Mîine este 1 decembrie şi mă întreb cîţi dintre români iubesc ţara în care trăiesc şi dacă mai merg la manifestările organizate cu prilejul acestei zile. Astăzi timp de 3 ore, între 11 şi 14, va avea loc o expoziţie de tehnică militară. Organizatorii au pregătit standuri cu armanet greu şi uşor, sunt echipamente folosite în transmisiuni sau de infanterie.
Cine ajunge pe la Palatul Culturii din Iaşi poate vedea autospeciale pentru incendii sau descarcerare, autospecială laborator criminalistic şi multe altele.
Mîine, pe 1 decembrie, municipalitatea va împărţi 5.000 de porţi de fasole fie de post sau cu cîrnaţi dar şi vin fiert. La toate acestea se adaugă concertul de muzică populară iar peste 260.000 de luminiţe vor fi aprinse la Palas unde se deschide patinoarul.
Pe zi ce trece văd figuri triste şi preocupate şi spun că vor să plece din România. Pentru ei ţara asta nu se mai pliază pe dorinţele lor şi nici nu leagă de aşteptări. Avalanşa de persoane care pleacă este din cauza sărăciei, a salariilor mici, a tuturor problemelor care apar de la o zi la alta. Ce trist!
Un blog care vrea să anunțe diverse evenimente care au loc în Iași dar și să puncteze aspecte din viața de zi cu zi, a societății românești. Nu este vorba de nici o afiliere politică. Viața este prezentată așa cum este surprinsă de-a lungul timpului și nimeni să nu se aștepte că textele sunt comanda cuiva.
vineri, 30 noiembrie 2012
Atelier de creaţie în aşteptarea lui Moş Nicolae, la Librarium Palas
Sîmbătă, 1 decembrie şi duminică, 2 decembrie, de la ora 18.00, ieşenii sunt aşteptaţi la un atelier
de creaţie special, alături de Roxana Gherghiniş- se vor decora ghetuţe în aşteptarea lui Moş Nicolae.
Organizatorii spun că grupa de vîrstă este de 4-10 ani iar taxa de participare este de 20 lei.
Înscrierile se fac telefonic (0332.730.743/0754.096.248), pe e-mail (librariumpalas@librariumgrup.ro
) sau direct in librarie.
CONCERT DE MUZICĂ MILITARĂ
Ateneul Tătăraşi, Unitatea Militară 01175 Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi
invită publicul vineri, 30 noiembrie, ora 17.00 la CONCERT DE MUZICĂ MILITARĂ dedicat Zilei Naţionale a României.
Intrarea la acest eveniment este liberă! Evenimentul va fi în Sala Mare Ateneul Tătăraşi.
joi, 29 noiembrie 2012
Presa și etichetele
Am participat la o conferință organizată de ARAS, la Sinaia. Acolo nu au venit numai jurnaliști ci au fost și de la Agenția Antidrog, de la Revista Viața medicială, de la Ministerul Muncii. De la cea din urmă instituție a venit o doamnă cam pornită pe reprezentanții mass-mediei. Cea mai tare fază a fost legată de titlurile puse la știre care nu fac altceva decît să îi determine pe cei care privesc la televizor sau citesc în ziare, pe internet să aibă prejudecăți.
Doamna cu pricina o bucureșteancă sadea, cel puțin așa am dedus, a avut probabil o experineță mai puțin bună cu jurnaliștii și acum a ajuns să nu-i suporte. Spre finalul conferinței s-a mai îmblîzit și a vorbit despre copii străzii și despre faptul că ar trebui luați de pe stradă, că au nevoie de ajutor și statul ar trebuie să facă mai mult.
Despre stigmatizare și prejudecăți s-a vorbit mult la conferința de la Sinaia și tot presa a fost principalul vinovat. Da, se spunea că prea ușor se pun etichete și numai auzi că despre unul se zice că e drogat, alta e prostituată și tot așa. Nimeni nu are pretenția că suntem perfecși dar de aici pînă la afirmația că presa e vinovată de tot, e cale lungă și deloc draptă, din păcate.
Doamna cu pricina o bucureșteancă sadea, cel puțin așa am dedus, a avut probabil o experineță mai puțin bună cu jurnaliștii și acum a ajuns să nu-i suporte. Spre finalul conferinței s-a mai îmblîzit și a vorbit despre copii străzii și despre faptul că ar trebui luați de pe stradă, că au nevoie de ajutor și statul ar trebuie să facă mai mult.
Despre stigmatizare și prejudecăți s-a vorbit mult la conferința de la Sinaia și tot presa a fost principalul vinovat. Da, se spunea că prea ușor se pun etichete și numai auzi că despre unul se zice că e drogat, alta e prostituată și tot așa. Nimeni nu are pretenția că suntem perfecși dar de aici pînă la afirmația că presa e vinovată de tot, e cale lungă și deloc draptă, din păcate.
miercuri, 28 noiembrie 2012
Se reiau plățile în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu ?
Pe mail am primit o informație pe care o consider importantă.
Serviciile Comisiei Europene au informat astăzi
autoritățile române cu privire la decizia de a relua plățile în cadrul
Programului Operațional Sectorial de Mediu, blocate încă din luna iulie 2012.
După decizia de astăzi, vor putea fi procesate cererile de rambursare a sumelor
cheltuite în cadrul proiectelor asociate acestui program.
Comisia salută
îmbunătățirile aduse sistemelor de gestionare și control, care au făcut
posibilă decizia de deblocare a programului, și consideră că sistemul este acum
în măsură să detecteze și să prevină conflictul de interese, una dintre cele
mai importante probleme în acest caz.
De asemenea, autoritățile române au
acceptat solicitarea Comisiei în vederea aplicării unei corecții financiare de
10%, propuse în luna august 2012 pentru contractele licitate înainte de
octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit să fie rambursate
din cauza neregulilor.
Aceste sume pot fi utilizate în cadrul aceluiași
program, dar pentru finanțarea unor proiecte noi. Pentru a fi în măsură să decidă reluarea plăților și
în cazul celorlalte trei programe blocate, Comisia Europeană urmărește cu
interes progresele înregistrate.
|
HIV-ul face nenumărate victime
Am participat la o conferință la Sinaia care a fost organizată de Asociația Anti-SIDA.
Am aflat că în evidențe, pentru perioada 1985-2012 sunt 17.819 de persoane depistate cu HIV-SIDA. Dintre acestea, 6023 au decedat iar în prezent 7.652 sunt în tratament. Specialiștii de la Asociația Anti-SIDA ARAS România au precizat că testul HIV este gratuit doar pentru femeile însărcinate. Aceste date au fost prezentate la conferința națională "Femeia vulnerabilă contează? Trei ani de servicii și advocacy" care se desfășoară la Sinaia.
Liana Velica, coordonator de programe la ARAS România a mai precizat că infecția cu HIV a devenit o boală cronică.
Domnia Sa mai spune că nu sunt alocați bani pentru partea de monitorizare a bolii cînd vorbim de persoane infectate cu HIV. Această organizație nonguvermanentală și parteneriii săi încearcă să lupte pentru asigurarea de șanse egale dar și pentru combaterea discriminării celor care se află în situații de vulnerabilitate socială.
Pentru a puncta anumite aspect, Liana Velica a menționat că ARAS a pregătit un proiect pentru o perioadă de trei ani care are ca valoare suma de aproximativ 9,6 milioane de lei.
Proiectul se intitulează Este dreptul tău să știi-proiect de promovare a sănătății pentru femei care este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013-Investește în oameni. Femeile beneficiază de servicii de integrare socio-profesionale și urmează cursuri de perfecționare sau calificare în mai multe domenii cum ar fi infirmieră, masseur, coafeză, manichiuristă etc. Deocamdată din cele 45 de femei vulnerabile care au urmat un astfel de curs, 3 au fost deja angajate în spitale.
Vă place Crăciunul?
Am primit ceva și vreau să afle și alții așa că am postat ce am primit.
Palas Mall s-a transformat într-un loc de poveste, cuprins de spiritul sărbătorilor de iarnă. Surprize magice, pentru cei mici şi cei mari, vor completa îndrăgitele sesiuni de shopping. Concerte de colinde, târguri tematice, momente artistice spectaculoase, prezentări de modă de sezon şi atelierul Moşului sunt atracţiile din Crăciunia. Moş Crăciun va fi prezent în cartierul său, amenajat în zona Atrium, unde copiii îi vor putea înmâna scrisorile cu dorinţele din acest an. Spiriduşii Moşului îi aşteptă pe ieşeni în magazinele din Palas Mall, gata să îi ajute să găsească darurile perfecte pentru cei dragi.
Sezonul cadourilor va fi sărbătorit în Crăciunia cu premii spectaculoase. Cumpărăturile de minimum 150 de lei vor fi răsplătite cu peste 10.000 de premii instant de către spiriduşii de la Centrele Info. Norocoşii vor primi căni ale spiriduşilor, scufii de spiriduş, pachete de ceai şi cafea, bilete la patinoarul Palas Ice, băuturi răcoritoare, vouchere de parcare gratuită şi alte surprize. Unuldintre primii 400 de clienţi ai fiecărei zile, care au bonuri de peste 150 de lei, poate obţine cheia ce oferă şansa câştigăriiSpirimobilului Toyota Auris Hybrid. În ajunul Crăciunului, toţi câştigătorii cheilor îşi vor încerca norocul, unul dintre ei putând pleca de la cumpărături la volanul marelui premiu. Mai mult, în ultimele trei duminici din luna decembrie, la ora 18.00, prin tragere la sorţi, trei clienţi vor câştiga sejururi la ski în Austria, pentru două persoane.
În perioada campaniei, 30.000 de door-hangere înseriate vor ajunge la ieşeni. Acestea trebuie neapărat păstrate, pentru că treidintre ele ascund gadgeturi mult râvnite. În fiecare dintre ultimele trei duminici din luna cadourilor, la ora 18.00, pe ecranul dinzona foodcourt se va difuza extragerea unei serii câştigătoare. Cel care deţine hangerul cu numărul magic va câştiga un iPhone 5, doar dacă este prezent. În caz contrar, premiul se raportează pentru următorul sfârşit de săptămână.
Prichindeii sunt invitaţi, în perioada 1 – 5 decembrie 2012, în zona Atrium, la un spectaculos Târg de Dulciuri şi Jucării, înCrăciunia Palas Mall. Aici vor putea da frâu liber imaginaţiei, delectându-se cu cele mai rafinate delicatese şi completându-şi colecţia de jucării cu exponate preţioase.
Părinţii vor fi la fel de încântaţi să-l ajute pe Moş Nicolae să aleagă darurile perfecte pentru copiii cuminţi, de toate vârstele, iar oferta participanţilor va fi una cât se poate de variată. De la jucării handmade şi jocuri educative, până la cele mai moderne aplicaţii şieroi ai desenelor animate, toate se reunesc la ineditul târg din Crăciunia. Printre magazinele care îi vor impresiona pe copii suntVarunaS, Jokee, Toyz Planet, Salamandra Kids, SoffiPlanet, Cărtureşti, Librarium şi Auchan. Club Rotary va fi prezent cu jucării lucrate manual, banii obţinuţi din comercializarea lor urmând să fie donaţi copiilor din familii defavorizate.
Pentru năzdrăvanii mari amatori de dulciuri, în cadrul târgului vor fi expuse şi bunătăţi ale copilăriei. Cămara lui Baciu, La Folie Boulangerie, Casa Tradiţiei, CTS Corner, Moo Bakery, Clătita Uriaşă, Delicatese Larisa, Prisaca Bârnova, Panipan, Sugar Dust, Măriuca, Dolcezze Siciliane Il Padrino şi Dolciano se vor asigura că cei mici se înfruptă din deserturile tradiţionale autohtone, dar şi din specialităţi ale gastronomiilor internaţionale. Cele mai fine şi sofisticate cadouri se vor găsi şi la cea de-a doua ediţie a Târgului de Dulciuri şi Jucării, din perioada 17 – 23 decembrie.
Filmul „După dealuri”, un miracol pentru francezi
Filmul
„După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, elogiat de publicaţii din ţară şi
din străinătate şi propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin,
va avea o proiecţie specială joi, 29
noiembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, de la ora 18.00. „După
dealuri” este unul dintre cele mai vizionate filme româneşti ale anului, cu
peste 46.000 de spectatori în cinematografe, până în prezent.
Distribuitorul filmului de la nivel national a
precizat că pelicula a câştigat la sfârşitul săptămânii trecute trofeul celei
de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata
(Argentina), cel mai important eveniment de gen din America de Sud, şi Premiul
Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Gijon (Spania).
Cele două trofee se adaugă şirului de distincţii obţinute de film de la Cannes
încoace, unul dintre cele recente fiind şi Premiul publicului în secțiunea
Balcan Survey a Festivalului Internațional de Film de la Salonic.
Într-un articol cu titlul „Au-delà des collines,
diable de film!”, „Le Figaro” scrie că „Regizorul Cristian Mungiu îşi onorează
arta. Cinema-ul pare să fi fost inventat pentru el. «După dealuri» este un
miracol”. „Filmul său, atins de graţia divină, este de o putere rarisimă, de o
simplitate fără egal. Acolo unde alţii ar fi folosit majuscule grave, el
vorbeşte natural. Este limba cinema-ului, a inteligenţei, a sensibilităţii”.
Publicaţia „La Croix” scrie că „La cinci ani după ce
a luat Palme d’Or, Cristian Mungiu revine cu un film magistral, plasat într-o
mănăstire ortodoxă”. Amintind de premiile obţinute la Cannes pentru scenariu şi
interpretare feminină, „La Croix” notează că „această operă austeră cu imagini
foarte frumoase ar fi putut fi recompensată şi pentru incontestabilele sale
calităţi formale: cadrele, lumina, forţa incredibilă a planurilor-secvenţă
care, de două-trei ori, îl lasă pe spectator fără cuvinte”.
În ţară, continuă proiecțiile speciale, în
următoarea perioadă filmul urmând să ajungă la spectatorii din Odobești (30
noiembrie), Focşani (1, 2 decembrie) şi Sinaia (1 decembrie).
La toate
proiecţiile speciale, cererea de bilete a depăşit cu mult capacitatea sălilor.
marți, 27 noiembrie 2012
Studenți, pregătiți-vă pentru workshopuri!
În perioada 3 decembrie – 8 decembrie, PRbeta organizează, la Iași, workshop-uri de comunicare online pentru studenții care doresc să își găsească un loc de muncă în acest domeniu. Pe lângă training-urile susținute de specialiști în comunicare online, organizatorii oferă studenților posibilitatea de a face internship la câteva dintre cele mai îndrăgite companii din oraș.
Organizatorii spun că workshop-urile fac parte din programul național de training organizat de PRbeta în cele 4 centre universitare mari ale țării: București, Timișoara, Cluj Napoca și Iași. După Timişoara, Cluj și București, workshop-urile PRbeta ajung şi la Iași. Profesorii care vor conduce sesiunile sunt specialişti în domeniu, gata să înveţe practic studenţii cum să ducă la îndeplinire cerinţele unui job în online.
Specialiștii care susțin aceste traininguri sunt Alexandru Negrea, Social Media Manager BCR, Monica Jitariuc, Head of Social Media la The Practice, Victor Kapra, consultant în comunicare online, Corina Săftescu, profesor asociat la Facultatea de Știinte Politice, Filosofie și Știinte ale Comunicării din cadrul UVT, Dragoș Alexa, consultant de marketing și strategii de comunicare, Răzvan Baciu, Owner la Compania de Online.
Cursurile se desfășoară cu o frecvență de 1/zi timp de 6 zile, fiecare dintre ele durează 4 ore. Fiecare trainer susține unul dintre cursuri, încluzând în cele 4 ore o perioadă de predare și o perioadă de aplicații practice ale cunoștințelor. În perioada 26 noiembrie – 30 noiembrie au loc interviurie cu studenții.
Avem patinoar!
Sâmbătă, pe 1 decembrie 2012, la Palas se va inaugura singurul patinoar din Iaşi şi principala destinaţie de distracţie în aer liber din această iarnă. Patinoarul Palas, poziţionat în parcul ansamblului, are o suprafaţă de 1.200 mp şi poate găzdui până la 300 de iubitori ai mişcării pe gheaţă.
Departamentul PR și comunicare al complexului commercial precizează că pentru inaugurarea de pe 1 decembrie, ansamblul Palas a pregătit un adevărat spectacol pe arena de gheaţă. Primii doritori de patinaj vor avea acces pe patinoar de la ora 10.00. Două ore mai târziu, DJ Ranno Vollman va încălzi atmosfera cu cele mai îndrăgite hituri, va provoca publicul la concursuri şi va acorda zeci de premii.
De asemenea, de la ora 15.20, trupa Merci Band, formată din trei foşti concurenţi de la „Vocea României”, va susţine un inedit show muzical pe gheaţă. De la ora 16.30, membrii echipei de hochei Steaua Bucureşti intră în arenă pentru un spectacol demonstrativ. Alte surprize pregătite de Palas constau într-un fashion show inedit, pe patine, oferit de magazinele Intersport şi Hervis Sports de la ora 17.30, care vor prezenta tendinţele iernii. Seara va continua cu un concert Beatbox, programat de la ora 17.40.
Patinoarul va fi deschis de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 – 21.30, iar sâmbătă şi duminică, între orele 09.00 – 23.30. În timpul săptămânii, pentru seriile dintre orele 12.00-15.30, un bilet costă 7 lei/copil şi 12 lei/adult, iar între 16.00 – 21.30 tarifele sunt de 10lei/copil şi 15 lei/adult, pentru o oră şi jumătate de distracţie pe gheaţă. În week-end, tarifele sunt de 10 lei/copil şi de 15 lei/adult. În zilele de sâmbătă şi duminică, primele trei serii, între orele 09.00 – 11.50, sunt dedicate exclusiv celor mici, care, pe baza unei programări şi a unui abonament, pot învăţa tainele patinajului de la un instructor specializat.
Persoanele care nu vin cu patinele de acasă, le pot închiria de la Palas pentru 10 lei, ansamblul dispunând pentru public de circa 600 de perechi.
Patinoarul Palas a fost furnizat de ISS4U, companie germană cu peste 30 de ani experienţă în dezvoltarea şi amenajarea facilităţilor sportive şi de distracţie pe gheaţă. Compania a realizat patinoare moderne în ţări precum Rusia, China, Japonia, Marea Britanie şi Slovacia şi a amenajat peisaje glaciare, printre altele, şi pentru filmul „Harry Potter”.
Patinoarul beneficiază de tehnologie performantă de răcire şi menţinere a gheţii, fiind funcţional până la o temperatură de maximum 12 grade Celsius.
luni, 26 noiembrie 2012
Femeia vulnerabilă contează?
Între 27 şi 29 noiembrie se va desfăşura Conferinta Nationala "Femeia vulnerabilă contează? Trei ani de servicii şi advocacy". Evenimentul va avea loc la Sinaia şi este organizat la ARAS-Asociaţa Română Anti-SIDA. Lucrările conferinţei se vor desfăşura pe parcursul zilei de 28 noiembrie şi 29 noiembrie.
Desfăşurată la Hotelul Rina din Sinaia, conferinţa li se adresează managerilor de programe sociale şi jurnaliştilor, având ca scop explicarea motivelor pentru care este important ca societatea să lupte pentru asigurarea de şanse egale şi combaterea discriminării persoanelor aflate în situaţii de vulnerabilitate socială.
În cadrul conferinţei vor fi prezentate rezultatele proiectului “Este dreptul tău să ştii – proiect de promovare a sănătăţii pentru femei”, dar şi lecţiile învăţate de echipa ce a implementat acest proiect, şi date despre situaţia femeilor care se află în situaţii de vulnerabilitate severă: persoane infectate cu HIV, fără adăpost, implicate în prostituţie, alfate sub limita sărăciei şi/sau consumatoare de droguri.
Integrame cu politicieni... ieşeni
Mai sunt mai puţin de 2 săptămîni pînă cînd românii sunt aşteptaţi din nou, la urme. Unii spun că vor merge pentru că au găsit pe cine să voteze. Alţii sunt dezamăgiţi şi nici nu vor să audă. Nu e o noutate ceea ce scriu dar nu m-am putut abţine. Să vă spun şi de ce. Zilele trecute mi-am amintit că este chiar bine să mai iei o pauză de la conferinţele pe politic, mitinguri, proteste.
Mai mult de 6 ani am înghiţit de-astea că uneori mi se acrise de atîta politic. Aceleaşi texte, minciuni, promisiuni în zadar etc.
Mi-a plăcut o glumă a unei foste colege de facultate care îmi spune că pe politic se servesc tot felul de fursecuri, prăjiturele, sucuri, cafele. Da, acum înţeleg cum am reuşit să mai slăbesc-nu am mai mers la conferinţele organizate de partidele politice.
În campania electorală unii apelează la animale pe care le îmbracă cu tot felul de lucruri. Ce am mai văzut şi am crezut că este o glumă-o intergramă cu fotografii ale unor candidaţi ai USL.
Priviţi şi vă minunaţi! Aştept părerile voastre!
duminică, 25 noiembrie 2012
Documentare englezești rulează la Iași
"British Documentary" va ajunge la Iași.
Evenimentul urmărește familiarizarea publicului român cu cele mai bune
documentare britanice contemporane, premiate la Festivalul Grierson din Marea
Britanie. De aceea, British Council
invită publicul la cea de a treia ediție a seriei de filme documentare,
la București, Cluj-Napoca și Iasi.
Proiectiile saptamanale au loc la Casa de Cultura
“Mihai Ursachi” (Parcul Copou), in fiecare marti, de la ora 18:00.
6 noiembrie „Razboiul
invizibil”
13 noiembrie „Micul
maratonist”
20 noiembrie „Bucuria
statisticii”
27 noiembrie „Fratele meu, islamistul”
4 decembrie „Placeri
vinovate”
11 decembrie
„Leonard Cohen”
sâmbătă, 24 noiembrie 2012
Nu cumpărați-e ziua fără cumpărături!
Știați că pe 22 noiembrie este Ziua fără cumpărături. Ieri a fost Black Friday și astăzi suntem încurajați să nu cumpărăm nimic.
Este al treilea an în care Asociația Mai Bine aduce în atenție la Iași Ziua internațională fără cumpărături. În ultima sâmbătă a lunii noiembrie, cei de la Mai Bine vă dau întâlnire la Cafeneaua Acaju, pînă la ora 19, la un Free Shop prietenos cu mediul, apoi, de la opt, la Teatru Fix, pentru a viziona două filme pe tema consumismului.
Cei de la cafeneaua Acaju îi așteapă pe cei care vor să renunțe la diverse obiecte, să vină să lea aduca și eventual să ia altecva în schimb. Așa se întîmplă de trei ani și li se pare tare interesant.
Voi ați renunța la ceva de prin acasă sau să faceți cumpărături măcar pentru o zi?
Este al treilea an în care Asociația Mai Bine aduce în atenție la Iași Ziua internațională fără cumpărături. În ultima sâmbătă a lunii noiembrie, cei de la Mai Bine vă dau întâlnire la Cafeneaua Acaju, pînă la ora 19, la un Free Shop prietenos cu mediul, apoi, de la opt, la Teatru Fix, pentru a viziona două filme pe tema consumismului.
Cei de la cafeneaua Acaju îi așteapă pe cei care vor să renunțe la diverse obiecte, să vină să lea aduca și eventual să ia altecva în schimb. Așa se întîmplă de trei ani și li se pare tare interesant.
Voi ați renunța la ceva de prin acasă sau să faceți cumpărături măcar pentru o zi?
Expoziție de grafică
Am ajuns zilele trecute pe la Palas și am văzut cîteva lucruri simpatice. Așa că m-am gîndit să le fotografiez și să le postez pentru a le vedea toată lumea. Mie îmi plac. Mi se pare talentat autorul lucrărilor-Sergiu Grapă. Chiar merită văzute iar specialiștii vor putea spune mai multe.
Expoziția poate fi văzută pînă pe data de 30 noiembrie 2012.
vineri, 23 noiembrie 2012
Prostituatele au făcut reduceri...de Black Friday
O adevărată nebunie cu Black Friday. Multe site-uri s-au blocat pentru cîteva ore iar reducerile nu au fost atît de mari cum se așteptau mulți. La unele telefoane am văzut că diferența era de 2 milioane de lei.
Cel mai tare mi s-a părut faptul că la TV se anunța că și prosituatele au făcut reduceri să doar e Black Friday. Și sunt generoase chiar că vor avea reduceri chiar pînă luni, 26 noiembrie 2012. Asta pentru cei care nu au cum să apeleze astăzi, la serviciile lor. Cîtă generozitate la aceste profesioniste. Incredibil, nu? Așa spuneam și eu.
Anunțurile postate de fete sunt tot mai tentante pentru doritori care promit showuri.
Nici sex shp-urile nu au rata ocazia de a face oferte așa că cei interesați au avut de unde alege.
Pe scurt, din cîte am înțeles aici ar fi cele mai mari reduceri de parcă în rest nici nu ar mai fi nevoie.
Nu a fost să fie și așteptăm reduceri măcar pentru perioada sărbătolrilor de iarnă.
Cel mai tare mi s-a părut faptul că la TV se anunța că și prosituatele au făcut reduceri să doar e Black Friday. Și sunt generoase chiar că vor avea reduceri chiar pînă luni, 26 noiembrie 2012. Asta pentru cei care nu au cum să apeleze astăzi, la serviciile lor. Cîtă generozitate la aceste profesioniste. Incredibil, nu? Așa spuneam și eu.
Anunțurile postate de fete sunt tot mai tentante pentru doritori care promit showuri.
Nici sex shp-urile nu au rata ocazia de a face oferte așa că cei interesați au avut de unde alege.
Pe scurt, din cîte am înțeles aici ar fi cele mai mari reduceri de parcă în rest nici nu ar mai fi nevoie.
Nu a fost să fie și așteptăm reduceri măcar pentru perioada sărbătolrilor de iarnă.
Gafă... a la Ponta
Premierul Ponta a avut o atitudine nepotrivită astăzi, la şoseaua de centură a Iaşului. Ieşirea primului ministru al României nu este prima şi observ că gafele, pentru că altfel nu ştiu cum să le numesc, se ţin lanţ.
Cînd eşti într-o funcţie atît de importantă în stat nu văd cum îţi poţi permite să tot dai cu bîta în baltă, vorba proverbului.
Ponta nu a vrut să taie panglica la şoseaua de centură a Iaşului. Acesta a dorit să discute cu constructorul şi a ocolit zona în care ar fi trebuit să taie panglica. Aşa că această misiune le-a revenit autorităţilor locale respectiv prefectului judeţului Iaşi şi a primarului municipiului Iaşi şi a constructorului.
Poate că premierul consideră atitudinea normală dar eu ca cetăţean mă simt dat la o parte şi tratat cu dispreţ. Nici măcar dorinţa de a atrage alegători la vot, nu îi mai determină pe unii să fie drăguţi şi să aibă un comportament valabil cu aşa o poziţie de înaltă.
E ca şi cum cineva ar fi deranjat chiar de gazde şi fiindcă are o funcţie mai mare poate să facă orice şi să nu mai ţină cont de maniere, de nici un protocol diplomatic, pînă la urmă. Dar ce să-i faci cînd politica, orgoliul, funcţia îţi ia minţile şi chiar ... bunul simţ.
Cînd eşti într-o funcţie atît de importantă în stat nu văd cum îţi poţi permite să tot dai cu bîta în baltă, vorba proverbului.
Ponta nu a vrut să taie panglica la şoseaua de centură a Iaşului. Acesta a dorit să discute cu constructorul şi a ocolit zona în care ar fi trebuit să taie panglica. Aşa că această misiune le-a revenit autorităţilor locale respectiv prefectului judeţului Iaşi şi a primarului municipiului Iaşi şi a constructorului.
Poate că premierul consideră atitudinea normală dar eu ca cetăţean mă simt dat la o parte şi tratat cu dispreţ. Nici măcar dorinţa de a atrage alegători la vot, nu îi mai determină pe unii să fie drăguţi şi să aibă un comportament valabil cu aşa o poziţie de înaltă.
E ca şi cum cineva ar fi deranjat chiar de gazde şi fiindcă are o funcţie mai mare poate să facă orice şi să nu mai ţină cont de maniere, de nici un protocol diplomatic, pînă la urmă. Dar ce să-i faci cînd politica, orgoliul, funcţia îţi ia minţile şi chiar ... bunul simţ.
Târg de Turism „Salutări din vacanţă”
În week-end, Iulius Mall găzduieşte Târgul de Turism „Salutări din vacanţă”, dedicat celor care sunt în căutarea celor mai bune oferte pentru sărbătorile de iarnă. Sâmbătă şi duminică, la parterul Iulius Mall, vor fi prezente agenţii de profil din Iaşi, care îi aşteaptă pe clienţi cu oferte speciale de Crăciun şi Revelion, în ţară şi în străinătate. Și cei care doresc să meargă la ski sau să viziteze faimoasele târguri de Crăciun din oraşele europene vor găsi la Iulius Mall o gamă completă de pachete turistice, expozanţii pregătind şi preţuri speciale.
Printre participanţi se numără: Malya Travel, Net Travel, Sindi Tour, Kusadasi, Mareea, Congress Hall Palas, El Quatro Boutique Hotel şi Pensiunea Aristocrat.
Pe lângă ofertele tentante, Târgul „Salutări din vacanţă” de la Iulius Mall le poate aduce ieşenilor unul din cele opt sejururi în destinaţii superbe din ţară, dacă participă la tombola cu premii. Pentru a se înscrie, clienţii trebuie să viziteze târgul, să cumpere în valoare de minimum 50 de lei din orice magazin Iulius Mall, să completeze talonul de participare şi să îl introducă în urna de la Centrul Info.
Fiecare expozant a pregătit pentru vizitatori câte o vacanţă deosebită, valabilă pentru două persoane, astfel: sejur în Dorna Arini (4 nopţi, la Casa Arini 4*, oferit de Net Travel), sejur la Voroneţ (2 nopţi la Pensiunea El Quatro 5*), sejur la Predeal (3 nopţi la Cabana Trei Brazi 3*, oferit de Kusadasi), Revelion la Sângiorz Băi (4 nopţi la Vila Sindi 3*, oferit de Sindi Tour), sejur în Mamaia (în iunie 2013, 5 nopţi la Hotelul Mercur Minerva Family Club 3*, oferit de Mareea Travel), week-end la Vatra Dornei (Hotel Dorna 4*, oferit de Malya Travel) şi două petreceri de Revelion la Iaşi, oferite de Palas Congress Hall şi Pensiunea Aristocrat. Extragerea premiilor va avea loc duminică, 25 noiembrie, la ora 21.00.
Printre participanţi se numără: Malya Travel, Net Travel, Sindi Tour, Kusadasi, Mareea, Congress Hall Palas, El Quatro Boutique Hotel şi Pensiunea Aristocrat.
Pe lângă ofertele tentante, Târgul „Salutări din vacanţă” de la Iulius Mall le poate aduce ieşenilor unul din cele opt sejururi în destinaţii superbe din ţară, dacă participă la tombola cu premii. Pentru a se înscrie, clienţii trebuie să viziteze târgul, să cumpere în valoare de minimum 50 de lei din orice magazin Iulius Mall, să completeze talonul de participare şi să îl introducă în urna de la Centrul Info.
Fiecare expozant a pregătit pentru vizitatori câte o vacanţă deosebită, valabilă pentru două persoane, astfel: sejur în Dorna Arini (4 nopţi, la Casa Arini 4*, oferit de Net Travel), sejur la Voroneţ (2 nopţi la Pensiunea El Quatro 5*), sejur la Predeal (3 nopţi la Cabana Trei Brazi 3*, oferit de Kusadasi), Revelion la Sângiorz Băi (4 nopţi la Vila Sindi 3*, oferit de Sindi Tour), sejur în Mamaia (în iunie 2013, 5 nopţi la Hotelul Mercur Minerva Family Club 3*, oferit de Mareea Travel), week-end la Vatra Dornei (Hotel Dorna 4*, oferit de Malya Travel) şi două petreceri de Revelion la Iaşi, oferite de Palas Congress Hall şi Pensiunea Aristocrat. Extragerea premiilor va avea loc duminică, 25 noiembrie, la ora 21.00.
Şase, vine....Ponta
Cînd văd ce repede se poate face curat în oraş pentru că vine premierul Ponta, aş fi tentată să spun că vreau să îl văd mai des pe la Iaşi. Strada a fost măturată mai repede, nu mai aşa de agolemerat pe strada din faţa Institutului Regional de Oncologie şi bineînţeles că poliţiştii sunt deosebit de activi. la cît dau din mîni cei de la rutieră, cred că vor avea nevoie de vreo săptămînă de relaxare şi masaj.
În doar cîteva minute totul arată bec, cum se spune în popor. Deci se poate şi aşa, îmi spunea în gînd în timp ce veneam la radio. Măturătorii dădeau cu mătura de zor şi nici nu mai obersvau că nori de praf se ridică şi i-ar putea deranja pe cei care trec pe la poarta institutului medical.
Dar ce mai conteză dacă trebuie să îţi faci repede treba ca să iasă bine cînd apar politicienii. În faţa lor trebuie să fie totul pus la punct iar în celelalte zile nu mai conteză. Trist. Dezamăgire. Slugărnicia se pare că nu a dispărut ba e în floare şi nimic nu ar trebui să mă mai mire.
Între timp am intrat în redacţie şi nu observ cu cîteva persoane trebăluiesc de zor pentru ca primirea oficialităţilor de la Bucureşti să fie de ce mai înaltă calitate că deh pe ei îi vom vota în decembrie, nu-aşa? Mă refer la politicienii din toate partidele nu numai la USL. Votul va face diferenţa şi atunci vom afla cine ne va conduce mai departe dar răbare că mai e destul.
În doar cîteva minute totul arată bec, cum se spune în popor. Deci se poate şi aşa, îmi spunea în gînd în timp ce veneam la radio. Măturătorii dădeau cu mătura de zor şi nici nu mai obersvau că nori de praf se ridică şi i-ar putea deranja pe cei care trec pe la poarta institutului medical.
Dar ce mai conteză dacă trebuie să îţi faci repede treba ca să iasă bine cînd apar politicienii. În faţa lor trebuie să fie totul pus la punct iar în celelalte zile nu mai conteză. Trist. Dezamăgire. Slugărnicia se pare că nu a dispărut ba e în floare şi nimic nu ar trebui să mă mai mire.
Între timp am intrat în redacţie şi nu observ cu cîteva persoane trebăluiesc de zor pentru ca primirea oficialităţilor de la Bucureşti să fie de ce mai înaltă calitate că deh pe ei îi vom vota în decembrie, nu-aşa? Mă refer la politicienii din toate partidele nu numai la USL. Votul va face diferenţa şi atunci vom afla cine ne va conduce mai departe dar răbare că mai e destul.
joi, 22 noiembrie 2012
Bunătăți culinare ca la Iași
Astăzi s-a lansat Grupul de Acțiune Locală "Ștefan cel Mare".
Grupul de Acțiune Locală „Ștefan cel Mare” este o asociație constituită din 40 membri: administrații publice locale, societate civilă și parteneri privați din 14 unități teritorial administrative din județele Iași și Vaslui. Localitățile incluse în GAL sunt următoarele: comunele Aroneanu, Golăiești, Ungheni, Țutora, Prisăcani, Comarna, Costuleni, Ciortești, Dobrovaț (Iași), Codăești, Rebricea, Tăcuta, Dănești și orașul Negrești (Vaslui). World Vision România este membru fondator al GAL-ului „Ștefan cel Mare”.Grupurile de acțiune locală reprezintă un alt model de parteneriat, de data aceasta între comunități și instituții din aceeași regiune.
Cei de la World Vison spun că scopul general al unui GAL este de a elabora o strategie de dezvoltare rurală locală integrată, GAL-ul fiind responsabil și de implementarea acesteia. Această strategie trebuie să facă obiectul unui consens larg la nivelul tuturor actorilor. Ea are la bază o analiză-diagnostic a teritoriului care are ca obiectiv prezentarea unei situaţii complete a teritoriului şi reperarea punctelor forte şi slabe pentru a putea identifica priorităţile de dezvoltare. Aceasta se realizată în partenariat cu totalitatea actorilor potenţiali din teritoriu care trebuie asociaţi din stadiul cel mai incipient cu putinţă în demersul de dezvoltare.
De asemenea, membrii mai multor comunități din județul Iași și Vaslui au venit cu o serie de produse tradiționale, bunătăți care îți lăsau gura apă. pentru a mă crede că nu glumesc sau că aș exagera, am făcut cîteva fotografii așa că priviți și poftiți la produse tradiționale, bune și gustoase.
Pregătiţi-vă! Vom avea primul club al olimpicilor naționali și internaționali
Fundația Comunitară Iași își propune să lanseze, în primăvara anului 2013, primul club al olimpicilor naționali și internaționali. Iniţiatorii proiectului spun că acest Clubul IQ (Iași) își propune să pună la dispoziția liceenilor ieșeni, olimpici naționali și internaționali, un sediu complet mobilat și utilat, cu echipamente IT și tehnologie de ultimă generație care să le ofere acces la resurse școlare suplimentare și un cadru plăcut, de socializare, sprijinindu-i în drumul lor către excelență și ajutându-i să poziționeze Iașul ca un oraș al valorilor. Evenimentul IQ (Iași) va avea loc în data de 22 noiembrie 2012, la Hotel Bellaria (Sala Clasic) și va fi punctul de plecare pentru înființarea Clubului IQ (Iași).
Iniţiatorii clubului precizează că ideea unui club al olimpicilor ieșeni a apărut în luna august 2012 și aparține unor companii din orașul Iași care au organizat împreună evenimentul cu titlul „Seara naivă a olimpicilor ieșeni”: Fructe Naive, Rofilco, Icar Tours și Cafeneaua Veche.
Ines Prodan, Coordonator Fundraising & Evenimente de la Fundația Comunitară Iași a declarat că prin intermediul Clubului, olimpicii ieșeni vor avea acces la o varietate de programe de dezvoltare personală și profesională.
Acest club IQ (Iași) va avea bibiliotecă virtuală dotată cu tehnologie de ultimă generație, sală de creație și training dotată cu whiteboards, smartboards, sticky walls,videoproiector, planșă de proiecție. Sala de creaţie va fi folosită pentru workshop-urile și trainingurile de dezvoltarepersonală și profesională, sesiuni de brainstorming în domeniile de interes pentru olimpici. Va mai exista şi o sală de recreere dotată cu jocuri video, table games și board games, pentru încurajarea activității fizice și de socializare.
Nu uitaţi şi de scoaterea la licitaţie a mierii de albine de 365 de euro tot pentru a ajuta clubul IQ Iaşi.
Iniţiatorii clubului precizează că ideea unui club al olimpicilor ieșeni a apărut în luna august 2012 și aparține unor companii din orașul Iași care au organizat împreună evenimentul cu titlul „Seara naivă a olimpicilor ieșeni”: Fructe Naive, Rofilco, Icar Tours și Cafeneaua Veche.
Ines Prodan, Coordonator Fundraising & Evenimente de la Fundația Comunitară Iași a declarat că prin intermediul Clubului, olimpicii ieșeni vor avea acces la o varietate de programe de dezvoltare personală și profesională.
Acest club IQ (Iași) va avea bibiliotecă virtuală dotată cu tehnologie de ultimă generație, sală de creație și training dotată cu whiteboards, smartboards, sticky walls,videoproiector, planșă de proiecție. Sala de creaţie va fi folosită pentru workshop-urile și trainingurile de dezvoltarepersonală și profesională, sesiuni de brainstorming în domeniile de interes pentru olimpici. Va mai exista şi o sală de recreere dotată cu jocuri video, table games și board games, pentru încurajarea activității fizice și de socializare.
Nu uitaţi şi de scoaterea la licitaţie a mierii de albine de 365 de euro tot pentru a ajuta clubul IQ Iaşi.
miercuri, 21 noiembrie 2012
Ponta deschide Institutul de Oncologie din Iași
Iașul are
Institut Regional de Oncologie. Acesta funcționează chiar dacă nu este
suficient personal și tot se mai constată că mai lipsesc unele lucruri. Trei
miniștri au promis că va fi deschis și iată că suntem în noiembrie 2012 și încă
mai așteptăm. Se pară că mai e puțin pentru că minunatul moment va fi vineri,
23 noiembrie, de la ora 14.
Miniștrii Cseke, Ritli, Cepoi au anunțat că unitatea medicală va fi
deschisă. Data a tot fost schimbată și iată că acum e sigur, e bătut în cuie.
Suma
alocată a fost de aproximativ 85 de milioane de euro. Vor fi 340 de paturi
pentru bolnavi. Ca personal ar fi 697 normare maximă dar sunt doar 200 de
angajaţi care au fost trasferaţi de la alte clinici sau posturi obţinute în
urma unui concurs. Conducerea institutului a solicitat deblocare posturilor
pentru încă 238 de locuri de muncă. Asta se spunea în primăvară.
Și pentru
că e campanie electorală era nevoie de o tăiere de panglică cu fast și cu
politicieni. Premierul Victor Ponta este așteptat vineri ca să inaugureze
Institutul Regional de Oncologie dar și șoseaua de centură.
Poate și ieșenii îl vor aștepta cu pîine și sare ca să-și
amintească Victor Ponta de regimul lui Ceaușescu și să strîmbe din nas ca în
Maramureș. La Iași ar putea să comentez că nu avem încă niște străzi bune,
instituțiile de cultură nu sunt sprijinite corespunzător și alte lipsuri care
ar trebui taxate.
De ce se stinge lumina în oraș?
Nu înțeleg un lucru-de ce se închide lumina pe cîte o stradă din municipiul Iași. Cînd circuli seara, îți scoți ochii din cauza întunericului. Mergi prin oraș și deodată se stinge lumina. Îmi aduc aminte de viața de cămin cînd la ora 22 se dădea stingerea și doamna pedagogă merge din cameră în cameră să verifice dacă lumina a fost stinsă și să facă prezența.
Mă gîndeam că măcar în campania electorală autoritățile locale nu vor mai face astfel de surprize și vom avea becuri aprinse prin urbe. Dar, deh, cam greu cu de-astea. Chiar mă întrebam dacă există un fel de program al întreruperii lumini, dacă este pe zone, pe cartiere sau pe străzi pentru că diferă zona de la o zi la alta.
E o senzație tare aiurea să mergi pe stradă, să fii cufundată în gîndurile tale, să îți planuri pentru a doua zi etc și deodată să se stingă lumina. Este chiar înspăimîntător pentru că pot apărea fel de fel de personaje ciudate sau cîini.
Dar cum criza afectează buzunarele oamenilor de rînd, așa ca noi, se pare că îi determină pe mai marii urbei să nu mai fie atît de darnici și să stingă mai des...lumina.
Mă gîndeam că măcar în campania electorală autoritățile locale nu vor mai face astfel de surprize și vom avea becuri aprinse prin urbe. Dar, deh, cam greu cu de-astea. Chiar mă întrebam dacă există un fel de program al întreruperii lumini, dacă este pe zone, pe cartiere sau pe străzi pentru că diferă zona de la o zi la alta.
E o senzație tare aiurea să mergi pe stradă, să fii cufundată în gîndurile tale, să îți planuri pentru a doua zi etc și deodată să se stingă lumina. Este chiar înspăimîntător pentru că pot apărea fel de fel de personaje ciudate sau cîini.
Dar cum criza afectează buzunarele oamenilor de rînd, așa ca noi, se pare că îi determină pe mai marii urbei să nu mai fie atît de darnici și să stingă mai des...lumina.
Mi-e poftă să fac Bine! Ție, nu?
La Iași, la Mc Donald's am văzut pe mese niște cuburi pe care scrie că sunt stînși bani pentru un spital de copii. Inițial îmi spuneam în gînd-ce bine. Cînd m-am așezat la o masă, am citit tot ce scria pe un cub și am văzut că banii sunt pentru un spital de copii din București. Imediat mi-a venit în minte imaginea micuților părăsiți în spitale despre care tot s-a scris și mă gîndeam de ce nu ar putea ajunge banii și la ei.
Chiar nu vreau sa fiu răutăcioasă dar ar trebui să se facă ceva și pentru bebelușii aceia. Mi se rupe sufletul cîn îmi amintesc de ei că nu au părinți sau nu îi interesează de copii, că nu au certificat de naștere, că nu sunt suficienți pamperși și toate celelalte.
Iată cum un cub cu cîteva rînduri, mi-a răscolit amintirile și voi face și eu ce pot ca să ajut. M-a bucurat faptul că o doamnă de la Universitatea Al. I. Cuza m-a sunat și m-a întrebat cum se poate implica că ar dori să dea o mînă de ajutor în cazul micuților lăsați de părinți la Spitalul de copii Sf Maria. Mi-a spus că a citit ce am scris și vrea și dumneaei să se implice.
Se pare că ce scriem noi nu e în zadar și vom merge înainte.
Învață franceza pentru a lucra în turism
Miercuri, 21 Noiembrie, de la ora 16.00 va începe prezentarea noii serii a cursurilor de franceză în domeniul turismul și cel hotelier. Institutul francez Iași organizează o nouă sesiune de cursuri în perioada noiembrie - decembrie 2012.
Cursanții au posibilitatea de a obține atestate și diplome (DELF / DALF) care dovedesc capacitatea de a utiliza limba franceză, în functie de nivel – A1, A2, B1, B2, C1 si C2. Persoanele care doresc să studieze în Franța sau să emigreze în Canada pot susține la Institutul francez Iași testele internaționale TEF / e-TEF, TEFaQ / e-TEFaQ.
Diplomele DELF / DALF eliberate de Institutul francez Iași sunt valabile pe viață.
Cursurile oferite de Institutul francez Iași asigură cunoștințe generale și specifice de limbă, cultură și civilizație franceză într-un mediu plăcut și antrenant. Cursurile de franceză generală se adresează tuturor celor care doresc să-și însușească o limbă de circulație internațională pentru a putea comunica în diverse situații personale sau profesionale.
Am scăpat de comunism?
România s-a schimbat după Revoluția din decembrie ’89. "Stîrpirea" comunismului a fost primul pas spre democrație și spre modernitate. Țara noastră avea nevoie de o schimbare majoră care să o ajute să intre în rîndul statelor modernizate. Nimeni nu s-a gîndit că vom mai scăpa de regimul communism, de Ceaușescu și ai lui, că vom putea gîndi și vorbi liber.
S-a petrecut mult prea repede pentru ca poporul să conștientizeze că ziua de mîine va avea un cu totul alt profil și că vor putea privi cu alți ochi viitorul.
Da, după decembrie 1989 spuneam că eram , în sfîrșit , o țară liberă, o Românie scăpată din lanțurile asprului comunism. Oamenii erau derutați neștiind ce să facă. După decenii de subjugare le era mult prea dificil să înteleagă cuvîntul “libertate”. Dictatura lui Ceaușescu căzu. Ce va urma? Asta era întrebarea care parcă se întrezărea pe buzele românilor. Nu știau cum să se bucure de libertate și cum să o păstreze.
“Ce vor face acum, că sunt liberi? Ce va urma? Cine a stat în spatele revoluției? De ce nu s-a întîmplat mai demult? Sunt întrebări care îi nelinișteau pe cetățenii unei țări care s-a trezit liberă , scoasă din ghearele unui tiran . Așa era în România, la sfîrșitul lui 1989.
Pentru a întelege ce a fost ar trebui urmărită, pas cu pas, evoluția României de la Revoluția din ’89 și pînă la integrarea în Uniunea Europeană. România nu-și putea imagina rezolvarea problemelor sale decît într-un context regional. O asemenea aserțiune este în mod egal valabilă, fie că se au în vedere problemele curente ale națiunii, fie capacitatea de a micșora, pe termen mediu și lung, distanța care o separă de plutonul mijlociu al democrațiilor consolidate și al economiilor prospere din Europa.
În consecință este vital pentru România să conceapă o ofertă de politică internațională care să compenseze handicapurile cronice ale politicii sale interne. O bună politică externa este pentru România singura sursă de valoare adăugată aptă să acopere deficitul de performanță pe plan intern. Prin aceasta, politica externă românească tinde să se automatizeze.
În 1989, o Românie extrem de izolată s-a cuplat politic la o lume pe care nu o studiase decît pentru a o putea respinge. Din 1990, autoritățile de la București afirmă permanent că doresc aderarea României la familia europeană și s-a întîmplat asta. Ce va fi de-acum încolo, este încă o mare enigmă.
S-a petrecut mult prea repede pentru ca poporul să conștientizeze că ziua de mîine va avea un cu totul alt profil și că vor putea privi cu alți ochi viitorul.
Da, după decembrie 1989 spuneam că eram , în sfîrșit , o țară liberă, o Românie scăpată din lanțurile asprului comunism. Oamenii erau derutați neștiind ce să facă. După decenii de subjugare le era mult prea dificil să înteleagă cuvîntul “libertate”. Dictatura lui Ceaușescu căzu. Ce va urma? Asta era întrebarea care parcă se întrezărea pe buzele românilor. Nu știau cum să se bucure de libertate și cum să o păstreze.
“Ce vor face acum, că sunt liberi? Ce va urma? Cine a stat în spatele revoluției? De ce nu s-a întîmplat mai demult? Sunt întrebări care îi nelinișteau pe cetățenii unei țări care s-a trezit liberă , scoasă din ghearele unui tiran . Așa era în România, la sfîrșitul lui 1989.
Pentru a întelege ce a fost ar trebui urmărită, pas cu pas, evoluția României de la Revoluția din ’89 și pînă la integrarea în Uniunea Europeană. România nu-și putea imagina rezolvarea problemelor sale decît într-un context regional. O asemenea aserțiune este în mod egal valabilă, fie că se au în vedere problemele curente ale națiunii, fie capacitatea de a micșora, pe termen mediu și lung, distanța care o separă de plutonul mijlociu al democrațiilor consolidate și al economiilor prospere din Europa.
În consecință este vital pentru România să conceapă o ofertă de politică internațională care să compenseze handicapurile cronice ale politicii sale interne. O bună politică externa este pentru România singura sursă de valoare adăugată aptă să acopere deficitul de performanță pe plan intern. Prin aceasta, politica externă românească tinde să se automatizeze.
În 1989, o Românie extrem de izolată s-a cuplat politic la o lume pe care nu o studiase decît pentru a o putea respinge. Din 1990, autoritățile de la București afirmă permanent că doresc aderarea României la familia europeană și s-a întîmplat asta. Ce va fi de-acum încolo, este încă o mare enigmă.
marți, 20 noiembrie 2012
Vocea mea sau a României!
Ce fac în timpul liber sau printre picături -mă uit la Vocea României. Da, recunosc că m-a prins, mă bine dispune și aud și voci bune. De multe ori nu trec mai departe cei care îmi plac dar asta e. Nu pot spune că am cunoștiințe muzicale ca să pot analiza în amănunt fiecare prestație dar am și eu preferințele mele.
Pentru că mai am de lucru sunt momente cînd doar ascult și nu sunt atentă la prestația scenică. Mai uitat și sezonul trecut și mi-a plăcut.
Așa l-am descoperit pe Iulian Canaf și îmi place muzicape care o cîntă.
Totuși parcă sunt ediții unde este prea mult subiectivim. Ar trebui că la vîrsta mea să nu mă mai mire astfel de lucruri dar poate că vreau să văd viața mai frumosă, mai curată și drumul fără spini dar nu e așa.
Oricum sunt voci interesante și mi-e ciudă că eu nu pot cînta așa de frumos. Cînd eram în gimnaziu eram la cor, la vocea I. Asta îmi amintește de perioada cînd urmam cursurile Școlii 22 sau B.P. Hasdeu din Iași. Fostul meu profesor de muzică care a și decedat mi-a spus că am voce. Între timp o folosesc la maximum pentru meseria de jurnalist-radio.
Și pentru că nu stau bine cu cîntatul, îmi reiau partea de vizionare a emisiunii Vocea României. Poate mai învăț cîte ceva!
Pentru că mai am de lucru sunt momente cînd doar ascult și nu sunt atentă la prestația scenică. Mai uitat și sezonul trecut și mi-a plăcut.
Așa l-am descoperit pe Iulian Canaf și îmi place muzicape care o cîntă.
Totuși parcă sunt ediții unde este prea mult subiectivim. Ar trebui că la vîrsta mea să nu mă mai mire astfel de lucruri dar poate că vreau să văd viața mai frumosă, mai curată și drumul fără spini dar nu e așa.
Oricum sunt voci interesante și mi-e ciudă că eu nu pot cînta așa de frumos. Cînd eram în gimnaziu eram la cor, la vocea I. Asta îmi amintește de perioada cînd urmam cursurile Școlii 22 sau B.P. Hasdeu din Iași. Fostul meu profesor de muzică care a și decedat mi-a spus că am voce. Între timp o folosesc la maximum pentru meseria de jurnalist-radio.
Și pentru că nu stau bine cu cîntatul, îmi reiau partea de vizionare a emisiunii Vocea României. Poate mai învăț cîte ceva!
Apel umanitar-un băiețel de 8 ani are nevoie urgent de transplant de rinichi
Participanţii vor avea ocazia să demonstreze ca a fi român înseamnă a fi bun, făcînd donaţii pentru Nicolae Matias Golimbiovschi şi alţi copii grav bolnavi sau pentru care sărăcia reprezintă o problemă de supravieţuire – beneficiari ai Asociaţiei Piticot.
Tîrgul Ieşilor şi evenimente în noiembrie 2012
Multe evenimente în această perioadă. Mă refer la cele care nu au legătură cu campania electorală. Nici nu am chef să mă gîndesc la asta şi în acelaşi timp, după 6 ani de conferinţe pe politic, reuşesc să mai respir. Nu altfel de aer. Aşă că vreaă să las comentariile la o parte şi să vă spun despre ce se întîmplă la Agronomie zilele acestea.
Celebrul folkist Emeric Imre va cânta pentru prima dată pe scena Aulei Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi la invitaţia studenţilor ieşeni care au planificat o serie de manifestări inedite pentru această săptămână.
Primul dintre acestea este programat pentru miercuri, 21 noiembrie 2012, ora 19.30, în Aula Magna “Haralmb Vasiliu” şi îl va avea ca protagonsit pe Emeric Imre. Liga Studenţilor invită pe toţi cei interesaţi la un spectacol unic şi care se va desfăşura sub sloganul <Învaţă să trăieşti studenţeşte>. Mai mult decât atât, studenţii îşi doresc ca acest spectacol caritabil să îi ajute în demersurile iniţiate în cadrul campaniei umanitare .
Joi, 22 noiembrie, ora 18.00, studenţii vor avea ocazia să fie cei care adresează toate întrebările profesorilor, ce făceau profesorii în studenţie, cum s-au descurcat cu sesiunea, cum era în campus, cum îşi petreceau timpul liber sunt doar câteva din întrebările la care vor răspunde opt cadre didactice ale USAMV, invitatele studenţilor în cadrul evenimentului “Biblioteca Vie”.
Dacă nu aveţi program, aţi aflat ce puteţi face. În plus vă reamintesc că rulează filmele la DOC EST şi Librarium Palas are evenimente. Timp să avem că sunt multe de făcut!
Manifestul pentru Copii şi angajamentul partidelor politice
Printre mailurile pe care le-am primit astăzi era şi cel legat de Manifestul pentru Copii şi aşa cum v-aţi putut da seama l-am citit. Pentru cei care nu au reuşit să afle despre ce este vorba, am postat în rîndurile de mai jos.
Organizaţia Salvaţi Copiii şi UNICEF au propus partidelor politice să-şi asume zece angajamente pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor din România, pornind de la cele mai stringente probleme cu care se confruntă aceştia, precum şi de la obligaţiile pe care le are ţara noastră, ca membru UE şi ONU.
Cele zece angajamente au fost incluse în Manifestul pentru Copii, document lansat astăzi, 20 noiembrie 2012, cu prilejul marcării Zilei internaţionale a drepturilor copilului, iar rolul său este să stabilească reperele pe care trebuie să le aibă în vedere politicile publice cu impact asupra copiilor, din perioada 2013-2020, precum şi iniţiativele de îmbunătăţire a cadrului legislativ aferent.
Manifestul pentru Copii este susţinut şi de 35 de coaliţii şi organizaţii neguvernamentale din România, iar până la această dată a fost semnat și de patru partide : PDL (dl. Vasile Blaga), PNL (dl. Crin Antonescu), PSD (dna. Corina Creţu) şi UDMR (dl. Kelemen Hunor). Lista rămâne deschisă şi celorlalte partide interesate să se alăture iniţiativei. Din societatea civilă, cele 35 de organizaţii semnatare sunt: ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Agenţia de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”, Alianţa Naţională pentru Boli Rare, Asociaţia Alternative Sociale, Asociaţia Casa Faenza Timişoara, Asociaţia Club "Și noi putem reuşi", Asociaţia Învingem Autismul, Asociaţia Multicare Suceava, Asociaţia "Mereu pentru Europa", Asociaţia OvidiuRo, Asociaţia Prader Willi din România, Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă, Asociaţia Umanitară Împreuna.Info, CENTRAS - Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională ”Step by Step”, Cercetaşii României - ONCR, FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Federaţia VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România, Fundaţia Alături de Voi, Fundaţia Centrul Educaţia 2000+, Fundaţia Inocenţi, Fundaţia Împreună, Fundaţia Principesa Margareta, Fundaţia Pro Homini, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Fundaţia Soros, Fundaţia Star of Hope România, Fundaţia şi Centrul de Servicii Sociale “Pentru Voi”, Fundaţia United Way Romania, Hope and Homes for Children Romania, Institutul Intercultural Timişoara, Kinderzukunft – Fundaţia Rudolf Walther – Filiala din Timişoara, Roma Education Fund Romania Romani Criss – Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.
1. Asigurarea serviciilor sociale de calitate pentru protecţia copilului şi prevenirea separării copilului de familie (prin: politici publice preventive; finanţări suficiente pentru a avea cel puţin un asistent social în fiecare comunitate; neinstituţionalizarea copiilor sub trei ani şi cu dizabilităţi);
2. Incluziunea socială a copiilor dezavantajaţi de etnie romă (prin: acces la servicii de educaţie, sociale şi sănătate pentru copiii de etnie romă);
3. Prevenirea violenţei asupra copilului (prin măsuri în şcoli, în societate şi în ceea ce priveşte utilizarea noilor tehnologii şi a mediului online, inclusiv prin sprijinirea educaţiei parentale şi a utilizării disciplinei pozitive);
4. Protecţia copiilor cu dizabilităţi (prin: servicii de sănătate, educaţie şi protecţie socială pentru aceştia, precum şi prin eliminarea discriminării şi stigmatizării lor);
5. Asigurarea serviciilor medicale de calitate pentru sănătatea mamei şi copilului (prin măsuri şi fonduri care să permită scăderea numărului de decese în rândul mamelor şi al copiilor sub cinci ani);
6. Dezvoltarea serviciilor pentru sănătatea mentală a copilului (prin politici publice şi acces la servicii medicale şi de recuperare, inclusiv înfiinţarea de noi centre de sănătate mentală);
7. Asigurarea educaţiei de calitate pentru toţi copiii (prin: alocări bugetare suficiente; prevenirea abandonului şcolar;; provomarea educaţiei timpurii);
8. Consolidarea cooperării dintre sectorul public şi organizaţiile neguvernamentale (prin: implicarea ONG-urilor în elaborarea politicilor publice şi în stabilirea alocărilor bugetare; valorizarea expertizei ONG-urilor; dezvoltarea, în parteneriat, de servicii de specialitate pentru copii);
9. Stimularea consultării şi participării copiilor la luarea deciziilor (prin: întărirea Consiliilor Elevilor; asigurarea accesului copiilor la informaţii utile şi adaptate; consultarea copiilor de către autorităţi);
10. Eficientizarea monitorizării şi coordonării implementării drepturilor copilului (prin: înfiinţarea Avocatului Copilului; mandatarea unei unităţi specializate pentru coordonarea implementării drepturilor copilului şi evaluarea aferentă; stabilirea organismelor responsabile pe plan local şi judeţean de coordonarea asigurării drepturilor copilului) .
Abonați-vă la:
Postări (Atom)