vineri, 29 aprilie 2016

29 aprilie - Ziua Internaṭionalᾰ a Dansului

Ziua Internaṭionalᾰ a Dansului a fost introdusᾰ în 1982 de către Comitetul Internațional de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI), un partener UNESCO ONG, și este sărbătorită la 29 aprilie în fiecare an. Data a fost sugerată de către Comitetul Internațional de Dans de ITI pentru a comemora ziua de naștere a lui Jean-Georges Noverre (1727-1810), creatorul baletului modern ṣi autor al celebrelor Lettres sur la Danse publicate în 1760 în Lyon.
        ( foto coregraf, dansator- Constantin Enache)
În fiecare an, un coregraf remarcabil sau dansator este invitat să livreze un mesaj care este circulat în întreaga lume. Personalitatea este selectată de către entitatea fondatoare a Zilei Internaționale a Dansului - Comitetul Internațional de Dans ITI, care colaborează cu Alianța Dansului Mondial, un membru al cooperant al ITI. Printre multe altele, Merce Cunningham, Maurice Bejart, Akram Khan și Anne Teresa De Keersmaeker au transmis mesajul și / sau a participat la celebrarea Zilei Internaționale a Dansului la UNESCO.
Scopul "Mesajul Zilei Internaționale a Dansului" este pentru a sărbători Dansul, să ne descoperim în universalitatea acestei forme de artă, să treacem toate barierele politice, culturale și etnice și de a aduce oamenii împreună prin limba comună a Dansului. Împreună cu Alianța Mondială Dance, ITI și Comitetul de Dans sărbătoresc Ziua Internațională a Dansului la UNESCO din Paris și peste tot în lume.
Promovarea Ziua Dansului de către Consiliul Internațional al Dansului
Consiliul Internațional de Dans (CID), o organizație umbrelă în cadrul UNESCO este de asemenea activă în sprijinul dansului și promovează Ziua Dansului prin vocea președintelui său Alkis Raftis, care transmite un mesaj el însuși în fiecare an. CID consideră că, în timp ce dansul a fost o parte integrantă a culturii umane de-a lungul istoriei sale, nu se aflᾰ printre prioritᾰṭi aṣa cum se cuvine de către instituțiile oficiale din lume. În particular, Prof. Alkis Raftis, Președinte al Consiliului Internațional al Dansului, în 2003 Ziua Dansului Mesajul său a spus: "În mai mult de jumatate din cele 200 de țări din lume, dansul nu apare în textele juridice. Nu există fonduri alocate în bugetul de stat pentru a sprijini această formă de artă. Nu există nici un lucru, cum ar fi educația de dans, privat sau public. "
Accentul în anul 2005 Ziua Dansului a fost în învățământul primar. CID a cerut instituțiilor de dans să contacteze ministerele Educației cu propunerile pentru a sărbători această zi, la toate școlile cu scrierea eseuri despre dans, desen imagini de dans, dans pe străzi, etc.
Mesajul pe 2006 al Președintelui CID abordează reticența dansatori de a intra în organizații colective, exprimă o opinie că acesta este un motiv major al lipsei recunoașterii datorate (legislație, finanțare, vizibilitate) dans în societate, și solicită: "Dansatorilor din lume, uniți-vă! "
Ziua Dansului 2007 a fost dedicat copiilor.
În anul 2008, Alkis Raftis a circulat un e-mail, care a spus, în parte: "Guvernele, sponsori, iar mass-media este principala noastră preocupare în acest an, guvernele sponsori (naționale, regionale sau locale), (private sau publice) și mass-media (. ziare, reviste, radio, TV) sunt cei mai importanṭi trei factori care afectează practica artei noastre de profesioniști din dans luptă pentru a le abordare individual - cu rezultate slabe propunem o modalitate mai bună:.. prin secțiunile CID reprezentând toate formele de dans, toate nivelurile , toate funcțiile. "
În 2010, Prof. Alkis Raftis, Președinte al CID Internațional al Consiliului de Dans, UNESCO, Paris, a scris: Organizația Națiunilor Unite a proclamat 2010 ca Anul Internațional al Apropierii Culturilor și a desemnat UNESCO ca agenție de plumb în această celebrare, având în vedere experiența sa de mai mult de 60 de ani în avansarea cunoașterii și înțelegerii reciproce a popoarelor.
Irina Bokova, noul director general al UNESCO, și-a propus o viziune universală, pe care ea a numit-o "noul umanism"; o viziune deschisă pentru întreaga comunitate umană, oferind un răspuns umanist la globalizare și a crizelor, care vizează menținerea coeziunii sociale și menținerea păcii.
Dansul, fiind o parte centrală a oricărei culturi, constituie mijlocul ideal pentru a aduce laolaltă oameni din diferite țări.
Festivaluri de a promova în cel mai plin de viață manieră cunoaștere reciprocă și respectarea diversității; există sute de milioane de oameni care participă la festivaluri internaṭionale de dans în fiecare an.
Cadrele didactice care oferă cursuri în țări străine oferi poduri imediate de înțelegere înrădăcinat în corpurile de dansatori; există zeci de mii de profesori de dans care traversează granițele naționale în fiecare an.
Congrese și conferințe deschise oferă oportunități de a-și prezenta activitatea unei persoane la o audiență de colegii; există zeci de reuniuni internaționale de cercetători de dans, istorici și critici în orice an dat. Festivaluri chiar ṣi în afarᾰ, cursuri sau conferințe, pur și simplu uitam la televizor un dans dintr-o țară străină oferă imaginea cea mai izbitoare, atrăgătoare și convingătoare a unui alt grup etnic.
Pentru a ilustra în mod viu diversitatea culturală, pentru apropierea noastrᾰ, nu există mijloace mai bune decât prin dans.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu