joi, 3 octombrie 2013

Copiii vulnerabili trebuie să beneficieze de servicii bazate pe familie și comunitate



       În vederea accelerării procesului de tranziție de la îngrijirea bazată pe instituții la serviciile bazate pe familie și comunitate prin folosirea fondurilor structurale și a altor instrumente financiare ale Uniunii Europene, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, în parteneriat cu Grupul European de Experți (EEG), UNICEF România şi Hope and Homes for Children România au organizat miercuri, 2 octombrie 2013, un seminar internațional.
      În cadrul evenimentului, reprezentanţi ai Comisiei Europene – DG Employment, Social Affairs and Inclusion şi DG Regio, precum şi experţi ai European Expert Group (EEG), dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private din România au prezentat exemple de bună practică şi lecţii învăţate din experienţa programului de finanțare prin fonduri structurale aferent perioadei 2007 – 2013 și au contribuit la promovarea unei viziuni de ansamblu privind dezinstituţionalizarea.
     Fondurile structurale, în special Fondul Social European (FSE) și Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), pot juca un rol crucial în sprijinirea reformelor politicilor statelor membre față de dezinstituționalizare și dezvoltarea serviciilor bazate pe familie și comunitate.
Este nevoie de accelerarea absorbției fondurilor europene pentru investiții sociale, inclusiv pentru dezinstituționalizare.
      Investiția în serviciile bazate pe comunitate este în interesul superior al copilului și în beneficiul adulților pentru a preveni separarea lor de familie și comunitate și este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor. De aceea, este important să crească finanțarea serviciilor alternative (de exemplu, asistenți maternali, case de tip familial, îngrijire din partea familiei extinse) la nivel local. Pe termen mediu și lung, investiția în servicii bazate pe comunitate va duce la scăderea costurilor în ceea ce privește îngrijirea bazată pe instituții.  Prioritatea în următorii ani trebuie să fie scăderea numărului de persoane aflate în instituții, în special a numărului de copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu