vineri, 29 aprilie 2016

29 aprilie - Ziua Internaṭionalᾰ a Dansului

Ziua Internaṭionalᾰ a Dansului a fost introdusᾰ în 1982 de către Comitetul Internațional de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI), un partener UNESCO ONG, și este sărbătorită la 29 aprilie în fiecare an. Data a fost sugerată de către Comitetul Internațional de Dans de ITI pentru a comemora ziua de naștere a lui Jean-Georges Noverre (1727-1810), creatorul baletului modern ṣi autor al celebrelor Lettres sur la Danse publicate în 1760 în Lyon.
        ( foto coregraf, dansator- Constantin Enache)
În fiecare an, un coregraf remarcabil sau dansator este invitat să livreze un mesaj care este circulat în întreaga lume. Personalitatea este selectată de către entitatea fondatoare a Zilei Internaționale a Dansului - Comitetul Internațional de Dans ITI, care colaborează cu Alianța Dansului Mondial, un membru al cooperant al ITI. Printre multe altele, Merce Cunningham, Maurice Bejart, Akram Khan și Anne Teresa De Keersmaeker au transmis mesajul și / sau a participat la celebrarea Zilei Internaționale a Dansului la UNESCO.
Scopul "Mesajul Zilei Internaționale a Dansului" este pentru a sărbători Dansul, să ne descoperim în universalitatea acestei forme de artă, să treacem toate barierele politice, culturale și etnice și de a aduce oamenii împreună prin limba comună a Dansului. Împreună cu Alianța Mondială Dance, ITI și Comitetul de Dans sărbătoresc Ziua Internațională a Dansului la UNESCO din Paris și peste tot în lume.
Promovarea Ziua Dansului de către Consiliul Internațional al Dansului
Consiliul Internațional de Dans (CID), o organizație umbrelă în cadrul UNESCO este de asemenea activă în sprijinul dansului și promovează Ziua Dansului prin vocea președintelui său Alkis Raftis, care transmite un mesaj el însuși în fiecare an. CID consideră că, în timp ce dansul a fost o parte integrantă a culturii umane de-a lungul istoriei sale, nu se aflᾰ printre prioritᾰṭi aṣa cum se cuvine de către instituțiile oficiale din lume. În particular, Prof. Alkis Raftis, Președinte al Consiliului Internațional al Dansului, în 2003 Ziua Dansului Mesajul său a spus: "În mai mult de jumatate din cele 200 de țări din lume, dansul nu apare în textele juridice. Nu există fonduri alocate în bugetul de stat pentru a sprijini această formă de artă. Nu există nici un lucru, cum ar fi educația de dans, privat sau public. "
Accentul în anul 2005 Ziua Dansului a fost în învățământul primar. CID a cerut instituțiilor de dans să contacteze ministerele Educației cu propunerile pentru a sărbători această zi, la toate școlile cu scrierea eseuri despre dans, desen imagini de dans, dans pe străzi, etc.
Mesajul pe 2006 al Președintelui CID abordează reticența dansatori de a intra în organizații colective, exprimă o opinie că acesta este un motiv major al lipsei recunoașterii datorate (legislație, finanțare, vizibilitate) dans în societate, și solicită: "Dansatorilor din lume, uniți-vă! "
Ziua Dansului 2007 a fost dedicat copiilor.
În anul 2008, Alkis Raftis a circulat un e-mail, care a spus, în parte: "Guvernele, sponsori, iar mass-media este principala noastră preocupare în acest an, guvernele sponsori (naționale, regionale sau locale), (private sau publice) și mass-media (. ziare, reviste, radio, TV) sunt cei mai importanṭi trei factori care afectează practica artei noastre de profesioniști din dans luptă pentru a le abordare individual - cu rezultate slabe propunem o modalitate mai bună:.. prin secțiunile CID reprezentând toate formele de dans, toate nivelurile , toate funcțiile. "
În 2010, Prof. Alkis Raftis, Președinte al CID Internațional al Consiliului de Dans, UNESCO, Paris, a scris: Organizația Națiunilor Unite a proclamat 2010 ca Anul Internațional al Apropierii Culturilor și a desemnat UNESCO ca agenție de plumb în această celebrare, având în vedere experiența sa de mai mult de 60 de ani în avansarea cunoașterii și înțelegerii reciproce a popoarelor.
Irina Bokova, noul director general al UNESCO, și-a propus o viziune universală, pe care ea a numit-o "noul umanism"; o viziune deschisă pentru întreaga comunitate umană, oferind un răspuns umanist la globalizare și a crizelor, care vizează menținerea coeziunii sociale și menținerea păcii.
Dansul, fiind o parte centrală a oricărei culturi, constituie mijlocul ideal pentru a aduce laolaltă oameni din diferite țări.
Festivaluri de a promova în cel mai plin de viață manieră cunoaștere reciprocă și respectarea diversității; există sute de milioane de oameni care participă la festivaluri internaṭionale de dans în fiecare an.
Cadrele didactice care oferă cursuri în țări străine oferi poduri imediate de înțelegere înrădăcinat în corpurile de dansatori; există zeci de mii de profesori de dans care traversează granițele naționale în fiecare an.
Congrese și conferințe deschise oferă oportunități de a-și prezenta activitatea unei persoane la o audiență de colegii; există zeci de reuniuni internaționale de cercetători de dans, istorici și critici în orice an dat. Festivaluri chiar ṣi în afarᾰ, cursuri sau conferințe, pur și simplu uitam la televizor un dans dintr-o țară străină oferă imaginea cea mai izbitoare, atrăgătoare și convingătoare a unui alt grup etnic.
Pentru a ilustra în mod viu diversitatea culturală, pentru apropierea noastrᾰ, nu există mijloace mai bune decât prin dans.

marți, 26 aprilie 2016

Palatul Culturii asteapta turisti

      Am fost prezenta la redeschiderea Palatului Culturii si pot spune ca un vis mi s-a implinit. Aseara mi-am dat seama de ce il adoram in trecut- pentru aerul special care te conduce in ere diferite, te face curios si afli lucruri noi din istoria poporului roman. Acum, dupa renovare, m-am simtit ca intr-o poveste si am facut abstractie la zumzetul vizitatorilor si m-am bucurat de peisaj. Eram fascinata de fiecare coltisor si priveam de mai multe ori acelasi obiect si incercam sa imi reamintesc cum era inainte. E frumos si merita vizitat.
     Iata o parte dintre fotografiile realizate care pot spune mai multe decit mine.

















Sunt expozitii temporare pe care va invit sa le vedeti. Aveti ce sa vizitati in Iasi!

vineri, 22 aprilie 2016

Prietenii adevarati sunt asemenea comoriilor

     Am avut bucuria sa fiu invitata la Cluj, la Gala Premiilor MENTOR, eveniment organizat de Fundatia pentru Comunitate.
Am constatat multa caldura, buna organizare si foarte bine conceput de la mod de prezentare a Galei pina la durata(2 ore).
Zece premianti din mai multe orase ale tarii au urcat pe scena de la Centrul de Cultura Urbana din Cluj. Multa modestie si discursuri fara pic de linguseala. In timp ce priveam ma gindeam ca in Iasi dascalii si antrenorii ar merita un astfel de manifestare pentru ca avem destui mentori.

     Il felicit pe directorul Fundatiei pentru comunitate, Imre András pentru implicare, pentru invitatie si pentru primirea de 5 stele. Ma bucur ca am petrecut 3 zile deosebite alaturi de prietenii mei dragi din Galati: Denisa Lepadatu, un copil talentat care a scos deja 8 carti de proza si poezie, mamei si tatalui sau care m-au facut parte a familiei lor minunate. Ii multumesc scriitorului Petre Rau care mi-a spus ca sunt un prieten special iar sentimentul este reciproc.




  La Cluj am revazut-o pe Ligia, colega mea de la Agro TV si un om cu un suflet mare. Am reusit sa ii vad la Gaudeamus, pe citiva colegi de la Radio Cluj printre care se numara Alina Nechita.


  Mare a fost surpriza, dar placuta, sa il cunosc pe domnul Cornel Costea cel care a scris cartea despre Vocile Radio Romania, printre care m-a inclus.
  La Gala am avut ocazia sa o intilnesc pe poeta Ana Blandiana si sa imi acorde un interviu pentru radio.
   Dupa experienta de la Cluj pot spune ca am inteles cit de mult conteaza sa fii alaturi doar de oameni cu inima mare, care pot iubi si pot impartasi cu tine momente deosebite.

marți, 19 aprilie 2016

De la pasiune pleaca totul

      De multa vreme constat ca nimic nu este intimplator in viata si ca avem parte de zeci de surprize. Totul depinde de noi sa stim sa le gestionam. In fiecare zi apar provocari si uneori ni se pare normal, alteori avem impresia ca e un vis.
      Viata e un lung sir de experiente, de dorinte, de impliniri sau insatisfactii, de bucurii sau tristeti, toate combinate. Ce ar fi toate daca nu am intelege rostul nostru pe acest pamint!
       De la pasiune pleaca totul, de la determinare si placerea de a face lucruri care ne vor umple sufletul de veselie si de ginduri bune. De cite ori nu mi-am amintit de momentele frumoase traite sau de gesturile minunate venite de la persoane necunoscute. De cite ori nu mi-am spus ca vreau sa fac doar ce imi doresc cu adevarat si nu accept provocari inutile.
       Da, alegerile sunt dificile. Citeodata. Dar oare exista om care sa fi reusit sa faca tot ce si-ar fi dorit, sa multumeasca pe toti dar in primul rind sa fie el multumit? Nu cred ca e posibil.
      Fiinta umana e complexa si functioneaza pe baza de sentimente, rationamente, poate fi subiectiva sau obiectiva. Totusi cel mai frumos lucru e bucuria ce vine din fiecare lucru care iti reuseste, fiecare zimbet pe care il primesti, fiecare om care e sincer cu tine si care te apreciaza asa cum esti cu-adevarat.

vineri, 15 aprilie 2016

De la Soroca la Iasul meu drag!

     E 13 aprilie 2016 si nu e o zi cu ghinion. E una dintre acele zile in care simti ca soarele iti lumineaza chipul iar sufletul e plin de bucurie. Te trezesti devreme, te mobilizezi si reusesti sa faci intr-o zi cit altii in o saptamina.
     Pe 13 aprilie am cunoscut un grup de elevi si doua cadre didactice din Soroca. Au venit sa viziteze Iasul si i-am insotit prin oras. Asa am redescoperit sau am vazut pentru prima data locuri absolut fabuloase.
    Un grup cu 17 fete si un singur baiat si doua doamne profesor extrem de amabile si mereu cu zimbetul pe buze.

    Uite asa pasii ne-au purtat alaturi de Catalin Acatrinei, catre Catedrala Mitropolitana, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii, Catedrala Catolica, Muzeul Unirii si strada Lapusneanu, la Opera Romana la spectacolul Barbierul din Sevilla.


   Urmatoarea zi oaspetii din Soroca au vizitat Ansamblul Golia, Aula Universitatii Tehnice si a Universitatii Al. I. Cuza si au trecut pragul impresionantei bibliotecii de la UTI.

   Nu a fost doar atit pentru ca noi suntem gazde bune si le-am aratat Parcul Copou iar linga Teiul lui Eminescu au avut parte de un moment de poezie si muzica de flaut pregatit de Natalia si George.


   Cum pasiunea pentru opera si viata lui Eminescu este mare am vizitat Muzeul Eminescu dupa care am coborit catre Bojdeuca din Ticau.
   Au mai urmat alte surprize pentru grupul din Soroca: intilnirea cu IPS Teofan, vizitarea unor zone interesante de la subsolul Mitropoliei.


    Totodata pentru a se simti cit mai bine, oaspetii nostrii au vizitat Radio Iasi unde au intrat in direct in emisiunea Pulsul zilei realizata de Florin Daminescu si produsa de George Vanvu.





    Pentru ca cele trei zile sa fie de neuitat va fi realizat un filmulet si pe care il vom revedea cu drag, peste ani.
    Am redescoperit Iasul si farmecul vremurilor trecute.

joi, 7 aprilie 2016

KineDok powered by One World Romania, ediția a 2-a, la Meru Iași


      Duminică, 10 aprilie începe KineDok powered by One World Romania, ediția a 2-a, la Meru Iași, cu filmul „Toto și surorile lui” (2014). Multi-premiatul documentar spune povestea lui Toto (10) și a surorilor sale Ana (17) și Andreea (15). În timp ce mama lui e la închisoare, Toto învață cu pasiune să danseze, să citească și să scrie, în timp ce surorile lui încearcă să țină familia unită într-o lume care a uitat de mult ce înseamnă inocența copilăriei.

   Născut pe 18 mai 1979 în România, regizorul Alexander Nanau a studiat regie la Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin. Printre filmele pe care le-a regizat și le-a produs se numără documentarul „Peter Zadek pune în scenă Peer Gynt” (2006), prezent la numeroase festivaluri internaționale și distribuit în toate cinematografele din Germania. A semnat și documentarul „Lumea vazuta de Ion. B.” (2009), iar ultimul său lungmetraj, „Toto și surorile lui” (2014) a câștigat numeroase premii în festivaluri, precum Festivalul Premiers Plans D'Angers (Marele premiu al juriului), DOK Leipzig (Premiul juriului), Festivalul de film de la Zurich (Cel mai bun documentar internațional) și multe altele.
    KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World Romania. Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe din România.
   În 2016, s-au alăturat programului alte două țări (Polonia și Norvegia). În cadrul celei de a doua ediții, 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 25 de locații din 22 de orașe din România.
  Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta - la pub-ul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.

MERU, vă invită la să vizionați o serie de 12 filme după următorul program:
10.04.2016 20:00 Toto și surorile lui
01.05.2016 20:00 Atât de departe atât de aproape
05.06.2016           20:00 Miss Roma la școală
03.07.2016 20:00 America
31.07.2016 20:00 Frați de cântec
07.08.2016 20:00 Roboțelul de Aur
28.08.2016 20:00 Drifter
04.09.2016 20:00 Bear Island
25.09.2016 20:00 Căminul meu
02.10.2016 20:00 Îmi place asta super mult, cel mai tare
06.11.2016 20:00 Mame și fiice și O lume nouă
04.12.2016 20:00 6 grade

Site-ul festivalului: www.oneworld.ro

Site-ul proiectului: www.kinedok.net

vineri, 1 aprilie 2016

Festival al baloanelor cu aer cald

    Primul festival al baloanelor cu aer cald din regiunea Moldovei “Magia Baloanelor” va avea loc in perioada 6-8 mai 2016 in satul Razboieni, comuna Ion Neculce din judetul Iasi.

    Festivalul  va aduce pentru prima dată în zona  Moldovei un spectacol de culoare al baloanelor cu aer cald și promovează zborul cu balonul, atât în văzduh, cât și ancorat.
   Acesta este un eveniment adresat comunitatii iesene, avand un caracter unic si neconventional, atractiv din punct de vedere turistic.
    La primul spectacol de baloane cu aer cald din Moldova sunt asteptati peste 2000 de vizitatori.  Acestia se pot implica pentru a face o diferenta in organizarea festivalului prin intermediul campaniei de crowdfunding lansata pe  http://www.wearehere.ro/p/magia-baloanelor.
    Evenimentul este orientat catre familii si tinerii, oferind o serie de activitati de divertisment conexe lansarii baloanelor: standuri comerciale, activitati pentru copii, activitati sportive si multe alte surprize.
    (Foto Facebook Magia Baloanelor)