Un blog care vrea să anunțe diverse evenimente care au loc în Iași dar și să puncteze aspecte din viața de zi cu zi, a societății românești. Nu este vorba de nici o afiliere politică. Viața este prezentată așa cum este surprinsă de-a lungul timpului și nimeni să nu se aștepte că textele sunt comanda cuiva.
joi, 30 ianuarie 2014
Să susținem olimpicii Iașului!
În seara asta am fost invitată la un eveniment la Librăria Cărturești de la Palas. Îi mulțumesc Maurei Anghel pentru că m-a trecut în lista celor privilegiați pentru că eu așa m-am simțit. De altfel nici nu aș fi putut rata un prilej de a reîntîlni olimpicii din clubul IQ. 11 performeri din Iași, care au obținut atîtea rezultate deosebite, au vorbit despre rezultatele lor. Cu ce-am rămas după aproximativ 2 ore- cu o impresie foarte bună pentru că elevii prezenți au degajat ompimist, au dat dovadă de seriozitate, sunt luptători și știu ce vor de la viață. Cu așa olimpici, nici nu ai cum să nu fii mîndru că sunt de la tine din județ.
Inițiativa celor de la Școala Vaarlam Mitropolitul și a Maurei Anghel a fost foarte bună. Invitații au punctat foarte bine experiența lor respectiv doamna doctor Camelia Bogdănici, doamna Paula Drosescu, doamnul Florin Bărbălescu care este unul dintre "nașii" clubului IQ Iași.
Olimpicii merită sprijiniți și înțeleși iar în Iași sunt persoane cu suflet mare și deschis pentru așa ceva. Primii pași au fost făcuți, să continuăm cu mai mult optimism. Olimpicii Iașului merită cunoscuți! Clubul IQ Iași este un reper de care comunitatea trebuie să afle mai des! Materia cenușie nu este puțină ci doar insuficient mediatiază.
Centru de recuperare cu servicii gratuite copiilor cu dizabilitati
In cadrul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany din Iasi functioneaza, din octombrie 2012, un centru de recuperare care ofera servicii gratuite copiilor cu dizabilitati ce provin din familii cu posibilitati materiale reduse. Centrul a fost amenajat si dotat exclusiv din fonduri private, rezultate in urma a numeroase campanii si evenimente de caritate. In continuare, sustinerea serviciilor se face in proportie de peste 80% din fonduri provenind atat de la firme si companii, cat si de la persoane fizice care isi doresc sa ii ajute pe acesti copii.
In perioada iulie 2013 – ianuarie 2014, Cosmote Romania a oferit o sustinere financiara importanta pentru functionarea centrului de recuperare, in valoare de 5000 euro.
Astfel, in aceasta perioada, cu sprijinul Cosmote Romania, 30 de copii cu dizabilitati neuro-psiho-motorii si familiile acestora din judetul Iasi au beneficiat gratuit de servicii de terapie integrate, dupa cum urmeaza: 426 sedinte de logopedie, 395 sedinte de kinetoterapie, 9 sedinte de terapie ocupationala, 6 sedinte de educatie parentala, doua intalniri de grup suport pentru parinti si un eveniment special dedicate copiilor. In cadrul programului de instruire pentru părinți au fost organizate 6 sesiuni de educatie parentala pe tematici care au vizat educatia pozitiva, stresul, comunicarea in familie si modalitati de invatare prin joc.
Parteneriatul intre Cosmote Romania si Fundatia Serviciilor Sociale Bethany s-a aflat la prima editie anul acesta, fiind posibil in cadrul programului CSR “Mesaje de iubire”. Încă de la lansarea programului în 2008, COSMOTE România a oferit în primele 4 ediţii un total de 185.000 euro către 17 organizaţii non-guvernamentale implicate în îngrijirea copiilor. Scopul programului vine ca răspuns la necesitatea de a proteja şi ajuta copiii, aceştia fiind viitorul societăţii în care trăim.
miercuri, 29 ianuarie 2014
Salvaţi Copiii Iaşi şi dotarea maternităţilor
La fel ca anul trecut, Salvaţi Copiii Iaşi va dedica şi în acest an campania de colectare a 2% din impozitul pe venit maternităţilor, secţiilor de nou născuţi din Romania şi suportului parental, astfel încât toţi nou-născuţii să se bucure de viaţă.
În luna mai 2013, cu ajutorul comunităţii am reuşit să echipăm Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă" Iaşi cu un incubator de transport în valoare de 11.718 euro. Pe lângă maternitatea din Iaşi au fost dotate până în prezent 18 maternităţi din ţară şi campania de reducere a mortalităţii infantile continuă. Astfel, anul acesta ne dorim să dotăm cu incubatoare Spitalul de Obstetrică-Ginecologie “Elena Doamna” Iaşi şi Secţia de Neonatologie a Spitalului Orăşenesc Hârlău.
Fii şi tu susţinătorul nostru în programul de reducere a mortalităţii infantile şi alege să direcţionezi 2% din impozitul pe venit datorat statului către Salvaţi Copiii Iaşi. Sunt atât de mute cazuri care au nevoie de ajutor, iar visul nostru este să le dăm tuturor o şansă la viaţă!
Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1812 în 2012, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii în 2012. La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la ficare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.
Rata mortalitatii infantile în judetul Iaşi este de 8.2 ‰ – cea mai mare natalitate din ţară (ca numar de naşteri). Conform informaţiilor primite de la maternitatea din Iaşi, în 2010 au fost 6523 de naşteri, din care 905 prematuri, o mortalitate de 0.50%, în 2011 s-au înregistrat 5593 de naşteri, din care 767 prematuri, o mortalitate 0.39%.
Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de noi-născuţi.
vineri, 24 ianuarie 2014
Un 24 ianuarie atipic, de neuitat
Este 24 ianuarie 2014. Nu am ratat nici în acest an să trasmit din Piața Unirii din Iași. Mi-am început ziua de muncă pe la 7.30 și mi-am făcut cîteva notițe cu programul și intrările în direct. Dintre acestea pot spune că doar a doua parte a rămas așa cum stabilisem deja cu colegii. În ceea ce privește programul, a fost pur și simplu dat peste cap.
Nebunia a început în jurul orei 9 cînd informațiile se schimbau, se contraziceau și nimic nu mai era așa cum fuseserăm anunțați de autorități. Organizatorii evenimentelor au decis-nu va mai fi concert folcloric deoarece a avut loc un tragic accident aviatic în Munții Apuseni la începutul săptămînii și concertul este anulat. Oamenii se adunaseră în piață și nu toți aflaseră de schimbare și așteptau momentele folclorice. Așteparea a fost în zadar așa că au urmat minute în șir de stat în frig, afară într-o piață care alta dată ar fi fost animată.
Cum au gîndit organizatorii de la Iași-în loc de muzică populară vor urca pe scenă cîțiva actori și vor avea momente dedicate unirii. Așa s-a întîmplat dar mulțimea nu a gustat prea tare momentele și s-a observat după aplauzele prea puține.
În jurul orei 10.50 încep să vină oficialitățile și piața se umple repede, urmează ceremonialul religios, alocuțiunile, depunerile de coroane, viyionarea unui film realizat de Lugii Negrii din Afganistan.
Se va juca sau nu Hora Unirii la Iași? Autoritățile ieșene spun că s-a renunțat și la acest lucru iar cei din piață nu înțeleg de ce și nu văd legătura cu accidentul aviatic. Totuși mai multe persoane au format o horă în jurul staturii lui Cuza din Piața Unirii și au dansat pe muzica ce se auzea cu ajutorul unei casete.
Frigul a intrat repede în oase și oamenii s-au îndreptat spre masa tradițională de pe strada Lăpușneanu. Aici 10.000 de porții de fasole cu cîrnați, colaci, vin fier au fost împărțite de gospodinele de la Direcția de Asistență Comunitară.
A fost o zi ciudată și atipică pentru 24 ianuarie. Program franjurat, huiduile pe timpul intonării imnului, alocuțiuni cu mesaje politice și mai puțin de suflet și cu legătură la momentul istoric.
Din 2007 merg să transmit de la maninfestările dedicate Unirii Principatelor dar niciodată nu simțit atîta indiferență, nu am văzut atîta harababură, lipsă de respect. Unora nu le mai pasă nici de istorie, de trecut, de nimic.
luni, 20 ianuarie 2014
Duminica se poate intra gratuit...la muzeu
De pe data de 2 februarie 2014, vizitarea muzeelor din componența Muzeului Literaturii Române Iași va fi gratuită în prima duminică a fiecărei luni.
Conducerea instituției a adoptat această măsură în vederea facilitării accesului vizitatorilor din toate categoriile sociale la muzeele literare ieșene, contribuind astfel la egalizarea șanselor în materie de consum cultural. Acțiunea face parte din strategia mai amplă de revitalizare a Muzeului Literaturii Române Iași și se aliniază altor activități menite să deschidă instituția către societate și să apropie publicul de patrimoniul cultural.
Muzeul Literaturii Române Iași are în componență 12 muzee, case memoriale și colecții: Muzeul „Ion Creangă”, Muzeul „Vasile Pogor”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Mihai Eminescu” și colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei”, Muzeul „G. Topârceanu”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „Mihai Codreanu”, „ Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești), Muzeul „Constantin Negruzzi” (Hermeziu) și Muzeul „Nicu Gane”, care este momentan închis.
vineri, 17 ianuarie 2014
Butoiul cu aripi de înger, expus la Iași
În perioada 20 ianuarie – 2 februarie 2014, Palas Mall va găzdui o spectaculoasă expoziţie de artă contemporană, denumită sugestiv BarriqueArt. Aproximativ 40 de baricuri, butoaie din lemn de stejar, folosite pentru a înnobila vinul, au fost transformate cu măiestrie în opere de artă, de către pictori şi sculptori din ţară şi de peste hotare. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 20 ianuarie, ora 18.00, în Atriumul Palas Mall, publicul având parte de momente artistice şi degustări de vin Cotnari.
Printre exponate se numără „casa-butoi”, „butoiul submarin”, „butoiul cu aripi de înger” sau reprezentări care au ca temă trecerea timpului, bucuriile vieţii, nobleţea sau taina facerii vinului.
Expoziţia BarriqueArt ajunge pentru prima oară la Iaşi după succesul înregistrat în Timişoara, la Muzeul de Artă şi la Iulius Mall, precum şi în capitala Ungariei, fiind prezentată la Institutul Cultural Român şi la Muzeului Comerţului şi al Industriei Turistice din Budapesta. Proiectul a fost iniţiat de Andrei Herczeg, proprietarul Fundaţiei Herczeg din Timişoara.
Printre cei care au dat forme noi butoaielor de stejar se numără şi doi ieşeni: Zamfira Bîrzu şi Sorin Purcaru. Alături de aceştia, la exerciţiul creativ au luat parte artişti din oraşe precum Timişoara, Bucureşti, Bistriţa, Cluj-Napoca, Bacău, dar şi din afara graniţelor, din ţări precum Franţa, Serbia şi Germania.
Lucrările expuse în Atriumul Palas Mall aparţin artiştilor Călin Beloescu, Horea Bojin, Ștefan Călărăşanu, Adrian Chira, Róbert Köteles, Dana Constantin, Gopal Dagnogo, Maxim Dumitraş, Ștefan Pelmuş, Mihai Perca, Cristian Sida, Romul Nuţiu, Silviu Orăvitzan, Tajó, Gheorghe Zărnescu, Aurel Vlad, Marius Bacriu, Sorin Bijan, Zamfira Bîrzu, Mihai Chiuaru, Delia Corban, Suzana Fântânariu, Nedim Hadziahmetovici, Ioan Iacob, Alexandru Jakabházi, Adriana Lucaciu, Doina Mihăilescu, Radu Mihăilescu, Atilla Nagy, Liviu Nedelcu, Alexandru Pasat, Sorin Purcaru, Bogdan Raţă, Nada Stojici, Csaba Szabó, Lajos Ugron, Pavel Vereş şi Mihai Zgondoiu.
miercuri, 15 ianuarie 2014
Activităţi pentru copiii la Iulius Mall
Copiii sunt invitaţi la Iulius Mall să descopere lucruri noi şi să se joace în acelaşi timp. Cea de-a doua ediţie a proiectului educaţional „Ne jucăm şi învăţăm la Iulius Mall” se va desfăşura în perioada ianuarie – mai 2014, în fiecare zi de marţi, miercuri şi joi, între orele 10.00 – 12.00, la etajul doi, piaţeta Karma. Programul „Ne jucăm şi învăţăm la Iulius Mall” este avizat de Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi şi se adresează copiilor de la grădiniţele din oraş iar participarea este gratuită.
În luna ianuarie, cei mici pot opta pentru o serie de ateliere inedite. „Learn with music” este un program educaţional din Statele Unite ale Americii, implementat în premieră în ţară, care stimulează potenţialul verbal şi muzical al copiilor.
La „Mindlab”, prichindeii sunt implicaţi în jocuri logice, menite să le dezvolte inteligenţa. „Micul Savant” îi va transforma pe copii în oameni de ştiinţă pasionaţi de experimente distractive.
Workshop-ul „Mânuirea păpuşilor şi a marionetelor” îi va transpune pe pitici în lumea poveştilor şi îi va provoca la numeroase exerciţii de imaginaţie şi creativitate. O întâlnire la fel de palpitantă cu personajele de basm este programată la Cinema City, acolo unde rulează cele mai frumoase filme 3D dedicate copilăriei.
Sâmbăta şi duminica, părinţii pot admira lucrările celor mici sau fotografiile surprinse în timpul atelierelor, expuse la parterul mall-ului.
În plus, instructorii specializaţi le pot oferi informaţii utile sau sfaturi referitoare la începerea studiului unei discipline şi modalităţile de consolidare şi susţinere a activităţii în cadrul familiei.
duminică, 5 ianuarie 2014
Știați de Zvon Café?
S-a deschis o cafenea în Iași. Aceasta este la
etajul 1,la Iulius Mall. Ce reprezintă
Zvon Café- o nouă destinaţie de petrecere a timpului liber și se găsesc produse
de cea mai bună calitate şi un meniu diversificat.
Cine ajunge acolo
poate bea o cafea cu gust intens, marcă proprie, precum şi cu numeroase
preparate şi cocktailuri. Ce are nou Zvon Café- se distinge prin reţetele
originale şi prin grija acordată alegerii ingredientelor, astfel încât să
depăşeacă şi cele mai exigente aşteptări ale clienţilor.
Cafeneaua deschisă în Iulius Mall propune şi
elemente de noutate în conceptul Zvon Café, fiind prima locaţie la nivel
naţional în care se va servi în sistem „take away” şi de unde clienţii vor
putea cumpăra cafea proaspăt prăjită sau produse pentru acasă.
De asemenea, la Zvon Café este amenajat un
IT-Corner, dotat cu tablete şi încărcătoare wireless, pentru ca savoarea
cafelei sau a ceaiului să fie împărtăşită şi cu prietenii din mediul online.
Zvon Café este unul dintre lanţurile de cafenele cu
tradiţie în România, având o experienţă de peste 12 ani. Iaşul se adaugă pe
harta cafenelelor Zvon, după oraşele Bucureşti, Brăila, Focşani, Bacău, Craiova
şi Drobeta Turnu-Severin.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)