul Tezaur al Limbii Române în format electronic; analiza şi validarea, la nivel de structură, a articolelor eDTLR; CLRE - neologisme; influenţe germane asupra lexicului românesc; analiza prozodică a limbii române vorbite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu