duminică, 31 martie 2013

Olimpiada Națională de Religie - Alianța Evanghelică ...la Iași

          Săptămâna viitoare, Iașul va găzdui faza naţională a Olimpiadei de Religie – Alianţa Evanghelică, eveniment la care vor participa 71 de elevi din clasele VII – XII, câştigători ai concursurilor judeţene.

         Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc luni, 1 aprilie, de la ora 19.00, la Colegiul „Richard Wurmbrand”, Iași. La acest moment festiv sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naționale, ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei şi ai Alianţei Evanghelice din România.
        Invitații de onoare așteptați sunt prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, iar din partea Alianţei Evanghelice, pastorii Virgil Achihai, preşedintele AER, Donel Dascălu, Gabriel Moisuc, Costel Vieriu și dr. Costel Ghica. Preşedintele comisiei de concurs este conf. univ. dr. Danuț Jemna, profesor la Univ. „Al. I. Cuza” din Iași.
        A doua zi, marţi, 2 aprilie, de la ora 9.00, se va desfăşura proba scrisă a concursului. Festivitatea de premiere este programată miercuri, 3 aprilie, ora 16.00, la Colegiul „Richard Wurmbrand” – Iași
       După susţinerea concursului, participanţii vor avea prilejul să cunoască spaţiul cultural al Iaşului, vizitând Parcul Copou, Teiul lui Eminescu, Sala Pașilor Pierduți – Universitatea "Al. I. Cuza" Iași, Muzeul Literaturii Române Iași – Casa Pogor, Bojdeuca lui Ion Creangă, Muzeul Unirii, Mănăstirea Golia, Biserica Trei Ierarhi și Palatul Culturii.
       Olimpiada Națională de Religie – Alianța Evanghelică este organizată de Ministerul Educației Naționale și de Inspectoratul Școlar al județului Iași, în parteneriat cu Colegiul „Richard Wurmbrand” – Iași.

sâmbătă, 30 martie 2013

Vrei să fii antreprenor? Învață de la Marius Ghenea.

             Cea de-a treia conferinţă din seria celor opt programate în cadrul proiectului Antreprenor 2.0 va fi organizată la Iaşi, în data de 9 aprilie 2013, la Hotel Unirea, sala Cuza, începând cu ora 8:30. Participarea la program este gratuită, iar pentru conferinţa de la Iaşi înscrierile se mai pot face folosind formularul de înregistrare până în data de 4 aprilie.

     Marius Ghenea, antreprenor de succes şi business angel, Péter Barta, CEO Fundaţia Post-Privatizare, reprezentanţi ai Microsoft România şi antreprenori locali vor lua parte la conferinţa regională de la Iaşi şi îi vor învăţa pe participanţi cum să-şi valideze ideile de afaceri sau cum să folosească instrumentele online în dezvoltarea afacerii.
    Antreprenor 2.0 este un proiect implementat de Fundaţia Post-Privatizare şi partenerii săi şi presupune organizarea unor conferinţe regionale în marile oraşe, urmate de sesiuni de workshop şi consultanţă one-to-one în urma cărora să se găsească 24 de afaceri care să primească sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei (12.500 de lei pentru fiecare startup).
   Etapele pe care doritorii trebuie să le parcurgă sunt simple: trebuie să-şi înscrie ideea de afacere sau afacerea recent pornită în formularul de aplicare şi să participe la conferinţa regională; la finalul conferinţei un juriu format din antreprenori consacraţi va alege în baza formularului de înscriere 50 de idei care vor trece în următoarea etapă a proiectului - sesiunile de workshop-uri.
    La terminarea workshop-urilor doar 20 de participanţi cu cele mai bune idei vor trece în următoarea fază - sesiunea de mentorat one-to-one, unde timp de 3 săptămâni, alături de consultanţii din program, vor fi ajutaţi să-şi demareze afacerile şi să îşi construiască o strategie de dezvoltare. Afacerea demarată şi strategia de dezvoltare finalizată vor fi analizate de un juriu format din antreprenori, consultanţi şi oameni de afaceri. 
   După analiză, 3 startup-uri vor fi alese să primească sprijin financiar. Scenariul este acelaşi pentru toate cele opt oraşe, astfel că, la final, 24 de startup-uri vor primi premii în valoare totală de 300.000 de lei.

joi, 28 martie 2013

Târg de Artă şi Antichităţi

            Timp de trei zile, în Atriumul Palas Mall se desfăşoară o nouă ediţie a Târgului de Artă şi Antichităţi. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Bucovinart, de vineri, 29 martie, până duminică, 31 martie 2013 inclusiv, şi reuneşte peste 40 de expozanţi din oraşe precum: Baia Mare, Satu Mare, Braşov, Bucureşti, Brăila, Galaţi, Bacău, Vaslui, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Suceava, Botoşani şi Iaşi.

           Piese de colecţie, a căror valoare a sporit de-a lungul timpului, vor putea fi admirate şi achiziţionate şi de la colecţionarii veniţi special din Ungaria. Pasionaţii de artă şi istorie vor descoperi la Palas Mall: piese de mobilier, tablouri, statuete, bijuterii şi argintărie, ceasuri de colecţie (de masă, de şemineu, de buzunar, de mână), numismatică, filatelie, porţelanuri şi alte obiecte ornamentale învăluite în mister.
         De vineri şi până duminică, clienţii Palas Mall, care se vor delecta cu ofertele magazinelor şi piesele pline de poveşti de la târgul de antichităţi, vor asculta şi cele mai frumoase melodii interpretate la pian. Întâlnirea cu muzica bună are loc în piaţeta centrală a mall-ului, între orele 16.00 – 18.00. Duminică, la ora 18.00, Teatrul „Aşchiuţă” le dă întâlnire copiilor la piesa „Coliba

marți, 26 martie 2013

80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu

                         Muzeul Literaturii Române Iaşi în parteneriat cu Academia de Poezie, coordonată de Emil Stratan, şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti vă invită joi, 28 martie 2013, ora 16.00, în Galeriile „Pod - Pogor” la aniversarea a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu (Ploieşti, 31 martie 1933). 
 
                 Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Nichita Stănescu - 80”.
 Va fi lansat volumul de versuri inedite „Ca şi cum” însoţit de un CD cu vocea poetului improvizând poemele, acompaniat la pian.
                  Invitaţi de onoare: Alexandru CĂLINESCU, Doris MIRONESCU şi Bogdan CREŢU iar moderator este  scriitorul Dan LUNGU.

luni, 25 martie 2013

Sunteți D'Acord să ascultați Live Music Night la Hunters Pub?



       Miercuri, 27 martie, de la ora 21.00, Hunters Pub vă așteaptă la Live Music Night. La clape-Mihăiţă, chitară-Dragoş, vioară-Anca, saxofon-Oana. Fredonează Andrei iar împreună sunt D’Acord Band.

      C ear trebui să știți- Sunt atât D’Acord în tot ceea ce fac încât conceptul Live Music se confundă cu cei cinci membri ai band-ului. O declară vocea formaţiei, care vorbeşte despre muzică ca realizarea vieţii sale: “Prima realizare în muzică a fost în ciclul gimnazial când profesorul de muzică m-a desemnat sa fiu solist al corului școlii. Am continuat cu muzica în liceu ca elev al Seminarului Teologic de la Iași și mai târziu ca student al Facultății de Teologie. În muzică, cu oricare melodie studiată și învățată, ai parte de câte o realizare. În D'Acord Band am avut cele mai mari și cele mai multe realizări de până acum”, a menționat Andrei.
      Oana şi-a urmat colegul, determinată şi pasională, saxofonista formaţiei: “Andrei Bălan a venit la sala de studiu și mi-a propus să colaborăm iar de atunci suntem o echipă. Au trecut 4 ani și ne dorim la cât mai mulți împreună”, a adăugat Oana.
      Mihăiţă a completat în trei note D”Acord şi-a conturat micul său univers “Un gând pentru D`Acord? Mica mea lume, un vis devenit realitatea și o cale de evadare din cotidian“.
      Live music fără arcuş e ca D’Acord fără Anca. “Norocul mi-a surâs acum 2 ani, când Andrei m-a contactat pentru o colaborare cu formația, colaborare ce s-a dovedit a fi un succes. Mă bucur pentru ceea ce se întamplă în această trupă, suntem tineri și vrem să împărtășim muzica bună cu oamenii din jur, iar totodată sunt înconjurată de prieteni adevărați“, a precizat violonista.
     Concertul va începe la ora 21, iar intrarea la eveniment este liberă!

Vor avea de plătit şi de pătimit

        
     Mi se pare o tîmpenie să faci o prostie şi să o plătească alţii. Mă refer la amenda dată municipalităţii ieşene pentru tăierea teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare pe care tot locuitorii oraşului o vor plăti. Chiar nu există o soluţie prin care să plătească vinovaţii şi nu cei cărora le pasă de oraşul lor ?
    Pe zi ce trece am impresia că în loc să evoluăm, involuăm şi că omul fără o funcţie într-un partid este luat peste picior tot mai tare. Atitudinea unora este mult peste limita admisă sau peste cea la care m-aş fi aşteptat vreodată. Nici prin gînd nu mi-ar fi trecut că anii vor trece şi aşa se va ajunge.
    Da, ori nu vroiam să cred că este posibil pentru că în sufletul meu speram să fie cinste, dreptate, demnitate ori unii au tupeu cu carul şi carul ăsta este prea mare.
    Amenda pentru tăierea teilor este de 60.000 de lei. Este vorba de o sancţiune care a fost aplicată de Garda de Mediu  Iaşi. Pentru ce a fost data amenda pentru că municipalitatea ieşeană nu ar fi respectat regimul silvic atunci cînd a decis tăierea din perioada 1-13 februarie. De asemenea cei de la Garda de Mediu au mai spus că nu a fost realizat registrul local al spaţiilor verzi ş.a.
    Ce a spus vicele Chirica-  “Ni se pare o ingerinţă într-o instituţie a statului subiectivă şi uşor ilegală, dar vom verifica ce s-a întamplat acolo. A fost ca un nod în papură pentru că nu aveau altă variantă de a se agăţa de o anumită chestiune, ceea ce nouă nu ni se pare corect, vom contesta procesul verbal şi vom cere mai departe să facem o analiză detaliată la Gardă.”
    Şi uite aşa tot locuitorii Iaşului vor avea de plătit şi de pătimit.

sâmbătă, 23 martie 2013

Marş pentru viaţă. Mergi și tu?

      Astăzi și mîine, la Iaşi va avea loc evenimentul „Protejează viaţa!“, organizat de Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de Centrul Diecezan Caritas Iaşi şi de Asociaţia „Primul Pas“, în colaborare cu Palas Mall. Principala acţiune a evenimentului va fi tradiţionalul „Marş pentru viaţă“, ce se va desfăşura astazi, atât în Iaşi, cât şi în alte 21 de oraşe ale ţării.
     Evenimentul „Protejează viaţa!“, ce va avea loc la Iaşi în zilele următoare, are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dreptul la viaţă al copilului începând de la concepţie şi până la moartea naturală. Prin intermediul acestui eveniment se doreşte celebrarea vieţii copilului nenăscut ca dar de la Dumnezeu şi accentuarea necesităţii apărării şi respectării acesteia.
 
   Între ora 10.00 și 22.00 va avea loc la Atrium - Palas Mall, expoziţia intitulată „Copilul - speranţă“, în cadrul căreia vor fi prezentate imagini din diferite etape ale dezvoltării intrauterine a copilului şi desene având ca temă copilul nenăscut.
    Astăzi de la ora16:00 va avea loc manifestaţia stradală „Marşul pentru viaţă“, principala acţiune a evenimentului. Participanţii la marş se vor aduna în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“, unde va avea loc o serie de discursuri ţinute de organizatori şi invitaţi speciali, apoi se va rosti rugăciunea „Tatăl nostru“, după care toţi cei prezenţi se vor deplasa în tăcere pe B-dul Independenţei, spre B-dul Ştefan cel Mare, până la Palas Mall-Parc. Baloane cu heliu vor fi lăsate să plutească spre cer ca un semn de mulţumire adus lui Dumnezeu pentru darul minunat al vieţii. 
   Evenimentul „Protejează viaţa!“ de la Iaşi se va încheia cu un concert coral şi instrumental, susţinut de către elevii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi, ce va avea loc de la ora 17:00,  în Parcul Palas Mall.

vineri, 22 martie 2013

Dinoland vine cu reduceri între 10-50%

             Un nou univers magic al jocului şi poveştilor îi aşteaptă pe copii la primul magazin Dinoland din Iaşi, inaugurat recent la IULIUS MALL. Jocuri creative şi educative, eroi din desene animate, trenuleţe, elicoptere, ateliere de lucru, puzzle, pluşuri, prinţese şi cutii muzicale – acestea sunt doar câteva dintre miile de jucării şi accesorii care se găsesc în noul magazin din zona Kidsland.
         

  Cu ocazia inaugurării, în perioada 21 – 24 martie 2013, Dinoland îi aşteaptă pe clienţii mici şi mari deopotrivă cu reduceri între 10-50% la toată gama de produse.
          Gama de produse din magazinele Dinoland are ca public-ţintă copiii de toate vârstele, printre brandurile oferite numărându-se: pluşuri Disney, LEGO, Ecoiffier, Educa, Famosa, Trash Pack, Blingless, Mineez Italieri, Revell, Mattel şi Ben10.
         Fetiţele pot alege de pe rafturile Dinoland păpuşi  jucării şi jocuri creative, seturi medicale, căsuţe şi accesorii care reproduc activităţile casnice, dar şi mini-laptop-uri şi pluşuri.
         Băieţii vor fi fermecaţi de trenuleţe, elicoptere, piste şi maşini, jucării cu telecomandă, figurine din desene animate şi, mai ales, de atelierele şi băncile de lucru, unde vor putea inventa, repara şi construi asemeni oamenilor mari. Produsele dedicate bebeluşilor includ balansoare, leagăne, premergătoare, accesorii pentru masă şi jucării. 
         Dinoland deţine o reţea de 7 magazine în ţară, în oraşe precum Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Baia Mare şi Suceava.

joi, 21 martie 2013

Simpozion Naţional de Astrologie



       În week-end, la Iaşi se organizează prima ediţie a Simpozionului Naţional de Astrologie. Evenimentul va avea loc pe 23 şi 24 martie 2013, iar la discuţii şi-au anunţat prezenţa nume importante ale astrologiei, cum ar fi Minerva (Gabriela Dima, Bucureşti), Rodica Purniche (Bucureşti) şi Ionuţ Hristescu (vicepreşedintele Asociaţiei Astrologilor din România).
       Sâmbătă, întâlnirea va avea loc în sala de conferinţe „Dragomir Hurmuzescu”, la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a Universităţii „Gh. Asachi” iar duminică, specialiştii aşteaptă publicul la IULIUS MALL.

    Sâmbătă, în prima zi, simpozionul se va desfăşura în sala de conferinţe „Dragomir Hurmuzescu” a Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată. După prezentarea temelor, persoanele interesate vor primi răspunsuri referitoare la subiecte de teorie astrologică şi pot afla care sunt paşii pentru a ajunge un bun practicant.
    Duminică, de la ora 10.00, la IULIUS MALL, va avea loc workshop-ul cu tema „Astrologie generală şi relaţională”, urmat de discuţii libere şi interacţiunea publicului cu astrologii. Oricine îşi cunoaşte ora de naştere va putea discuta cu un astrolog, pe harta natală, despre calităţile sale şi despre cum să le folosească mai bine pentru a se dezvolta sau pentru a rezolva diferite probleme. Evenimentul va avea loc la etajul doi al mall-ului, în faţa Librăriei Cărtureşti.

miercuri, 20 martie 2013

Vreţi în vacanţă?


      Palas Mall, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Consiliul Judeţean Iaşi, Asociaţia Patronală a Turismului Ieşean şi Vodafone, organizează prima ediţie a Târgului de Turism din îndrăgita destinaţie de cumpărături şi petrecere a timpului liber. În perioada 22 - 24 martie 2013, între orele 10.00 - 22.00, cele mai renumite agenţii de turism din ţară îşi vor prezenta propunerile pentru vacanţe de vis, în Atriumul Palas Mall.

    Excursii exotice, călătorii de aventură, concedii relaxante, croaziere de lux, destinaţii de shopping şi city breaks în marile oraşe ale lumii se află în portofoliile agenţiilor participante. Specialiştii din turism vor găsi soluţiile ideale de vacanţă pentru toţi clienţii Palas Mall, având preţuri speciale şi oferte de tip „early booking” şi „instant booking”. În plus, cei aflaţi în căutarea destinaţiei perfecte pentru voiaj vor participa la tombole cu premii relaxante.
   Evenimentul va reuni expozanţi cu experinţă în domeniu, precum: TUI Travel, Prisma Tour, Mareea, Icar Tour, Eximtur, Holy Travel, Travel 4 You, Inter-Tour Bacău, Paralela 45, Travis Tourism, Tarom, Conacul Domnesc, Net Ferro, Kusadasi şi Phoenicia Holidays Resort Mamaia.

marți, 19 martie 2013

Părinţii şi „lovitul cu palma” sau „urecheala”

      Potrivi statisticilor Salvaţi Copiii, în România anului 2013, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.
    În școli, 57 % dintre copii afirmă că trăiesc stări emoţionale de anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare
    În ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor în şcoli, în România frecvența în context educațional a comportamentelor de abuz emoțional și verbal pe care cadrele didactice le angajează în numele „metodei educaționale” este extrem de mare. 86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greșesc; 33% dintre copii sunt jigniţi și etichetaţi la școală de către cadrele didactice; 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor.
     Majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare (57% dintre copii) şi îngrijorare (6% dintre copii).



Cu o carte schimbă o viață

       World Vision România continuă  campania „Cu o carte schimbă o viață” pînă pe data de 31 mai 2013. Campania are drept principal obiectiv dotarea bibliotecilor din 53 de comunități rurale cu cel puțin 15 000 de cărți reprezentând literatură beletristică, enciclopedii și lucrări de specialitate.
      Cărţile colectate sau achiziționate în timpul campaniei vor completa bibliotecile a 53 de şcoli din județele în care World Vision România derulează activități și proiecte – Iași, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj și Constanța, astfel încât peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaşte beneficiile lecturii.

     Conducerea World Vision România  spune că, la nivel local, în urma implementării campaniei, vor beneficia de cărți 966 de elevi din 19 şcoli din județul Vaslui - comuna Rebricea (şcoala Tufeştii de jos, şcoala Sasova, şcoala Crăciuneşti), comuna Negreşti (şcoala Parpanița, şcoala Valea Mare, şcoala Căzăneşti, Cioatele, Poiana, Glodeni), în Vultureşti, (şcoala Vultureşti, şcoala Buhăieşti), în Pungeşti (şcoala Armăşoaia, şcoala Siliştea, şcoala Toporaşti, şcoala Cursesti Deal, şcoala Cursesti Vale, şcoala Stejaru).

      Acestora li se alătură copiii din zona rurală a județului Iaşi: şcoala Gîşteşti-Paşcani, şcoala Dobrovăț, şcoala Liteni, şcoala Ştefan cel Mare şi Sfânt, şcoala Gimnazială Prisaăcani, şcoala Heleşteni, şcoala gimnazială Rusi, şcoala Ciurea, şcoala Gimnazială „Dimitrie Anghel” Corneşti, şcoala „Ioanid Romanescu” Voineşti, şcoala Todireşti, şcoala „Dimitrie Sturdza” Popeşti, şcoala Gimnazială Mosna, şcoala Gimnazială Şcheia, comuna „Alexandru Ioan Cuza”, şcoala Satu Nou Belceşti, şcoala Gimnazială Sticlăria, şcoala Gimnazială Chişcăreni, comuna Şipote, şcoala Gimnazială nr.1 Comarna, şcoala Glodenii Gândului, şcolile din Valea Seacă şi comuna Ciorteşti. În total, în județele Iaşi şi Vaslui, peste 6000 de copii vor beneficia de cărți în şcoli.
     Totodată, conform studiilor derulate de organizație, accesul la lectură al elevilor din mediul rural este scăzut, situația fiind cauzată și de faptul că, la sate, șansele de a avea o bibliotecă, chiar și școlară, sunt foarte mici. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, în 2010 doar un sfert din unitățile școlare din România erau dotate cu o bibliotecă.