miercuri, 25 februarie 2015

Lansare de carte pentru copii

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi , cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași, organizează o lansare de carte pentru copii în data de 27 februarie 2015, ora 17, în Turnul Golia, et.I.

Lansarea nu are loc întâmplător în penultima zi din luna februarie pentru că evenimentul se dorește unul dedicat memoriei a 2 scriitori de literatură pentru copii care au trăit, au scris și au rămas pentru eternitate în Iasi și anume : poeta Otilia Cazimir, “poeta sufletelor simple“ născută în luna februarie și a scriitorului Ion Creangă , născut pe 1 Martie , cu atât mai mult cu cât Golia și Ion Creangă au o legătură specială, transmisă peste timp : casa unde a locuit ca diacon la Golia se află în incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea GOLIA.
Cartea pentru copii ce va fi lansată în Turnul Golia se numește Zâna Basmelor , autoarea Alexa Mihaela este stabilită în Iași de 11 ani , este născută în 1978 în localitatea Frumușica din județul Botoșani, fiind mezina unei familii cu 5 copii, în prezent mama a două fetițe.
Iată, că descoperim câteva asemănări semnificative dintre Otilia Cazimir și Mihaela Alexa și anume, amândouă sunt născute în alte județe ale Moldovei, sunt mezinele unor familii cu 5 copii , dar se stabilesc în Iași, orașul care le inspiră, unde creează și scriu.
Pasiunea pentru scris a Mihaelei Alexa a început încă din adolescență, când reușea să-și exprime sentimentele doar prin versuri, ulterior a început să scrie pe rețelele de socializare, atât poezii cât și texte în care își exprima diverse stări, moment în care au apărut și încurajările de a publica. Așa s-a născut prima sa carte, “Labirint”, din bucăți adunate de prin suflet cuprinse într-o poveste lansată pe 7 decembrie 2014. Prezent la lansarea primei cărți, scriitorul ieșean Valentin Talpalaru i-a adresat îndemnul de a „scrie povești pentru copii. Pe ei nu-i poți păcăli.”
“Zâna basmelor” a fost prima încercare a autoarei Mihaela Alexa de a scrie literatură pentru copii. Ideea acestei povești a pornit de la realitatea faptului că a împărtășit ea însăși ca părinte reacția mulțor părinți care se plâng de lipsa interesului copiilor pentru citit , pentru povești, dar în acelașii timp a luat atitudine , încercând să schimbe această realitate .
Cartea de povești îmbină textul poveștii cu imaginile color realizate de Mariana Cociurcă, studentă la Facultatea de Arte Plastice și Design “George Enescu” Iași, și cu desene grafice care pot fi colorate de copii.
Alte două povești ale aceleiași autoare își așteaptă cuminți rândul pentru a fi publicate:Tito și Tina, în care un păianjen se împrietenește cu o muscă după câteva aventuri care îi apropie pe cei doi si Șoricelul contraatacă , tot despre prietenie.
Scriitoarea Mihaela Alexa lucrează și la continuarea primei sale cărți “Labirint”.
La lansarea cărții de povești Zâna Basmelor, va participa în calitate de invitat special și scriitorul Liviu Apetroaie, muzeograf la Casa Memorială G.Topârceanu Iași și un grup de copii din clasa pregătitoare C din cadrul Școlii Gimnaziale “Ion Simionescu” Iași, sub îndrumarea D-nei Înv.Guzu Luminița.Copiii vor recita din poezii ale Otiliei Cazimir , vor asculta un fragment în lectura autoarei Alexa Mihaela din cartea “Zâna Basmelor” și la final vor vizita Casa Diaconului(scriitorului) Ion Creangă din incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia. Invitații și copiii prezenți vor primi din partea organizatorului, Asociația “Centrul de Promovare Turistică” Iași mărțișoare și mici suveniruri(magneți turistici).

Evenimentul de lansare a cărții pentru copii “Zâna Basmelor”, autor Mihaela Alexa, face parte din seria de acțiuni de promovare a Iașului si a valorilor sale consacrate: Otilia Cazimir și Ion Creangă, a noilor valori contemporane-Mihaela Alexa, precum și de promovare a Casei Diaconului (scriitorului Ion Creangă) din incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia.

vineri, 20 februarie 2015

Chitaristul Andrei Cerbu are propria trupă

     Ieșeanul Andrei Mihnea Cerbu  a reușit să-și mai îndeplinească o dorință  și anume să aibă propria trupă. Aceasta este formată din copii cu vîrste de 12, 13, 14 şi 15 x 2 . Membrii trupei proaspăt înfiinţate, THE IRON CROSS repetă mult și vor bucura publicul cu piesele lor.

Cel care a avut iniţiativa şi curajul de a face o formaţie cu copii cu vârste atât de mici este nimeni altul decât, Andrei Mihnea Cerbu ocupantul locului al treilea, la emisiunea concurs „Românii au talent” de la PRO TV, unde a uimit nu doar juriul, ci o ţară întreagă cu talentul sau, şi la 11 ani s-a clasat pe locul III.
În anul 2010, Andrei avea deja o formaţie cu care cânta, KIDS ROCK. Şi avea doar 8 ani. La zece a lansat prima lui copoziţie, intitulată „Feelings”. De atunci, au mai fost şi alte piese compuse de acest copil minunat şi plin de talent.
Alături de Andrei, basistul trupei, Rareş Vlad Gherman. 13 ani şi participări la olimpiada de muzică şi diferite concursuri şi spectacole de caritate. Cei doi au avut mai multe colaborări muzicale .
Elevul eminent de 14 ani, cu premii la concursurile de literatură, limbi străine, matematică şi fizică, pasionat de ecologie chitaristul și vocalul formaţiei, Matei Iancu.
Cel de al patrulea membru este toboşarul trupei, Bogdan Stan. Alături de Ariadna, face parte dintre cei mai ”bătrâni” componenți ai formației. Are 15 ani şi este fost coleg cu Andrei în formaţia Kids Rock.
O fată este întotdeauna primită cu bucurie în mijlocul unui grup de băieți; astfel, clăparul formației ”The Iron Cross” este Ariadna Munteanu, o fata de 15 ani fan al muzicii rock, care studiază pianul de la 8 ani și timp de doi ani a fost membră în trupa Lucky 13.
Proiectul THE IRON CROSS are susţinerea nu doar a părinţilor copiilor, dar şi a mai multor oameni din domeniul muzical cum ar fi, Nicu Patoi, Bobiţă Cătuşanu, Nicu Covaci şi alţii, care consideră ca va fi una dintre cele mai îndrăgite formaţii nu numai de către copii, dar şi de către adulţi.
Copii au în repertoriu atât compoziţii proprii, cât şi cover-uri. În primăvara acestui an vor scoate un EP cu patru noi piese, la care vor fi filmate și videoclipurile.
  Mult succes, talentaților!

luni, 16 februarie 2015

Ajutoare pentru mama cu 4 copii din satul Jigoreni, județul Iași

Familia Trişcă  din satul Jigoreni, comuna Țibănești, județul Iași a rămas fără casă după ce imobilul în care locuiau s-a prăbuşit. Posibilităţile financiare sunt extrem de reduse ceea ce face practic imposibil renovarea casei. Singura soluţie este, ca momentan, să locuiască într-un şopron al unor rude. Dar nici aici nu pot rămîne prea mult timp pentru că destinaţia șopronului era alta. Aşa că, Ozana Trişcă munceşte cu ziua prin vecini pentru a putea să aibă grijă de cei 4 copii. Are 3 fete de 12, 15, 16 ani şi un băiat de 8 ani. Toţi sunt slăbuţi dar curaţi şi învaţă foarte bine. Băiatul şi fata cea mai mică merg la Şcoală Jigoreni, satul în care locuiesc iar fetele mai mari fac naveta pînă în şcoala din comuna respectiv cea din Tibăneşti.

    Fosta casă era veche şi făcută din bîrne şi lut şi a cedat în urmă cu ceva vreme iar de atunci familia Trişcă a fost nevoită să se mute. Acum stau toţi într-o singură cameră foarte mică. Acolo dorm, mănîncă, copiii îşi fac temele, mama spală. Camera este curată şi lucrurile sunt ordonate iar mama face mari eforturi ca celor mici să nu lipsească mîncarea şi nici să meargă cu haine murdare. Femeia este foarte bolnavă şi medicii i-au dat medicamentaţie pentru boliile pe care le are- de ficat, fiere, inimă. Se descurcă aşa cum pot iar prioritatea o reprezintă cei 4 copii.
O mînă de oameni cu suflet mare au aflat povestea lor şi au dus alimente, haine, medicamente, bani, jucării, veselă, conserve şi tot ce au reuşit să strîngă. Ei spun că pasul urmator va consta în ajutorul de a putea repara casa căci asta este cea mai importantă problemă ce trebuie rezolvată.

      Mama copiilor a rămas mută de uimire la vederea a 500 de lei.


miercuri, 11 februarie 2015

5 MS din nou, în Iași

Agent Event iți lansează provocarea de a fi alături de cei care doresc să exerseze vorbitul în public, într-o atmosferă degajată, distinsă și fără inhibiții, ca între prieteni.

Pe 26 Februarie se va desfășura, la Iași, cel mai nou și atrăgător concept de evenimente dedicat tuturor celor care doresc să își învingă teama de a vorbi în public.

”Primul pas din viața ta”


Pe această temă, 10 dintre participanții care vor alege să participe la eveniment ca și speakeri, vor susține un discurs de 5 minute acompaniați de un suport Power Point.
Vino și descopera noi modalitai de a te bucură de unul dintre privilegiile care doar omului îi este dat, puterea de a-și gestiona emoțiile!  
  Te invităm să afli direct din experiență unor oameni că și ține, câteva povești de viață din care, suntem siguri, fiecare va avea ceva de învățat. Vor fi: 10 discursuri de 5 minute, 5 discursuri improvizate, 1 invitat special, Premii surpriză.
Prețul biletului este în valoare de 35 de lei și include accesul la eveniment și consumația în valoare de 15 lei.

Seven Hills International School, singura şcoală internaţională din nord-estul ţării

Instituţia, aflată în plin proces de acreditare din partea Cambridge International Examinations, Seven Hills International School  a dat startul înscrierilor pentru anul de învăţământ 2015 – 2016. Oferta educaţională se adresează copiilor de grădiniţă, clasa pregătitoare, clasa întâi, clasa a III-a, clasa a V-a, clasa a VI-a sau clasa a IX-a. Înscrierile sunt deschise până pe 31 martie 2015.
      Părinţii care doresc să le ofere copiilor o educaţie aparte pot opta pentru unul dintre cele trei pachete: Academia, Maestro sau Excelsior. La grădiniţă, în funcţie de pachetul ales, cei mici vor fi formaţi după curriculum britanic sau după cel românesc, dar cu predare în engleză, vor beneficia de masă de prânz şi de gustări, vor participa la cluburi şi la activităţi recreative şi vor studia un instrument muzical.
     În funcţie de oferta educaţională aleasă, elevii din ciclul primar, gimnazial sau liceal vor învăţa după curriculum britanic sau românesc, cu predare în limba engleză, vor beneficia de masă de prânz, îşi vor face temele împreună cu îndrumătorii şi vor participa la activităţi sportive şi cluburi diverse. De asemenea, vor avea ocazia să studieze intensiv un instrument, după un program similar unei şcoli de muzică.
    Și paleta activităţilor extracurriculare şi a cluburilor este la fel de bogată, orientată pe formarea personalităţii elevului. La Seven Hills International Schools, copiii pot alege să înveţe balet, gimnastică, dans, teatru şi televiziune, arte plastice, instrumente muzicale, retorică şi dezbatere, leadership, limbi străine, să practice diverse sporturi sau să facă parte din orchestra şcolii. În afară de engleză, pot studia germana, franceza, italiana sau spaniola.
    Clasele vor include 15 - 18 elevi, astfel încât fiecare copil să beneficieze de întreaga atenţie a cadrelor didactice. Înscrierea presupune întocmirea unui dosar personal al copilului şi un interviu cu părinţii, iar pentru clasele mai mari şi un test de limba engleză.
   Seven Hills International School s-a deschis pe 15 septembrie 2014, în clădirea United Business Center 2 din ansamblul Palas. Mediul de învăţare este ultramodern, iar spaţiul este dotat cu mijloace IT de ultimă generaţie, table magnetice şi o varietate de materiale didactice. Elevii beneficiază de laborator de ştiinţe, laborator de informatică, sală multimedia cu diverse instrumente muzicale, sală de odihnă, bibliotecă, cabinet de consiliere, cabinet medical şi sală pentru servit masa. Programul zilnic începe la 8.30 şi se încheie la 16.30 – 18.00, în funcţie de solicitările părinţilor. Echipa pedagogică a şcolii cuprinde cadre didactice din România, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, instruite de către consultanţi din UK.
    Seven Hills International School este autorizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), ceea ce va permite echivalarea studiilor în sistemul românesc şi în oricare altul din lume. De asemenea, face parte din clubul select al şcolilor care au certificarea Consiliului Școlilor Britanice Internaţionale (COBIS), împreună cu instituţii de învăţământ din alte 60 de ţări.
   Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.sevenhills.ro sau la telefon 0232/208.840.

sâmbătă, 7 februarie 2015

Butoh – dansul spiritelor...și coregraful Constantin Enache

     Coregraful Constantin Enache este singurul român care practică butoh în țara noastră și visul său cel mai mare este să poată deschide o școală de dans contemporan. Pentru acest lucru, el are nevoie de susținere dar promite că nu va dezamăgi. Dansatorul și coregraful român spune că este fascinat de lumea și de fenomenul butoh și a reușit prin lucru continuu cu cei cu care colaborează pentru proiectele sale, să pună amprenta hieratică și stranie a dansului butoh atît la nivelul limbajului coregrafic și deopotrivă, a întregii unități stilistice propuse.

(Foto Andrei Apostol)


Pentru Constantin Enache, butoh reprezintă un univers deosebit de fascinant, un vector mistic constant, o înșiruire de fotografii care redau o altă formă de viață, o radiografiere fidelă a specificului vizual hieratic și straniu, un strigat mut într-un telur zbuciumat. Cei care practică butoh, spune coregraful că îi consideră a fi nu oameni ci, ființe a căror identitate încă nu se cunoaște, entități sacre aflate pe un tărîm profanat, creaturi aproape extraterestre, rezultînd astfel o formă de dualitate dintre om și o altă specie încă nedefinită.


   Totodată, imaginile grotești precum cele ale morții, distrugerii și deformării, sunt considerate o oportunitate de a descoperi frumusețea întunecată a sufletului și constituie un prilej de a ne descoperi pe noi înșine, de la origini.

   Deopotrivă, butoh vorbește despre un corp metamorfozat, revoltat, contorsionat, un corp aflat într-o stare de transă și permanentă tensiune. Butoh, îl văd ca fiind formă superioară a dansului (contemporan), ultima caramidă a teatrului-dans, completează Constantin Enache.


Dupa cum afirmă unul dintre pionerii acestui tip de limbaj coregrafic Tatsumi Hijikata, putem deduce cu ușurință frumusețea dublă întunecată a naturii umane, uneori atît de înfricoșătoare dar care poate căpata ulterior un sens revelator:  ”În interiorul fiecăruia dintre noi există 50% întuneric, un loc întunecat despre care nu știm nimic, despre un întuneric care așteaptă să fie descoperit.”


Pe Wikipedia se precizează că Butoh (Buto sau dance of the darkness) - este o formă de teatru-dans japonez care cuprinde o gamă variată de activități, tehnici și motivații. Ia naștere după al doilea război mondial, în 1959 prin colaborarea dintre cei doi fondatori acestui stil: Tatsumi Hijikata și Kazuo Ohno.


 Această formă specifică de artă este binecunoscută pentru  "hipercontrolul corpului", dificultatea ”gustării” acestui fenomen prin urmare,  prin greutatea decriptării unor astfel de manifestări. Renumitul fondator, maestrul Tatsumi Hijikata compara butoh cu "suferința". Caracteristicile predominante ale acestei forme de artă includ imagini grotești, subiecte tabu, medii extreme sau absurde și se realizează în mod tradițional  prin vopsirea întregului corp cu alb și cu mișcarea lentă, controlată. Cu toate acestea, în timp grupurile butoh sunt din ce în ce mai numeroase, care se formează în jurul lumii, cu diferitele lor idealuri estetice și intenții.

    Butoh apare pentru prima dată în Japonia după al doilea război mondial în 1959, sub colaborarea dintre Tatsumi Hijikata si Kazuo  Ohno, în umbra protectoare din anii 1950 și 1960 de avangardă. Un impuls cheie a acestei forme de arta a fost declanșată ca o reacție împotriva scenei dansului japonez de atunci,  fapt care îi realizeaza lui Hijikata că s-a bazat prea mult pe  imitarea Occidentului și în cele din urma a stilurile tradiționale, cum ar fi Noh. Astfel, el a căutat să "se întoarcă de la stilurile occidentale de dans, balet și moderne", pentru a crea o nouă estetică, care a îmbrățișat " corpul ghemuit, fizicul legat de pământ ... și mișcările naturale ". Această dorință a lui a găsit un nume în mișcare: ankoku buto (dans de întuneric) pentru a descrie dansul său. El a schimbat mai târziu cuvântul "Buyo",  datorită asocierii cu dansul clasic japonez, la "butoh" , iar forma lui a fost construită pe un vocabular de "gesturi fizice brute și obiceiurile necivilizate ... un atac direct asupra rafinamentului (Miyabi) și subestimare (Shibui), astfel încât el devine un prim rang în estetica japoneză."

  De la Constantin Enache am aflat că deși exercițiile de butoh sunt convenționale, uneori provoacă o mare violență sau durere, dar așa cum Kurihara subliniază: durere, foame și privarea de somn erau toate parte din viață în conformitate cu metoda lui Hijikata, lucruri care ar putea ajuta dansatorii prin a accesa un alt spațiu în mișcare în acest caz, indiciile de circulație aveau puteri grozave. De asemenea, este de remarcat faptul că indicii de circulație Hijikata sunt în general, mult mai viscerale și complicate decât orice altceva.
     În timp ce butoh nu are o tehnică clasică codificată, este rigid respectat într-o filiație autoritară controlată de către Hijikata Tatsumi. Butoh Fu (metoda lui Hijikata) poate fi descris ca o serie de indicii care încorporează vizualizari ce afectează în mod direct sistemul nervos, producând calități de circulație care sunt apoi folosite pentru a construi forma și expresia dansului. Acest mod atribuite sistemului nervos are în mod direct multe puncte comune cu alte tehnici mimetice găsite în istoria dansului, cum ar fi: gama Lecoq despre calități ale sistemului nervos, ritmul Decroux și densitate în mișcare, și descrierea calitativă Zeami Motokiyo pentru tipuri de caractere.
   Dansatorul și coregraful, Constantin Enache mai spune- Consider că cele mai importante evenimente din viața oricărei ființe sunt durerea, moartea, iubirea. Îmi plac acele coregrafii asupra cărora timpul a lucrat. În butoh găsim întreg repertoriul problematic al fiinţei umane.
   Din ce în ce mai mulți profesori sunt influențati de abordarea stilului lui Hijikata și care tind să folosească vizualizări extrem de elaborate, care pot fi foarte mimetic, de teatru, și expresiv. Profesorii de acest stil sunt Koichi și Hiroko Tamano, fondatorii Harupin-Ha butoh Dance.





 CV-ul lui Constantin Enache este impresionat iar premiile sunt cele care pot constitui o garanție asupra munci sale. Visul său este acela de a putea deschide o școală de dans contemporan.