luni, 16 mai 2016

Sunt ambasador pentru Şcoala Mobilă

     Am ales să fiu ambasador pentru Swimathon. Cauza pe care o susţin este Şcoala Mobilă a echipei Salvaţi Copiii Iaşi. Ce este Şcoala Mobilă? Un instrument educaţional  conceput pentru copiii neşcolarizaţi / cu risc de abandon şcolar. Acest instrument este adaptat atât  tehnic cât şi pedagogic la realitatea copiilor cu dificultăţi şcolare, iar scopul principal este de a oferi servicii educaţionale stradale.

     Şcoala Mobilă este construită pe un sistem cu 4 roţi, care permite lucrătorilor stradali să o transporte cu uşurinţă în diferite zone ale oraşului. Şcoala Mobilă este  formată dintr-o serie de 5 table conectate între ele, care se pliază ajungând de la o dimensiune de jumătate de metru la  6 metri lungime. De aceste table se   ataşează  planşe magnetice structurate pe diferite domenii: drepturile copilului, literatură, matematică, vocabular, educaţie pentru sănătate, terapie creativă, prevenire consum droguri, prevenire prostituţie, prevenire HIV / SIDA. 
    Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi deţine în prezent peste 300 de materiale educaţionale care pot fi ataşate Şcolii Mobile.
    Scopul Şcolii Mobile este de a reda încrederea copiilor şi a familiilor în reuşita socială şi personală prin intermediul educaţiei. Activităţile educaţionale stradale sunt primul pas în procesul de reintegrare sau integrare şcolară a copiilor, contribuind la diminuarea lacunelor educaţionale şi la creşterea stimei de sine a copiilor care au înregistrat eşec şcolar repetat. Conceptul şcolii mobile se  bazează pe principiul: dacă tu nu poţi veni la şcoală, vine şcoala la tine.
    Importanţa desfăşurării unui astfel de proiect la nivelul comunităţilor defavorizate, constă nu numai în a învăţa copii să citească, să scrie sau să numere. Ca rezultat al umilinţelor, abuzurilor, violenţei, înfometării şi bolilor repetate cu care se confruntă în mod obişnuit, mulţi copii aflaţi în dificultate au o stimă de sine scăzută şi o imagine de sine negativă. Cu toate acestea, stima de sine joacă un rol principal în procesul de reabilitare şi reintegrare socială. Filosofia Şcolii Mobile constă în a identifica talentele şi calităţile copiilor, creând un mediu constructiv şi pozitiv, propice dobândirii stimei de sine şi respectului de sine. Activităţile sunt concepute pentru a menţine viu interesul copiilor, dar în acelaşi timp, sunt configurate să faciliteze dobândirea anumitor deprinderi şi informaţii care-i vor ajuta în integrarea socială şi şcolară.
   Şcoala Mobilă presupune o adaptare a procesului educaţional la realitatea copiilor din comunităţile defavorizate, precum şi o modalitate de a creşte eficienţa intervenţiei sociale.
    Implementarea acestui proiect în România a fost posibilă cu sprijinul Organizaţiei Mobile School Belgia.
      Dacă vrei să te implici alături de mine aici afli detalii http://swimathon.fundatiacomunitaraiasi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=241&profil=24&Itemid=210