Un blog care vrea să anunțe diverse evenimente care au loc în Iași dar și să puncteze aspecte din viața de zi cu zi, a societății românești. Nu este vorba de nici o afiliere politică. Viața este prezentată așa cum este surprinsă de-a lungul timpului și nimeni să nu se aștepte că textele sunt comanda cuiva.
miercuri, 30 octombrie 2013
Nepoata megastarului Michael Jackson ajunge la Iasi
Tanay Jackson - nepoata megastarului Michael Jackson - , Delia, Lora si alti 60 de tineri solisti din 12 tãri vor participa, în acest week-end, la Festivalul International de Muzicã pentru Tineret „Crystal Stars Music Fest”, de la Palas Mall.
Evenimentul muzical al anului, editie IN MEMORIAM MICHAEL JACKSON, este organizat, în perioada 1 – 3 noiembrie 2013, de Asociatia „MELLOS” din Iasi, în parteneriat cu ansamblul Palas. La festivalul de muzicã s-au înscris cele mai bune voci din tãri precum Suedia, Malaezia, Croatia, Italia, Ucraina, Japonia, Bulgaria, Republica Moldova, România etc.
Prin programul bogat si inedit, festivalul se încadreazã în elita manifestãrilor de gen din lume, îmbinând evolutiile tinerilor finalisti, care au trecut printr-un proces complex de preselectie, cu recitaluri ale unor vedete din muzica româneascã si internationalã, prezentãri de modã si prestatii ale unor grupuri celebre de gimnasti si dansatori experimentati.
Momentul principal al Festivalului „Crystal Stars Music Fest” constituie o premierã europeanã: recitalul extraordinar al nepoatei lui Michael Jackson, talentata solistã Tanay Jackson, sustinut duminicã, la finalul Galei Laureaþilor.
Tanay Jackson, fiica lui Tito Jackson, fratele megastarului, este o artistã multivalentã: compozitoare, dansatoare profesionistã (numãrându-se printre dansatoarele principale din videoclipul „Remember the time” al lui Michael Jackson) si solistã în plinã afirmare.
La Palas, Tanay Jackson va intepreta cele mai recente hituri ale sale. Fire puternicã si independentã, cu o voce care aminteste de celebra sa mãtusã Janet Jackson, Tanay Jackson a fost influentatã de sfaturile date de tatãl sãu, care are la activ peste 50 de ani de carierã muzicalã, dar mai ales de cele ale unchiului sãu, care a încurajat-o sã cânte. Tanay Jakson vine la evenimentul muzical si pentru sustinerea unei campanii de strângere de fonduri pentru copiii sãraci din desertul Chalbi, din nordul Kenyei. În acest sens, în seara de galã va avea loc un moment de muzicã africanã autenticã.
luni, 28 octombrie 2013
Anton Durcovici - omul cu fata de bronz
„Anton Durcovici - omul cu fata de bronz” este titlul piesei de teatru despre episcopul martir Anton Durcovici, nascut in anul 1888 si mort in inchisoarea din Sighetu Marmatiei, la 10 decembrie 1951. Premiera piesei va avea loc luni, 28 octombrie, ora 19.30, la Teatrul „Luceafarul”.
Piesa va fi jucata de 12 actori ai „Teatrului din Clopotnita” din Bacau. Textul este semnat de Laurentiu Budau, regia apartinand lui Ion Cosa. La ora 19.30 va fi premiera oficiala a piesei, in prezenta PS Petru Gherghel, a PS Aurel Perca, a preotilor profesori de la Institutul Teologic „Sfantul Iosif”, a preotilor din Iasi, a oficialitatilor iesene si a altor invitati.
Piesa se joaca in cadrul unei campanii de popularizare a personalitatii episcopului Anton Durcovici. Se asteapta ca in curand sa fie ridicat la cinstea altarelor (beatificat). Se va organiza si o „caravana Durcovici”, piesa urmand sa fie reprezentata in mai multe comunitati din dieceza.
PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, intr-o scrisoare trimisa credinciosilor din Moldova, exprimandu-si dorinta ca episcopul Durcovici va fi beatificat cat mai curand, ii multumeste lui Dumnezeu pentru exemplul dat de episcopul martir.
Reprezentatia vietii episcopului martir Durcovici are loc in luna octombrie, luna in care, odinioara, fostul episcop de Iasi i-a indemnat pe preoti si credinciosi sa se roage pentru a scapa de flagelul comunismului.
duminică, 27 octombrie 2013
Proiect inedit al Ioanei Popa pe Tara lui Andrei
Ieseanca Ioana Popa a pregatit un proiect si
are nevoie de sprijinul tuturor. Mai exact sa o votam accesind http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-cicloturism-solutie-id-684-cmsid-65.
Ioana s-a
gindit la proiectul "Cicloturismul ca solutie" care este primul proiect integrat din zona
Moldovei de sustinere a valorilor culturale prin cicloturism, in acord cu
tendintele europene. Ieseanca vrea sa fie o alternativa de petrecere a timpului
liber pentru tineri, elevi si studenti prin dezvoltarea turismului in zona
rurala de deal si munte a Moldovei – organizarea de ture cicloturistice
tematice, personalizate.
Ioane spune
ca in cadrul acestui proiect atentia cade cele 13 comune din judetele Iasi si
Vaslui, membre ale Grupului de Actiune Locala "Stefan cel Mare". Implicarea
activa a comunitatilor GAL va conduce la succesul proiectului. De aici si
necesitatea de informare a populatiei cu privire la potentialul turistic al
zonei. Un ghid cicloturistic accesibil online va cuprinde trasee posibile, date
tehnice, obiective turistice, posibilitati de masa si cazare, oameni ai
locului.
Initiativa
reprezinta un echilibru intre potentialul de dezvoltarea economica a zonei GAL
si protectia mediului si are capacitatea de a fi multiplicat ca exemplu de buna
practica in alte judete si zone din Romania.
Proiectul
are potential de dezvoltare, prin adaugarea de noi componente (ex. infiintarea
unor centre locale de informare, organizarea de tabere pentru copii, expozitii
agricole, integrarea cicloturismului intr-un program de turism de aventura
etc.).
Proiectul
se potriveste politicilor curente ale Uniunii Europene privind turismul
durabil, ecoturismul reprezentand principala forma de manifestare a acestuia.
Sa o
sustinem pe Ioana Popa!Votati-o!
luni, 21 octombrie 2013
Străzi Albastre
„Străzi Albastre” este un spectacol ce va avea loc în orașul Iași. Prin acest eveniment sunt informaţi cât mai mulți părinți de existența autismului și schimbarea percepției legate de tulburările cu spectru autist. Stimularea prin terapie timpurie are mari șanse de a aduce progrese și chiar independența copilului.
Din programul artistic fac parte proiecții de fotografii ale lui Ionel Onofraș și potisme susținute de Otilia Dupu. Evenimentul va fi prezentat de Adrian Păduraru și conține informații despre centrele de ajutor pentru părinți și ghidarea lor în acest sens, ca informare.
La final, Trupa Bere Gratis va susține penultimul concert din turneul aniversar numit „Două inimi - Bere Gratis 15 ani”.
Evenimentul Străzi Albastre a fost conturat ca având scop de informare în conștientizare, acceptare și acționare. Organizatorul evenimentului este reprezentat prin Ioana Rață, mamă cu copil autist, care cu greu a acceptat diagnosticul, dar care a fost ajutată de un centru să înceapă terapia și a fost inclusă într-un program de recuperare.
Evenimentul Străzi Albastre nu este un eveniment caritabil. Se dorește o continuitate a proiectului realizată prin workshopuri destinate părinților în cauză.
vineri, 18 octombrie 2013
Breaking up la ArtHouse Central
O piesă comică despre un subiect trist; doi oameni care se iubesc prea mult şi se inţeleg prea puţin; o poveste în care te recunoşti măcar o dată – Breaking up, un spectacol adaptat după un text de Michael Cristofer, dramaturg şi regizor american de renume. Se joacă vineri, de la orele 20:00, pe scena ArtHouse Central, etaj 6, Moldova Mall, iar prețul unui bilet este de 25 lei.
Ca spectator te regăsești în personaje, trăind imaginar fiecare act al piesei, amintindu-ți replici auzite ori grăite chiar de tine. Prea tineri pentru a avea pretenții. Prea tineri pentru a nu se bucura infinit și pentru a tolera tot ce peste ani nu vor mai reuși decât cu ridicări din sprâncene, cu îndoieli abrupte, cu acceptări măsurate, cu exerciții de transfigurare.
În luna octombrie la ArtHouse Central, iubitorii de teatru vor avea ocazia să vizioneze și “7 blesteme… cerute, făcute si legate”, cu Magda Catone, Andrei Runcanu, Carla Maria Teaha, Irina Strungareanu, Florentin Munteanu, Gabriel Fatu, regia: Chris Simion în data de 25 octombrie 2013.
joi, 17 octombrie 2013
Stud Pass sau cum poți beneficia de reduceri pentru distracții
Am aflat ceva și vă spun și vouă. Iașul are foarte mulți studenți și cred
că îi va interesa ceea ce voi scrie. Am aflat că Asociatia SPP –
“Societatea Pentru Psihologie” organizează Zilele Psiho-Bobocului!
Studenții trebuie să știe că au motive să se bucure pentru că există
Stud Pass și pot participa la o serie de evenimente printer care Petrecerea papioanelor – Psycho Party – 17
octombrie 2013 – reteța distracției o găsesc la Oxford Pub.
De
asemenea 4 workshop-uri de dezvoltare personală le vor asigura succesul și în
acest an universitar (Public Speaking- 10 octombrie, Lucrul în Echipă – 11
octombrie, Medierea Conflictelor – 4 noiembrie și Controlul emoțiilor – 11
noiembrie).
Dar asta
nu este tot pentru că va mai fi Seara filmului psihologic – 2 filme cu substrat
psihologic pe care nu le vor uita prea repede (24 octombrie și 21/28
noiembrie); Balul bobocilor de la Facultatea de Psihologie!
Cum poți
să profiți și să plătești mai puțin? Investește
39 de lei în biletul* ce îți va asigura intrarea gratuită la toate
aceste evenimente și primești bonus: Cardul de reduceri Stud Pass;Un voucher de
consumație în valoare de 19 RON la Oxford Pub; Participi la concursuri
săptămînale pe www.studpass.ro; Acces la Reduceri pana la 26 de ani!
duminică, 13 octombrie 2013
World Vision și Ziua Internațională Împotriva Traficului de Ființe Umane
Luni, 14 octombrie 2013, de la ora 10:00,
Biroul Zonal Iaşi&Vaslui al Fundației World Vision România organizează
conferința de presă prilejuită de lansarea evenimentelor care marchează ziua de
18 octombrie – Ziua Internațională Împotriva Traficului de Ființe Umane. Conferința are loc în Sala de Şedințe a Direcției
Generale de Asistență Socială pentru Protecția Copilului şi reuneşte
reprezentanții insistuțiilor partenere: Agenția Națională Împotriva Traficului
de Persoane, Inspectoratul Şcolar General Vaslui şi Direcția Generală de
Asistență Socială şi Protecția Copilului Vaslui.
Biroul Zonal Iaşi şi Vaslui al Fundației World Vision România în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane dar şi cu celelalte instituții partenere marchează Ziua Internațională Împotriva Traficului de Fiinețe Umane. Săptămâna 14 – 18 octombrie 2013 reuneşte o serie de evenimente: expoziție de fotografie, sesiuni de informare, vizionare de film, dezbateri şi flashmob, desfăşurate simultan în trei localități urbane din zona Moldovei: Iaşi, Vaslui şi Negreşți.
Sesiunile de informare, vizionare de film şi
dezbatere, se vor desfăşura marți, 15 octombrie 2013, ora 11:00, la Cinema
Silver Mall din Vaslui; miercuri 16 octombrie 2013, ora 12:00, la Casa de
Cultură “Mihai Ursachi” din Iaşi şi joi, 17 octombrie 2013, ora 12:00, în Sala
de Consiliu a Primăriei din Negreşti.
18 octombrie 2013 – Ziua Internațională Împotriva
Traficului de Ființe Umane va fi marcată prin trei flashmob-uri simultane în
toate localitățile urbane: Palas Mall Iaşi (ora 15:00), Silver Mall Vaslui (ora
17:00) şi în fața Primăriei din Negreşti (ora 15:00).
Între 14-18
octombrie 2013, în incinta Palas Mall din Iaşi şi Silver Mall din Vaslui,
precum şi în Parcul din Negreşti vor fi expoziții de fotografii
care ilustrează sărăcia – cauză a traficului de ființe umane.
Evenimentele fac parte din campania națională
împotriva traficului de persoane, desfăşurată de Fundația World Vision România
prin Birourile Zonale Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanța, Ialomița şi Dolj. Toate
activitățile vor prilejui informarea şi sesnsibilizarea publicului larg, dar,
mai ales, a persoanelor vulnerabile din mediul urban şi rural.
sâmbătă, 12 octombrie 2013
IAȘI Guitar Festival 2013
„IAȘI Guitar Festival 2013 – Ediția a VI-a” este un eveniment de tip cultural-artistic realizat în acest an în parteneriat cu Asociația ”Excelență pe Portativ”, Casa de Cultură a Studenţilor Iași, Filarmonica „Moldova” Iași și Palas Mall, având ca perioadă de desfăşurare intervalul 7 - 8 noiembrie 2013.
Festivalul are în principal două coordonate complementare: două concerte extraordinare cu artişti de talie internaţională şi un concurs naţional de chitară electrică.
Cele două concerte, cel de chitară clasică şi cel de chitară electrică, aduc în faţă artişti de renume mondial care satisfac prin programul de calitate şi totodată accesibil apetitul publicului ieşean iubitor de artă şi cultură. Prin acest mod, Oxford-ul Estului, aşa cum mai este numit Iaşul, a găzduit în cele 5 ediţii de până acum ale festivalului nume mari ale chitarei, unele dintre ele aflate în premieră în ţara noastră. Astfel a fost cazul chitariştilor clasici Aniello Desiderio (Italia), Goran Krivokapic (Muntenegru), Ben Carmona (Anglia), precum şi al virtuozului jazzman suedez Andreas Öberg.
Joi, 7 noiembrie 2013, are loc la Atrium Palas Mall concursul de chitară electrică - singurul de acest gen din țară, competiție la care pot participa tineri cu varste cuprinse între 9 și 19 ani. Aceștia vor interpreta două piese, una de factură rock și una tip improvizație. Premiile oferite de organizatori constau în bani și accesorii pentru chitară.
Tot pe 7 noiembrie 2013, IAȘI Guitar Festival îi aduce în scenă pe Nicu Patoi și Platonic Band (București) care vor sustine un concert în cadrul turneului de promovare Middle Of The Week Tour. Prin Middle Of The Week Tour Nicu Patoi & Platonic și-au propus să prezinte publicului noul album intitulat Sweet Little 6STRING. Lansat în anul 2012, albumul a fost urmat de participarea la diverse festivaluri, concerte și emisiuni radio și TV de specialitate, culminând cu recitalul din deschiderea concertului chitaristului Joe Satriani la București din vara acestui an.
În deschiderea concertului Nicu Patoi & Platonic care are loc la Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților Iași se va desfășura Gala Laureaţilor competiției de chitară electrică.
Vineri, 8 noiembrie 2013, Filarmonica „Moldova” Iaşi în parteneriat cu IAŞI Guitar Festival vă invită să audiaţi concertul “Fantasía para un gentilhombre” de Joaquín Rodrigo, sub bagheta dirijorului Vlad Agachi şi în interpretarea chitaristului Dan Alexandru Arhire, acesta din urmă revenind pe scena filarmonicii ieşene, după ce în primăvara aceluiaşi an a interpretat celebrul Concerto de Aranjuez.
Credința nu apare după un somn bun
De 8 ani merg la Mitropolie pentru pelerinajul și hramul Sf.Cuvioase Parascheva. Sunt lucruri pe care le relatez an de an, sunt detalii pe care nu le pot uita și imagini care rămîn în minte. Cîteva zile este forfotă, străzi foarte aglomerate, gunoaie aruncate peste tot.
Oamenii merg aproape alergînd spre Catedrala Mitropolită ca să poate atinge racla cu moaștele. Se înghesuie, unii se fac că leșină ca să poată ajunge mai repede în față. Sunt lucruri care nu se schimbă, sunt persoane care spun că nu mai au nimic în afară de credință. Eu cred că nu trebuie să strigi în gura mare că ești credincios, că vrei să te rogi, că ai făcut sacrificii ca să vii la hram. Credința se simte, nicidecum nu apare peste noapte în urma unui somn bun.
La slujbe observ fețe arse de soare, oameni încovoiați de spate probabil de boală sau din cauza muncii dar ai căror ochi transmit cu sinceritate de ce au venit, la Iași, ca pelerini.
De acei oameni sinceri profită cei șmecheri și care invocă fel de fel de motive ca să între în față. Ei stau la coadă ore în șir dar nu spun că le este grig, somn, foame.
Îmi amintesc imaginea unei femei mai în vîrstă care se uita des spre cer și aștepta să se roage. Cînd a ajuns la racla cu moaște, a făcut semnul crucii și a spus "Doamne ajută-mă ca așa cum am venit pînă aici, să pot ajunge și acasă", după asta a plecat discret. Asta îmi amintesc mereu. Poate că atitudinea ei semăna cu cea a bunicii care m-a crescut 10 ani. Ea se ducea des la biserică, credea în Dumnezeu, se ruga dar niciodată nu găsea în asta nu mod de a se lăuda. O făcea pentru sine, pentru familia sa dar discret. Lucrul ăsta nu îl pot uita și mi-l amintesc, în special, de sărbătorile Iașului.
Iar vorba din popor- "Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă îi traistă" este adevărată și se potrivețe perfect românilor de pretutindeni. Dacă cine crede că numai prin rugăciune poate avea o viață mai bună, nu e chiar așa. Sau nu e suficient să te rogi la hram și în restul anului să nu o faci. Dar fiecare are dorința sa, mentalitatea și viața pe care o are și decide pentru sine.
Oamenii merg aproape alergînd spre Catedrala Mitropolită ca să poate atinge racla cu moaștele. Se înghesuie, unii se fac că leșină ca să poată ajunge mai repede în față. Sunt lucruri care nu se schimbă, sunt persoane care spun că nu mai au nimic în afară de credință. Eu cred că nu trebuie să strigi în gura mare că ești credincios, că vrei să te rogi, că ai făcut sacrificii ca să vii la hram. Credința se simte, nicidecum nu apare peste noapte în urma unui somn bun.
La slujbe observ fețe arse de soare, oameni încovoiați de spate probabil de boală sau din cauza muncii dar ai căror ochi transmit cu sinceritate de ce au venit, la Iași, ca pelerini.
De acei oameni sinceri profită cei șmecheri și care invocă fel de fel de motive ca să între în față. Ei stau la coadă ore în șir dar nu spun că le este grig, somn, foame.
Îmi amintesc imaginea unei femei mai în vîrstă care se uita des spre cer și aștepta să se roage. Cînd a ajuns la racla cu moaște, a făcut semnul crucii și a spus "Doamne ajută-mă ca așa cum am venit pînă aici, să pot ajunge și acasă", după asta a plecat discret. Asta îmi amintesc mereu. Poate că atitudinea ei semăna cu cea a bunicii care m-a crescut 10 ani. Ea se ducea des la biserică, credea în Dumnezeu, se ruga dar niciodată nu găsea în asta nu mod de a se lăuda. O făcea pentru sine, pentru familia sa dar discret. Lucrul ăsta nu îl pot uita și mi-l amintesc, în special, de sărbătorile Iașului.
Iar vorba din popor- "Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă îi traistă" este adevărată și se potrivețe perfect românilor de pretutindeni. Dacă cine crede că numai prin rugăciune poate avea o viață mai bună, nu e chiar așa. Sau nu e suficient să te rogi la hram și în restul anului să nu o faci. Dar fiecare are dorința sa, mentalitatea și viața pe care o are și decide pentru sine.
vineri, 11 octombrie 2013
Simpozionul Național "Monumentul-Tradiție și Viitor"
Luni, 14 Octombrie, va avea loc deschiderea Simpozionului Național "Monumentul-Tradiție și Viitor", organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul Unirii, Iași și Biblioteca Academiei Române.
De la ora 10, în cadrul Muzeului Unirii, Iași, va avea loc vernisajul expoziției „Călător în Moldova de altădată - Monumente văzute de artiști, arhitecți și fotografi din secolele XVII-XX”. În premieră, Institutul Național al Patrimoniului va expune peste 250 de lucrări originale, semnate de artiști renumiți precum Nicolae Grigorescu, Anton Kaindl, Michel Bouqet, Napoleon d’Este, Frantz Xavier Knapp .
Lucrările Simpozionului Național „Monumentul- Tradiție și Viitor”, va avea loc în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi”, la ora 17. Acest eveniment științific de anvergură se va desfășura pe parcursul a trei zile, timp în care peste 130 de experți din domeniile cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice vor prezenta lucrări, în cadrul celor patru secțiuni: Monumentele și istoria lor; Monumente și arhitectură; Tehnici și tehnologii de restaurare; Viața monumentelor urbane.
joi, 10 octombrie 2013
Bullets over Lipscani la ArtHouse Central
Spectacolul Bullets over Lipscani se joacă
luni, 14 octombrie 2013, de la orele 20:00, la ArtHouse Central, etaj 6,
Moldova Mall, și are la bază textul lui Woody Allen. Este o satiră a intelectualului
contemporan, ale cărui interogații sunt atacate prin comentarii ironice, corespondentele
rafalei acelor necruțătoare bullets din filmele noir la care face referire
titlul. Spectacolul tânărului regizor Eugen Gyemant este savuros, transformând
nuvela lui Woody Allen într-o comedie alertă, plină de ritm. Protagoniștii care
susțin ritmul alert al spectacolului sunt Dan Rădulescu, Smaranda Caragea și
Cătălin Babliuc. Prețul unui bilet este de 25 RON.
Sub acoperirea personajelor schematice din filmele poliţiste, Woody Allen
strecoară o viziune ironică, îmbrăcată în tone de umor, asupra intelectualului
contemporan, pierdut în labirintul reflexiei filozofice. Un spectacol pe care
trebuie să-l vedeţi, pe una dintre cele mai active scene ale teatrului
idependent, ArtHouse Central.
Titlul „Bullets over Lipscani” face într-adevăr o trimitere către faimosul
film al lui Woody Allen, „Bullets over Broadway”, dar mai degrabă pregăteşte
publicul pentru o adaptare a situaţiilor din povestirile originale la viaţa din
Bucureşti, la mediul în care trăim cu toţii. Absurdul situaţiilor, parodia
anti-snobism, dialogurile şi psihozele personajelor, tipice Woody Allen, le-au
dat actorilor energie şi plăcere continuă în lucrul pentru spectacol.
Tot în noua stagiune de la ArtHouse Central, iubitorii de teatru vor avea
ocazia să vizioneze și următoarele piese:
Vineri, 18 octombrie 2013 – “Breaking up”, de Michael Cristofer, cu
Alexandra Ioniță și Cătălin Babliuc;
Vineri, 25 octombrie 2013 – “7 blesteme… cerute, făcute si legate”, cu
Magda Catone, Andrei Runcanu, Carla Maria Teaha, Irina Strungareanu, Florentin
Munteanu, Gabriel Fatu, regia: Chris Simion.
marți, 8 octombrie 2013
Moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat sunt aduse pentru hramul Sf.Cuvioase Parascheva
În 2013, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat, aduse de la Mănăstirea Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iași, a icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă și așezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane.
Pentru că în curtea Catedralei mitropolitane se desfășoară ample lucrări de reabilitare, consolidare şi punere în valoare a componentelor ansamblului mitropolitan, zona fiind amenajată ca șantier, în data de 14 octombrie 2013, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, situată în dreptul altarului Catedralei mitropolitane.
Pentru cei interesați voi posta programul primit de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei:
Joi, 10 octombrie 2013: • Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 13.00 – Ceremonia de întâmpinare, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a icoanei Prodromița, adusă de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (București) • Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 17.00 – Lansarea noului volum din Colecția „Viața în Hristos. Pagini de Filocalie” – Omilii, autor: Sfântul Simeon din Muntele Minunat (în Secția Studium a Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași) • Orele 19.00 – Ceremonia de întâmpinare, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a sfintelor moaşte ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat (aduse de la Mănăstirea Neamț)
Vineri, 11 octombrie 2013: • Orele 06.30 – Procesiune cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi depunerea lor, spre închinare, pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe” • Orele 07.00 – Sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sf. Maslu (în curtea Catedralei Mitropolitane) • Orele 08.00-11.30 – Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul Calea Sfinţilor – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat. Anul acesta se va desfăşura pe următorul traseu: Ieșirea se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei). Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecția cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeași stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire. În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi, unde va avea loc ultima oprire. Se va continua apoi pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin fața Catedralei Mitropolitane și apoi moaștele vor fi reașezate pe baldachin în fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.
Sâmbătă, 12 octombrie 2013: • Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană). Orele 18.00-19.30 – Concursul coral Lăudaţi pe Domnul, ediţia a VI-a (în Catedrala Mitropolitană). În perioada cât juriul va delibera, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași va susține un miniconcert de muzică bisericescă. • Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sf. Ap. Andrei la Iaşi în anul 1996 – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).
Duminică, 13 octombrie 2013: • Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 08.30 – Resfințirea Bisericii ”Sf. Sava”, Iași • Orele 09.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie (la Biserica ”Sf. Sava”, Str. Costache Negri, Iași) • Orele 17.00 – Concert de muzică religioasă, interpretat de Corul Sanctus al Catedralei Mitropolitane din Iaşi (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 19.00 – Concert Grupul Vocal Acapella – București (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 21.00-03.00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie – în Catedrala Mitropolitană).
Luni, 14 octombrie 2013: • Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie (pe podiumul de lângă Catedrala Mitropolitană - pe bulevardul Ștefan cel Mare) • Orele 17.00-17.30 – Deschiderea Simpozionului Național „Monumentul – Tradiție și Viitor” (ediția a XV-a), în Aula Veche a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași • Orele 18.00 – Concert susținut de corul Gavriil Musicescu – Filarmonica de Stat din Iași • Orele 20.00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia) (în Catedrala Mitropolitană)
De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iași, a icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă și așezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane.
Pentru că în curtea Catedralei mitropolitane se desfășoară ample lucrări de reabilitare, consolidare şi punere în valoare a componentelor ansamblului mitropolitan, zona fiind amenajată ca șantier, în data de 14 octombrie 2013, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, situată în dreptul altarului Catedralei mitropolitane.
Pentru cei interesați voi posta programul primit de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei:
Joi, 10 octombrie 2013: • Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 13.00 – Ceremonia de întâmpinare, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a icoanei Prodromița, adusă de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (București) • Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 17.00 – Lansarea noului volum din Colecția „Viața în Hristos. Pagini de Filocalie” – Omilii, autor: Sfântul Simeon din Muntele Minunat (în Secția Studium a Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași) • Orele 19.00 – Ceremonia de întâmpinare, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a sfintelor moaşte ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat (aduse de la Mănăstirea Neamț)
Vineri, 11 octombrie 2013: • Orele 06.30 – Procesiune cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi depunerea lor, spre închinare, pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe” • Orele 07.00 – Sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sf. Maslu (în curtea Catedralei Mitropolitane) • Orele 08.00-11.30 – Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul Calea Sfinţilor – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat. Anul acesta se va desfăşura pe următorul traseu: Ieșirea se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei). Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecția cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeași stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire. În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi, unde va avea loc ultima oprire. Se va continua apoi pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin fața Catedralei Mitropolitane și apoi moaștele vor fi reașezate pe baldachin în fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.
Sâmbătă, 12 octombrie 2013: • Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană). Orele 18.00-19.30 – Concursul coral Lăudaţi pe Domnul, ediţia a VI-a (în Catedrala Mitropolitană). În perioada cât juriul va delibera, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași va susține un miniconcert de muzică bisericescă. • Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sf. Ap. Andrei la Iaşi în anul 1996 – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).
Duminică, 13 octombrie 2013: • Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 08.30 – Resfințirea Bisericii ”Sf. Sava”, Iași • Orele 09.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie (la Biserica ”Sf. Sava”, Str. Costache Negri, Iași) • Orele 17.00 – Concert de muzică religioasă, interpretat de Corul Sanctus al Catedralei Mitropolitane din Iaşi (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 19.00 – Concert Grupul Vocal Acapella – București (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 21.00-03.00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie – în Catedrala Mitropolitană).
Luni, 14 octombrie 2013: • Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile (în Catedrala Mitropolitană) • Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie (pe podiumul de lângă Catedrala Mitropolitană - pe bulevardul Ștefan cel Mare) • Orele 17.00-17.30 – Deschiderea Simpozionului Național „Monumentul – Tradiție și Viitor” (ediția a XV-a), în Aula Veche a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași • Orele 18.00 – Concert susținut de corul Gavriil Musicescu – Filarmonica de Stat din Iași • Orele 20.00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia) (în Catedrala Mitropolitană)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)