marți, 2 noiembrie 2010

Forumul Regional de Investitii Nord-Est Romania

In perioada 4-5 noiembrie, la Centrul de Conferinte Hotel Traian, are loc Forumul Regional de Investitii Nord-Est Romania. Evenimentul a ajuns deja la a 7-a editie. Vezi programul complet al manifestarilor.
Conferinta Perspective de dezvoltare a oraselor din Regiunea Nord-Est, moderata de Prof.univ.dr. Vasile Puscas, Director al Institutului de Studii Internationale Universitatea Babes Bolyai Cluj, Dragos Pislaru, Manager general al GEA Strategy & Consulting SA si Sorin Ionita de la Societatea Academica Romana (4 Noiembrie 2010, Sala Eminescu I)
Atelierul de lucru Promovarea inovatiei in mediul de afaceri, care va fi moderat de Dl Prof. Univ.dr. ing. Boris Plahteanu, Director al Institutului National de Inventica - Filiala Iasi (5 Noiembrie 2010, Sala Eminescu II)
Seminarul cu participare internationala Viitorul va fi eco-eficient sau nu?, moderat de Dl. Dr. ing. Iulian Movila, Director al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (5 Noiembrie 2010, Sala Eminescu II)
Dezbaterea publica 2010 – Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale, care va fi moderata de Dl. Emil Hurezeanu, jurnalist la Grupul realitatea Catavencu (5 Noiembrie 2010 Sala Eminescu II)
Expozitia si competitia de proiecte regionale Viitorul incepe azi (5 Noiembrie 2010, Sala Eminescu I)
Intrarea la acest eveniment este gratuita, in baza completarii unui formular de participare pe care il puteti descarca de pe www.adrnordest.ro.

luni, 1 noiembrie 2010

Cinema 7D, la Iasi!

Primul cinema 7D din Iasi se deschide la Iasi pe 5 noiembrie, la etajul 2 din Iulius Mall, anunta reprezentantii mall-ului. Spectatotii pot deveni "eroi principali" in urmariri spectaculoase, deraieri de trenuri, curse nebunesti cu vagonetul de mina, aventuri prin jungla simtind adierile de vint sau vibratii.Cinema 7D reprezinta un concept nou in entertainment, care combina tehnologia tridimensionala cu senzatiile tactile si olfactive. Sala de la Iulius Mall Iasi are 12 locuri, cu scaune care se misca in trei planuri (lateral, fata-spate si sus-jos) si sistem de sunet „5+1 hi definition”, spectatorul devenind astfel eroul principal. Ochelarii speciali si efectele senzoriale precum adieri de vant, stropi de apa, gadilituri, vibratii sau atingeri la nivelul picioarelor sporesc adrenalina si il transpun pe privitor in mijlocul actiunii. Cinema 7D se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, fiind o forma de distractie antrenanta, palpitanta si de neuitat. Pretul unui bilet variaza intre 15 si 25 lei, in functie de film, care poate dura intre 7 si 18 minute.

Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi

Studentii Universitătii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi îsi pot create sansele pe piața muncii devenind beneficiari în proiectul „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”. Pentru a se înscrie, studenții trebuie să fie înmatriculați în anul I sau II la studii de licență la una dintre cele 15 facultăți ale Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și să depună până pe 17 decembrie la profesorul coordonor din facultate un CV, o scrisoare de intenție, o copie după cartea de identitate și o adeverință de student. În plus, facultățile pot impune anumite criterii specifice. În perioada ianuarie - aprilie 2011, studenții înscriși vor participa la training-uri de managementul carierei, iar în lunile mai, iunie și iulie o parte dintre ei vor desfășura stagii de practică în cele 30 de organizaţii partenere, care acoperă toate domeniile de studiu de la UAIC: firme de soft, institute de cercetare, spitale, fundaţii caritabile, biblioteci, agenţii de turism sau de media, chiar şi instituţii publice ca Tribunalul sau Consiliul Judeţean. Stagiile de practică sunt monitorizate permanent de tutori din partea organizaţiilor de primire, cât şi de tutori din partea facultăţilor. Proiectul se află în al doilea an de desfășurare. În primul an, 233 de studenți au beneficiat de training-uri de managementul carierei, iar 133 dintre aceștia au desfășurat stagii de practică. De asemenea, s-a desfășurat și o Bursă a locurilor de muncă pentru studenți și absolvenți. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa Prioritară 2 - „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.1 - „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”. Costurile sunt acoperite de finanţatori în proporţie de 98%, iar Universitatea participă cu restul de două procente.

Proiect Comenius la Rediu

În intervalul 1–7 noiembrie 2010, în cadrul proiectului Comenius multilateral cu tema Go green, go clean act now, care se desfăşoară la Şcoala cu clasele I-VIII Rediu-Iaşi vor participa la activităţile specifice 32 de cadre didactice din 8 şcoli din Danemarca, (coordonatoarea proiectului), Belgia, Portugalia, Polonia, Cipru, Grecia şi Italia. Proiectul a fost aprobat în acest an pentru finanţare de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP).. Actităţile se vor desfăşura în şcolile Rediu şi Horleşti. Scopul proiectului este formarea la copii a unei atitudini pozitive privind păstrarea unui mediu ambiant curat, sănătos, reciclarea deşeurilor, iar prin mesajul copiilor din Şcoala Rediu către copiii Europei şi ai Lumii dorinţa acestora de a trăi şi respira pe o Planetă curată şi sănătoasă. În cadrul acestui proiect, elevii din şcolile europene partenere vor descoperi cauzele şi vor acţiona în vederea prevenirii şi combaterii poluării naturii din regiunile unde ei locuiesc, se vor familiariza cu metodele alternative de producere a energiei electrice (fără impact negativ asupra mediului), apoi vor transmite experienţa acumulată altor persoane. Pe durata mobilităţii în Şcoala Rediu, partenerii europeni vor stabili logo-ul proiectului, vor participa la dezbateri pe marginea temei acestuia, la activităţi practice cu elevii, expoziţii, schimburi de impresii şi vor primi de la elevi materiale realizate în pe parcursul întâlnirii de proiect.

Tirg de produse eco

In perioada 5-7 noiembrie 2010, Bioma Agro Ecology Co organizeaza la Parohia Toma Cozma din Iasi, cea de-a doua editie a Targului national de produse ecologice si traditionale, ECOagrIS. Avand ca scop promovarea unui stil de viata sanatos si ecologic, acest eveniment va facilita intalnirea cu principalii producatori, procesatori si furnizori de servicii din domeniile aferente, veniti din peste 10 judete din toate zonele tarii (Maramures, Brasov, Salaj, Arges, Harghita, Bihor, Calarasi, Constanta, Suceava, Iasi etc.) Expozitia cu vanzare se va desfasura in Parcul Bisericii Toma Cozma din Iasi iar intrarea va fi libera.Publicul larg va putea gasi aici diferite produse de calitate: alimente bio si produse traditionale din renumite zone ale tarii (produse din carne, branzeturi, prajituri de casa, miere de albine etc.) produse naturiste, suplimente nutritive naturale, vitamine; dulciuri, bauturi (palinca naturala, vin ecologic), ceai, siropuri si produse dietetice; produse apicole uleiuri naturale, tincturi si extracte din plante, plante medicinale; cosmetice, produse de ingrijire personala.

Săptămâna legumelor donate

În urma succesului înregistrat de campania ,,Săptămâna cartofului donat", realizată în intervalul 1-7 noiembrie 2009 de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în parteneriat cu Asociaţia ,,Children's High Level Group", s-a hotărât continuarea şi îmbunătăţirea acestui demers. Astfel, în perioada 1-7 noiembrie 2010, se va organiza campania socială de sprijinire a copiilor aflaţi în dificultate ,,Săptămâna legumelor donate". Această campanie se va desfăşura în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi va implica voluntarii şi coordonatorii din fiecare judeţ. Scopul acestei campanii este acela de a sensibiliza elevii şi profesorii din unităţile de învăţământ cu privire la situaţia dificilă în care se află copiii afectaţi de lipsa de alimente.Campania ,,Săptămâna legumelor donate" implică strângerea de legume de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC) şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituţii sociale. Cele trei etape ale campaniei sunt identificarea, de către fiecare coordonator, a persoanelor aflate în dificultate; prezentarea acestei campanii în unităţile şcolare de către voluntarii SNAC şi colectarea tuturor donaţiilor, constând în legume, la nivelul unităţilor de învăţământ implicate în SNAC. Donaţiile colectate vor fi dirijate către familiile aflate în dificultate. Unităţile de învăţământ vor găsi apoi cele mai potrivite modalităţi de realizare a obiectivelor campaniei.

Etnobotanicele fac multe victime!

Saptamanal, la Spitalul de Urgente din Iasi ajung trei-patru persoane diagnosticate cu efecte adverse ale acestor substante etnobotanice. Medicii spun ca in general pacientii care vin sunt cunoscuti ca si consumatori, dar mai sunt si tineri care incearca din curiozitate. Multi folosesc amestecuri care dau senzatii de asa-zis bine si care inca nu sunt trecute pe lista celor interzise. Un consum indelungat da nu numai dependenta psihica dar poate afecta creierul, ficatul, stomacul, pancreasul si pot aparea si grade de insuficienta renala. Doua magazine care comercializeaza plante etnobotanice au fost sanctionate cu cate trei mii lei, pentru ca vindeau produse a caror provenienta nu era cunoscuta si fara a fi etichetate corespunzator. Firmele care pun la dispozitia iesenilor produse de weed-shop pe bulevardul Independentei si in zona Tudor Vladimirescu, au fost amendate de comisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului care au organizat o actiune comuna de control a mai multor operatori economici, impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Vamale, Garzii Financiare si Serviciului Antidrog din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi. Cei de la Spitalul de Urgente ,, Sfantul IOAN " ( care au initiat si legea privind interzicerea comercializarii acestor produse ) au interpelat in permanenta Ministerul Sanatatii reusind introducerea de noi substante pe lista celor interzise.In ceea ce priveste tratamentul acestor intoxicatii este nevoie de un Centru Regional de Urgente Toxicologice pentru ca acesti pacienti sa beneficieze simultan de tratament medical cat si de suport psihologic in vederea diminuarii riscului de recidiva.

luni, 25 octombrie 2010

UAIC la 150 de ani

In aceasta dimineata, studenti, absolventi, profesori si invitati din strainatate sint chemati sa participe la marsul aniversar al Universitatii "Al. I. Cuza" care va avea loc pe traseul Mitropolie - Universitate.
Imbracati in robe academice, insotiti de fanfara militara, profesori din Romania si din strainatate, studenti si absolventi ai UAIC vor strabate luni, 25 octombrie, pe jos, traseul Mitropolie - Universitate la Marsul aniversar al Universitatii "Al. I. Cuza". Actiunea face parte din festivitatile organizate la Universitatea "Al. I. Cuza" intre 20-30 octombrie 2010 cu ocazia implinirii a 150 de ani de existenta a primei institutii de invatamint superior din Romania.
Marsul aniversar are loc luni, 25 octombrie, incepind cu ora 10.45, din fata Catedralei Mitropolitane traseul: Catedrala Mitropolitana - B-dul stefan cel Mare si Sfant - Piata Unirii - Strada Gavriil Muzicescu - Fundatie - B-dul Carol I - Universitatea "Al. I. Cuza"
La ora 12.00, in fata Universitatii, vor fi recreate, cu ajutorul actorilor, momentele cele mai importante din istoria universitatii:domnitorul Alexandru Ioan Cuza citind Actul de infiintare a Universitatii , Mihail Kogalniceanu prezentand Programul pentru inaugurarea solemna a Universitatii din Iasi , Regele Carol I rostind Cuvantului Regelui la inaugurarea Palatului Universitatii.
La ora 12.45 va fi dezvelita placa memoriala "Palatul Universitar de la Copou".

Madalina Lefter, in ascensiune!

Madalina Lefter a cistigat trei editii ale unei emisiuni-concurs de la postul RAI 1.Micuta ieseanca este are 12 ani si este eleva in clasa a VII-a la Colegiul National "C.Negruzzi".A primit un contract in exclusivitate si este singurul copil strain acceptat, ceilalti fiind italieni.Mama sa, Mihaela a inscris-o in concurs si acum are ocazia sa cinte alaturi de nume mari.
Madalina a venit citeva zile in Iasi si am avut ocazia sa vorbim cu ea si cu mama ei despre emisiunea la care participa si pentru care pregateste melodii in fiecare saptamina, timp de 10 saptamini. Madalina a venit sa isi ia lectiile pentru ca nu vrea sa ramina in urma cu ceea ce se invata la scoala.

marți, 19 octombrie 2010

Ieseanca cu peste 50 de premii pentru interpretare

Miercuri seară ea a participat la cea de-a doua etapă a concursului italian “Ti lascio una canzone”.-n.r.7 septembrie



Mădălina Lefter

Interpreta de doar 12 ani din Iași, Mădălina Lefter, a câștigat săptămâna trecută prima etapă a concursului italian “Ti lascio una canzone”.

Miercuri seară (15 septembrie) de la ora 22.30 Mădălina a fost la cea de-a doua etapă difuzată în direct de RAI Uno, organizatorul evenimentului. Mădălina a fost invitată la sediul RAI de la Roma, la începutul lunii iulie, pentru mai multe probe. În aceeaşi perioadă, ea a primit o ofertă asemănătoare de la echipa de realizatori a emisiunii „Io canto”, emisiune-concurs difuzată de Canal 5 (Italia). Mădălina, alături de părinţii săi, a rămas însă la prima propunere, cea făcută de RAI, iar dupa concurs va avea șansa să plece într-un turneu de 30 de zile în Statele Unite.

Ieșeanca are repetiții zilnic dar colega noastră Raluca Daria Diaconiuc a reușit să discute atât cu ea cât și cu profesoara ei de muzică.

IIFF,la Iasi, din nou

Cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF 2010 va avea loc în perioada 06 - 10 octombrie 2010.



Emblema festivalului

Un festival deschis tuturor genurilor (de la horror la arthouse, de la pelicule de studio la cele indie, de la documentar la animaţie sau scurtmetraj) reflectă entuziasmul cinefil al realizatorilor.

Competiţia oficială va aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a curentelor recente din cinematografia internaţională. Competiţia oficială are patru secţiuni - lungmetraj ficţiune, scurtmetraj ficţiune, documentar şi film de animaţie. IIFF aduce şi anul acesta un proiect AltFel, o competiţie de filme experimentale şi pentru cine-amatori. Câştigătorul va primi distincţia publicului, Premiul CineFan. Din 500 de filme vizionate au fost selectate 100 pentru a doua ediţie a festivalului internaţional de film de la Iaşi.

În cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), un moment special şi secţiunea Retrospective îi sunt dedicate regizorului şi scenaristului Dinu Cocea care va primi Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. Iubitorii de film de toate vârstele vor putea viziona câteva dintre cele mai renumite filme ale mult apreciatului regizor: Haiducii lui Şaptecai, Zestrea Domniţei Ralu şi Săptămâna Nebunilor.

Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF 2010), prin Gala filmului românesc, le oferă ieşenilor iubitori de film posibilitatea de a vedea trei filme noi: „Nuntă în Basarabia", un film recent lansat, „Europolis", cu avanpremiera naţională la Iaşi, şi „Medalia de onoare", două filme care vor avea premiera în luna noiembrie. Sunt filme multipremiate în festivaluri naţionale şi internaţionale, foarte bine primite de critici şi public.

Trei jurii internaţionale, formate din personalităţi ale cinematografiei mondiale, vor decerna următoarele premii filmelor aflate în secţiunea "Competiţie": Trofeul IIFF, pentru cel mai bun film din competiţie, Premiul de regie, Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun documentar, Cea mai bună animaţie, Premiul publicului pentru cel mai bun film AltFel, ales prin votul publicului, Premiul de excelenţă, acordat unei personalităţi a cinematografiei româneşti sau internaţionale.

Filmul din deschiderea festivalului de la Iaţi este "Morgen" care a fost prezent la festivalul de la Locarno (2010) unde a câştigat patru premii: premiul special al juriului, premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

În închiderea festivalului va fi filmul "Medalia de onoare" a lui Călin Netzer a primit premiul pentru interpretare, care i-a revenit actorului Victor Rebengiuc, premiul pentru cel mai bun scenariu lui Tudor Voican şi premiul special al juriului "Silver Alexander", premiul FIPRESCI şi un premiu special din partea Asociaţiei Tehnicienilor de Film, Televiziune şi Audiovizual din Grecia. Cu doar o zi înainte de gala de la Salonic, filmul a primit alte două distincţii: premiul publicului şi premiul special pentru scenariu la Festivalul de Film de la Torino. Premiera "Medaliei de onoare" în România va avea loc pe 12 noiembrie 2010, ne-a informat colega noastra, Raluca Daria Diaconiuc..

Indicativ omagial pentru clubul de radioamatori de la UAIC

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi are propriul club de radioamatorism.



Pasiunea pentru radioamatorism a determinat un grup de ieşeni de la Universitatea Al.I.Cuza să formeze un club.

Au găsit o sală în corpul B al vechii Universităţi, au instalat acolo staţiile şi alte aparate de care au nevoie şi au început activitatea.

Radioamatorii sunt 10 zile la club, în timpul liber deoarece este doar un hobby şi nu există profit. Sunt 7 studenţi care folosesc voce şi cod morse. Aceştia stau la câte o staţie cu indicatoare speciale şi ţin legătura cu alte ţări, sunt conectaţi şi vorbesc prin unde radio.

Pasiunea este atât de mare încă atunci când nu au bani pentru aparate moderne, încearcă să le facă singuri iar faptul că sunt fizicieni la bază îi ajută foarte mult.

Proiectul „Fabricat în Iaşi" va crea un cadru propice îmbunătăţirii situaţiei economice locale.



Se doreşte consumul de produse şi servicii locale, scăderea ratei şomajului şi creşterea numărului locurilor de muncă. Totodată, alegând produsele şi serviciile fabricate în Iaşi în detrimentul celor externe se va contribui şi la protejarea mediului înconjurător. Misiunea proiectului este sa informeze localnicii despre beneficiile consumului de produse sau servicii fabricate în Iaşi precum şi să-i facă să conştientizeze importanţa acestora.

Principalele obiective ale proiectului „Fabricat in Iaşi" sunt: relansarea conceptului "Fabricat in Iaşi" pentru încurajarea consumului de produse fabricate in judeţul Iaşi cu scopul de a relansa economia locală. Vor fi organizate de evenimente şi acţiuni cu impact asupra institutiilor locale, ONG-urilor si producătorilor.

Publicul ţintă al proiectului este constituit din locuitorii Iaşului si producatori locali, iar până în momentul de faţă, "Fabricat în Iaşi" este susţinut de Instituţia Prefectului Iaşi.

După lansarea proiectului "Fabricat in Iaşi" , va urma organizarea Zilelor "Fabricat In Iaşi", respectiv în fiecare lună se vor organiza evenimente de promovare indoor şi outdoor, online şi offline.

Totodată, printre acţiunile specifice se număra şi Salonul "Fabricat in Iaşi", o expoziţie a producătorilor ieşeni, Caravana "Fabricat in Iaşi", Concursul Guiness Book "Fabricat in Iaşi", concurs pentru înscrierea unui producator din Iaşi în Cartea Recordurilor sau Zilele brandurilor ieşene ce vor promova brandurile ieşene la raftul magazinelor.