marți, 19 octombrie 2010

IIFF,la Iasi, din nou

Cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF 2010 va avea loc în perioada 06 - 10 octombrie 2010.Emblema festivalului

Un festival deschis tuturor genurilor (de la horror la arthouse, de la pelicule de studio la cele indie, de la documentar la animaţie sau scurtmetraj) reflectă entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională. Competiţia oficială are patru secţiuni - lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie. IIFF aduce şi anul acesta un proiect AltFel, o competiţie de filme experimentale şi pentru cine-amatori. Câştigătorul va primi distincţia publicului, Premiul CineFan. Din 500 de filme vizionate au fost selectate 100 pentru a doua ediţie a festivalului internaţional de film de la Iaşi.

În cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), un moment special şi secţiunea Retrospective îi sunt dedicate regizorului şi scenaristului Dinu Cocea care va primi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. Iubitorii de film de toate vârstele vor putea viziona câteva dintre cele mai renumite filme ale mult apreciatului regizor: Haiducii lui Şaptecai, Zestrea Domniţei Ralu şi Săptămâna Nebunilor.

Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), prin Gala filmului românesc, le oferă ieşenilor iubitori de film posibilitatea de a vedea trei filme noi: „Nuntă în Basarabia", un film recent lansat, „Europolis", cu avanpremiera naţională la Iaşi, şi „Medalia de onoare", două filme care vor avea premiera în luna noiembrie. Sunt filme multipremiate în festivaluri naţionale şi internaţionale, foarte bine primite de critici şi public.

Trei jurii internaţionale, formate din personalităţi ale cinematografiei mondiale, vor decerna următoarele premii filmelor aflate în secţiunea "Competiţie": Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competiţie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar, Cea mai bună animaţie, Premiul publicului pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului, Premiul de excelenţă, acordat unei personalităţi a cinematografiei româneşti sau internaţionale.

Filmul din deschiderea festivalului de la Iaţi este "Morgen" care a fost prezent la festivalul de la Locarno (2010) unde a câştigat patru premii: premiul special al juriului, premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

În închiderea festivalului va fi filmul "Medalia de onoare" a lui Călin Netzer a primit premiul pentru interpretare, care i-a revenit actorului Victor Rebengiuc, premiul pentru cel mai bun scenariu lui Tudor Voican şi premiul special al juriului "Silver Alexander", premiul FIPRESCI şi un premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audiovizual din Grecia. Cu doar o zi înainte de gala de la Salonic, filmul a primit alte două distincţii: premiul publicului şi premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino. Premiera "Medaliei de onoare" în România va avea loc pe 12 noiembrie 2010, ne-a informat colega noastra, Raluca Daria Diaconiuc..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu