Ieşeanul Aurel Dascălu cîştigă împreună cu elevii săi premii pe bandă rulantă la toate concursuri naţionale şi internaţionale de arte plastice. Acesta este învăţător la Şcoala cu clasele I-IV Vasile Conta din municipiul Iaşi şi de 30 de ani are un atelier unde îi învaţă pe copii să deseneze. De fapt, el spune că este o terapie prin desen şi copiii sunt încîntaţi de ceea ce fac. Numai în ultimul an, elevii săi au primit 100 de premii la concursuri la care au participat.
Mai mult învăţătorul ieşean Aurel Dascălu a găsit şi o metodă inedită de a repara lucrările care nu arată foarte bine, el le „ranforsează“ cu mălai, iar din cele care se rup, din greşeală, formează colaje.
“Fac totul din pasiune, sunt autodidact. Tot ceea ce am reuşit să fac este în urma lecturii, a vizionării de filmuleţe, participarea la simpozioane, nu am făcut o facultate de profil. Totul a venit de la sine. Se învaţă mai uşor prin descoperirea pas cu pas, aşa cum le spun şi elevilor. ”, a precizat ieşeanul care nu vine fără medalii de la concursurile de desen.
A participat cu elevii săi la toate competiţiile la care a avut ocazia şi a ajuns să fie căutat de foarte mulţi străini care îi apreciază lucrările echipei sale.
“ Copiii nu vin la atelierul de pictură pentru a deveni pictori, ci pentru a intra în tainele artelor şi a disciplinelor, a matematicii, a limbii române şi altele. Anual trimitem la concursuri de pe tot mapamondul, 150 de lucrări ale copiilor. Luăm 100 de premii şi sunt ani cînd depăşim o sută de premii. Copiii sunt de clasele I-IV şi participă şi copiii de grădiniţă cum ar fi cei de la gradiniţa cu program prelungit nr. 12, grădiniţa şi şcoala Paradis, Colegiul Negruzzi.”, a mai spus Aurel Dascălu.
Micii pictorii au participat la concursuri în Polonia, Germania, Japonia etc. Nu doar ei au luat diplome şi premii ci şi îndumătorul lor, respectiv Aurel Dascălu. De asemenea, învăţătorul ieşean spune că elevi de la Şcoala Vasile Conta se află în elita artei plastice mondiale pentru copii.
Dascălu a elaborat cinci manuale de arte platice respectiv volume legate de instruirea plastică a copiilor, în unele dintre ele sunt studii practice, un dicţionar pentru învăţători. Astfel de cărţi la nivel preuniversitar nu există şi a fost încurajat de colegii săi să le scrie pentru că este nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu