marți, 7 aprilie 2015

Suntem un popor de mici si bere

De citeva zile ma gindesc la anumite aspecte pe care le-am observat a fi neschimbate de ani de zile. Traiesc in Iasi si merg pe strazi care nu arata ca in strainatate, merg pe trotuare nerefacute sau cu pavele si e groaznic daca esti pe tocuri. Ramin la idee ca imi lipsesc teii pentru ca pentru mine erau un lait motiv al adolescentei si tineretii.
Nu pot inchide ochii sau sa spun ca toate acestea sunt in regula.Nu e prima data cind o spun dar de fiecare data am decenta in limbaj.Da, nu injur si nu o voi face niciodata.
Totusi sunt situatii in care iesenii sunt de vina.Sa va dau citeva exemple: nu se arunca hirtii, pet-uri s.a. la cosul de gunoi ci pe strada, in Bahlui, pe trotuare, pe unde apuca. Cind am vazut pe cineva ca face asa ceva, am intrebat si mi-a spus ca daca ar arunca la cos, ce ar mai avea de facut cei de la Salubris.
Alta situatie a fost in tramvai, cind am vazut cum se scrie pe scaune, se trage de materialul de pe scaune sau se lipeste guma. Cind i-am intrebat pe cei care faceau aceste lucruri, de ce procedeaza astfel, m-au privit cu dispret iar persoanele de linga ei se uita la mine, de parca eu facusem ceva rau.
In parcuri se arunca mucurile de tigari inclusiv printre straturile cu flori. Cabinele telefonice sunt vandalizate, bancile scrijelite.
DA, autoritatile nu fac destul pentru ca nu vor sau nu pot. Dar unora le lipsesc cei 7 ani de acasa, educatia lipseste si nici macar la scoala nu invata nimic.
Asteptam sa faca altii totul iar unii dintre noi sa nu faca nimic. Comentam pe retelele de socializare, vorbim la o bere sau la o cafea dar concret citi fac ceva pentru oras, pentru Iasi. Avem exact ceea ce multi merita.
Se bucura la o sacosa cu ceva in campaniile electorale sau la micii si berea de 1 mai pentru ca DA, suntem un popor de mici si bere. Sute de mii de romani asteapta cu mina intinsa pomene de peste tot. Nu ma mai mir ca nu progresam pentru ca un procent destul de mare, ne trage in jos.
Asteptam salvarea dar oare nu noi putem face sa fie mai bine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu