miercuri, 31 octombrie 2012

Regizorul Cristian Mungiu le cere scuze spectatorilor ieșeni pentru proiecția proastă a filmului “După dealuri”. De astăzi va rula o copie realizată în Italia


De miercuri, 31 octombrie, se reiau proiecţiile filmului „După dealuri”, la Cinema Victoria din Iaşi, cu o copie nouă. În weekend-ul de lansare a peliculei, la Cinema Victoria a rulat o copie ratată trimisă de laboratorul Kodak din Bucureşti. Echipa Voodoo Films îşi cere scuze pentru neplăcerile create şi îi invită pe spectatorii din Iaşi să vadă filmul în condiţii bune. Filmul poate fi văzut la Cinema Victoria din Iaşi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, de la orele 14.30, 17.00 şi 19.30. În primele zile de rulare în România, „După dealuri” a avut 12.741 de spectatori, o cifră importantă pentru un film românesc.
Totodată, regizorul Cristian Mungiua spus referitor la proiecția de la Cinema Victoria de vineri, 26 octombrie.
“Aș dori să explic o situație publică ce nu mi se datorează, dar care poate informa despre ce s-a întîmplat și despre ce va urma legat de proiecțiile cu „După dealuri” în orașul meu natal. Așadar, la Cinema Victoria, filmul s-a văzut prost, iar premiera a fost rău organizată. Filmul s-a văzut prost nu doar la spectacolul de gală, ci pe parcursul întregului weekend. Și asta pentru că cinematografului i s-a livrat o copie ratată de către laboratorul Kodak din București. O copie pe care laboratorul n-a verificat-o. Pe care nici cinematograful n-a verificat-o. Pe care, din nefericire, nici eu nu am verificat-o. Am cedat insistențelor de a proiecta filmul la Victoria din cauza interesului mare al spectatorilor pentru film și dat fiind faptul că în multiplexuri nu există săli de asemenea dimensiuni. “, a explicat regizoru.
Cristian Mungiu mai menționează că s-a realizat o nouă copie pe peliculă, într-un laborator din Italia, copie care va rula la Victoria din Iași începînd de miercuri, 31 octombrie.
“Aceasta este o copie bună. Pînă atunci nu-mi rămîne decît să-mi cer iertare eu tuturor spectatorilor ieșeni care m-au întîmpinat cu atîta simpatie și care au avut parte de o proiecție proastă. Sper să aibă curiozitatea să revadă filmul la un moment dat. Și sper ca pînă data viitoare cînd am să revin la Iași cu un film să se fi găsit o soluție de proiecție pe care cred că atît eu cît și publicul ieșean o merităm. “, adaugă Cristian Mungiu.

marți, 30 octombrie 2012

Momente triste din viaţa de jurnalist

      Mă gîndesc adesea care ar fi cel mai trist moment pe care l-am trăit, l-am traversat de cînd am am început să merg pe drumul de jurnalist. Ar putea fi experienţa de la inundaţii cînd apele învolburate rădeau tot din calea lor şi avansau în cîteva minute şi lăsau gospodării întregi fără agoniseala de-o viaţă. Ar mai putea fi zecile de copii săraci, murdari, flămînzi şi abandonaţi care mi-au dat insomnii nopţi la rînd.
     Nici bătrîni fără sprijin şi casă nu m-au lăsat indiferentă şi tare mult mi-aş fi dorit să le inseninez viaţă, măcar puţin.
     Fiecare intrare în spitale mă face să tresar şi să mă rpg din tot sufletul să nu ajung pacient pentru că mă omoară mirosul, stau ţintuit într-un pat şi toate celelalte. Totuşi cel mai trist moment din meseria asta, de jurnalist, a fost atunci cînd o rudă a unui bun prieten de-al meu a murit la spital. Aţi putea spune că nu e singurul caz, că era prea bolnav, că nu se mai putea face nimic sau ceva de genul ăsta. Ei, bine, nu este chiar aşa. A murit pentru că era prea sărac, că familia nu a ştiut la ce uşi să bată şi a apărut pe ultima sută de metri un alt caz. Astfel, bărbatul care era unchiul prietenului despre care vorbeam, a fost pregătit de operaţie pe creier şi după ce a fost dus pe masa de operaţie la Spitalul de Neurochirurgie, s-a aflat că operaţia se amînă pentru trebuie operată altă persoană. Între timp, bărbatul a decedat şi cei de la spital s-au spălat de mîni spunînd că nu aveau provizii de sînge şi nu putea să fie operată decît o singură persoană.
    Aşă că un moment mai trist nu am întîlnit şi mi se pare incredibil să fie lăsaţi oamenii de izbelişte de parcă ar fi obiecte.
    Vă întrebaţi ce au păţit cei vinovaţi-nimic şi pînă la urmă tot mortul a fost de vină pentru că a ajuns prea tîrziu la spital.

duminică, 28 octombrie 2012

"După dealuri" și etichetele


    În sfîrșit filmul lui Cristian Mungiu După dealuri” a ajuns în cinematografele din Iași. Subiectul este legat de evenimentul de la  mănăstirea Tanacu din anul 2008. Regizorul ieșean a încercat să pună în scenă doar pasaje din cazul din urmă cu 4 ani. Dacă ar fi urmat firul tragediei, în totalitatea ei, cu siguranță biserica ortodoxă și mulți români ar fi ajuns să îl acuze de fel de fel de lucruri.
    Superficialitatea, teama, indiferența îi determină pe foarte mulți români să acuze un conational și tot ce vine din afară este mult mai bun.
    Aceasta este observația pe care o fac după ce am văzut filmul chiar în seara de gala și am sesizat reacții în sală sau la finalul vizionării.
    Din păcate calitatea sunetului și chiar a imaginii, pe alocuri, a lăsat de dorit. Cinematografele noastre nu sunt dotate așa cum ar trebui. Mă refer la cele de stat. Nimeni nu mai investește dar ne mirăm de ce nu îți vine să mergi la un astfel de cinematograf.
   Filmul lui Cristian Mungiu este plin de emoții, de mesaje pe care nu le poți înțelege dacă nu ești parte din film, nu te rupi de tot ce te înconjoară pe parcursul vizionării.
   Pentru cei care critică, le spun să meargă la film și să fie atenți la mesaje. Pentru cei care spun că le este rușine că sunt români, le spun să analizeze bine totul înainte de a pune etichete.
   De multe ori suntem superficiali sau ne este teamă să vedem adevărul, să gîndim cu propriul cap ca să nu spună altcineva că nu este bine cum facem. Reflecție și sinceritate față de propria persoană și mai ușor cu etichetele la oameni că nu sunt produse de pe rafturile magazinelor.

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Spectacol cromatic la Palas

       Între 26 și 28 octombrie, cei pasionaţi de grădinărit sunt invitaţi la Târgul Palas Flowers&Garden. Evenimentul floristic va avea loc de vineri, 26 octombrie, şi până duminică, 28 octombrie 2012 inclusiv, pe esplanada Palas Mall, intrarea dinspre Palatul Culturii.
      Vizitatorii târgului vor avea parte de un spectacol cromatic aparte şi în Palas Mall, acolo unde, la intrarea principală şi la etajul întâi, va fi amenajat un „traseu al florilor”.

Limba japoneză și origami pentru copii


Asociaţia româno-japoneză Himawari organizează cursuri de limba japoneză şi de origami( pentru copii cu vîrsta între 7 şi 11 ani).Organizatorii precizează că înscrierile se vor face în perioada 29 octombrie- 5 noiembrie.
În Iaşi cursurile de limba japoneză în cadrul asociaţiei au început cu sprijinul voluntarilor japonezi, veniţi prin programe ale ambasadei să predea cursuri de limba şi cultura japoneză. Persoanele care urmează aceste cursuri în cadrul Asociaţiei româno- japoneze Himawari pot opta, ca în funcţie de nivelul de cunoştinţe acumulat, să susţină examenul de certificare a cunoştinţelor de limba japoneză Nihongo Nouryouku Shiken, organizat de către Organizaţia Profesorilor de Limba japoneză din România.
 Acest examen se organizează în fiecare an în prima duminică a lunii decembrie.

Expoziție de flori de toamnă, la Grădina Botanică

      Sâmbătă, 27 octombrie, la ora 11, în Sera Expozițională a Grădinii Botanice va avea loc deschiderea celei de-a XXXVI-a ediții a Expoziției FLORI DE TOAMNĂ, unde va susține un concert, Cvartetul EUTHERPE al Universității de Arte „George Enescu” Iași, de la clasa Conferențiar univ. dr. Constantin STANCIU. 
      Expoziția va fi deschisă între orele 9.00-18.00, până duminică, 18 noiembrie.
      Detalii puteți citi pe oradeiasi.ro!

Locuri insuficiente pentru filmul lui Cristian Mungiu "După dealuri"


Aglomerație și agitație mare la seara de gală a filmului “După dealuri” al regizorului ieșean Cristian Mungiu. Coadă mare și oameni aștepînd cu nerăbdare să vadă filmul. Sala s-a umplut repede și foarte mulți au stat în picioare, ocupînd și locurile dintre rînduri. Vizionarea de la ora 19 s-a decalat, iar cei care trebuiau să intre pentru filmul de la ora 21.30 au avut de așteptat peste 30 de minute pentru a putea ocupa un loc în sala cinematografului Victoria din Iași.
Din nefecirire, organizarea a lăsat de dorit și o parte dintre invitați și chiar actorii din film nu au mai prins nici un loc. De aceea, directorul RADEF România Film, Constantin Hurjui, a făcut un apel la tinerii din sală să cedeze locurile pentru a se putea așeza părinții actrițelor și alți invitați. Pentru a salva momentul nefericit, regizorul Cristian Mungiu a luat cuvîntul, mulțumind publicului pentru interesul mare pe care îl are față de filmul său. Mungiu a precizat că este filmul românesc cu cei mai mulți actori ieşeni în același film.
Aplauze, multe flori, zîmbete, urale, toate au însoțit echipa filmului “După dealuri” care a venit la Iași și a participat la seara de gala prilejuită de vizionarea peliculei pentru prima dată, pentru publicul ieșean. Primul distribuitor de film care a cumpărat drepturile de distribuțiea peliculei a fost cel America. Peste 40 de țări au cerut drept de difuzare a filmului regizorului ieșean.

vineri, 26 octombrie 2012

Filmul „După dealuri” va rula astăzi de 3 ori, la Iaşi

       Filmul premiat la Cannes şi propus de România la Oscar, „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, va avea parte de o seară de gală la Iaşi – oraşul din care provin atât regizorul cât şi o mare parte dintre actori – vineri, 26 octombrie, de la 18.00, la Cinema City din Iulius Mall, şi de la 19.00, la Cinema Victoria. Din cauza numărului mare de solicitări, filmul va mai rula și de la ora 21.30, tot la Cinema Victoria.
      Din 26 octombrie, „După dealuri” poate fi văzut și în București, Brașov, Cluj, Arad, Bacău, Brăila, Baia Mare, Constanța, Craiova, Pitesti, Ploiești, Timișoara, Tulcea, Tîrgu Mureș. Traseul filmului cuprinde peste 40 de orașe din România, unele dintre ele fără săli de cinematograf – programul detaliat al proiectiilor fiind actualizat în permanență pe site-ul filmului, www.dupadealuri.ro.
     În jur de 40 de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, au cumpărat drepturile de distribuție ale filmului.

Festivalul Francez va ajunge şi la Iaşi

         16 filme în 6 oraşe din ţară – Festivalul Filmului Francez începe vineri, la Bucureşti, după care ajunge la Sibiu, Iaşi, Cluj, Tîrgu-Mureş şi Timişoara. Şapte filme vor rula în premieră, programul incluzând şi o proiecţie specială de scurtmetraje şi două mini-retrospective a doi dintre marii regizori ai cinematografiei franceze : Alain Resnais şi Agnès Varda.
         Intre 8 – 10 noiembrie, filmele vor rula la  Casa de cultură Mihai Ursachi – Sala Diotima, Iaşi.

joi, 25 octombrie 2012

152 de ani de UAIC


       Vineri, 26 octombrie, are loc deschiderea oficială a Zilelor Universităţii "Alexandru Ioan Cuza",eveniment care marchează împlinirea a 152 de ani de la înfiinţarea Universităţii. Ceremonia Dies Academicus se va desfăşura în Aula Magna "Mihai Eminescu", între orele 10.00 şi 13.00.
      Conducerea instituției de învățămînt superior spune că prof.univ.dr. Gheorghe Popa va susţine conferinţa "Fizicienii şi fizica la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi". Dorin Sorin Baciu, profesor la Facultatea de Geografie şi Geologie, va vorbi despre cele mai înalte şapte vârfuri pe care a fost arborat steagul Universităţii, iar decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport - prof. univ.dr. Marin Chirazi - va trece în revistă recentul record stabilit pentru parcurgerea Dunării în caiac.
      Alte trei momente din ceremonie vor marca realizări de excepţie ale profesorilor şi studenţilor UAIC: decernarea titlulului de Professor Emeritus, decernarea Bursei Sf. Dumitru pentru un student de excepţie şi oferirea unei diplome pentru recunoaşterea meritelor studentului Vlăduţ Simionescu, participant la Jocurile Olimpice de la Londra.
     Trebuie menționat faptul că Zilele Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" sunt sărbătorite, în mod tradiţional, la sfârşitul lunii octombrie prin conferinţe, workshopuri şi concursuri în toate cele 15 facultăţi ale Universităţii. Unul dintre cele mai aşteptate momente este deschiderea expoziţiei "Flori de toamnă" de la Grădina Botanică. Inaugurarea expoziţiei va avea loc sâmbătă, 27 octombrie, la ora 11.00.

Ce poti face cu banii europeni?

     Despre banii europeni auzim foarte des. Se fac proiecte și mulți așteaptă banii pentru a pune pe picioare diverse afaceri. De cînd cu binecunoscuta criză, e o isterie cu fondurile europene, cine atrage mai multe, cine poate să ia întruna dar la finalizare nu se văd prea multe.
    Speciliștii din mediu au lansat un proiect de dezvolatare a siteurilor natura 2000-: Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti – judeţul Iaşi. Astfel se vor promteza speciile, arealul din zonă, se va conserva zona iar publicul va primi informații dsepre importanța acestui lucru.
   Vă vine să credeți sau nu, unii chiar vor să facă treabă. Îi credem pe cuvînt sau îi urmărim pas cu pas pentru a vedea că ceea ce ne spun va deveni într-o zi un lucru real și vom putea spune că fondurile au ajuns acolo unde era nevoie.

miercuri, 24 octombrie 2012

Cristian Mungiu aduce "După dealuri", la Iași


    Vineri, 26 octombrie filmul „După dealuri” va rula la Iaşi, în prezenţa lui Cristian Mungiu şi a actorilor ieşeni. Filmul premiat la Cannes şi propus de România la Oscar, „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, va avea parte de o seară de gală la Iaşi - oraşul din care provin atât regizorul cât şi o mare parte dintre actori – vineri, 26 octombrie, de la 18.00, la Cinema City din Iulius Mall, şi de la 19.00, la Cinema Victoria.
   Regizorul Cristian Mungiu și actorii din rolurile principale: Cosmina Stratan şi Cristina Flutur – premiate la Cannes pentru interpretare -, Valeriu Andriuţă și Dana Tapalagă se vor întîlni cu publicul ieșean. La premiera de gală sunt aşteptaţi şi actorii ieșeni Dionisie Vitcu, Ion Sapdaru, Teodor Corban, Petronela Grigorescu, Călin Chirilă și Gina Ţandură. Din distribuție fac parte și Cătălina Harabagiu, Radu Zețu, Anda Bîrleanu, Liana Petrescu și Marian Adochiței, ceea ce face din „După dealuri” filmul cu probabil cea mai mare densitate de interpreți ieșeni realizat vreodată.

Plătim pentru bagajul de mînă?


În această seară am primit o informație care sună așa-Companiile aeriene suferă de o supraaglomerare a cabinelor aeronavelor din cauza numărului excesiv de bagaje aduse la bord. Această supraaglomerare poate conduce la o experienţă de zbor neplăcută pentru dvs. şi de cele mai multe ori cauzează întârzieri semnificative, care reprezintă un inconvenient pentru toţi pasagerii.Pentru a rezolva acaestă problemă şi pentru a asigura o experinţă de călătorie mai plăcută pentru toţi pasagerii noştri, Wizz Air a anunţat introducerea la 4 octombrie a unei politici inovatoare cu privire la bagaje, care propune 2 tipuri de bagaje de mână. Wizz Air va extinde această politică în întreaga sa reţea, pentru zboruri cu plecarea începând cu 24 octombrie 2012.

Dacă aţi cumpărat bilete de zbor începând cu 4 octombrie inclusiv, având data de calătorie începând cu 24 octombrie 2012 inclusiv, vi se va aplica noua politică privitoare la bagajele de mână:

 Vi se permite să aduceţi la bord numai un singur bagaj de mână, fie o geantă de mână mică, fie un bagaj de mână mare. Dacă optaţi pentru un bagaj de mână mare, va trebui să achitaţi o taxă;

 Articolele achiziţionate la aeroport după punctele de control de securiate pot fi transportate la bord în plus faţă de un singur bagaj de mână;

 Nu există o limită de greutate pentru bagajul dvs. de mână, cu condiţia să-l puteţi depozita în compartimentul de deasupra scaunelor fără ajutorul altcuiva;

1. Geantă de mână mică:

Dacă bagajul dvs. de mână are dimensiunile de până la 42x32x25cm inclusiv, acesta poate fi transportat la bord fără achitarea unei taxe. În general, un rucsac mic (cu capacitate de aproximativ 30 L) sau o geantă pentru laptop care încap sub scaunul din faţa dvs. îndeplinesc această condiţie.

2. Bagaj de mână mare:

Dacă bagajul dvs. de mână depăşeşte dimensiunile unei genţi de mână mici, va trebui să achitaţi o taxă pentru a putea transporta bagajul la bord. Şi bagajul de mână mare trebuie să încapă cu uşurinţă în compartimentul aflat deasupra scaunelor din cabină, astfel că nu trebuie să depăşească 56x45x25cm (dimensiunile standard stabilite de IATA pentru bagajul de mână, cu o capacitate de aproximativ 60 L).


Nu uitaţi că dimensiunile bagajului dvs. vor fi controlate la aeroport. Achiziţionaţi online în avans şi economisiţi 50% sau chiar mai mult!

Wizz Air îşi încurajează toţi pasagerii care călătoresc cu bagaj de mână mare să achiziţioneze opţiunea de bagaj de mână mare online cu cel puţin 3 ore înainte de decolare, contra unei taxe de 10 €. Dacă nu aţi achiziţionat opţiunea online, va trebui să o achitaţi la aeroport, unde taxa este de 20 € la înregistrare sau 30 € la porta de îmbarcare.

Wizz Air preconizează să obţină economii de cost de pe urma acestei iniţiative. Mai puţine bagaje înseamnă mai puţin combustibil consumat, ceea ce ajută Wizz Air să păstreze nivelul scăzut al tarifelor în fiecare zi. Pentru rezervări noi pentru zboruri cu plecarea începând cu 24 octombrie, toate tarifele Wizz Air include o reducere de 5 €* pentru a împărţi economiile de cost preconizate cu pasagerii săi.

      Ce spuneți despre acest lucru?

Studenți în România, medici în Franța


Excelenţa Sa, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România a declarat astăzi la Iaşi că este un paradox că în ultimii ani sunt aproximativ 1.200 de studenţi francezi anual care vin să studieze aici şi 3.000 de medici români pleacă în Franţa.
Philippe Gustin spune că are o poziţie mai degrabă favorabilă în ceea ce priveşte această mobilitate, cînsiderînd-o un plus.
“Înţeleg că din acest proces pentru România reprezintă o pierdere, îşi pierde medicii. ”, menţionează ambasadorul Franţei în România.
Problema ţiganilor rămîne una dezbătută peste tot în lume iar de fiecare dată cînd apar anumite fapte făcute de ei, România are loc pe prima pagină a ziarelor străine. Ambasadorul Philippe Gustin precizează că Franţa şi România au viziuni diferite despre fenomenul migrator.
“Franţa este o ţară care primeşte de sute, mii de ani, populaţii pe teritoriul său. România este o ţară de emigraţie. Trebuie să ştim despre ce se vorbeşte. Vorbim despre crimă organizată, de felul în care sunt tratate fiinţele umane iar acesta este un subiect care trebui mai întîi să fie tratat de autorităţile române pentru că este un subiect romănesc cu precădere dar european în extensie. Franţa va fi alături de România pentru a rezolva acest subiect care este prea lung ca să fie rezolvat.”, adaugă Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.

aventura cu autobuzul 41

   Într-o zi am avut treabă în Nicolina și m-am gîndit să mă duc cu autobuzul. Am mers tacticoasă spre stație, am așteptat nu mai mult de 15 minute și m-am urcat în primul 41 care a venit. Deși erau scaune libere, am preferat să stau în picioare, gîndindu-mă că va trece repede timpul și voi coborî. Număram stațiile și parcă mi se părea că nu mai ajung.
   La fiecare pantă aveam senzația că voi plonja prin parbriz și autobuzul se legănă tot mai tare. Suspensiile erau așa de uzate că aveai impresia că sari pe trambulină. Mă uitam în jurul meu dar nu vedeam nici o persoană neliniștită și mă gîndeam că doar eu nu sunt obișnuită sau eram într-o zi mai aiurea și nu îmi convenea nimic. Încercam să mă păcălesc și să privesc pe geam. Balansurile autobuzului erau tot mai dese și aveam senzația că îmi ajunge stomacul în gît. Groaznic, îmi spuneam în gînd. Atunci îmi dădeam seama cel mai bine că îi înțelegeam pe călătorii care îți povesteau cum se circulă cu mijloacele de transport second hand.
    Îmi veneau în minte reportajele făcute pe tema asta și cuvintele oamenilor. Parcă era un film care se developa continuu și nu știam cum să-l opresc. Vă întrebați cum am scăpat de acel coșmar? Simplu-la o frînă bruscă a șoferului am realizat că eram la un fel de capăt de linie. Mi-am făcut cruce că am scăpat și mi-am spus că mai bine pe jos de o mie de ori și de-atunci nu am mai urcat în vreun autobuz că mi-a ajuns aventura.

marți, 23 octombrie 2012

Zi de toamnă

     23 octombrie 2012, o zi de toamnă care m-a dus cu gîndul la Londra sau Bruxelles. Asfaltul ud sub picioare, frunzele căzute peste tot, acoperişurile care lasă impresia de propaspăt vopsit. Frunzele foşnesc sub picioare iar aerul este mai rece.
    Pe la ora 7.30 oamenii mergeau grăbiţi şi înfriguraţi spre serviciu sau fiecare unde avea nevoie. Nu puteai sesiza nici un zîmbet iar drumul pînă la radio mi se părea mai lung decît de-obicei. În mintea îmi veneau secvenţe din sezonul cald şi mi-aş fi dorit cîteva raze de soare să mă atingă pe obraji dar nici gînd. E imposibil, îmi spuneam, de unde soare, s-a dus.
    Numai o ceaşcă cu ceai cald a reuşit să îmi schimbe starea de spirit şi să mă trezească brusc din vis. Da, e toamnă umedă şi coloritul frunzelor copacilor era asemenea unui tablou neterminat. Mi-am spus că trebuie să las visele şi să încep să lucrez .... că am destule de făcut.

Vrei la clasa pregătitoare?

     Nu a început de multă vreme anul şcolar şi  Școala Varlaam Mitropolitul din Iași pregătește un eveniment nou. Mai exact, anul acesta echipa Școlii Varlaam a decis să înceapă din timp pregătirile, și face un anunț important către toți părinții copiilor care vor începe școala la anul: înscrierile pentru cele 20 de locuri disponibile în Clasa Pregătitoare din Septembrie 2013 sunt oficial deschise.

    Părinţii care sunt interesaţi sunt aşteptaţi, în serile de 24 și 25 Octombrie, de la ora 18:00, să participe la Serile Deschise ale Școlii Varlaam.

luni, 22 octombrie 2012

Joaca de-a modelul

      A fost atît de interesant încît după ce am scris textul și l-am recitit la cîteva ore după aceea, mi-am amintit și alte lucruri. De exemplu, nu v-am spus că va fi realizat un album cu fotografiile noastre. Ștefan Andrei a scos din noi, ce era mai bun și fotografiile sunt așa cum le-ați putut vedea.


      Stylistul, doamnele de la hair styling și make up au scos în evidență părțile cele mai bune ale fiecăruia dintre noi. Mie mi-a plăcut mult ce a ieșit. A fost o zi inedită care a trecut repede dar noi am rămas modele și știți de ce, pentru că am primit cadou hainele de la prezentare. Așa că mai putem să defilăm și în zilele următoare.

Prea săraci ca să aibă copilărie


Cei 50 de copii care sunt internaţi la una dintre secţiile exterioare ale Spitalului Sf. Maria din Iaşi  au familii sau măcar unul dintre părinţi dar posibilităţile financiare acestora sunt reduse. Micuţii sunt internaţi cu afecţiuni cronice şi au nevoie de spitalizare, de supravegherea cadrelor medicale. De la începutul lui 2012, 122 de copii au fost lăsaţi de părinţi prin spitalele sau maternităţile din Iaşi. Toate aceste cazuri au fost preluate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.
Micuţii provin din familii cu probleme financiare, au fost aduşi din maternităţi şi dirijaţi spre această secţie a Spitalului Sf. Maria tocmai pentru a fi îngrijiţi. Mai mulţi medici, asistente medicale, infirmieri şi spălătorese au grijă de aceste suflete părăsite de părinţii lor. Personalul este insuficient dar se face tot ce se poate spune mediciul Cătălina Ionescu.
“Sunt copii cu probleme speciale şi au nevoie de terapie îndelungată, unii trebuie să recupereze din greutate. Din cei 50 de copii, la 21 dintre ei părinţii au solicitat Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului să ia măsuri speciale adică să găsescă asisitenţi maternali, să fie adoptaţi. Dosarele sunt la direcţie, în curs de rezolvare. E un număr mic de asistenţi maternali, locurile în centrele de plasament sunt puţine.”, a explicat medicul Cătălina Ionescu, purtător de cuvînt al Spitalului Sf. Maria din Iaşi.
Domnia Sa mai spune că marea majoritate a copiilor sunt din mediul rural. Familiile îi vizitează atunci cînd au posibilitatea. Din cei 21 de micuţi care provin din familii cu posibilităţi reduse, 3 au acte pentru a fi adoptaţi. Copii au vîrste între o lună şi un an şi şapte luni, sunt sugari distrofici, cu amenii şi alte afecţiuni.
“Ei stau în spital pentru o perioadă de timp fiind ca o măsură de protecţie. Dacă cineva vrea să fie voluntar, să vină să îi viziteze, trebuie să aibă analizele la zi, să aducă o hîrtie cu datele personale. S-a spus de pamperşi că nu sunt, nu e aşa. Avem dar nu foarte mulţi pentru că zilnic se folosesc de mai multe ori. Se utilizează şi pelinci din pînză care sunt spălate, schimbate.”, mai precizează medicul Cătălina Ionescu, purtător de cuvînt al Spitalului Sf. Maria din Iaşi.

Săptămîna Kino +


În perioada 22-28 octombrie, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihail Ursachi” găzduiește Săptămâna Kino+ a premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Iaşi. În fiecare seară, de la ora 20.00, publicul va pute viziona gratuit creații de excepție ale tinerei generații de regizori ruși traduse şi subtitrate de studenții Universității din București, transmit organizatorii evenimentului.
Programul este următorul:
Luni – 22 octombrie – LAVATORY LOVESTORY (2006) – film de animaţie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit
ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova
Marți – 23 octombrie – GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev
Miercuri – 24 octombrie – POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş
Joi – 25 octombrie – BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova
Vineri – 26 octombrie – CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova
Sâmbătă – 27 octombrie – GEORG (2008), regizor Peeter Simm
Duminică – 28 octombrie – EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

Un jurnalist model "de model"


Sîmbătă, 20 octombrie un grup de bloggeri și jurnaliști ieșeni au devenit modele pentru brandul german Tom Tailor care este prezent la Palas. Experiența a fost interesantă și toata lumea aștepta să vadă ce vom avea de făcut. Echipa de modele a fost condusă de Andreea Marc de la Belva și Icar Tours. Fetele și băieții au purtat hainele combinate de către stilistul Andreea Istrate, au fost machiaţi şi coafaţi de către salonul Senso Style şi apoi fotografiaţi de către Ştefan Andrei de la Studio Alb.
La ora 9 ne-am întîlnit, s-a făcut prezența și am urcat în magazin. Acolo a început aventura. Primul pas a fost alegerea ținutei în care urma să apărem în fotografii. Stilistul Andreea Istrare și colega ei ne-au ghidat pas cu pas pentru ca să purtăm hainele cele mai potrivite fiecărei persoane în parte. Pasul al doilea l-a reprezentat probarea vestimentației iar la cabine era agitație. Toate oglizile au fost luate cu asalt și am încercat toate variantele, pînă a ieșit cea mai bună. Pasul al treilea a fost aranjarea părului după care make up-ul iar în fotografii se poate vedea cel mai bine cum au reușit doamnele de la salon să ne transforme.
Cînd toate acestea au fost gata și arătam ca scoși din cutie, cum obișnuim să spunem mereu, a început sesiunea de fotografii. S-a ieșit în parc unde au fost făcute cele mai multe fotografii după care a urmat partea de fotografii în magazin și în mall. Fotografiile au fost făcute atît individual cît și în grup. După cîteva ore de alergat dintr-o parte în alta, ne-am dat seama că ar trebui să apreciem mai multe modele pe care le vedem. Rolul de model nu este chiar așa de ușor pentru că oboseala se simte la un moment dat.
Totuși, nici oboseala, foamea, setea, somnul, nu a determinat echipa de modele să nu fie cu zîmbetul pe buze, să fie într-o formă bună și să colaboreze cu fotograful Ștefan Andrei care i-a dirijat pe fiecare în parte. Deși membrii grupului nu au mai făcut așa ceva împreuna, fiecare și-a intrat foarte bine în rol și a fost o plăcere să lucreze împreună. Chiar dacă ipostaza a fost cu totul alta decît profesia, joaca de-a modelul i-a prins repede pe toți. Distracție, experiență inedită, multe glume și o echipă de profesioniști care au scos în evidența părțile cela mai frumoase ale fiecăruia dintre cei care au fost fotografiați. Vremea a fost superbă iar soarele a strălucit pe cer ore în șir.
În pauze am servit cafea, brioșe, sucuri și alte pate-uri care au dispărut repede de pe masă pentru și modelelor li se face foame, la un moment dat și nu pot să bea doar apă plată cu lămîie.
Baloanele care au fost folosite au fost vînate repede de micuții care nu s-au sfiit să se apropie de locul unde se făcea sedința foto și suspinau dacă li se spunea că s-au terminat.


Andreea Maglan, marketing manager Tom Tailor Romania a precizat de la început că pentru evenimentul de la Iași s-a renunțat la defilările clasice și au fost aleși bloggeri și jurnaliști care să transmită mai departe conceptul promovat de Tom Tailor. La finalul ședințelor foto, fiecare model a primit cadou din partea magazinului, ținuta pe care a purtat-o, ca mulțumire pentru implicarea în eveniment și pentru promovarea acestuia.

Donează haine pentru copiii săraci

Campania “Donează o hăinuţă din suflet pentru căldura unui zâmbet” are ca scop atragerea a cât mai multe persoane dornice să se îmbogăţească sufleteşte prin donarea de hăinuţe, jucării, rechizite pentru ajutarea unor copii aflaţi în dificultăţi materiale şi lipsiţi de căldura şi afecţiunea necesară, specific unui cadru familial normal. Iniţiatorii sunt o ieşeancă şi un prieten de-al ei, care au fost solicitaţi în mai multe rînduri de diverse persoane cu posibilităţi financiare reduse.
Ramona Mihaela Talmaciu Ţifui a explicat că a fost creat un grup pe facebook şi s-au primit de prin ţară aproximativ 5 colete. Au mai fost strânse hăinuţe de pe la prieteni ceva haine, dar deocamdata toate sunt mai mult pentru copii până în 4 ani.
“În satul Moreni, comuna Prisăcani unde soţul meu este preot sunt câteva familii foarte sărace, unele dintre ele locuind în condiţii absolut inumane. De 3 ani şi jumătate de când locuim aici ne bate mereu în poartă câte cineva cerând ceva de mâncare sau bani pentru mâncare sau pampers la copii. Asta până acum ceva timp când cineva mi-a cerut hăinuţele rămase mici de la copii mei, (menţionez că le mai dădusem nişte haine când s-a născut ultimul lor copil) doar că de data aceasta chiar nu mai aveam nimic să le dau. Acest lucru m-a întristat foarte mult. Şi atunci văzând că sunt pe net persoane care vând hainuţe de copii second-hand mi-a venit ideea de a face un anunţ pe grupurile de mămici sperând că unele din ele vor dona acele hăinuţe în loc să le vândă. “, explică Ramona Mihaela Talmaciu Ţifui.
Mihaela mai spune că nu multe persoane însă au fost dispuse să îi ajute, aşa că împreună cu Iurie Rusu s-a gandit să extindă acel simplu anunţ într-o campanie mai mare şi a zis „Obiectele pe care tu nu te mai foloseşti pot ajuta multe persoane nevoiaşe. De ce să le arunci când ele pot ajuta?”.
Mihaela şi Iurie precizează că prin acesată campanie se solicită doar hăinuţele ce au rămas mici copiilor şi ocupă loc în dulapuri, sau jucării de care copii s-au plictisit, lucruri aparent inutile dar care pentru alţii poate însemna o mare bucurie. Iniţial, Mihaela s-a gândit la ajutorarea unei familii dar când a făcut o analiză a acestor familii a ajuns undeva la o listă de aprox 60 de copii cu vârste între 1- 15 ani.
Unii dintre ei nu pot merge la şcoală pentru că nu au încălţări sau rechizite. Noi am încercat an de an să le oferim măcar de Craciun şi de Paşte câte un pachet de alimente din banii strânşi la cutia milei, iar din banii stânşi la colindat am făcut excursii de care copii au fost super încântaţi. Săptămînal facem diverse activităţi, în funcţie de sezon confecţionăm mărţisoare, cruciuliţe, metanii, am pictat icoane, am încondeiat ouă, am înfiinţat o minibibliotecă etc.”, adaugă mulţumită Ramona Mihaela Talmaciu Ţifui, cea care a venit cu ideea să îi ajute pe aceşti micuţi sărmani.
Cei care vor să ajute şi au posibilitatea, o pot contacta pe Ramona Mihaela Talmaciu Ţifui la numărul de telefon 0740676574 sau pot vorbi cu Iurie Rusu 0748 466973. Detali găsiţi aici https://www.facebook.com/groups/534795443213375/.