miercuri, 5 iunie 2013

Dulceaţă ca la mama acasă...la Hiliţa, judeţul Iaşi!

      Fundația World Vision România - Biroul Zonal Iaşi&Vaslui a fost distinsă cu Premiul I în cadrul Galei Societății Civile, secțiunea Dezvoltare Economică şi Socială pentru Proiectul Taking Farmers Out of Poverty Through Economic Development. Proiectul a fost ales de către un juriu format din peste 60 specialişti, din cele 220 de proiecte şi programe care au fost înscrise în cadrul competiției, de către 151 de reprezentanți ai sectorului non-profit şi neguvernamental din toată țara. 

    Derulat pe parcursul a cinci ani, în perioada octombrie 2007 – septembrie 2012, proiectul de dezvoltare economică Taking Farmers Out of Poverty Through Economic Development a fost implementat în parteneriat cu cinci commune ieșene: Aroneanu, Cepleniţa, Costuleni, Golăieşti şi Vlădeni. Beneficiarii proiectului au fost 400 de fermieri din cele cinci comune și familiile acestora. Prin sprijinul oferit micilor fermieri, peste 500 de copii din mediul rural au avut acces sporit la o educație de calitate și și-au putut continua studiile gimnaziale și liceale, au primit hrană de calitate și au putut avea condiții decente de trai.
 
    Pe parcursul celor cinci ani de derulare a proiectului în județul Iași, 239 de fermieri au avut acces și au absolvit cu succes cursuri de pomicultură, apicultură, legumicultură, viticultură, competențe antreprenoriale, etc. De asemenea, 100 de fermieri au fost informați despre avantajele asocierii și pașii care sunt necesari pentru înființarea unei asociații cu statut juridic. În consecință, 9 asociații agricole (cu profile diferite – apicol, pomiviticol, etc.) au fost înființate.
    Cea mai importantă realizare este reprezentată de sprijinul acordat unui număr de 150 de fermieri care, cu susținerea World Vision România, au depus proiecte și au accesat în total 1.3 milioane de Euro pentru perioada 2009 –2013, prin Planul National de Dezvoltare Rurala, masurile 141 si 112. Atestarea ca produse tradiționale românești a gemului, dulceței și compotului de cireșe de Hilița produse de Asociația pomiviticolă Hilița (comuna Costuleni) este, de asemenea, un rezultat demn de împărtășit. Alte zece produse ale nou înființatelor asociații se află în proces de atestare. Proiectul a mai oferit fermierilor și oportunitatea de a participa la expoziții și târguri de produse tradiționale din țară și străinătate.
   Oamenii ştia sunt foarte tari. Bravo lor şi să o ţină tot aşa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu