luni, 14 ianuarie 2013

E oficial-avem filială ICR la Iași

        


         Vă spuneam zilele trecute că luni, 14 ianuarie 2013 se va deschide filiala Iași a Institutului Cultural Român. Așa s-a întîmplat astăzi pe la ora 12. Sala s-a umplut repede de autorități și oameni din domeniul cultural, toți foarte atenți la cuvîntările celor de la prezidiu. Și pentru o întîlnire cu oameni de cultură nu a durat nici mult adică vreo oră. Nu s-a tăiat nici o panglică așa cum eram obișnuiți și parcă unii abia așteptau să li se dea cuvîntul.

           Președintele ICR Andrei Marga a făcut cîteva precizări despre scopul și rolul acestei instituții și aspus că nu se va face din cultură o servitoare a economiei. Aceste filiale ale ICR vor avea nevoie de finanțare și de la autorități, de sediu, de ajutor pentru că nu sunt suficienți bani pentru toate, la început.

           Gurile rele pot găsi fel de fel de  motive de a comenta. Eu am fost la deschidere și am încercat să notez ideiile principale și după aceea să le filtrez șiinformațiile s-au structurat foarte repede.

          Președintele ICR,Andrei Marga a fost prezent astăzi la deschiderea oficială a filialei de la Iași a ICR. Acesta a precizat că reprezentanții ICR vor pune accent pe traduceri de cărți ale autorilor români pentru că literatura română nu este bine cunoscută. Marga a spus că selectarea trebuie să nu mai fie preferențială și se vor aloca mai mulți bani pentru traduceri.
        De asemenea se extinde sistemul de burse și se va susține dezbaterea națională prin alegerea de reviste reprezentative din diverse zone ale țării care vor fi prezentate și în exterior. Scopul filialor este de a crea căi de acces iar aceste filiale sunt în locuri unde apar lucruri universale și punerea în relief a valorilor dar și crearea de resurse financiare.
        Marga a mai spus că la Iași este inaugurată prima filială după care săptămîna viitoare se va deschide filiala de la Cluj. De asemenea mai sunt solicitări pentru deschiderea de filiale la Tulcea cu pachetul Delta și o alta la Tg Jiu pentru operele lui Brîncuși, mai spune Andrei Marga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu