luni, 30 noiembrie 2015

Alături de Ana Maria în lupta pentru o viaţă normală


Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi a început o campanie umanitară de strângere de fonduri pentru Ana Maria, una dintre beneficiarele proiectului "Servicii sociale inovative pentru comunităţile rurale izolate din Regiunea Nord-Est", finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.


Demersul a fost iniţiat în urma identificării de către educatoare a unor probleme de integrare în cazul unuia dintre copii care urmează cursurile „Grădiniţei de-acasă” deschisă de asociaţie în satul Orgoieşti din Vaslui. Fetiţa a urmat o serie de investigaţii şi a fost diagnosticată cu hipoacuzie neurosenzorială la ambele urechi, acesta fiind motivul pentru care nu reacţiona normal la stimulii educaţionali.

Noi am cunoscut-o pe Ana Maria la activităţile derulate cu Şcoala Mobilă în comunitate. Este imposibil să nu remarci un copil atât de vesel, energic şi cu un zâmbet molipsitor. Totul a decurs normal până în momentul în care au început activităţile la „Grădiniţa de acasă”, când fetiţa nu reacţiona corespunzător: nu era atentă, făcea gălăgie, nu se concentra la cerinţe la fel ca toţi ceilalţi copii. Misiunea educatoarei de a lucra cu acest copil se dovedea practic imposibilă. Astfel, la propunerea specialiştilor din cadrul proiectului, mama a acceptat să participe zilnic, timp de 2 ore la activităţile derulate la grădiniţă. Însă nici această soluție nu a fost viabilă, Ana în continuare reacţiona cu dificultate la sarcini. În consecință asistenții sociali au mers împreună cu mama  la un control medical amănunţit.
Andrei Crăciun, psiholog Salvaţi Copiii Filiala Iaşi

Primele investigaţii au fost realizate la Vaslui, apoi la Spitalul de Recuperare din Iași. În urma evaluării, fetiţa a fost diagnosticată cu hipoacuzie neurosenzorială severă la urechea dreaptă (85%) şi hipoacuzie neurosenzorială medie la urechea stângă (60%). Pentru a auzi Ana Maria are nevoie urgentă de aparate auditive la ambele urechi.

Suma de care avem nevoie pentru finalizarea achiziției protezelor este de 4.400 lei, diferența fiind asigurată de către Salvati Copiii Iași, Casa de Asigurări de Sănătate, familie și comunitatea din Orgoiești.

Cei care o pot ajuta pe Ana Maria cu donaţii le pot face în contul RO84BRDE240SV25262902400 cu mențiunea ANA, sau direct la Asociația Salvați Copiii Iași, cu sediul Aleea I. Simionescu, nr. 6, PT 15 Dacia, Iaşi (telefon: 0232219986).

Demersurile de decontare la CAS Iași au fost iniţiate de mama fetiţei, iar achiziţia protezelor poate fi făcută până la mijlocul lunii decembrie 2015. Dosarul complet şi scrisorile medicale pot fi consultate la sediul Asociaţiei Salvaţi Copiii Iaşi.

Povestea Anei Maria
Ana Maria s-a născut pe 15 mai 2011 într-o familie săracă din satul Orgoieşti, comuna Bogdăneşti din judeţul Vaslui. Locuieşte într-o casă modestă alături de mama, sora şi bunica sa. Părinţii Anei au divorţat în anul 2012. Existau numeroase conflicte în sânul familiei, astfel că mama a considerat divorţul ca fiind cea mai bună soluţie pentru ea şi fetițe. În instanţă, mama a câştigat tutela fetelor, iar tatălui i-a revenit obligaţia de a plăti pensia alimentară. Din păcate, acesta nici nu plăteşte pensia alimentară minorelor și nici nu s-a mai interesat de soarta copilelor.

Ana Maria urmează cursurile „Grădiniţei de-acasă”      din septembrie 2015. Grădiniţa este realizată de Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi în cadrul proiectului “Servicii sociale inovative pentru comunităţile rurale izolate din Regiunea Nord-Est", finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, prin care se vizează reducerea  gradului de excluziune socială a copiilor şi familiilor din  comunităţi rurale izolate din regiunea Moldovei.

Detalii despre campanie şi strângerea de fonduri
Andrei Crăciun
Psiholog
Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi
office@scoalamobila.ro

0232 219986

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Se deschide patinoarul!



Din acest week-end, cei care îndrăgesc sportul pe gheaţă sunt aşteptaţi la Palas, unde se va deschide patinoarul. Sesiunile de patinaj pe Palas Ice vor începe duminică, 29 noiembrie 2015, de la ora 10.00, şi vor continua în fiecare zi a sezonului rece.

Copiii vor avea propriul patinoar în ansamblul Palas, care se va deschide pe 4 decembrie.

Orarul de funcţionare al Palas Ice va fi de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 – 22.00, iar sâmbăta şi duminica, între orele 10.00 – 23.30.

Pentru o oră şi jumătate de mişcare pe gheaţă, tariful este de 10 lei pentru copii şi 15 lei pentru adulţi. Persoanele care nu deţin patine, le pot închiria de la Palas Ice pentru 10 lei.

Palas Ice are o suprafaţă de 1.200 mp şi poate găzdui până la 300 de persoane. Patinoarul beneficiază de tehnologie performantă de răcire şi menţinere a gheţii, fiind funcţional până la o temperatură de maximum 12 grade Celsius.

Cel de-al doilea patinoar din Palas este dedicat exclusiv copiilor şi va fi deschis vineri, 4 decembrie. Palas Ice Junior este poziţionat în parc, lângă restaurantul Chef Galerie, şi va funcţiona zilnic anunță reprezentanții amsamblului urbanistic.



joi, 12 noiembrie 2015

Ieşeanul Alexandru David are o nouă expoziţie

    Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi în parteneriat cu Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași organizează a cincea expoziție personală de pictură și grafică a micului artist ieșean David Alexandru-10 ani, expoziție intitulată « David-talentul românesc care unește cu penelul Iașul(România) cu Kochi(Kerala-India) ».
    Expoziția este deosebită față de cele anterioare deoarece din cele peste 60 de lucrări expuse la primele 2 etaje ale Turnului Golia, 23 de lucrări de pictură și grafică au ca temă Kerala-regiunea din India, pe care David a vizitat-o în această vară însoțit de mama sa, la invitația INVIS MULTIMEDIA INDIA , deci sunt lucrări inspirate de locurile vizitate .

    Cele 23 de lucrări cu tema Kerala-India nu sunt originale, sunt copii, deoarece originalele au fost trimise de David în India și sunt expuse acolo, într-o expozție care se desfășoară simultan cu cea de la Iași.
   Vernisajul expoziției din Iași a lui David va avea loc mîine, 13 Noiembrie 2015, de la ora 18, în Turnul Golia și va fi un eveniment special.
   La vernisaj, scriitoarea ieșeană Alexa Mihaela (cea care a mai scris și Misterele Turnului Golia și Legenda Goliei, cărți de povești pentru copii, cu ilustrația realizată de David Alexandru ) ne va prezenta o altă povestioară scrisă pentru copii, intitulată “Bătrânul călugăr de la Golia“. Ilustrația povestioarei îi aparține  lui David.
    Organizatorul acestei expoziții , Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a editat și un album cu toate lucrările prezente în expoziția «David-talentul românesc care unește cu penelul Iașul(România) cu Kochi(Kerala-India », unde cele 23 de lucrări inspirate de India au titluri în limbile româna, engleză și malayalamă (limba vorbită în Kerala), câteva din aceste albume vor fi trimise și în India, însoțite și de cele 3 povești despre Golia(Misterele Turnului Golia, Legenda Goliei și Bătrânul călugăr de la Golia), traduse în limba engleză, precum și de suveniruri turistice din Iași.
    Vernisajul va fi prezentat de  Raluca Daria Diaconiuc-Jurnalist , Corespondent Radio Iași, Agro TV și Apollonia TV și  Maura Anghel-Jurnalist, Coordonatorul Departamentului Corespondenți Moldova la ziarul Evenimentul-Iași.
   În cadrul vernisajului, mai mulți prieteni din Iași ai lui David care doresc să fie alături de el , de Turnul Golia și de Iașul nostru drag, vor cânta și îi vor încânta pe cei prezenți.Printre prietenii noștri enumerăm pe Thomas și Maria Luisa Andrici, Francesca și Filip Giurgilă, Andreea Daria Alesia Dumitriu și Ștefan Gheorghe.
    D-na Ilustrator Alexandra Gheorghiu ne va spune câteva cuvinte despre cum vede un specialist lucrările și evoluția în plan artistic a lui David.

    Intrarea la vernisaj este liberă.