marți, 26 ianuarie 2016

Cele mai bune clătite din Iași


   De curând, în food court-ul Palas Mall s-a deschis Bruno, o locație care le propune clienților delicioasele crepe din făină de hrişcă - „crepes”, cum ar spune francezii, sau „clătite cu de toate”, cum le zic românii. Rețete ingenioase și arome apetisante sunt oferite pofticioșilor, prin preparatele gătite chiar în fața lor.

    Creperia Bruno reinventează produsele din nord-vestul Franței și le adaptează gusturilor ieșenilor. Făina de hrișcă folosită la realizarea lor este deosebit de hrănitoare, plăcut aromată și gustoasă. În plus, conține mai puține glucide, este lipsită de gluten, are fier și mai mult calciu decât grâul.
   Preparatele Bruno păstrează gustul autentic al „turtelor bunicii”, care alintă simțurile. Propunerile culinare ale Creperiei din food court-ul Palas Mall sunt ideale pentru o alimentație corectă și sunt gătite în fața clienților, pentru ca ei să vadă ce vor savura: crepe umplute cu grătar de pui, de curcan, crispy bacon sau somon, garnisite cu legume proaspete, cu salată de morcov marinat și asezonate cu sosuri făcute în casă, precum aioli, ranch sau pesto.
    Bruno nu a uitat nici de desert, clienții răsfățându-și papilele gustative cu delicioasele crepe cu mascarpone și fructe de pădure, cu măr, scorțișoară și anason sau cu ciocolată și mentă. Pentru ca meniul să fie complet, la Creperia Bruno, compotul din fructe de pădure, proaspăt făcut, este băutura casei. Iar cei care au nevoie de energie, pot opta pentru sucul de cicoare.
Sursa- Palas Iași

luni, 25 ianuarie 2016

Ce a rămas dintr-un popor cu oameni deștepți dar care nu luptă pentru viitorul lor?

    De nouă ani relatez din Piața Unirii din Iași pe data de 24 ianuarie. În fiecare an simt cum puțini vin din patriotism, din dorința de a cinsti memoria strămoșilor. Da, fiecare are percepțiile lui, idealurile lui, sentimentele lui. Tot mai puțin observ iubirea de țară și cînd spun asta mă refer la istorie, la tradiții, la cultură, la valorile pe care, încă le mai avem.

   Am avut ocazia ieri să văd chipuri obosite, deznădejde, zîmbete în colțul gurii sau tristețe. Nu am regăsit bucuria aceea mare, aceea de a fi împreună, români din mai multe colțuri ale țării.
   Ce a rămas dintr-un popor cu oameni deștepți dar care nu luptă pentru viitorul lor? A rămas dezinteresul, starea de lehamite, frustrările acumulate, dorința de răzbunare. Nici o fărîmă de pozitivism și de susținere a propriilor păreri pînă în pînzele albe, conform proverbului.
    Am ajuns o masă mare care poate fi manevrată ușor și de aproape oricine. Mai știm cine suntem cu adevărat? Mai știm unde vrem să ajungem și de trăim pe acest pămînt?
    Nimic din românii despre citim în cărți, nu am văzut pe 24 ianuarie 2016. Doar aplauze ca la comandă, îmbulzeală la împărțirea plăcintelor și a vinului, la masa populară și înghesuială la concertul folcloric. Atît.
    Multora le e rușine să spună că sunt români dar nici nu fac absolut nimic ca să alunge norii negri cînd aceștia se abat asupra țării. Și uite așa a mai trecut o zi dedicată Unirii Principatelor Române dar cu puțini români adevărați.

joi, 14 ianuarie 2016

Ziua Culturii Naționale

        Muzeul Național al Literaturii Române Iași sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o serie amplă de evenimente culturale, atât la muzeele literare ieșene, cât și în rețeaua partenerilor MNLR Iași.

          De pe data 15 ianuarie și până pe 15 februarie 2016, vizitatorii se vor putea bucura de holograma lui Ion Creangă, aflată în vizită la Muzeul „Vasile Pogor”. Expusă în Salonul Junimii, holograma dă viață scrisorii trimise de către Ion Creangă lui Mihai Eminescu după mutarea acestuia la București. Scrisoarea este interpretată de renumitul actor Teodor Corban, premiat de curând cu Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
          La Muzeul „Mihai Eminescu” se va desfășura un program cultural dedicat celor 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Astfel, pe data de 14 ianuarie, începând cu ora 15:00, va avea loc o dezbatere pe marginea romanului Amintiri fugare despre Eminescu de Mite Kremnitz, apărută la Editura Muzeelor Literare. Dezbaterea îl are ca invitat pe prof. univ. dr. Doru Scărlătescu care va dialoga cu elevii de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași. Vineri, 15 ianuarie, Muzeul „Mihai Eminescu” va găzdui programul „Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost…”?, începând cu ora 11:30. Studenții anului II de la actorie, Universitatea de arte „George Enescu”, vor susține un recital Eminescu., în regia asist. Univ. dr. Iuliana Moraru. De la ora 12:00, elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă” vor susține un „Memento eminescian”, spectacol sub îndrumarea profesorului Ioan Răducea, iar de la 12:30 elevii vor susține un „Omagiu lui Eminescu”, îndrumați de prof. Alice Șvaițer și Dan Narcis.
          Tot pe data de 15 ianuarie 2016 Casa Dosoftei va găzdui programul de pedagogie muzeală „Antim Ivireanu-mitropolit și cărturar român”, cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă’’. Din program vor face parte lecturi fonetice din „Didahii” și lansarea numărului omagial ,,Antim’’ al revistei școlii. Moderator: prof. Loreta Mahalu.
          MNLR Iași va celebra Ziua Culturii Naționale și în colaborare cu alți parteneri instituționali. Astfel, la Memorialul Ipotești Centrul Național de studii „Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:30, va avea loc lansarea numărului de iarnă al revistei „Dacia literară”, în prezentarea lui Dan Lungu, directorul MNLR Iași. De asemenea, de la ora 13:00, Editura Muzeelor Literare va lansa două volume recent apărute: Mihai Eminescu − Nuvele postume (traducere în franceză de Fanny Chartres) și Mihai Eminescu − Făt-Frumos din lacrimă (traducere în spaniolă de Cătălina Iliescu). Evenimentul se va bucura de prezența traducătoarei Fanny Chartres și va fi moderat de către Monica Salvan, de la departamentul de relații internaționale al MNLR Iași.
La Muzeul „Carol I” Brăila, va avea vernisajul expoziției „Eminescu și teatrul”, începând cu ora 11:00. Expoziția itinerantă prezintă perioada când Mihai Eminescu era sufleur și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar în cea condusă de Mihai Pascaly. Cuprinde afișe ale pieselor de teatru jucate, dar și volume, obiecte de artă decorativă și de recuzită scenică, imagini, cronici ale timpului, din arhiva MNLR Iași- sursa Muzeul Național al Literaturii Române Iași.






joi, 7 ianuarie 2016

The Revenant, printre filmele preferate

     De o săptămînă mă gîndesc la filmul The Revenant cu Leonardo di Caprio. După mine este cel mai bun film în care a jucat actorul care nu se află printre preferaţii mei. Totuşi rolul făcut este de senzaţie şi l-aş revedea oricînd. Subiectul este incitant iar Leonardo a reuşit să intre extrem de bine în pielea personajului.

     Muzica aleasă este pătrunzătoare, personajele foarte bine alese încît ai impresia că e totul real, nu e film. Timp de 156 de minute eşti mereu în priză şi nimic nu pare previzibil. Asta este părerea mea. Nu sunt de speciliatitatae dar am văzut sute de filme. Cu siguranţă The Revenant cu Leonardo di Caprio şi Tom Hardy va rămîne printre preferetale mele, peste ani.
    Dacă nu l-aţi văzut eu cred că merită să vă faceţi timp şi aştept impresiile voastre. Vizionare plăcută!