marți, 31 ianuarie 2017

Trei spectacole ale Naționalului ieșean, în vizorul juriului de selecție al Galei Premiilor UNITER

    La sfârșitul acestei săptămâni, juriul de selecție al Galei Premiilor UNITER sosește la Iași pentru a viziona trei mari spectacole ale Naționalului ieșean, în vederea nominalizării în cadrul prestigiosului  eveniment teatral anual. Reputații critici de teatru Alice Georgescu, Monica Andronescu și Mircea Morariu vor fi prezenți în Sala Mare la spectacolele:


 - Cafeneaua de Carlo Goldoni (4 februarie, ora 19.00) regia: Silviu Purcărete
Distribuţia: Teodor Corban, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Puşcaşu, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Constantin Avădanei, Horia Veriveş, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Puşa Darie, Gelu Zaharia, Livia Iorga, Oana Sandu, Diana Roman, Andreea Spătaru, Radu Homiceanu, Alexandru Torboli, Grigore Andrei Sava, Adrian Marele, Lucian Valacu 



 - Un dușman al poporului (5 februarie, ora 19.00)de Arthur Miller
distribuţia: Constantin  Puşcaşu, Teodor Corban, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Andreea Boboc, Dumitru Năstruşnicu, Ionuţ Cornilă, Puşa Darie, Flavius Hotăranu, Gabriel Anton, Emil Coşeru, Cosmin Panaite, Dumitru Florescu, Sorin Cimbru, Lucian Valacu, Nicolae Ionescu, Delu Lucaci, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Adrian Marele


- Goldberg Show – Facerea lumii și alte întâmplări (6 februarie, ora 19.00)
adaptare de Anca Măniuţiu după Variaţiunile Goldberg de George Tabori
distribuţia: Marcel Iureş, Călin Chirilă, Tatiana Ionesi, Livia Iorga, Doina Deleanu, Oana Sandu, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Ionuţ Cornilă, Radu Ghilaş, Horia Veriveş, Andrei Andriucă, Diana Beșchia, Iuliana Budeanu, Gelu Ciobotaru, Biatrice Cozmolici, Mariana Dumitrache, Ana Maria Fasolă, Radu Homiceanu,  Andrei Iurescu, Alexandra Macovei, Laura Mătiuț, Nicoleta Miru, Sebastian Munteanu, Beatrice Teișanu, Irina Tocănel, Alexandru Torboli
* spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani

 Spectacolul Goldberg Show - Fecerea lumii și alte întâmplări este programat și a doua zi.
Spectatorii pot achiziționa bilete de la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) sau de pe www.eventim.ro.

Detalii, pe www.teatrulnationaliasi.ro și pe facebook.com/TNIASI/

(Comunicat de presă Teatrul Național)

luni, 30 ianuarie 2017

Maratonul Blessing Hearts

Asociatia Blessing Hearts isi doreste sa atinga cat mai multe inimi, sa starneasca tot mai multe zambete si sa deschida noi oportunitati pentru cei aflati in impas, organizand tot mai multe evenimente in scop caritabil.

Pentru 2017, asociatia isi propune sa organizeze, pe langa alte actiuni caritabile, cel mai mare eveniment sportiv din zona Moldovei, care va cuprinde o competitie de maraton, semimaraton si cros! 

Evenimentul se va desfasura pe aria comunei Tomesti si va cuprinde activitati de alergare pe sosea, drum de tara, poteci si drumuri forestiere, fanete si creste de deal, adica tot ce e nevoie pentru o cursa de alergare trail!

Maratonul Blessing Hearts este organizat in scop caritabil si se afla la prima editie!

Va reamintim ca pe 21 mai 2016 Alin Efs a alergat timp de 16 ore,de la Iasi la Botosani,130 km, tot intr-un eveniment organizat de Blessing Hearts in scop caritabil, pentru copiii cu dizabilitati!

( Comunicat de presa) 

sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Evenimente la Palas

 In perioada 27 – 30 ianuarie 2017, Atriumul Palas Mall va găzdui o nouă ediție a îndrăgitului Târg de Artă și Antichități. Timp de patru zile, toți cei pasionați de frumos și de poveștile trecutului vor descoperi obiecte aparte, care să le îmbogățească colecțiile sau să ofere un plus de personalitate locuinței lor. Târgul reunește numeroși expozanți din toate colțurile țării, dornici să prezinte articole cu dichis, care poartă amprenta trecerii anilor. Piese de mobilier, tablouri, statuete, bijuterii şi argintărie, ceasuri de colecţie (de masă, de şemineu, de buzunar, de mână), numismatică, filatelie, porţelanuri, cărți şi alte articole ornamentale învăluite în mister sunt propunerile Târgului de Artă și Antichități.


Până luni, 30 ianuarie 2017 inclusiv, ieșenii mai pot admira și cumpăra obiecte tradiționale expuse la Târgul Meșterilor Populari, care se desfășoară la parterul Atriumului Palas Mall. Cei care îndrăgesc articolele îmbogățite de simboluri românești, realizate de păstrători ai tradițiilor, cu talent și pasiune, pot alege dintr-o varietate de produse. Obiecte şi icoane sculptate în lemn, ii şi alte piese de port popular, trăistuțe, ștergare și țesături cu motive tradiționale, lucrate manual, genți și articole de pielărie, ceramică şi lână, tricotaje, produse apicole, măşti, decoraţiuni populare și alte suveniruri reprezentative pentru țara noastră pot fi descoperite laPalas.

vineri, 27 ianuarie 2017

Ce fain e la Bistro Copou!

       Am mai descoperit un loc care îmi place- Bistro Copou. Ce pot spune e că, încă de la intrare, mi-a dat o stare de bine ca aceea pe care o ai cînd ești foarte relaxat. Ei bine, eu nu eram așa dar ceva de-acolo mi-a dat o astfel de stare. Nu aș putea spune ce anume a fost la început. Totuși după ce am căutat din priviri o masă, m-am așezat, am simțit că mă scufund în scaun și nu mai vreau să plec.


    A urmat răsfoairea menu-ului și mi-au picat ochii pe clătite cu ciocolată și dulceața de căpșuni. O bunătate. Rar am găsit clătite așa bune. În Iași doar într-un singut loc am mai mîncat clătite bune. Ce aveau acestea în plus- modul de prezentare, mărimea lor, dulceața. Au fost bune de tot și le recomand tuturor.



    După ce am terminat cu minunatul desert am savurat un cappucino, din partea casei iar zîmbetul doamnei care m-a servit mi-a amintit că o privire faină îți schimbă dispoziția cît ai clipi.
    Da, e tare fain la Bistro Copou și vă zic să încercați. Eu, cu siguranță, voi reveni.

joi, 26 ianuarie 2017

Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului

Institutul Francez din Iaşi vă invită luni, 30 ianuarie, începând cu ora 18.00, în Galeria „Benjamin Fondane”, la o întâlnire cu regizorul Romulus Balazs, care va prefaţa proiecţia filmului „Souvenirs de Iaşi”. Evenimentul va marca cea de-a noua ediţie a Zilelor Memoriei la Institutul Francez din Iaşi.
Instituită graţie iniţiativei miniştrilor educaţiei din statele membre ale Consiliului Europei, data de 27 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului şi a Prevenirii Crimelor împotriva Umanităţii.
„Călăul omoară de două ori, iar a doua oară o face din uitare.”Cuvintele îi aparţin lui Elie Wiesel, scriitorul şi activistului politic american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a decedat anul trecut, la vârsta de 87 de ani. Rememorarea evenimentelor tragice ale istoriei este o necesitate într-o Europă a amestecurilor, întemeiată pe ideea de toleranţă şi convieţuire paşnică prin înţelegerea celuilalt.
Institutul Francez din Iaşi vă invită anul acesta la o proiecţie de film, prin care vom marca cea de-a noua ediţie a Zilelor Memoriei : documentarul „Amintiri din Iaşi” va fi proiectat în Galeria „Benjamin Fondane” luni 30 ianuarie, începând cu ora 18.00. Invitatul Institutului Francez din România cu această ocazie va fi regizorul filmului, Romulus Balazs, care va face o introducere despre istoria acestui film. Documentarul, pe tema Pogromului de la Iaşi, reconstituie istoria acestei tragedii pornind de la mărturii fotografice gasite într-o carte despre Holocaust scrisă de Matatias Carp.
( Comunicat de presa Institutul Francez din Iasi)

miercuri, 25 ianuarie 2017

Despre zvonisti

       Informatiile apar pe toate canalele de comunicare. Uneori nu sunt verificate iar cei care scriu sau le difuzeaza nu se obosesc sa vada, sa discute cu mai multe surse. Uite asa sunt raspindite practic zvonuri si nu stiri. De ce se intimpla asa ceva? Pentru ca peste noapte e plina lumea de jurnalisti, care mai de care.

      Aceste personaje fie nu sunt pregatite, fie executa comenzi, fie pentru bani vor face orice. Dar vor exista voci care vor spune ca noi, ceilalti suntem invidiosi pe ele. Da de unde! De ce as fi invidioasa pe raspindaci, pe zvonisti, pe cei care nu au nici o pregatire in domeniul jurnalismului si mai rau, nu simt stirea.
      Meseria e frumoasa dar nu oricine poate sa o digere si nu trebuie arse etapele. Asta daca vrem informatii verifice, materiale ample si reale, povesti adevarate.
      Zilnic constat cum unii isi bat joc de o profesie frumoasa si pe care vor sa o mininalizeze sau sa o puna sub semnul intrebarii in fata publicului. De ce ai ales acest drum daca nu esti pasionat, daca nu simti ca ti se potriveste? De superficiali e plina tara si nu ar mai fi nevoie.
     Sfatul meu e sa fiti atenti unde cititi, ascultati, vizualizati informatiile si sa le analizati bine. Sa nu va lasati prinsi in capcana unui segment care dezinformeaza.

marți, 24 ianuarie 2017

Zece ani de transmisii din Piața Unirii

    De zece ani transmit din Piața Unirii din Iași. Merg cu Mihaela Munteanu și Constantin Mihai. Așă că data de 24 ianuarie e mereu în agenda mea de jurnalist dar și de cetățean. În toți acești ani au fost au fost zeci de transmisii în direct, interviuri, reportaje, fotografii și amintiri. Uite cam așa se rezumă cei zece ani de muncă.

   Cu ce a fost diferit anul acesta? A fost multă liniște, fără scandări, fără îmbrînceli sau alte incidente. Au fost doar ceva huiduilei în momentul în care a fost citit mesajul președintelui Iohannis. În rest liniște, multă liniște și mai puțini SPP iști care să nu te lasă să îți faci treaba sau să te verifice la sînge.
   A fost o zi de 24 ianuarie încă mesajele politice au fost mai puține, în care înțepăturile au fost aproape de nesisizat și în care manifestarea populară a ieșit în evidență.
   Ce pot să îmi doresc după zece ani de transmisii? Sănătate, bucurii și alte zile în care să îmi pot face echilibrat activitatea, să nu existe constrîngeri adică să fie ca pînă acum.
   La mulți ani, România! La mulți ani, români!

luni, 23 ianuarie 2017

Un magazin din Palas luptă împotriva violenței domestice

        Zilele trecute am vazut ceva interesant si de aceea m-am gindit sa scriu pe blog. La magazinul OBag de la Palas mi-a atras atentia ca pe etichete se facea campanie impotriva violentei domestice. Aceasta este deja un fenomen si sunt sute de exemple cu persoane care suferă foarte mult din cauza violentei. Uneori sunt intii cuvinte jignitoare dupa care apare violenta fizica.
       Ce e trist este ca victimele suferă, stau si inghit si nu reclama ceea ce li se intimpla. Motivele sunt multe : fie cred ca nu se va repeta, fie le este rusine de ceea ce au patit sau le este frica de persoana violenta.
       Asa ca e frumos mesajul celor de la OBag si mai mult e un alt semnal de alarma atunci cind vorbim de violenta domestica.

       Felicitari pentru idee!

Cursuri la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi


     Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi organizează serii noi cursuri autorizate ANC (Autoritatea Naţională pentru Calificări):
Cursul de Contabilitate primară şi financiară are o durată totală de 105 ore, începe la data de 30 ianuarie şi este de mare utilitate  în ceea ce priveşte fundamentarea cunoştinţelor privind gestionarea contabilităţii unei firme.
     Cursul de Inspector resurse umane are o durată totală de 80 ore, începe la data de 30 ianuarie şi formează aptitudinile utile şi necesare privind gestionarea relaţiilor de muncă dintre angajator şi angajat.
     Cursul de Inspector SSM (Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţi în muncă) are o durată totală de 88 ore, începe la data de 7 februarie şi este un curs foarte important care aduce informaţia la zi în acord cu prevederile legislaţiei în vigoare la acest moment, în acest domeniu.
      Cursurile sunt finalizate - în urma examenului susţinut în faţa unei comisii - cu certificate de absolvire recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.
     De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi reaminteşte operatorilor economici că legislaţia în vigoare prevede obligativitatea desemnării de persoane responsabile cu gestionarea deşeurilor. Astfel, potrivit Legii nr. 211/2011, deţinătorii/producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor legale, respectiv: persoanele desemnate trebuie să fie instruite în domeniul gestiunii deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.      Mai mult decât atât, legea vine şi cu sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor, şi anume: nedesemnarea unei persoane conform legii amintite constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Pentru a sprijini operatorii economici să se conformeze prevederilor legale, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi organizează o nouă serie a cursului intensiv de Responsabil cu gestionarea deşeurilor. Cursul se va desfăşura în zilele de 9 şi 10 februarie şi va fi susţinut de către o persoană specializată din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, cu o vastă experienţă în domeniul gestiunii deşeurilor şi substanţelor chimice periculoase. Cursul va aborda: legislaţie, organizarea actelor normative în domeniu, obligaţii legale în sarcina agenţilor economici, soluţii practice, gestionare şi trasabilitate deşeuri, raportări, sancţiuni, cuantum amenzi, evitarea sancţiunilor.
    Toate cursurile organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi sunt adaptate la noutăţile din domeniile pe care le vizează şi vor avea un pronunţat caracter interactiv şi aplicativ. Înscrierile se realizează online, pe site-ul nostru www.cciasi.ro, iar cursurile se vor desfăşura la sediul Camerei de Comerţ din Iaşi, B-dul Carol I nr. 27, Dealul Copou. Sunt prevăzute discounturi pentru anumite categorii de salariaţi, pentru şomeri şi studenţi,  precum şi pentru înscrierile colective, iar plata cursului se poate face eşalonat, sub forma unui avans achitat până la începerea cursului şi a unei tranşe finale până la terminarea acestuia.
Cursanţii vor beneficia de formatori valoroşi şi condiţii logistice optime pentru desfăşurarea acestor cursuri,  având avantajul celui mai bun raport calitate/preţ. Cursurile Camerei de Comerţ se adresează în mod direct atât firmelor, pentru pregătirea şi perfecţionarea personalului acestora, cât şi persoanelor fizice individuale care doresc să dobândească sau să-şi îmbunătăţească propriile competenţe pentru şanse mai bune pe piaţa muncii.
( Comunicat de presa)

duminică, 22 ianuarie 2017

Evenimente dedicate Unirii Principatelor


Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să participați, în zilele de 23 și 24 ianuarie 2017, la o serie de manifestări ce se vor desfășura la Palatul Culturii, Muzeul Unirii și Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași, precum și la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

În ziua de 24 Ianuarie, când se împlinesc 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, accesul publicului la toate aceste obiective muzeale va fi gratuit, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30 - ultima intrare).

Programul evenimentelor:

23 ianuarie, ora 12.30, Palatul Culturii
În cadrul evenimentelor dedicate aniversării Unirii Principatelor Române, Fundația Colegiului Național de Apărare, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași organizează sesiunea de comunicări științifice „România, Europa şi Unirea”.
Evenimentul va avea loc luni, 23 ianuarie 2017, începând cu ora 12.30 , în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii și îi va avea ca invitați pe: Mihai Chirica - primarul Municipiului Iași, dr. Cristian Vasile Petcu - președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, dr. Daniel Șandru - secretar de stat, coordonator al Departamentului „Centenar” din cadrul Guvernului României, Mihai Ghimpu - președintele Partidului Liberal Moldova (Republica Moldova), dr. Gheorghe Onișoru - Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, dr. Cătălin Turliuc - Academia Română – Filiala Iași – Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, preot dr. Marcel Cojocaru - Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, S.L. dr. Mariana Rotariu - vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare.
Printre participanții care au confirmat prezența la Iași, cu această ocazie, se numără reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și numeroase personalități din mediul academic. Evenimentul va fi moderat de dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

23 ianuarie, Muzeul Unirii
Ora 15.00 – Vernisajul expoziției „Ecouri din trecut – arta textilă”, autor Miruna Hașegan. Prezintă: dr. Sorin Iftimi.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Unirii în perioada 23 ianuarie – 26 februarie 2017.
Ora 15.30 – Vernisajul expoziției „Partituri muzicale din Epoca Unirii”.
Organizatori: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Unirii, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești și Biblioteca Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.
Prezintă: prof.univ.dr. Tatiana Pocinoc.
Curatori expoziție: Aurica Ichim și Sorin Iftimi.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Unirii în perioada 23 ianuarie – 26 februarie 2017.
Ora 16.00 – Lansarea albumelor:
„Iași Capitală a României 1916 – 1918”, coordonatori: Aurica Ichim și Sorin Iftimi; prezintă: prof.univ.dr. Ion Agrigoroaie;
„Alexandru Ioan Cuza – demnitate publică și repere familiale 1866 – 1873 – 1909”, semnat de Aurica Ichim; prezintă: prof. univ. dr. Dumitru Vitcu.
Ora 17.30 – Concert „Partituri muzicale din Epoca Unirii”, susținut de: Tatiana Laura Pocinoc – pian; Carmen Ivancia – vioară; Daniela Ciocan – soprană; Aurel Bălae – tenor.


24 ianuarie, Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri
Ora 17.00  – Simpozionul Naţional „Omagiu făuritorilor Unirii”, ediția a VII-a, organizat de Academia Română – Filiala Iași – Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, Asociația „Alexandru Ioan Cuza”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul Unirii. La evenimentul moderat de dr. Cătălin Turliuc, vor lua cuvântul: dr. Lăcrămioara Stratulat, dr. Dumitru Vitcu, dr. Mihai Ceaușu, dr. Liviu Brătescu, dr. Aurica Ichim.
Ora 18.30 – Concert susținut de profesori și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.




24 ianuarie, Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa
Manifestările desfășurate la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa, cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, sunt organizate de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Primăria Ruginoasa, Parohia Ruginoasa, școlile din comuna Ruginoasa și Liceul „Mihail Sadoveanu” din Pașcani.
Ora 11.00 – Te Deum și slujba de pomenire în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Biserica Domnească Ruginoasa
Ora 12.00 – Salutul oficialităților, la Palatul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa
Ora 12.30 – Depuneri de coroane la fostul mormânt al Domnitorului
Ora 13.00 – Hora Unirii în curtea Palatului Memorial „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa
Ora 14.00 – Vernisajul expoziției „Bijuterii feminine, pasiuni și vicii de altădată (secolele XIX-XX)”. Expoziția va rămâne deschisă în perioada 24 ianuarie – 26 martie 2017, la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” Ruginoasa.
Ora 16.00 Activitate metamuzeală „Ruginoasa – legătura lui Cuza cu poporul”, activitate realizată cu elevii Liceului „Mihail Sadoveanu” din Pașcani.

Defilarea cu torțe a detașamentului de militari de la Garnizoana  Iași va avea loc în data de 24 ianuarie, începând cu ora 18.00, pe traseul: Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Palatului Culturii.





sâmbătă, 21 ianuarie 2017

De ce nu aș vota un personaj ca Trump

     Eu nu prea scriu despre politică pentru ca nu vreau să îmi dau cu părerea  acolo unde nu mă pricep prea bine. Astăzi însă vreau să scriu despre noul președinte al Americii. De ce? Pentru că pe mine ca român și ca cetățean al planetei Pămînt mă îngrijorează foarte tare.
     Am urmărit cu atenție ieșirile lui Trump atît cele publice cît și momentele de ieri. Am urmărit discursurile lui dar si cele ale lui Obama și nu am putut să nu fac comparație. Observ temperamentul său instabil, trece repede de la zîmbet la figura rigidă, multe ironii la adresa tuturor. Are un limbaj pe care nu l-am mai văzut la nici un șef de stat și nici un pic de diplomație, măcar așa de ochii lumii.Nimic pentru că nu îi pasă. În plus deja s-a exprimat referitor la mass media și a spus cu cine va colabora și cu cine nu adică veți vedea ce va fi cu libertatea presei americane. E un personaj meschin și periculos.

     Faptul că încearcă să aibă o relație bună cu Rusia mă face să fiu și mai atentă la ce va urma, care vor fi pașii pe care îi va face. Își atrage antipatii fără să îl intereseze ceva anume, renunță la ce era bun pînă acum de parcă America a apărut ieri pe harta lumii. Se vede salvatorul și unicul șef, e dominator și a ales să se înconjoare de persoane mediocre.
     Nu mai spun de secvențele în care apare marea familie și  cînd toți defilau ca la paradă și se vedea că nu au habar nimic legat de protocolul pentru astfel de evenimente. Nu analizează deloc cum ar trebui să se îmbrace, să se poarte pentru eveniment. Multă falsitate în toate. Asta am regăsit.
     Voi urmări cu atenție și pe viitor și sper să nu fie mai rău decît îmi imaginam.

vineri, 20 ianuarie 2017

Cind ti se recunoaste vocea

     E asa dragut sa fii in taxi si soferul sa iti recunoasca vocea, sa iti stie numele si sa iti zimbeasca. Nu e prima data cind mi se intimpla dar astazi am simtit multa bucurie dar si emotie in vocea taximetristului. Da, e tare frumos sa te iti retina vocea.
( Cu Silviu Teodor Stanciu discutind despre tramvaiele pictate)

     Uite asa simti cum ti se insenineaza ziua, cum ai chef sa povestesti tuturor ce ti s-a intimplar. Vestile bune se raspindesc destul de repede, nu-asa?
     Pentru cei din radio, vocea este extrem de importanta si de aceea e frumos sa te recunoasca ascultatorii, sa iti dea feed back uri la ceea ce realizezi, sa stii ca munca ta nu e in zadar.
     O zi cu multa sanatate si satisfactii!

joi, 19 ianuarie 2017

Biblio-Școala de Pietoni și în 2017


    Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași continuă sesiunile de informare interactive din cadrul proiectului Biblio-Școala de Pietoni și în 2017. Ajuns la ediția a II-a și în anul trei de derulare, proiectul se adresează elevilor de toate vârstele și constă în sesiuni interactive de educație-informare-conștientizare asupra importanței prevenirii accidentelor rutiere și acordarea primului ajutor în caz de accident, cât și stimularea interesului tinerilor pentru cunoaștere și lectură, pentru o educație de notă maximă în viața personală și profesională.

   Prima întâlnire din acest an va avea loc joi, 19 ianuarie 2017, de la ora 12.00, în Sala Amfiteatru a Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” din Iași. Echipa proiectului este invitată pentru a doua oară la acest colegiu. Următoarele sesiuni vor avea loc la Colegiul Național, Colegiul Tehnic „I. C. Ștefănescu”, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Școala Gimnazială „Ion Neculce, Centrul Difain CSA Iași.
   Bineînțeles, la finalul fiecărei sesiuni, elevii participanți vor intra în posesia Biblio-Permisului de Pieton, care le va aminti că un tânăr informat este un om salvat.
    Proiectul Biblio-Școala de Pietoni este o inițiativă a Bibliotecii Județene Iași și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Iași, prin Biroul de Analiză și Prevenire  a Criminalității și Filiala Iași a Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
    În perioada ianuarie - decembrie 2016, peste 1000 de elevi din 12 instituții de învățământ din municipiul Iași au beneficiat de aceste sesiuni.
   Programat inițial pentru anul școlar 2015-2016,  ca urmare a numeroaselor solicitări primite, proiectul va continua și în 2017 spune Mihaela Morariu, Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR.

miercuri, 18 ianuarie 2017

Cristina Chiriac aduce Flori de IE, la Iasi


   Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu „Flori de ie” vă invită vineri, 20 ianuarie 2017, ora 18.00, la o prezentare inedită a iei românești, care va avea loc la Palatul Culturii din Iași, în Sala Voievozilor. Evenimentul este organizat în preajma aniversării a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române - 24 Ianuarie 1859.


După numeroase prezentări de succes, realizate în anii trecuți în orașe precum Londra, Viena, New York, Moscova, Abu Dhabi sau Shanghai, „Flori de ie” - unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite branduri naționale, ce promovează tradiția, arta și valorile românești în lume - începe anul 2017 adăugând o primă filă de poveste, de la Iași.

  Evenimentul are ca scop promovarea portului tradițional românesc, prin expunerea unor costume populare din colecția „Flori de ie”, în cadrul unei prezentări unice de ii românești. Prezentarea va fi realizată în parteneriat cu Brândușa Bordeianu, make-up artist.
Colecția „Flori de ie” cuprinde peste 150 de costume tradiționale românești, modele unicat, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic. Motivele tradiționale provin din toate regiunile țării și fiecare piesă vine alături de propria-i poveste.
( Comunicat de presa+ FOTO Flori de IE)

marți, 17 ianuarie 2017

PROGRAM MOL „PERMIS PENTRU VIITOR” EDIȚIA 2016

    Fundația Pentru Comunitate în calitate de organizator iar ca sponsor MOL Romania Petroleum Products derulează concursul PROGRAM MOL „PERMIS PENTRU VIITOR”. Pot participa tineri din medii defavorizate, născuți între anii 1992 și 2000 inclusiv, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală.
 Perioada de aplicare: 29 noiembrie 2016 – 27 ianuarie 2017
 Domeniul sponsorizării: Cheltuieli de calificare – acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuz și tramvai.
  Volumul total al sponsorizărilor: 75.000 lei


Atenție!- doar dosarele complete trimise în termen vor ajunge în fața juriului, nu se acordă posibilitatea completării ulterioare al dosarului de aplicare

Fundația Pentru Comunitate în colaborare cu MOL România anunţă Programul MOL „Permis pentru viitor”, ediția a doua, 2016, pentru tineri din medii defavorizate, născuți între anii 1992 și 2000 inclusiv, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală, care au nevoie de sprijin material pentru acoperirea cheltuielilor necesare obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente).
Se pot înscrie tineri care:
Sunt la începutul carierei profesionale și/sau
Doresc să ocupe un loc de muncă, și la angajare este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere
Au un loc de muncă / se află în activitate, și permisul de conducere ar fi un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu
Au permis de conducere, dar pentru ocuparea unui loc de muncă / îndeplinirea atribuțiilor de serviciu este o condiție / un avantaj existența permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuz, tramvai
Din alte motive doresc să obțină permis de conducere, dar nu au posibilități materiale pentru acoperirea cheltuielilor aferente

MODALITATEA ACORDĂRII SPONSORIZĂRII
Un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 3.000 lei pentru:
acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuz, tramvai.
acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuz, tramvai.

Ghidul programului şi formularele de aplicare se găsesc pe site-ul www.pentrucomunitate.ro precum și www.molromania.ro.

Cînd primesc premii

   Am observat ceva simpatic- primesc premii pe 14, 15 sau 16 ale lunii. S-a întîmplat de multe ori și de aceea zîmbesc de fiecare dată. Nu știu dacă e vreo coincidență sau așa se întîmplă pur și simplu. Oricum e drăgut și onorant.


   Sunt întrebată deseori cum reușesc să primesc premii- eu știu doar că îmi fac meseria cu pasiune, că în spatele fiecărui premiu stă multă muncă, perseverență, mai sunt și greșeli căci nu sunt perfectă. Cred că determinarea și implicarea sunt două dintre atuuri și uite așa vine recunoșterea. Niciodată nu o vînez.
   Aș putea spune că 90% dintre premii vin cînd nu mă aștept sau în momente cînd habar nu am la ce să mă aștept.

   Oricum le mulțumesc mult tuturor celor care îmi apreciază activitățile și le urez un an cît mai bun.

luni, 16 ianuarie 2017

Premiu de ziua lui Eminescu

      E 15 ianuarie  si e duminica. E liniste si ne amintim de poetul Mihai Eminescu. Pe la ora 16.00 ma pregaresc sa merg la Gala Crucea Rosie Filiala Iasi. Ajung acolo si atmosfera este relaxanta. Ma gindesc la proiectele lor si cita munca sta in spate si chiar la filmuletul prezentat la inceputul evenimentului este prezentata retrospectiva lui 2016. E multa implicare si doar cind iti pasa ies lucruri frumoase si de durata.

     Gala se desfasoara moment cu moment si deodata imi aud numele pentru a primi unul dintre cele trei pentru categoria Jurnalistul Anului. E o mare onoare si e tare emotionant dar nu renunt sa vorbesc la microfon.

     Evenimentul a fost plin de emotie si surprize placute, asa cum sunt oamenii de la Crucea Rosie. E o bucurie sa stai pe linga ei caci te poti molipsi de chef de viata, de o dorinta de a merge mai departe chiar daca este greu. A fost o seara minunata.

     Uite asa am primit primul premiu din anul 2017 si chiar de ziua lui Mihai Eminescu. Nimic nu e intimplator, nu-i asa?

duminică, 15 ianuarie 2017

Videoteca Excelentei

      Astazi m-am gindit sa scriu despre continuarea proiectului meu Fonoteca Excelentei respectiv despre emisiunile de la Apollonia TV- Videoteca Excelentei. In fiecare miercuri de la ora 13.30, in direct puteti descoperi teme si invitati interesanti.

 Sunt subiecte despre care fie nu se discuta deloc sau mult mai putin decit ar merita. La fiecare emisiune discutam despre subiecte care apar in sistemul de invatamint romanesc, despre minusuri dar si despre plusuri. Aducem in prim plan ce are Iasul si Moldova mai frumos: performantele in diferite domenii.

      Proiectul TV este o completare a cartii cu audiobook si chiar o extindere pe termin lung. In emisiune aveti ocazia sa aflati care sunt formele pe care le ia performanta, succesul, cita munca sta in spate, lacrimi dar si multe satisfactii, medalii, amintiri.
     Asadar nu uitati ca va astept in fiecare miercuri de la ora 13.30, in direct la Videoteca Excelentei la Apollonia TV!

sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Țara are nevoie de soluții reale și nu de postari fără sens

       Nu ii inteleg deloc pe cei care nu scriu comentarii la postari luni de zile si deodata arunca ceva asa aiurea. Vorbim lucruri serioase, foarte grave si in loc sa vina cu o idee, o solutie, se gindesc ca e mai bine sa spuna despre alt subiect. Posteaza comentarii ironice si o fac mereu dar niciodata nu ar ajuta pe nimeni, nu am aduce vorba de aspecte ale vietii de la noi. O fac pe savantii dar incurcind subiectele.

       Din punctul meu de vedere nu este obligatoriu sa comentezi la postari, nu te obliga nimeni si nici pe mine nu ma retine nimic sa accept ironii din partea celor care nu stiu ce raspuns sa dea la o problema pe care o aduc in discutie si ei vin cu alta. Simt ca doresc doar sa se bage in seama si sa intepe pe cine le iese in cale.
     Sfatul meu ar fi sa nu mai fim superficiali, sa renuntam la ironii cind nu e cazul, sa nu scriem fara legatura cu subiectul etc.
Tara are nevoie de solutii reale si nu de postari fara sens.

vineri, 13 ianuarie 2017

Alexandra Ușurelu revine la Iași

    Alexandra Ușurelu anunță al doilea oraș în care va susține spectacolul “Am să fiu eu casa ta”. Pe 14 februarie, de la ora 20, Alexandra Ușurelu va susține pentru prima oară la Iași, la Casa de Cultură a Studenților, un concert cu band și orchestră de cameră.


   Concertul face parte din turneul “Am să fiu eu casa ta“, care va ajunge în 5 orașe din țară și pe care Alexandra Ușurelu îl deschide la final de ianuarie prin cele două concerte simfonice consecutive din Sala Mare a Teatrului Național din București.

   La Iași, Alexandra Uşurelu va prezenta alături de 11 muzicieni mai multe cântece de pe al doilea album al său, ce urmează a fi lansat în toamna lui 2017, dar și melodii cunoscute de iubitorii muzicii sale, de pe albumul de debut, ”La capătul lumii”.

   De altfel, anul trecut, tot pe 14 februarie, interesanta artistă, singulară în peisajul muzical românesc actual, cânta tot la Iasi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.
Biletele pentru concertul de la Casa de Cultură a Studenților din Iași se găsesc pe eventim.ro, iabilet.ro şi la Agenția de bilete a Casei de Cultură a Studenţilor Iași.



joi, 12 ianuarie 2017

Ce am vazut la UPU

     In seara asta am ajuns la UPU la Spitalul Sf. Spiridon cu o urgenta. Nu eu eram pacientul si nici nu vreau sa spun despre cine e vorba pentru ca nu despre asta vreau sa scriu.
    As dori sa povestesc ce am vazut in UPU pentru ca nu am mai vazut niciodata. Erau foarte multe persoane si tot veneau fie cu ambulantele fie cu masina personala. Era multa forfota, figuri disperate sau chinuite de durere.
    Am vazut multi oameni ai strazii care miroseau ingrozitor si era insuportabil de a sta in apropierea lor. Mi-e mila de cei care se ocupa de ei pentru ca mirosul e persistent si iti provoaca greata.
    Un tip baut si pus pe cearta tipa si mereu avea ceva de comentat. Era singurul care nu avea stare si se purta urit cu cadrele medicale care forfoteau dintr-o parte in alta. Da, personalul medical e depasit de situație si nici nu ma mir.
     Vai, unii vin nespalati si vai de ei si chiar e greu sa astepti linga ei. Am incercat sa imi tin respiratia si sa ma gindesc la medicii care sunt nevoiti sa consulte astfel de persoane. Avem specialisti, le pasa de bolnavi si poate ca ar fi frumos sa nu uitam ca si ei sunt oameni cu familii, cu probleme si ca le pasa de ceilalti. Poate ca despre asta ar trebui sa ne amintim mereu.
     E greu sa stai sa astepti si sa incerci sa intelegi cum se lucreaza in UPU. Doamne fereste de tot si de toate!

Afacerea Est la Cafenea


Cele mai bune filme romanești, vechi și noi, le vezi acum la Cafenea, duminică seara.
Iașul începe 2017 cu un parteneriat, cu o idee frumoasă și inovatoare pentru iubitorii de film, de vin, de bere, de narghilea, de popcorn și de relaxare. Ateneul din Iași se mută în pub-ul Cafeneaua Piața Unirii duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 20, unde va umple spațiul cu umorul cald și uman al inconfundabilului regizor Igor Cobileanski.

„Afacerea Est” este prima proiecție de care se vor putea bucura ieșenii într-un spațiu diferit, unde vor putea savura cultura și sub altă forma, transformând-o într-un mod de viață cât se poate de firesc și natural. La eveniment vor fi invitați și actorii din zona Moldovei, care au făcut din Afacerea Est o capodoperă reală, umană, care poate descreți frunțile atât tinerilor, cât și părinților acestora.  După vizionarea proiecției, actorii ne vor împărtăși câte puțin din experiența lor din spatele culiselor, urmând ca seara să continue cu un moment muzical, în cadrul căruia Mihaela și Cristian Gârlea ne vor încânta cu un jazz de excepție.  
Inițiativa Ateneu la Cafenea vine, în primul rând, din entuziasmul de a oferi posibilitatea ieșenilor să experimenteze filmul în diferite cadre ce îi sunt familiare, spații în care își petrec timpul alături de prieteni, colegi, apropiați. În același timp, proiectul încurajează și susține cultura în Iași, motiv pentru care toate încasările din bilete vor fi direcționate către Ateneul din Iași, urmând ca banii să fie folosiți în modernizarea acestuia și în desfășurarea activităților pe care le propune un asftel de spațiu cultural.
( Comunicat de presa)

miercuri, 11 ianuarie 2017

Premieră la Teatrul "Luceafărul"

Noua producție a Teatrului "Luceafărul" Iași va fi prezentată publicului duminică, 15 ianuarie, orele 11,30, pe scena mare a așezămîntului. De această dată,  opțiunea repertorială s-a orientat spre un clasic al literaturii internaționale pentru copii, celebrul VRĂJITORUL DIN OZ de Frank L. Baum spune directorul artistic, Oltița Cîntec.

 Domnia Sa mai precizează că, povestea simpaticei Dorothy și a lui Toto, cățelul ei, care călătoresc în imaginara lume a lui Oz este transpusă scenic în versiunea dramatizată de Ramona Iacobuțe. Scenariul a fost croit după viziunea de spectacol a lui Ion Ciubotaru, regizor care și-a propus să surprindă în noua sa creație "nu numai peripețiile adolescentei din Kansas purtată de ciclon, întîlnirile ei cu Omul de Paie, Omul de Tinichea, Leul, Vrăjitoarea Rea, Vrăjitoarea Bună, Vrăjitorul din Oz, dar și ceea ce se află în spatele acestor peripeții, forța prieteniei, importanța familiei, puterea de a-ți cunoaște slăbiciunile și de a deveni mai puternic trecînd peste ele." Spectacolul are o importantă componentă vizuală, imaginată de scenografa Axenti Marfa și de artistrul vizual Andrei Cozlac, e dinamic și comprimă într-un vîrtej de întîmplări scenice și efecte elementele cele mai importante din scrierea lui Baum. Mijloacele sînt cele specifice expresiei teatrale: cuvîntul rostit, muzica, mișcarea, proiecțiile video etc.
Rolul principal i-a fost atribuit tinerei actrițe Camelia Dilbea, care construiește scenic o Dorothy curioasă, aventuroasă, hotărîtă să ajungă la Oz și, apoi, acasă. Companionii săi de călătorie sînt Sperie Ciori (Claudiu Gălățeanu), Omul de tinichea (George Cocoș), Puiul de leu (Cosmin Tanasa). Vrăjitoarea Bună este Ioana Iordache, Vrăjitoarea Rea, Carmen Mihalache, Vrăjitorul din Oz, Dragoș Maftei, iar în alte roluri evoluează Emanuel Florentin, Ileana Ocneanu, Gabriela Andrei, Cristian Gheorghiu și Aurelian Diaconu. Ilustrația muzicală a fost realizată de Victor Zaharia.
Prețul unui bilet la premieră este 10 lei și el poate fi achiziționat de la casieria Teatrului (luni-vineri-10-14, duminică 9-13) sau online, de pe platforma www.bilet.ro.
Tot duminică, de la orele 10, la sala mică, spectatorii sînt așteptați la o reprezentație cu De ziua lui Pinocchio, după Carlo Collodi.


Trei spectacole ale Naţionalului din Chişinău

     În perioada 24-26 ianuarie, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău revine pe scena Naţionalului ieşean cu trei spectacole de succes, în cadrul celei de a patra ediţii a turneului Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău.
Toate cele trei spectacole vor avea loc la SalaMare, de la ora 19.00.
Primul va fi pe data de 24 ianuarie,Casa Mare de Ion Druță- durata spectacolului - 2 ore 30 min(cu pauză).
  Al doilea spectacol va fi pe data de 25 ianuarie, Aveţi ceva de declarat? de Georges Feydeau- durata spectacolului: 1 h 50 min.
  Al treilea spectacol 26 ianuarie, În ochii tăi fermecători după Gib Mihăescu- durata spectacolului: 3 h 20 min(cu pauză).
   Reprezentanții instituției de cultură mai spun că tot în cadrul acestui turneu, Naţionalul din Chişinău va lansa două volume dedicate formării și istoriei acestei instituţii:Geneza Teatrului Național din Chișinău: 1818–1960 de Iurie Colesnic și O cronică a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău: 1918–1930, volum îngrijit de actorul şi regizorul Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu", Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional.



marți, 10 ianuarie 2017

Vînătorii de greșeli

        Mă gîndeam astăzi că sunt unii oameni care au devenit vînători de greșeli. Asta a ajuns să fie un fel de meserie pentru ei și uite așa te poți trezi că ești în vizorul lor. Eu nu mă panichez și încerc să mă feresc de ei că așa e cel mai bine. Cu cîrcotașii nu ajungi la nici o concluzie pentru că ei merg pe principilul - să moară capra vecinului și cam atît.

        Dacă nu ești tu cel vînat atunci poate fi un prieten sau un coleg și tot așa căci cîrcotașul nostru nu are leac și e în continuă căutare de clienți dacă îi pot numi așa. Păi nu e mai ușor să critici decît să faci ceva constructiv, să lași ceva în urma ta și nicidecum să faci umbră pămîntului?
        Fiecare are momente mai bune sau mai puțin bune, nu este om care să nu greșească doar că tare bine e să ne asumăm, să corectăm greșeala, să nu o repetăm. Și da spune unul care a greșit la viața lui dar care a învățat din fiecare greșeală, din fiecare experiență, din fiecare pas făcut pînă acum.
       Așa că, voi cîrcotașilor vă spun să puneți mîna să munciți și să nu mai fiți răi cu cei care nu stau degeaba, cei care nu așteaptă să le cadă de sus, să le fie bine pe spatele altora.
       Apropos, o colega în spunea ceva- cînd nu vorbește nimeni despre tine atunci să îți faci probleme.

luni, 9 ianuarie 2017

E bine să avem limite?

    Am început anul 2017 cu multe idei noi, cu proiecte care se derulează și cu gîndul că am ales să merg pe un drum sinuos. În jurnalism nici o zi nu e la fel, nimic nu e etern și dacă ți se pare că totul e posibil atunci ești un mare visător. Poate că provocările m-au întărit sau m-au făcut să văd altfel lumea. Chiar nu știu. Am înțeles însă că în viață nu poți învinge mereu sau nu poți cîștiga tot timpul.
    Ce e viața? Mă tot gîndeam la răspunsul acestei întrebări. În timp am realizat că fiecare clipă, bucurie, supărare, țipăt sau zîmbet fac ca viața să îți arate limitele. Și apare altă întrebare- de ce am avea nevoie de limite, cu ce ne ajută? Aici intervine animalul rațional din noi căci asta este omul.

   Uite așa nu funcționez bine dacă încerci să îmi impui lucruri în care nu cred sau nu le pot asimila, nu îmi doresc să fiu un robot care să răspundă la comenzi, nu reacționez la comandă căci fiecare informație trece printr-un filtru și e atent analizată că așa sunt eu.
  Cînd mă gîndesc la proiecte tot așa fac- analizez pe toate părțile și dacă mi se pare că e suficient trec la treabă. Sunt o persoană responsabilă, ordonată, cu agendă și tot ce trebuie și așa rămîn.
  Uneori simt că nu am curajul de a depăși anumite limite- o fi bine, o fi rău, nu știu dar asta-s eu.

duminică, 8 ianuarie 2017

Pentru iubitorii teatrului

Săptămâna viitoare, Teatrul Naţional Iaşi propune publicului câte un spectacol în fiecare dintre cele şapte seari, şase dintre acestea fiind dedicate reprezentaţiilor de la Sala Mare anunță conducerea instituției de cultură.

    Astfel, luni, spectatorii sunt invitaţi la Sala Studio, la ora 18.00, la spectacolul Joc de pisici de Örkény István(regia Irina Popescu Boieru), urmând ca pe scena Sălii Mari, de la 19.00, să fie jucate:
-         marţi şi miercuri, Goldberg Show – Facerea lumii şi alte întâmplări (adaptare de Anca Măniuţiu după Variaţiunile Goldberg de George Tabori, regia Mihai Măniuţiu)
-         joi, Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt (regia Claudiu Goga)
-         vineri, Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec (scenariu teatral de Ovidiu Lazăr după volumul omonim)
-         sâmbătă, Un duşman al poporului de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen ( regia Claudiu Goga)
-         duminică, Colivia de Georges Feydeau (regia Cristian Hadji-Culea).

 Astăzi, ora 19.00 va fi Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco (regia Radu-Alexandru Nica) anunță conducerea instituției de cultură.

   Biletele se pot procura de la Agenţia Teatrală de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 4, rezervări la 0232 255999.

sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Unde este acasa?

     Postam dimineata o fotografie in care aparea scris " Acasa este locul unde traim" si o doamna spunea ca nu e asa pentru toata lumea. Da, e adevarat ca cei care merg sa lucreze in strainatate si de multe ori indura destule si locuiesc in conditii grele doar pentru a-si sustine familia care a ramas in tara. Pentru acestia nu poate insemna acasa un loc unde au ajuns de nevoie si unde nu isi doresc sa ramina decit pentru o perioada relativ scurta.
( FOTO Efemeride)

   Ideea de acasa ar trebuie sa fie legata de bucuria celor care locuiesc, de confortul inclusiv psihic, de dorinta de a fi impreuna cu cei care stau acolo si de a impartasi emotii sau probleme.
   Fiecare ar trebui sa poata sa spuna ca are acel " acasa", ca nicaieri nu e mai bine decit alaturi de familie, de oameni dragi. Din nefericire realitatea e diferita si sunt extrem de multe situatii cind "acasa" inseamna o magazie, un colt improvizat de-undeva pentru ca saracia sau boala ii impiedica pe oameni sa poata fi pe picioarele lor,  sa se ajute singuri.
   Si uite asa pentru fiecare dintre noi " acasa" poate avea alt inteles. Totusi cred ca " acasa" este locul unde exista stabilitate si bineinteles familia.

vineri, 6 ianuarie 2017

Copii ajutati de World Vision


   În perioada 21 noiembrie – 21 decembrie, pentru fiecare jucărie achiziționată de către clienți din magazinele Lidl, compania a donat câte un leu către Fundația World Vision România. Astfel, organizația a primit 141.000 euro din partea Lidl România, pentru a oferi un Crăciun mai bun unui număr de 3.121 de copii din satele din Dolj, Vâlcea și Vaslui.

  În continuarea parteneriatului dintre Lidl România și World Vision România, inițiat prin suma de 100.000 euro pe care compania a oferit-o organizației în etapa pilot a proiectului „Pâine și Mâine”, Lidl a demarat, în perioada 21 noiembrie – 21 decembrie, o campanie de donații. Pentru fiecare jucărie achiziționată din magazinele Lidl, compania a donat câte un leu către Fundația World Vision România, fonduri care au făcut posibilă cumpărarea cadourilor de Crăciun pentru copii din medii defavorizate.
  În cadrul unor serbări, 3.121 de copii cu vârste între 3 și 14 ani, care fac parte din proiectele de dezvoltare comunitară pe care fundația le derulează în județele Dolj, Vaslui și Vâlcea, au primit cadouri constând în articole de îmbrăcăminte și încălțăminte esențiale pentru acest sezon de iarnă, alături de dulciuri.
   În județele Dolj și Vâlcea, copiii au primit cadourile de Crăciun în cadrul evenimentelor din 19 decembrie, iar în județul Vaslui micuții au primit darurile în cursul zilei de 23 decembrie.

joi, 5 ianuarie 2017

Evenimente la Palas


Prima zi de sâmbătă a acestui an va fi una muzicală, la Palas. Pe 7 ianuarie 2017, de la ora 19.00, publicul din Atrium va fi încântat cu un regal al muzicii simfonice, printr-un spectacol devenit deja o tradiție în ansamblul din inima orașului. Orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași va susține un „Concert de Anul Nou”, sărbătorind alături de melomani începutul lui 2017. Sub baghetadirijorului Jozsef Horvath, instrumentiștii vor interpreta fragmente din lucrări celebre, compuse de Johann Strauss-fiul, Josef Strauss, Eduard Strauss, Franz von Suppé, Émile Waldteufel, Josef Hellmesberger-fiul, Franz Lehár și Iosif Ivanovici.


În plus, cei care ajung în această perioadă la Palas se pot bucura desezonul reducerilor de iarnă. Magazinele se întrec în promoții atractive, care ajung și până la 70%. Astfel, cei care vor să se înnoiască în prima lună a noului an pot alege ţinute la modă, încălţăminte în tendinţe, accesorii și bijuterii în trend, seturi de răsfăţ, jucării și alte articole, la prețuri reduse substanțial.
( comunicat de presa Palas) 

Cît de des îți faci manichiura?

   
 Pentru mine, manichiura este asemenea unei cărți de vizită și am fost mereu extrem de atentă. Recunosc faptul că merg des să îmi fac unghiile și este una dintre plăcerile la care nu renunț. Îmi găsesc timp pentru acest capitol și am descoperit un profesionist care se ocupă de felul în care arată mîinile mele.
Ieșeanca Elena Ciobanu este o persoană caldă, care își face foarte bine treaba și care găsește întotdeauna modele și culori care să îmi placă.
  Aici găsiți detalii https://www.facebook.com/pg/biju.elen/about/
  Cred că nu sunt o clientă foarte comodă deoarece sunt foarte pretențioasă dar Elena a știu cum să rezolve de fiecare dată iar manichiura făcută de ea e impecabilă. O recomand cu drag pentru că este pasionată de ceea ce face, mereu zîmbitoare, îți transmite bunătate și bucurie.
Anii au trecut iar Elena e la fel adică nu face rabat la calitate și e în contact cu noutățile, aduce culori noi de gel și tot ce mai este nevoie pentru ca noi, doamnele și domnișoarele să plecăm mulțumite.

  Elena, revin cu plăcere la salonul tău și vreau să îți reamintesc că mă simt o răsfățată.
  

miercuri, 4 ianuarie 2017

Să fii sincer cu ceilalați și cu tine

    De mici oamenii încearcă să imite pe cineva. Unii îi imită pe părinți, alții pe doamna educatoare sau învățătoare sau pe altcineva. Cei care au frați preiau cîte ceva din comportamentul fraților mai mari și tot așa. Cînd încep să își dea seamă că nu fac altceva decît să îi copie pe alții e posibil să își schimbe atitudinea.

   Cel mai rău este atunci cînd sunt preluate doar părțile negative iar greșelile devin gafe mari și foarte mari. Întra-adevăr e mai simplu să faci ca altul și să nu îți analizezi atitudinea, să faci totul mecanic iar cînd greșești să nu îți asumi absolut nimic.
  Pentru că văd foarte des astfel de faze nu pot să nu scriu despre ele. Uneori ajung să devină obiceiuri proaste, să ajungă să îți ruineze viața să te diferențieze în cel mai rău mod cu putință.
   Nu pot să nu mă întreb dacă tot avem un cap pe umeri de ce nu îl folosim? Poate pentru că lenea e prea mare, poate că cuvintul de ordine este comoditatea și așa ni se impregnează în felul de a fi.
   Nu pot să fiu așa și mă încăpăținez să fiu diferită, să discern binele de rău, bucuria de tristețe, prietenii de dușmani, parșivenia de bunătate, calmul de spiritele isterice și tot așa.
   Nu vreau să mă iubească toată lumea, nu îmi doresc să fiu cpiată doar de dragul de a spune că sunt apreciată dar îmi doresc să se înțeleagă că îmi iubesc meseria, că o fac cu drag și că nimic nu e mai frumos decît să fii pasionat de ceva. Jurnalismul e o stare de spirit, de o trăire intensă care te poate înălța sau te poate doborî în funcție de felul în care îi faci față.
  Nu uita că atunci cînd privești în oglindă să fii senin și sincer cu ceilalți dar în primul rînd cu tine.