sâmbătă, 12 octombrie 2013

Credința nu apare după un somn bun

           De 8 ani merg la Mitropolie pentru pelerinajul și hramul Sf.Cuvioase Parascheva. Sunt lucruri pe care le relatez an de an, sunt detalii pe care nu le pot uita și imagini care rămîn în minte. Cîteva zile este forfotă, străzi foarte aglomerate, gunoaie aruncate peste tot.
          Oamenii merg aproape alergînd spre Catedrala Mitropolită ca să poate atinge racla cu moaștele. Se înghesuie, unii se fac că leșină ca să poată ajunge mai repede în față. Sunt lucruri care nu se schimbă, sunt persoane care spun că nu mai au nimic în afară de credință. Eu cred că nu trebuie să strigi în gura mare că ești credincios, că vrei să te rogi, că ai făcut sacrificii ca să vii la hram. Credința se simte, nicidecum nu apare peste noapte în urma unui somn bun.
          La slujbe observ fețe arse de soare, oameni încovoiați de spate probabil de boală sau din cauza muncii dar ai căror ochi transmit cu sinceritate de ce au venit, la Iași, ca pelerini.
         De acei oameni sinceri profită cei șmecheri și care invocă fel de fel de motive ca să între în față. Ei stau la coadă ore în șir dar nu spun că le este grig, somn, foame.
         Îmi amintesc imaginea unei femei mai în vîrstă care se uita des spre cer și aștepta să se roage. Cînd a ajuns la racla cu moaște, a făcut semnul crucii și a spus "Doamne ajută-mă ca așa cum am venit pînă aici, să pot ajunge și acasă", după asta a plecat discret. Asta îmi amintesc mereu. Poate că atitudinea ei semăna cu cea a bunicii care m-a crescut 10 ani. Ea se ducea des la biserică, credea în Dumnezeu, se ruga dar niciodată nu găsea în asta nu mod de a se lăuda. O făcea pentru sine, pentru familia sa dar discret. Lucrul ăsta nu îl pot uita și mi-l amintesc, în special, de sărbătorile Iașului.
        Iar vorba din popor- "Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă îi traistă" este adevărată și se potrivețe perfect românilor de pretutindeni. Dacă cine crede că numai prin rugăciune poate avea o viață mai bună, nu e chiar așa. Sau nu e suficient să te rogi la hram și în restul anului să nu o faci. Dar fiecare are dorința sa, mentalitatea și viața pe care o are și decide pentru sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu