sâmbătă, 9 martie 2013

Centrele de permanență au multe lipsuri

     Centrele de permanenţă din judeţul Iaşi funcţionează la capacitate maximă şi sunt foarte des soliciate de persoane de toate vîrstele. La Ciorteşti sunt 200 de cazuri lunar şi este primul centru de permanenţă înfiinţat din judeţul Iaşi. Personalul medical se descurcă aşa cum poate pentru a rezolva situaţiile care apar. O dată pe an se primeşte cîte o trusă medicală de la Direcţia de Sănătate Publică în subordinea căreia se află.
    La Centrul de permanenţă din localitatea Ciorteşti sunt 6 medici şi 6 asistente care se ocupă de toate cazurile din zonă dar şi de persoanele care sunt în tranzit şi au nevoie de îngrijiri medicale.
    “Suntem şase medici şi şase asistente. Zilnic apar 4,5 cazuri iar pe lună avem între 150 şi 200 de cazuri. Sunt de la infecţii respiratorii pînă la hemoragii, plăgi etc. Populaţia comunei este de aproximativ 4.300 de persoane dar la noi ajung şi din alte localităţi sau cei care sunt în trecere şi au nevoie de noi. ” a declarat medicul Viorel Olăraşu, coordonatorul centrul de permanenţă din Ciorteşti.

    Acesta a mai precizat că de luni pînă vineri se lucrează de la ora 8 la 20 sau de la 15 la 8, în funcţie de programul de după amiază. Sîmbăta şi duminica centrul are program 24 de ore din 24.
   “Primim o trusă pe an care conţine comprese, seringi, soluţie perfuzabilă, cîteva medicamente. În rest ne descurcăm cum putem. Fiecare medic calculează ce ar avea nevoie şi facem aprovizionarea. Facem faţă, găsim soluţii de fiecare dată, mai apelăm şi la alţi colegi sau la cei de la Ambulanţă.” explică medicul Olăraşu.
    Sumele primite pentru achiziţionarea materialelor necesare variază în funcţie de orele făcute de medici. Pacienţii au vîrste între 0 şi 100 de ani iar în luna decembrie 2011 a fost tratată o italiancă de 96 de ani care a venit la o persoană din Ciorteşti. Printre cele mai grave situaţii tratate sunt traumatismele, agresiunile, patologia cardiovasculară.
   La nivelul judeţului Iaşi sunt centre de permanenţă la Bivolari, Ciorteşti, Vlădeni, Movileni, Plugari, Podu Iloaiei, Schitu Duca. Acestea ajută la descongestionarea spitalelor tocmai prin preluarea cazurilor mai uşoare iar persoanele care au nevoie de medic pot ajunge mai repede la un astfel de centru decît la o unitate medicală din oraş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu