marți, 2 iulie 2013

Dai șagă, ai luat BAC-ul?



        La fiecare examen apar probleme mai mici sau mai mari. Ca elev, mi se pare jenant să te gîndești că poți copia ca să treci și chiar la proba scrisă de limba și literatura română. Pe de altă parte, ca profesor e foarte urît să aștepți șpagă de la elevi sau mai rău, să ceri favoruri. Nu e prima dată și e de tot rîsul, ca un cadru didactic să se preteze la un asemenea gest.
       De două zile numai despre neregulile de la bacalaureat se vorbește. Întotdeauna au existat dar în ultimii ani procentul celor care vor să iasă în evidență făcînd prostii a crescut. Uite așa, ne putem mîndri și noi, românii, cu ceva- elevii găsesc metode diferite să copie la examen iar unii profesori nu se mai feresc să ia mită. Salariul este mic, e vacanță și e nevoie de bani și acum s-a ivit o situație care le poate face rost de bănuți. La consecințe, cine să se mai gîndească.
     Se învață tot mai puțin și pentru că sunt promovate persoane care nu au pregătire cine știe ce, mulți tineri cred că nu mai e nevoie să învețe că și așa nu îi ajută, nu își vor găsi loc de muncă prea ușor.
     Examenele au devenit o loterie, intrarea la facultate la fel. Se citește puțin, se studiază puțin iar rezultatele slabe nu ar trebui să ne mire. Ca să se ia note mari trebuie să fie subiecte ușoare. Superficialitate sau cum o fi, o fi. Fraților, nu vă obligă nimeni să faceți 12 clase sau facultate dar cîte clase faceți să învățați ceva care să vă ajute și să puteți folosi în viață. De mediocritate suntem sătui, de oameni fără valoare tot așa, așteptăm și persoane care să poată face carieră adevărată.

2 comentarii:

  1. De curiozitate, tu ce nota ai obtinut la bacalaureat, la proba de limba si literatura romana ? Textele tale plang de greseli de gramatica, topica, lexic, ortografie, punctuatie si abunda in vocale si consoane consumate la micul dejun.

    RăspundețiȘtergere
  2. În primul rînd trebuie să folosiți numele real. În al doilea rînd nu cred că ați citit bine textele.

    RăspundețiȘtergere