luni, 31 martie 2014

Copywriting: meserie sau talent?

       PRIME Iași organizează și în această primavară  proiectul ATELIERE, constituit din trei  workshop-uri ce se desfășoară simultan, susținute de specialiști din domeniu. Cea de-a VI -a ediție  aduce în atenția studenților pasionați de Relații Publice și Publicitate domeniul copywriting-ului.

    Tema proiectului- Copywriting: meserie sau talent? le va oferi studenților posibilitatea să-și completeze experiența scrierii de texte publicitare și să afle cât mai multe despre posibilitățile de manifestare a abilităților înnăscute. Totodată, domeniul incitant, încă neexplorat, va constitui contextul favorabil al desfășurării unor workshop-uri eficiente, cu o parte teoretică și una practică. Participanții vor simula, așadar, munca unui copywriter și vor afla ce anume presupune aceasta, care sunt calitățile ce îl pot face un  profesionist.
  Speakerii acestei ediții Ștefan Negoiță, Raluca Gavrilescu și Oana Filip le vor oferi studenților șansa de a afla cât mai multe despre copywriting și posibilitatea de a exersa un talent,  de a acumula unele cunoștiințe teoretice pentru a deveni un adevărat profesionist în acest domeniu.
    Studenții pasionați de copywriting sunt așteptați, odată cu începerea înscrierilor, să completeze formularul de pe pagina oficială a proiectului. În cadrul fiecărui workshop există un loc gratuit în urma acceptării provocării lansate de PRIME Iași.
   Organizatorii mizează pe creativitatea participanților pentru  conceperea unui slogan în cadrul unei campanii de lansare a unui produs inexistent pe piață, berea la plic. Acest exercițiu, dincolo de beneficiul direct, va fi un prim pas către provocările acestei ediții. Până la urmă, o să vorbim despre lumea fascinantă a copywriting-ului.









Intrati pe webforcluj.ro!


"Arată că îţi pasă", o campanie de conştientizare a autismului

       Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

   În Iași, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, în parteneriat cu Fundația Serviciilor Sociale Bethany Biroul Zonal Iași și împreună cu partenerii locali: Fundația „Star of Hope România”, Fundația „Ancora Salvării” și Asociația „Surâsul albastru”, au pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Campaniei „Arată că iți pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism. Acestea au loc în cadrul proiectului Creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale din județul Iași în furnizarea de servicii sociale pentru copii și tineri cu dizabilități co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Obiectivul general al proiectului este de a creşte gradul de incluziune socială a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice şi mentale prin dezvoltarea de servicii sociale inovative la nivelul ONG-urilor din judeţul Iaşi, active în domeniul protecţiei şi drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
          1 aprilie - 11:00 -  Conferință de presă în Sala Mare a Primăriei Iași
      2 Aprilie – orele 11.30-12.30  - Marșul diversității pe traseul Piața Unirii – PALAS. Acolo, participanții la marș: copii și tineri cu autism, elevi și studenți din școlile și universitățile ieșene, vor forma o fundă umană ce își propune să reproducă fundița din piese de puzzle, acceptată ca simbol al autismului, reprezentând diversitatea din comunitatea în care trăim.
  2 Aprilie  - ora 19.30 – Primăria Iași – Aprinderea luminii albastre, precedată de un moment demonstrativ de zumba și urmată de lansarea lampioanelor albastre.
    Alături de Palatul Roznovanu care găzduiește Primăria Iași, vor fi iluminate în albastru și Camera de Comerț și Industrie Iași , Universitatea „Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Clădirea de birouri Antal International Network.



duminică, 30 martie 2014

Concert caritabil „Ritmuri de primăvară”




Asociația culturală Armonis Iași prezintă concertul caritabil „Ritmuri de primăvară” în zilele de marți, 8 aprilie 2014, ora 18 la Casa de Cultură a Studenților Iași și joi, 10 aprilie 2014, ora 16 în Sala de festivități a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă“ Iași. Spectacolul este susținut de ansamblul de percuție „Alternances Junior“ format din elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă“ Iași - coordonat de profesorul de percuție Iustin Rusu, alături de prof. Paula Mina la flaut și profesorii Smaranda Acatrinei, Ilinca Sârbu și Irina Cohal la pian.   

Componența ansamblului de percuție cuprinde instrumente precum: glockenspiel, xilofon, timpane, clopote tubulare, blocuri de lemn, castagnete, bongos-uri, congas-uri, tom-tom, tamburină, triangolo, maracas, guirro, etc.
Repertoriul concertului se împarte în două secțiuni: prima parte cuprinde lucrări de percuție moderne din repertoriul internațional, iar partea a doua este alcătuită din lucrări corale românești, orchestrate pentru ansamblu de percuție, flaut, oboi și pian de către dirijorul ansamblului, Dragoș Mihai Cohal.
Concertul are ca scop strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui instrument de percuție numit MARIMBA – instrument melodic esențial pentru formarea tinerilor percuționiști.  Prețul de achiziție al marimbei depășește suma de 4000 de euro.
          PARTENERI: Casa de Cultură a Studenților Iași, Colegiul Național de Artă „O. Băncilă” Iași, Primăria Municipiului Iași, Fundația Iași Capitală Culturală Europeană,, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Dipartimento di Linguistica Teorica e Applicata dell'Università di Pavia - Italia, Gran Gusto, Alex Pascariu Photography, fotofrancisc.ro, Radio Iași, Ziarul financiarul.ro.

Asociația culturală Armonis organizează din anul 2011, împreună cu formația Armonia Lucis, concerte de înaltă ținută, aducând în atenția publicului muzică corală românească orchestrată pentru orchestră simfonică și instrumente tradiționale. Prin evenimentele sale, asociația promovează creaţiile marilor compozitori români, tradițiile românești și sprijină în carieră tinerii muzicieni, susținând astfel candidatura municipiului Iași la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.














vineri, 28 martie 2014

Caravana Docuart...la Iași



        Mîine, 29 martie, Caravana Docuart va fi în Iași la Casa de Cultură Mihai Ursachi din Copou.
       Proiecțiile vor începe odată cu ora 15:00 și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu oameni din spatele documentarelor incluse în program și din lume cinematografică.
        Astfel, pentru o zi plină de documentare premiate la București Docuart Fest 2013 pot fi văzute și de ieșeni. 

        Iașiul este al treilea oraș care primește Caravana Docuart după Brașov și Sibiu iar intrarea este liberă.
        Docuart a pregătit o surpriză cinefililor ieșeni, este vorba de proiecția unui documentar experimental, realizat în Penitenciarul Rahova de către 12 deținuți, sub coordonarea regizoarei, Daniela Apostol. Sunt 12 mini-documentare realizate după scenariu și regie proprie, ce funcționează ca un puzzle. Filmele vorbesc despre libertate, speranță, spiritualitate, reabilitare; vorbesc despre viață.  
Mini-documentarele au fost realizate în iulie 2013, în cadrul proiectului “Viața după gratii” (viata-dupa-gratii.ro), pe o perioadă de 3 săptămâni.
Caravana Docuart este un ecou al festivalului de film documentar București Docuart Fest. Proiectul caravanei este organizat de asociația Docuart cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei). 

joi, 27 martie 2014

O vizită apreciată de toți...actrița Stela Popescu în studioul Radio România Iași

     Să fii jurnalist de multe ori înseamnă să fii privilegit. De ce spun asta- uite vin actori mari, personalități din diferite domenii și poți discuta cu ei/ele minuyte sau chiar ore în șir. Zilele acestea a fost actrița Stela Popescu la Iași cu spectacolul Cenușăreasa la Cinema Republica. O persoană foarte faină, caldă super prietenoasă.
    Ieri am mers să discut cu dumeeaei să vină astăzi în studio la Radio România Iași. Nu m-am izbit de un reproș. S-a uitat la mine, mi-a zîmbit puțin și a acceptat foarte repede. Misiunea era îndeplinită. Cel puțin așa gîndeam ieri după amiază.

    Astăzi m-am dus pe teren, la evenimente și pe la prînz așteptam ca actrița să ajungă la radio. Știam că era pe mîini bune pentru că un coleg de redacție se dusese pentru un interviu pentru o emisiune de profil adică cu și despre actori, spectacole de teatru, film etc.
   La un moment dat sună telefonul și colegul Alex îmi spune că se pregătesc să vină spre redacție. Atunci încep să pregătesc apa, sucurile și cafeaua. Între timp aflu că Stela Popescu nu a reușit să își bea cafeaua și că abia așteaptă să servească una dar fără lapte. Uite așa am aflat unul dintre tabieturile doamnei.
  Cînd a ajuns la radio, a avut parte de o primire frumoasă din partea colegilor care o așteptau pentru fotografii, autografe. A stat aproximativ 2 ore din care o oră în transmisie video live la emisiunea Pulsul zilei care este realizată de Cristina Spînu și George Vanvu.
   E frumos să poți să vezi de-aproape un mare actor care pe deasupra este carismatic și în viața de zi cu zi, care nu vine cu ifose și răspunde firesc la tot felul de întrebări. Astăzi am realizat că omul din fața ta poate fi diferit față de actorul de la televizor, că iubește viața și semenii foarte mult și că se simte apreciat. Bine ar fi să gîndească tot mai mulți așa și să pună accent pe adevărata valoare și pe omenie.

miercuri, 26 martie 2014

Iaşi Comics Fest

         Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, 29 si 30 martie, împătimiţii acestui gen de artă vor avea parte de expoziții, ateliere de desen pentru cei mici și nu numai, proiecții, lansări și live drawing. În plus, vor avea la dispoziţie o librărie de benzi desenate cu cele mai noi apariţii, iar autorii prezenţi vor fi provocaţi la discuţii tematice şi dedicaţii şi le vor oferi vizitatorilor caricaturi la comandă.
        Sâmbătă, de la ora 12.00, prichindeii sunt aşteptaţi la un atelier de desen, iar două ceasuri mai târziu, cei interesaţi pot lua parte la un atelier de benzi desenate. De la ora 16.00 sunt programate prezentări despre banda desenată publicată în România, despre proiectul Muzeului Benzii Desenate, precum şi alte discuţii cu autorii participanţi la eveniment. Seara, programul include sesiuni de live drawing şi animaţii „Planeta Moldova” de Matei Branea. Printre invitaţii speciali care au răspuns invitaţiei Iaşi Comics Fest se numără: Mati Botezatu, Jup, Bogdan Kelaru şi Adrian Serghie.
       Cea de-a doua zi de festival va începe la ora 12.00, cu un atelier amuzant de desen, la care participanţii îşi pot crea propriul supererou. Vor continua demonstraţiile de live drawing, prezentările şi workshop-urile, proiecţiile de benzi desenate, completate de numeroase alte momente speciale.
       Copiii se pot întrece cu personajele preferate, pentru a obţine diplome de supereroi. Competiţiile de skandenberg, sumo şi şabloane de desenat vor avea loc în ambele zile, între orele 12.00 – 14.00 şi 15.00 – 17.00.


vineri, 21 martie 2014

Ateliere de creație cu și pentru copiii cu autism

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (A.N.C.A.A.R.) – filiala Iaşi organizează, cu sprijinul Atelierului de Creatie „Flori de Portocal”,  în cadrul Campaniei „Arată că iși pasă, un eveniment ce își propune creșterea vizibilității problematicii autismului, în scopul de a facilita integrarea socială a persoanelor care suferă de această tulburare și a familiilor acestora.

Evenimentul va avea loc în zilele de 23 și 30 martie 2014, de la ora 10.30, la sediul Atelierului de Creație „Flori de Portocal” din Iulius Mall, demisol.
Acesta se va desfășura sub forma unui atelier în care copiii cu autism, alături de copii tipici, vor crea obiecte handmade ce vor fi oferite participanților la seara caritabilă organizată în scopul strângerii fondurilor pentru amenajarea unei săli de terapie senzorială.
În cadrul atelierelor se vor distribui pliante și va putea fi vizionat un film cu informații despre autism și despre activitatea asociației.
Banii colectați în urma vânzării biletelor de participare la aceste ateliere, vor fi donați ANCAAR Iași.

Campania „Arată că îți pasă” este, în acest an, la a VI-a ediție și este organizată pentru a marca Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului, desemnată pe data de 2 Aprilie, de către Națiunile Unite.
În Iaşi sunt peste 300 de copii și 19 adulți cu autism aflaţi în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Dintre aceştia sunt puţini cei care beneficiază de terapii specifice, terapii care pot face ca aceşti copii să aibă o viaţă mai bună.
  Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică ce îngreunează interacţiunea socială şi abilităţile de comunicare. Cauzele specifice sunt încă necunoscute, iar incidenţa autismului este în creştere. În prezent, 1 din 100 de copii este diagnosticat cu autism. (www.ancaar-iasi.ro).



joi, 13 martie 2014

"Donează speranță!" Fii donator de celule stem!


 
          E oficial! La Iași s-a lansat Campania „DONEAZĂ SPERANȚĂ”, eveniment inițiat de Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România în parteneriat cu Centrele Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din țară. 
 

        Ce se urmărește prin campanie- să crească numărul donatorilor de celule stem înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la 10.000, cât este în prezent, la 1 milion. Sunt mai mulți donator atunci putem vorbi de mai șanse mai mari pentru peste 90 la sută din pacienții diagnosticați cu leucemie din România.
       Odată cu lansarea campaniei, Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România este recunoscută oficial de conducerea Institutului Regional de Oncologie Iași ca fiind prima comunitate de acest fel din România.
      Până acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice dintre care la 20 de pacienţi au fost donatori străini. În prezent, avem 10 bolnavi pentru care nu găsim donatori compatibili.
      De asemenea, voluntarii Comunității Donatorilor de Celule Stem din România împreună cu personalul medical din cadrul Centrelor de Recrutare ale Donatorilor Voluntari  de Celule Stem Hematopoietice din țară vor desfășura mai multe campanii de informare și de mobilizare a tinerilor pentru a se înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În această lună sunt programate caravane de promovare a donării de celule stem hematopoietice si pentru înscrierea în Registrul Național a Donatorilor de Celule Stem. O echipă medicală este pregătită să se deplaseze la sediul instituțiilor pentru acțiuni de informare și prelevare a probelor de sânge.
     Pentru care nu sunt familiarizați cu definiția celulele stem hematopoietice le precizez că stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
 Ca să devii donator de celule stem trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani (cei înscriși în baza de date pot dona celule stem până la 60 ani), să ai peste 51 kg, să nu folosești droguri, să nu suferi de afecțiuni maligne, să nu ai boli infecțioase care se pot transmite prin sânge, să nu fi călătorit în Africa, să nu fii pensionat medical, să nu fii beneficiarul unui transplant.




      Persoanele care doresc să devină donatori se pot adresa unuia din cele 18 centre din ţară unde se prelevează probele de sânge pentru a vedea dacă sunt sănătoase şi dacă pot intra în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. După aceea vor completa, în prezenţa medicului, formularul de consimţământ şi un chestionar medical (conţine întrebări despre trecutul medical al voluntarului şi al părinţilor). Apoi se recoltează 15 ml sânge. În câteva săptămâni, voluntarul primeşte rezultatele medicale şi ulterior cardul de donator de celule stem. Analizele şi testele medicale sunt gratuite. În cazul în care este identificat la nivel naţional un pacient diagnosticat cu leucemie care are aceeaşi structură a sângelui cu a voluntarului, viitorul donator este contactat. I se fac noi analizeîn mod gratuit.
        Cu 5 zile înainte de donare, voluntarului i se administrează 4 injecţii, câte una pe zi. Se injectează o proteină sintetizată care are rolul de a multiplica numărul celulelor stem existente în organismul donatorului. În a cincea zi, printr-o simplă analiză a sângelui, se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice şi are loc donarea de celule stem hematopoietice din sânge.
       Donarea de celule stem hematopoietice din circulaţia sanguină presupune recoltarea a 250 ml de sânge. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală stă la dispoziţia donatorului. După reuşita procedurii se va scoate cateterul şi donatorul va putea pleca acasă.




       Care sunt riscurile?
      Tratamentul cu factor de creştere (injecțiile) este în general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reacţii neplăcute cum ar fi: dureri osoase sau musculare, dureri de cap (care se tratează cu paracetamol) sau scăderea pasageră a tensiunii arteriale.

       Cui te adresezi?
       Persoanele din zona Moldovei care vor să devină donatori voluntari pot accesa următoarele date de contact:
Institutul Regional de Oncologie Iași
Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice
str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iași
Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439
Asist. Oana Crețu: tel. 0743692505
Cei care nu sunt din Regiunea Moldovei trebuie să consulte lista cu celelalte 17 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice (poate fi gasită pe blog aici: http://comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem.wordpress.com/2014/02/18/centrele-donatorilor-de-celule-stem-hematopoietice/).
Aici găsiți linkurile de la:
-        pagina de facebook a comunității   https://www.facebook.com/Comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem
-        blogul comunității (aici găsiți informații detaliate despre condiții, donare, centre, formulare)
http://comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem.wordpress.com/
Visele au nevoie de o șansă la viață pentru a fi îndeplinite. Și tu poți ajuta ca un vis să devină realitate prin DONARE DE CELULE STEM! Ajută un bolnav diagnosticat cu leucemie să aibă o viață normală.
Informează-te și ajută!
Impreună suntem o FORȚĂ! Impreună DONĂM SPERANȚĂ!