marți, 25 februarie 2014

Cine vrea să devină voluntar pentru situații de urgență?

         Am primit un mail în care se vorbea despre voluntariat pentru situațiile de urgențe. Imediat mi-am amintit că am stat la o familie în Franța iar fiul de 18 ani făcea voluntariat la Pompieri. Își lua în serios fiecare zi de muncă și i se citea entuziasmul de față. Plecînd de la acea amintire, am decis să postez pe blog ce au trimis cei de la ISU Iași.
         Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „M.Gr.Sturdza” al Judeţului Iaşi continuă şi în anul 2014 desfăşurarea campaniei naţionale de informare şi a cetăţenilor "Vreau să fiu voluntar - Proiectul numărul 1: Rolul şi importanţa voluntariatului". Campania „Vreau să fiu voluntar" oferă posibilitatea persoanelor interesate să cunoască necesitatea şi importanţa acestei activităţi.
       Prin voluntariat se înţelege activitatea de interes public desfăşurată benevol de persoane fizice în serviciile de urgenţă voluntare. Persoana care solicită încadrarea ca voluntar în serviciile de urgenţă voluntare trebuie să aibă domiciliul în localitatea de competenţă a serviciului voluntar; să aibă vârsta între 18 şi 50 de ani şi să fie apt din punct de vedere medical.
        Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract de voluntariat prin care sunt stabilite atât drepturile şi obligaţiile voluntarului cât şi ale beneficiarului activităţilor de voluntariat. Pentru îndeplinirea acestor obiective, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „M.Gr.Sturdza” al Judeţului Iaşi organizează şi desfăşoară la nivelul judeţului mai multe acţiuni specifice, printre care instruirea primarilor cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă, acţiuni de atragere a unui număr mare şi eficient de voluntari, dar şi acţiuni comune cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.
        Voluntarul din cadrul Serviciului voluntar pentru situaţii de urgentă este cel care poate interveni în beneficiul persoanelor accidentate, acordând prim-ajutorul necesar în situaţiile de urgenţă. Voluntarul este cel care asigură, prin activităţi de informare şi control, o monitorizare a creşterii capacităţii de răspuns a comunităţilor în caz de dezastre si calamităţi şi, nu în ultimul rând, este cel care are capacitatea, răbdarea şi disponibilitatea de a asculta pentru a putea evalua şi interveni eficient acolo unde este nevoie de ajutor.
       La nivelul judeţului Iaşi sunt constituite 95 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, servicii care asigură prima intervenţie până la sosirea serviciilor profesioniste. În numeroase cazuri voluntarii reuşesc să lichideze incendiile fără a fi necesară intervenţia forţelor profesioniste. În anul 2013 voluntarii au intervenit pentru stingerea a 212 incendii din care 49 cu forţe proprii şi 163 în cooperare cu ISUJ Iaşi.
      Cine este interesat să acceseze pagina de internet a celor de la ISU Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu