joi, 29 decembrie 2016

Cum a fost anul 2016 pentru mine

     Mai trece un an și a fost unul plin, extrem de plin. Nu o spun eu ci o arată fotografiile strînse în cele 12 luni ale lui 2016. Fiecare lună a avut provocările ei în sensul cel mai frumos asta pe lîngă activitatea mea, de zi cu zi. Am făcut un pas și au urmat alții mai mari sau mai mici, necesari sau pe care mi-am dorit mult să îi fac dar din toate a rezultat schimbări.
   În luna ianuarie nu se întîmplă prea multe pentru că reprezintă trecerea dintre un an care s-a încheiat și cel care tocmai a început.
   În luna februarie au venit primele momente frumoase respectiv o lansare de carte în Turnul Golia alături de copii extrem de talentanți despre care v-am mai povestit ori de cîte ori am avut ocazia.
 Luna martie a fost una dintre lunile în care emoțiile au apărut des iar bucuriile au venit din mai multe părți. Fotografiile sunt cele care vor arăta ceea ce vă spuneam.
  În martie am primit premiul pentru jurnalism la Gala Națională a Excelenței în Asistenței Sociale de la Ateneul Român din București.

   După doar o zi a urmat un alt premiu important primit din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru volumul meu cu audiobook- Fonoteca Excelenței.

   La alte două zile, la un eveniment organizat în Aula Magna a Universității Al.I.Cuza din Iași primeam un alt premiu alături de asistenți sociali din județul Iași.
 A venit luna aprilie care a adus alte evenimente grozave în viața mea. Am ajuns la Cluj la invitația directorului excutiv al Fundației pentru Comunitate, Imre Andras și am participat la Premiile MENTOR, o manifestare de înaltă ținută unde sunt premiați dascăli din toată țară. Acolo am avut ocazia să îi dau o carte cu autograf doamnei Ana Blandiana și să fiu alături de o tînără care scrie foarte frumos-Denisa Lepădatu din Galați și de mentorul său scriitorul Petre Rău.

   Tot în aprilie am dat un interviu pentru revista de cultură BOEMA. Tînăra scriitoare Denisa Lepădatu a fost cea care mi-a solicitat acest interviu pe care îl găsiți mai sus.

Tot în aprilie am fost invitată la o dezbatere despre mass-media și le mulțumesc mult celor care s-au gîndit la mine.
   Luna mai a adus alte manifestări deosebite la care atașez fotografii. Primul dintre ele a fost ediția a doua a Crosului companiilor, un eveniment pe care l-am prezentat încă de la prima ediție.
 A urmat prezentarea ediției 11 a programului MOL de promovare a tinerelor talente care în anul 2016 a avut loc la Iași, la Hotel Unirea.

   Între 13-15 mai am fost ghid pentru un grup de elevi și cadre didactice din Soroca cu care am rămas prietenă și voi mai colabora cu mare plăcere.
În luna iunie am fost invitată la o dezbatere despre sistemul de educție românesc. Aceasta a avut loc la Colegiul Național din Iași și a fost organizată de revista Alecart- profesorii Nicoleta și Emil Munteanu.
A mai urmat un eveniment caritabil pe care l-am prezentat alături de Maura Anghel, jurnalist, un eveniment care a avut loc în Palas.
  În luna iulie am urcat pe scena Teatrului Luceafărul atunci cînd a inrat pe cablu respectiv UPC, postul Apollonia TV și am acordat vouchere pentru tabăra gimnaștilor Sorina Dărăbăneanu și David Gavrilovici de la Gimnis.
 În luna august am prezentat vernisajul organizat în holul principal al Primăriei Iași acolo unde a expus talentatul Alexandu David, pictorul de 11 ani care impresionează peste tot unde are expoziții.
Tot în august am avut întîlnirea de 20 de ani de la terminarea liceului respectiv Colegiul Mihai Eminescu din Iași, unul dintre cele mi emoționante momente din viață.
  A urmat luna septembrie cu un articol apărut în revista Cronica Veche și le mulțumesc mult celor de acolo și în special Ralucăi Sofian.

   A mai fost un vernisaj organizat în holul mare al Hotelului Unirea unde mai mulți copii invitați de Alexandru David au realizat lucruri și uite așa David aduce în 2017 Festivalul Tablourilor Pacienților Pedriatrici, la Iași.
În octombrie am primit medalie și cupă de la Clubul Gimnis după terminarea campionatului organizat la Casa de Cultură a Studenților.

  În luna octombrie am participat la Școala de boli rare, la București unde am aflat lucruri extrem de interesante și am cunoscut persoane cu un parcurs frumos.
 În luna noiembrie am prezentat evenimentul Leadership la puterea a treia. Mulțumesc mult, Mirela Pascu pentru tot!
 Tot în noiembrie a fost Gala 25 de ani de Salvați Copiii Iași. Organizația a reușit să deruleze multe proiecte pentru comunitate.
A mai fost proiectul derulat la Soroca despre care am mai scris si cu alte ocazii. Am tinut workshop despre Comunicare pentru elevii de aici.

 În luna decembrie au fost foarte multe momente despre care mi-am propus să ma spun sau să vă reamintesc și pentru că fotografiile sunt sugestive nu voi scrie prea multe.

Acesata este una dintre fotografiile de la Gala Star of Hope unde am primit trofelul la categoria Cel mai implicat jurnalist. Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și care apreciază activitatea mea.
O altă fotografie realizată la Gala Dance Energy de pe 16 decembrie acolo unde am fost invitată să vorbesc din partea echipei de la Apollonia TV, post unde realizez emisiunea Videoteca Excelenței.
A urmat un eveniment tare frumos respectiv cel de pe 17 decembrie de la BCU unde Asociația Sharing Love și talentatul pictor Alexandru David au pregătit momente foarte frumoase.
Vreau sa ii multumesc foarte mult pentru tot sprijinul doamnei Carmen Chiorcea, directorul Centrului de Promovare Turistica din Iasi.

La un alt vernisaj al minunatului Alexandru David, tot la Golia.
La Palas la un eveniment organizat de Surisul albastru pentru copiii cu autism. Multumesc mult, Maura!

Am realizat zeci de emisiuni Videoteca Excelentei la Apollonia TV acolo unde VA astept in continuare.
Au mai urmat zile cu bucurii venite din partea prietenilor pe care nu îi uit niciodată, a ascultătorilor sau a telespectatorilor pe care îi prețuiesc și le mulțumesc pentru mesaje, telefoane, mailuri și nenumăratele amintiri.
La mulți ani cu sănătate, bucurii, gînduri bune!

joi, 22 decembrie 2016

MOL România va sprijini cu 300.000 de lei 19 ONG-uri care vor desfășura proiecte de terapie emoțională și prin artă în 2017

   MOL România și Fundația pentru Comunitate au anunțat lista organizațiilor non-profit care vor beneficia de finanțare în cadrul celei de-a opta ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Proiectele de terapie prin artă și terapie emoțională derulate cu acest sprijin, vor ajuta 870 de copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.


În perioada 29 septembrie – 30 octombrie  2016, organizații non-profit și asociații care derulează proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave, au înscris 122 de proiecte pentru a primi finanțare în cadrul celei de-a 8-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. În urma jurizării au fost selectate pentru finanțare integrală sau parțială 19 proiecte care vor fi implementate în perioada decembrie 2016 – august 2017.

Fondurile alocate de MOL România pentru această ediție a Programului sunt de 300.000 lei. Dintre cele 19 ONG-uri câștigătoare, 6 vor obține finanțare pentru prima dată în timp ce altele 13 s-au mai numărat printre beneficiari în ediții anterioare ale acestui Program.

Organizațiile selectate provin din București și din județele Alba, Bihor, Cluj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu și Timiș. Proiectele câștigătoare utilizează terapie prin artă - prin muzică, terapii corporale (prin mișcare și dans), drama terapie, terapie prin metoda Phronetic; terapii ocupaționale utilizând tehnici de art-terapie, de modelare a lutului și altor materiale organice; terapii asistate de animale, acvaterapie; terapii emoționale - prin basm, povestiri sociale, joacă, teatru de păpuși și terapie umanist-experiențială; stimulare și integrare senzorială, crearea unor materiale auxiliare didactice pentru copii nevăzători.

Asigurăm informarea ONG-urilor interesate pe tot parcursul anului. Pe lângă publicarea condițiilor de înscriere comunicăm și rezultatele obținute prin proiectele finanțate. De asemenea răspundem telefonic sau prin corespondență la întrebările referitoare la organizarea programului și la criteriile profesionale. Această informare continuă asigură șanse egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs de proiecte. Se observă și în acest an că o treime dintre ONG-urile câștigătoare s-au înscris prima dată în program, prezentând proiecte de calitate profesională convingătoare pentru juriu.”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Lista proiectelor finanțate poate fi accesată pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro .


luni, 19 decembrie 2016

Mos Craciun a ajuns la Jigoreni


    Astazi am primit o veste foarte buna si vreau sa o spun tuturor. Mos Craciun a ajuns la familia din Jigoreni. Am aflat ca  au primit o soba cu care se incalzesc si unde fac de mancare. Li s-a donat si un frigider, insa nu au curent electric  si se va vedea in zilele urmatoare cat costa 200 ml de cablu plus o priza cu contor, in asa fel incat sa poata trage electricitate de la o casa vecina. 



Pentru moment, le-au fost cumparate 5 lanterne foarte puternice, cu led-uri (4 cu baterii si una ce se incarca la priza).



  Au mai fost duse multe  pungutele stranse pentru ei: alimente, dulciuri, obiecte pentru curatenie si igiena, haine, incaltaminte, trotinete.






    

duminică, 18 decembrie 2016

Sa fim alaturi de copii!

     Am aflat de la Inspectoratul Scolar Judetean de citeva cazuri deosebite si despre care veti afla pe blog.
     Elevi cu situatii scolare deosebite, proventi din familii social defavorizate, propusi de consilierii educative pentru campanii filantropice organizate in ajunul sarbatorilor de iarna.
Străinu Petru Sebastian, Colegiul Tehnic "Ioan C Stefanescu" Iasi este din satul Coropceni, Str. Cornea, Comuna Ciortesti și are o situație materială precară. Întreaga familie  traieste din ajutor social și el este nevoit, pentru a avea bani de naveta, să meargă la muncă la camp. Este un elev silitor care muncește foarte mult pt a-si depăși condiția.
    Bebec Andrei-clasa aVIa,  Liceul Tehnologic,, Ionel Teodoreanu,, Victoria, comuna Victoria , sat Sculeni. Este crescut doar de mama lui care  are ca si venit doar  ajutorul social si alocatia copilului. Elevul a avut media generala in clasa a Va peste 9( cu toate ca acasa nu are curet electric) si a participat la diverse concursuri unde a obtinut premii.
    Nechifor Elena Denisa, eleva in clasa a IV-a la Scoala Profesionala Cristesti. Tatal a decedat in 2015 in urma unei boli incurabile si acum este crescuta doar de mama, foarte bolnava si ea, operata in repetate randuri. Denisa este o eleva silitoare, cuminte, bine educata si foarte buna la invatatura, in anii precedenti obtinand doar medii de FB
    Trotuș Steliana ,elevă in clasa a VII-a la Școala Gimnazială Rediu,Comuna Ruginoasa,provine dintr-o familie formată din patru membri.mamă bolnavă (cancer), tată bolnav care ingrijște de animale,se intrețin cu ajutorul social si ajutorul mamei de boală., nu au curent electric si invață la lumânare.Mai are un frate in clasa a IV-a. Este o elevă silitoare, cu media  anuală peste 9,00 , cuminte,o elevă model, o ingrijeste și ajută  pe mamă.
   Ghibersa Maria Mihaela, clasa: a VIII-a, Școala: Școala Profesională, Gropnița, Eleva a fost desemnată Elevul Anului în anul școlar 2014-2015 obținând cea mai mare medie generală, iar la finalul anului școlar 2015-2016 a obținut media  9, 69. Provine dintr-o familie defavorizată cu venit 0, beneficiid doar de alocațiile copiilor. Mai are un frățior în clasa a -IV-a care are de asemenea rezultate foarte bune la învățătură. Ghibersa Mihaela a participat la numeroase concursuri județene și naționale unde a obținut și premii: Locul I la etapa județeană a Concursului Național de Biologie George Emil Palade în aprilie 2015; Menținune la Olimpiada Județeană de Biologie în martie 2016, premii la concursuri de pictură, literatură și implicare în activitățile extracurriculare și concursurile la nivel local.
   Marin Mihaela, clasa a VII-a, Scoala Gimnaziala Hadimbu, comuna Mogosesti, face parte dintr-o familie numeroasa, in care parintii nu lucreaza si traiesc din alocatia copiilor. Media ei anuala este peste 9 (noua) si a obtinut premii la concursuri judetene. Deasemenea, participa cu interes la toate activitatile organizate de scoala noastra.
    LEFTER MALVINA LILIANA, elevă în clasa a IX-a A la Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" Iași, cu domiciliul în Căuești, com. Șcheia, jud. Iași, are rezultate bune la învățătură și dă dovadă de un comportament exemplar. Eleva este navetistă, are o situație materială extrem de precară, cheltuielile de transport fiind de 260 lei, din care se decontează 88 lei pe lună.
    Luca Andreea Maria este eleva in clasa a X.a la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iasi. Zilnic face naveta la liceu, avand domiciliul in satul Sculeni, comuna Victoria . Andreea  provine dintr-o familie fara posibilitati materiale, parintii nu au loc de munca.dar este o eleva  muncitoare, respectuoasa , cu rezultate foarte bune la invatatura , fara absente. La sfarsitul clasei a IX.a a obtinut media anula 9,02.
   Smeria Elena, clasa: a VII-a, Școala: Școala Gimnazială Veniamin Costachi Sinești. Eleva provine dintr-o familie numeroasă (7 membri), cu o situație materială precară, singurele venituri fiind alocția copiilor si alocația complementară. Tatăl elevei suferă de o boală gravă de ficat. Cu toate acestea, mama își susține copiii și îi sprijină pentru a avea rezultate bune la școală. Elena este o elevă silitoare, având rezultate foarte bune la învățătură. Ea a participat la: olimpiada de română, din anii precedenți, ajungând la faza județeană, la Concursurile de geografie Terra, obținând de fiecare dată rezultate bune. Pe lângă faptul că este o elevă foarte bună la învățătură,  se implică de fiecare dată în toate activitățile extrașcolare inițiate de școala noastră.
   Davidoaia Diana, eleva in clasa a V-a, la Scoala Gimnaziala Topile. Diana nu are tata, locuieste cu mama in casa bunicilor. Se intretin doar din ajutorul social si alocatia copilului.Este o fetita remarcabila prin capacitatile ei intelectuale, implicare in activitatile extrascolare si comportamentul exemplar. Desi mama nu stie sa scrie si sa citeasca, Diana a reusit sa obtina in clasele primare doar premiul I iar in clasa a V-a s-a remarcat deja ca cel mai constiincios copil din clasa.
Scoala Gimnaziala Pausesti il recomanda pe elevul Barbu Vasile din clasa a VIII-a, care provine dintr - o familie defavorizata, nu are mama, tata nu are un venit stabil, dar munceste si isi trimite copiii la scoala. Vasile este un copil foarte cuminte, invata foarte bine in ciuda conditiilor aspre pe care le are acasa.
    Elevul BOGONOS  IONUT - MARIAN  este în clasa a VII-a  la Școala Gimnaziala Goesti,  din satul Goesti, comuna Lungani.  Acesta are rezultate foarte bune la învățătură (media 9,90 - anul trecut).  Cand avea patru ani tatăl lui a renunțat la el și la familie . Acesta suferă de o boala, creste mai greu , este de statura mica. În clasa a VII-a are înălțimea unui copil de clasa a III-a  /  a IV-a.  Suferă foarte mult  din cauza lipsei tatălui sau. Și acum mai spera ca acesta se va întoarce acasă.  Mama are grija de el și de sora lui doar din alocație și ajutor social. Își dorește foarte mult sa devină preot. Vrea sa ajute alți oameni.
     IZMANA GEORGIANA, clasa: a VIII-a, Școala: Școala Gimnazială "Cezar Petrescu" Hodora, com Cotnari.Eleva provine dintr-o familie cu o situație materială precară, singurele venituri fiind alocația copiilor. Tatăl elevei munceste cu ziua in sat, iar mama desi nu are multa carte își susține copiii și îi sprijină pentru a avea rezultate bune la școală. Toti, cei trei copii au avut si au rezultate foarte bune la invatatura, medii peste 9,30.Georgiana este o fire vesela, silitoare cu un talent deosebit la desen, participa neconditionat la toate activitatile organizate de scoala.
    Eleva Apachitai Maria Narcisa din clasa a V-a A -Scoala Gimnaziala ION CREANGA Iasi.Sunt 5 frati la parinti, patru fete si un baiat. Tatal e plecat la munca in Spania si trimite bani acasa cand are de lucru. Mama are grija de trei din cele patru fete si de baiat, nu merge la munca. (fata cea mare, de clasa a VI a e crescuta de o matusa, undeva in rural). Copiii din scoala noastra sunt de 6, 9, 10, 11 ani.Eleva despre care va povestesc are rezultate bune si foarte bune la invatatura, in conditiile in care acasa nu are cine s-o ajute. (mama lor are doar 2 clase), iar clasa a V a este una solicitanta. Copiii sunt curati si ingrijiti, toti se staduiesc sa invete cat mai bine.
   Cabujan Adriana este eleva in clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala Vinatori, Popricani. A venit la scoala noastra anul trecut, in semestrul al II-lea, prin transfer de la scoala Heci, com. Lespezi deoarece mama si-a luat cele doua fete (a doua este in clasa a IV-a) si a plecat de la tatal violent, care a incercat sa incendieze casa in care erau fetele. Acum cele trei locuiesc intr-o casuta mica, cu chirie. Mama s-a angajat cu salariul minim la Kaufland. Chiar daca au o situatie materiala grea, fetele sunt curate si ingrijite. Sunt foarte inteliginte, muncitoare si cu mult bun simt. Adriana a terminat clasa a VII-a cu media 9,86, iar sora ei, clasa a III-a cu FB.
   DUCA ALINA, din clasa aVIIIa, Scoala Gimnaziala Valea Seaca.Alina este un copil cu rezultate deosebite la invatatura,dar care s-a remarcat si la activitatile extrascolare (premiul I-in toti anii scolari,media generala 10,doar in clasa a VI a -9,90; premii la olimpiade si concursuri scolare  si extrascolare). Este un exemplu viu de conduita scolara, desi situatia ei sociala este precara: parintii sunt despartiti,locuieste doar cu mama care nu are nici un venit dar care o sprijina in tot ceea ce realizeaza.
   Ancuta Maria Valica este eleva de la Scoala Gimnazială Constantin Erbiceanu , localitatea Erbiceni care  ar putea beneficia de ajutorul oamenilor de bine . Eleva provine dintr-o familie monoparentala, tatăl a decedat, iar mama sa creste singură 6 copii. Maria Valica este constiincioasa, invata bine , participa cu interes la toate activitățile scolare si extrașcolare , are note bune si toti fratii săi  sunt elevi, iar 2  dintre ei sunt la liceu.
   Denisa Andreea  Gradinaru este eleva in clasa a 7a B , de la Colegiul Pedagogic " Vasile Lupu" Iasi.Este din Lungani.Mama ei a decedat in urma cu doi ani.Tatal este somer, ca atare nu poate contribui la finantarea elevei( parintii erau divortati).Fratele ei este elev , in clasa a 10a la Liceul "Al.I Cuza".De educatia ei se ocupa bunica, de pe mama, care are peste 80 ani.Clasele 5 si 6 le-a terminat cu media cea mai mare din clasa, luand Premiul I.In clasa a 6 a terminat cu media 10.Pe 16 decembrie  ii va aparea prima ei carte de poezii Aripi de mama, scoasa prin sponsorizarea facuta de cateva persoane prietene cu familia mamei, care o apreciaza.
   Eleva Ilies Valentina din clasa a VIIIa, Scoala Gimnaziala Tutora, ar merita ajutor tinand cont ca provine dintr-o familie nevoiasa, cu inca trei copii si tatal decedat. Rezultatele Valentinei sunt deosebite, in ciuda situatiei de acasa, iar bunul simt si comportamentul ei exemplar merita rasplatite din plin.
   Hușanu Olivia-clasa a IX-a B-arte plastic, Colegiul Național de Artă”Octav Băncilă” Iași. Ambii părinți sunt bolnavi, tatăl are probleme de sănătate grave, o dizabilitate fizică și o placă pe craniu. Nu au locuri de muncă și locuiesc cu chirie. Fetita este foarte talentată. Are in palmares premii naționale si international. A fost șefă de promoție la absolvirea ciclului gimnazial și are numai medii de 10.
   Eleva ȘTIR IONELA, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Rădeni.Este o elevă care a obținut cea mai mare medie generală din clasa a V-a a - media 9, 69. Provine dintr-o familie defavorizată cu venituri doar din alocațiile copiilor, dar o familie ce se implică în educarea copiilor. Mai are 6 frați, trei dintre ei sunt elevi ai școlii, aceștia au de asemenea rezultate foarte bune la învățătură.A participat la concursuri județene și regionale, obținând premiul al II-lea la concursul din cadrul Simpozoinului Național ”Școala în parteneriat cu familia” (CAER), secțiunea - creații literare. Este o fire sensibilă, discretă și altruistă, se implică de fiecare dată în activitățile propuse de SNAC și dăruiețte din puținul ei. Participă la activitățile extracurriculare și concursurile la nivel local, fără nicio ezitare.Într-o compunere a scris că nu a știut că există Moș Crăciun până anul trecut când a primit de la Școală un cadou.
   Popa Petronel Vasile este elev în  clasa a X-a A, la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași, SAT URICANI , COM. MIROSLAVA JUD.IAȘI.Elevul provine dintr-o familie cu 7 copii, tata este șomer iar mama face croitorie pentru oamenii din sat. Deși au o situație precară, toți copiii merg la școală.Petronel se trezește dimineața devreme, face naveta până în oraș și este pasionat de mecatronică.Zilnic elevul lucrează după program la Clubul de robotică din școală și de multe ori la ora 18 este încă la școală. A  fost premiat la multe concursuri de profil, este silitor, conștiincios, respectuos, are rezultate foarte bune la școală și nu are absențe nemotivate.
    Tudorache Sebastian, Scoala "B.P. Hasdeu", Corp D, clasa a II-a, Prof. Mitrofan Rodica.Elevul se afla in ingrijirea bunicii de cand l-am cunoscut, aproximativ 3 ani, parintii fiind plecati la munca in strainatate. Bunica detine forme legale , imputernicita, sa ingrijeasca de doi minori, fratele fiind in clasa aIV-a .Elevul are rezultate bune la invatatura, insa este un copil mereu apatic, ingandurat. Un ajutor de Craciun l-ar bucura. Eu nu i-am cunoscut parintii, deci ei vin foarte rar in tara.
Eleva Școlii Gimnaziale Oțeleni- Structura Hîndrești( sat Hândrești. comuna Oțeleni), CIOBANU        ANDREEA AGLAIA, este o elevă a clasei a VI-a, cu rezultate bune(a obținut premiul al II-leala finele anului școlar trecut), participantă la diverse proiecte județene(pe teme ecologice sau de cultură și civilizație populară românească),  și premiată, pasionată de limba și literatura română, provine dintr-o familie monoparentală, mama neavând niciun venit. Din acest motiv a solicitat și bursă socială la școala noastră(45 ron).
    Săpătoriu Petru-provine dintr-o familie numeroasă (5 fraţi), dintre care patru au fost elevii Liceului Tehnologic Hîrlău.Este o persoană perseverentă, optimistă, realistă cu propriile aspiraţii şi interese.A participat, cu rezultate bune,  la concursurile şcolare şi extraşcolare, reprezentând, cu cinste, unitatea şcolară.Pe timpul vacanţei de vară, pentru a spori resursele  familiei, a lucrat, alături de unchiul lui, pe un şantier de construcţii din judeţul Timiş.
   Iosub Stefan din clasa a VI-a, de la Scoala Gimnaziala Siretel, Localitatea Siretel, judetul Iasi.Acesta provine dintr-o familie dezorganizata, alcatuita din 6 membri, parintii si patru copii. Sora cea mai mare este la liceu, in clasa a X-a si face naveta in oras, pentru a putea termina niste studii,fiind foarte buna la invatatura, nedecontandu-se toti banii cu care achita abonamentul. Ceilalti trei frati sunt la Scoala Gimnaziala Siretel, unul dintre ei avand epilepsie. Tatal are probleme cu alcoolul, motiv pentru care viata celor din familie este una chinuita, mama plecand de multe ori de acasa cu cei mici. In ciuda acestor probleme, ea are foarte multa grija de cei mici si se straduieste ca toti sa faca o scoala pentru a se descurca singuri.Elevul Iosub Stefan a avut in clasele primare mereu FB, si anul trecut media peste 9,40, fiind primul din clasa la multe discipline.
   Besmeciuc Bianca, Școala Gimnazială "D.D.Pătrășcanu" Tomești, clasa a V-a A.Eleva provine dintr-o familie alcătuită din cinci membri, unde sora cea mare suferă de un sindrom rar întâlnit, astfel încât atenția tuturor se îndreaptă către aceasta.  În ciuda acestor dificultăți, eleva Besmeciuc Bianca are rezultate foarte bune la învățătură, premiile obținute anul trecut la concursurile desfășurate la nivel de clasa a IV-a la diversele licee din Iași subliniind acest lucru.
Savu Paula, clasa: a V-a,Școala Gimnazială Stornești, comuna Sinești. Eleva provine dintr-o familie formată din 5 membri, cu o situație materială precară, singurele venituri fiind alocația copiilor .Nu au electricitate deoarece au acumulat datorii . Paula este o elevă muncitoare, atât la școală, cât și acasă, care își dorește să reușească în viață.
    ZMĂU MARIUS, cl. a VIII-a,ȘC.GIM.Chicerea,Tomești.E un elev cu rezultate foarte bună la învățătură, dar are o situație familială dificilă, el și fratele său mai mare fiind crescuți doar de către tată, deoarece mama i-a părăsit. Poartă hainele și încălțămintea fratelui, nu-și permite multe din ceea ce au mulți dintre colegi, dar e un copil muncitor, atât la școală, cât și acasă, care își dorește să reușească în viață.
    MAGDA MARIA-EMILIA, CLASA A VII-A, CIORTEȘTI. Este un copil care provine dintr-o familie formată din 5 membri, fără niciun venit. Eleva are rezultate foarte bune la învățătură, cu o medie generală anul anterior de 9,60, iar la purtare 10. Se implică în toate activitățile școlare și  extrașcolare din școală, obținând rezultate deosebite la concursuri și olimpiade(mențiune I la concursul de fizică Impuls Perpetuum, mențiune la concursul Lectura ca abilitate de viață). Are un frate cu CES în clasa a IV-a. Are o voință puternică, luptătoare, foarte bună autodidactă.
    Munteanu Maria, Școala Gimnazială ”Petru Anghel” Probota.Maria este elevă în clasa a VIII a, are rezultate foarte bune la învățătura, a fost premiantă în clasele V-VII, dar provine dintr-o familie săracă iar părinții afirmă că nu vor reuși să o susțină financiar să își continue studiile, deși aceasta și-ar dori să învețe la Liceul Pedagogic, pentru a deveni învățătoare.Aceasta locuiește împreună cu familia în casa bunicilor, formată dintr-o cameră și o bucătărie. Are 2 frați, unul suferă de un handicap, iar celălalt deși ar fi vrut, nu a reușit să îsi continue studiile, tot din cauza lipsei banilor. Din păcate părinții nu au un loc de muncă, iar tatăl consumă alcool și este deseori violent.
     Bordeianu Paula Monica, eleva in clasa a V-a B, la Liceul Teoretic "Lascar Rosetti", Raducaneni. Are 3 frati mai mari, mama e plecata din tara, tatal nu are un loc de munca si nu se implica deloc financiar in cresterea copiilor, avand probleme si cu alcoolul. Bunica este cea care are grija de nepoti, implicandu-se atat in cresterea cat si in educatia lor. In clasele primare, Monica a obtinut doar premiul I, iar acum, in clasa a V-a a obtinut note bune, ce o situeaza in fruntea clasei. Desi ii este foarte greu fara mama acasa, Monica este o eleva ambitioasa si serioasa si isi doreste sa obtina rezultate cat mai bune la invatatura si in anii de gimnaziu.
    Haideti sa incercam sa ii ajutam sa aiba sarbatori mai frumoase si o copilarie mai buna!

vineri, 16 decembrie 2016

”O nouă șansă în educație”

Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi anunță încheierea proiectului ”O nouă șansă în educație”, proiect derulat în perioada iulie-decembrie 2016 cu sprijinul financiar al Primăriei Iași.

Timp de 5 luni de zile, 60 de copii aflați în dificultate ce locuiesc în zona Cantemir și zona Șes Bahlui - cartier Dacia, și părinții acestora (30 de părinți), au beneficiat zilnic, prin intermediul celor două Centre educaționale ale Asociației Salvați Copiii Iași, de servicii de recuperare psiho-socio-educaționale: activităţi ludice, interactive, creative care au ca obiectiv să dezvolte la copii strategii eficiente de a face faţă problemelor caracteristice grupului de vârstă; activităţi de recuperare şcolară, activități de alfabaetizare, de formare a deprinderilor de citire-scriere și de calcul matematic, consiliere vocaţională şi formarea deprinderilor de viaţă independentă; activităţi de relaxare şi joc; activități informative cu privire la importanța educației și cu privire la drepturile copiillor; sprijin material, constând în haine, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente; monitorizare şi supraveghere constantă a evoluţiei copiilor în cadrul activităţilor desfăşurate, dar și a performanțelor școlare.  
Scopul principal al serviciilor oferite în cadrul Centrelor Educaționale a fost de a crea un cadru instituţional care să asigure copiilor un mediu propice pentru recuperare, dezvoltare, pentru construirea unor norme de relaţionare şi pentru însuşirea unor abilităţi necesare pentru integrarea lor socială. În paralel cu serviciile psiho-socio-educaţionale dezvoltate pentru copii, serviciile sociale au avut și o componentă de formare și dezvoltare a abilităţilor parentale a părinţilor acestor copii.
În mod firesc, instituţiile de asistenţă socială nu se pot substitui familiei, ci o sprijină şi contribuie la dezvoltarea relaţiilor intra şi extrafamiliale. Astfel, activităţile au vizat extinderea strategiilor de recuperare, stimulare şi dezvoltare a copilului şi familiei, în aşa fel încât aceştia să continue acasă ceea ce s-a realizat în cadrul Centrelor Educaționale.
Valoarea totală a proiectului a fost de 77.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 7.000 lei reprezintă contribuţia beneficiarului.